Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Vaření mi pomáhalo překonat bolest, říká podnikatelka s marmeládami

  0:45aktualizováno  0:45
Její marmelády jsou vyhlášené. Za čtyři roky se Hana Šindlerová z nuly vypracovala v úspěšnou majitelku firmy prodávající výrobky v desítkách obchodů i v prestižních hotelích. Podnikat přitom nikdy nechtěla. Na začátku všeho stál krach vztahu.

Hana Šindlerová vyrábí vyhlášené marmelády. | foto: Ondřej Košík

Čtěte v pondělí

Hana Šindlerová vyrábí vyhlášené marmelády

Velký rozhovor s Hanou Šindlerovou čtěte v příloze MF DNES OnaDnes.

V hlavě nikdy neměla podnikatelské sny, jenže když byla těhotná a čekala druhé dítě, partner jí oznámil, že má jinou ženu. Po dvaceti letech práce v zahraničí se ocitla zpátky v Praze. Předtím žila v Německu. Když byla na návštěvě v Česku, otec dětí jí zavolal, ať už se k němu domů nevrací. Věci jí a synovi přivezl v igelitových pytlích. Hana Šindlerová se s celou situací snažila psychicky a existenčně vyrovnat. Myslela, že se svými jazykovými a pracovními zkušenostmi nebude mít potíže sehnat zaměstnání, ale spletla se.

„S malými dětmi mě nikdo nezaměstnal. Zároveň jsem ani neměla nárok na rodičovskou. Naštěstí jsem měla vlastní byt a byla tu moje rodina. I tak to bylo šílené,“ vzpomíná na návrat před sedmi lety.

Protože vždycky ráda vařila a příprava jídla ji uklidňuje, po nocích začala zpracovávat ovoce. „Ráno jsem nakoupila jahody na trhu a večer, když děti usnuly, jsem vařila džem. V tom prvním bylo kromě jahod taky hodně slz. Brečela jsem nad tím, co se mi stalo, že se mi rozpadla rodina, ale zároveň mě všechny ty přípravy a práce uklidňovaly. Pomáhalo mi to překonat bolest,“ vzpomíná.

Hana Šindlerová (46)

  • Vystudovala střední ekonomickou školu zahraničního obchodu, VŠE nedokončila, odešla pracovat do zahraničí.
  • Začínala jako au-pair, pak dvacet let pracovala v cestovním ruchu v zahraničí. Procestovala Evropu, Asii a Afriku.
  • Několik let žila v Německu s partnerem a otcem svých dvou dětí, po rozchodu se vrátila do Prahy, kde začala podnikat, protože se ocitla téměř bez prostředků.
  • Dnes má prosperující firmu Marmelády s příběhem, vyrábí okolo stovky druhů džemů, marmelád, čatní, pest, zavařuje okurky. Má vlastní provozovnu a obchod, svoje výrobky prodává na trzích a prostřednictvím řady dalších prodejců. Dodává je do vyhlášených pražských hotelů a podniků, jako jsou hotel Alcron, Four Seasons, Corinthia, do kavárny Cafe-Cafe a řady dalších.
  • Má syna Mathiase (10) a dceru Karolinu (7).

Dnes má více než deset zaměstnanců, na začátku byla sama. Protože nemá řidičský průkaz, dojížděla do provozovny za Prahu autobusem. Všechno bylo jen na ní. Vstávala ve čtyři ráno, domů se vracela v noci a časem zkolabovala.

„Skončila jsem v nemocnici a hodně věcí jsem musela přehodnotit. Nešlo jen o moje zdraví, ale tehdy šly kvůli podnikání na druhou kolej i děti, nechala jsem se prací moc pohltit,“ říká Hana Šindlerová. Její prací trpěl zejména starší syn.

„Nebyl v tom žádný špatný úmysl, musela jsem nás zabezpečit, protože jsem najednou byla máma a táta dohromady, živitelka rodiny,“ vysvětluje vysoké pracovní nasazení. „Čtyřiadvacet hodin mi bylo málo. Vlastně je mi to málo i teď, ale už v tom umím líp chodit,“ říká Hana Šindlerová.

Autor:



Nejčtenější

Její noha s lymfedémem váží 68 kilogramů. Manžel Janice miluje

Noha Janice váží 68 kilogramů.

Pravá noha Janice Greenové váží neuvěřitelných 68 kilogramů. Třiapadesátiletá žena z amerického státu Georgia trpí...

Sára Saudková: Dědeček Jan je pro mé děti něco jako paní Columbová

Sára Saudková

Žila s fotografem Janem Saudkem, dnes vychovává čtyři děti s jeho synem Samuelem. Rodinné vztahy Sáry Saudkové jsou...



Pět věcí, které chcete vědět o spodním prádle, ale bojíte se zeptat

Kalhotky si můžete vzít i dva dny po sobě, pokud nejsou špinavé, vlhké a...

Existují otázky, na které se stydíte zeptat i důvěrné kamarádky. Přitom o nich často přemýšlíte a pořád nemáte jasno....

Čtyři snadné změny, které vám pomohou přestat s neustálým mlsáním

Ilustrační fotografie

Chutě, stres, nuda, ale hlavně špatně sestavený jídelníček. To jsou nejčastější důvody, proč někdy jíme nepřetržitě...

Zuby moudrosti: trhat, nebo ne? Když nezlobí, mohou být i prospěšné

Ilustrační fotografie

Každý o nich slyšel, ne každý je má a nikdo je nikomu nezávidí. Třetí stoličky rostou, kdy a komu chtějí, a předem...

Další z rubriky

Dělat bubu umí každý tydýt, říká Bára Nesvadbová po 16 letech šéfování

Spisovatelka Bára Nesvadbová

Sedmnáct let na postu šéfredaktorky prestižního dámského časopisu, na kontě několik knižních bestsellerů. Ona sama svou...

Už se dokážu uživit i v Americe, říká Nikol Heřmánková Kouklová

Nicol Heřmánková Kouklová

Před dvěma roky se herečka a blogerka Nikol Heřmánková Kouklová společně s manželem rozhodla zkusit uspět v Americe. I...

KVÍZ: Jak pozorně sledujete karlovarský filmový festival?

Prezident Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary Jiří Bartoška (2008)

Ze společenského dění na uplynulých ročnících Mezinárodního karlovarského filmového festivalu jsme vybrali osobnosti v...



Najdete na iDNES.cz