Ročně se hlívy ústřičné vypěstuje až 2,5 milionu tun, takže je třetí nejčastěji zpracovávanou houbou na světě, hned po žampionech a houbě shitaké.
Hlíva ústřičná obsahuje:
|
Hlívu ústřičnou byste měli zařadit do svého jídelníčku, protože dodá pokrmům zajímavý šmrnc, ale také má pozitivní vliv na vaše zdraví.
Má protizánětlivé a antibakteriální účinky, pozitivně působí na hladinu cholesterolu v krvi a krevní tlak, zlepšuje peristaltiku střev a urychluje metabolismus, zpomaluje příznaky stárnutí, působí proti ekzémům, bradavicím apod.
Její využití v kuchyni je snadné, stačí ji jen omýt a nakrájet. Nemusí se loupat, jako třeba žampiony. Tak dobrou chuť.
Omeleta s hlívou ústřičnou
Na 1 omeletu:
- 2 vejce
- 1 lžička jemně namleté celozrnné mouky
- 50 g hlívy ústřičné
- červená cibule
- sůl, pepř a čerstvá petrželka
- trošku oleje na vymazání pánve
1. Vejce ušleháme společně s moukou, solí a pepřem. Rozehřejeme pánev potřenou troškou oleje a vlijeme na ni připravenou směs na omeletu.
2. Posypeme na nudličky nakrájenou hlívou ústřičnou, červenou cibulí a ozdobíme čerstvou petrželkou. Necháme zlehka propéct, odstavíme a podáváme s celozrnným pečivem.
Tip: Omeleta bude jemnější, když do ní přidáte 1 lžíci bílého jogurtu.
Zeleninový salát s hlívou ústřičnou
Na 1 porci:
- 50 - 100 g hlívy ústřičné
- 150 g ledového salátu
- 1 - 2 rajčata, 1 žlutá paprika
- 1/2 červené cibule
- 1 lžička olivového oleje
- sůl, pepř a čerstvá bazalka
1. Na olivovém oleji restujeme cibulku s hlívou ústřičnou po dobu 2 až 3 minut. Do větší misky natrháme ledový salát, nakrájíme rajčata a papriku.
2. Vmícháme orestovanou hlívu, dochutíme troškou soli, pepře a čerstvou bazalkou. Podáváme s celozrnným pečivem.
Tip: Salát můžete dochutit octem balsamico.
Gulášová polévka z hlívy ústřičné
Na 4 porce:
- 300 g hlívy ústřičné
- 300 g brambor
- 1 cibule
- 1 lžička řepkového oleje
- sůl, pepř, kmín, tymián a sladká paprika
1. Na trošce řepkového oleje orestujeme nasekanou cibulku a přidáme na kostičky nakrájené brambory a na plátky nakrájenou hlívu ústřičnou.
2. Dusíme asi 5 minut, poté zasypeme sladkou paprikou, přidáme tymián, kmín a podlijeme 1,5 l vody nebo zeleninovým vývarem.
3. Vaříme doměkka, asi 25 minut, a poté dochutíme dle potřeby solí a pepřem. Podáváme samotné nebo s celozrnným pečivem.
Tip: Polévku můžete ozdobit zakysanou smetanou nebo bílým jogurtem.