Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Hamburger, vlajková loď americké kuchyně. Jak se mu daří v Praze

  1:16aktualizováno  1:16
Americká kuchyně sice není jen hamburger. I tak je ale tahle rafinovaná mletá hovězí flákota splácnutá do nadýchané bulky a ozdobená zeleninou, sýrem a různými omáčkami srdeční záležitostí pro miliony lidí na celé světě. Zapomeňte na chvíli na fast foody a zkuste si pravou chuť Ameriky připravit doma podle receptů vyhlášených pražských šéfkuchařů.

Amerika na talíři - to není jen hamburger. Ale i tak je vlajkovou lodí zámořské kuchyně... (Ilustrační snímek) | foto: www.stockfood.cz

Prezidenti USA a jídlo

George Washington miloval divočinu a taky dort své manželky Marthy, který se pekl ze 40 vajec, dvou kil cukru a másla.

Dwight Eisenhower si pochutnával na zmražených hotovkách, které po ohřátí konzumoval nejčastěji u televize.

Bill Clinton byl vysazený na jídla z fast foodu, ale poté, co se podrobil operaci srdce, se stal veganem.

George W. Bush nesnášel zeleninu, která se nesměla objevit nejen na jeho talíři, ale ani v kuchyni Bílého domu.

Barack Obama zase ujíždí na dortících a své hosty rád zve na pravý americký hamburger. Zato jeho manželka je vášnivá propagátorka zdravého stylu.

Už druhý ročník gastronomického festivalu Taste of America (probíhá od 4. do 29. června v šesti pražských restauracích) si vzal za cíl představit českému strávníkovi pestrou chuť amerického kontinentu od mexických specialit, přes pořádný kus opečeného masa až po legendární brownie, cheesecake nebo mrkvový dort. I přes veškerou snahu si ale běžný Evropan, potažmo Čech, pod pojmem americká kuchyně představí především pořádný hamburger.

A jeho oblibu dokládá i to, že čtyři z šesti festivalových restaurací zařadily tenhle americký symbol do svého speciálního ochutnávkového menu. My jsme z nich vybrali dva, které vám pro inspiraci nabízíme i s receptem, jak na to.

"Základem je kvalitní hovězí maso, které si necháváme namlít přesně podle našich představ," prozrazuje tajemství šéfkuchař Martin Lev z restaurace Jáma.

"A hodně záleží i na housce. Nemyslete si, že prostě zajdete do samoobsluhy a tam si koupíte první hamburgrové bulky, které tam mají. My jsme jejich chuť a podobu ladili léta," dodává kuchař, který se původně přišel do americké hospody jen naučit něco nového, ale nakonec tu zakotvil na dlouhých devět let.

Texaský BBQ burger s cibulovými kroužky

podle šéfkuchaře restaurace Jáma v Praze 1 Martina Lva

Texaský BBQ burger se smaženou cibulkou a domácími hranolkami
  • 200 g hovězího mletého masa
  • pepř
  • sůl
  • olej
  • 100 g BBQ omáčky
  • tekutý kouř
  • 50 g medu
  • chilli
  • koriandr
  • česnek
  • hamburgerová bulka
  • ledový salát
  • rajče
  • červená cibule

1. Mleté maso upravíme do tvaru hamburgeru (alespoň 1cm na výšku), osolíme, opepříme a dáme zprudka péct na gril. Po 4 minutách hamburger obrátíme a opakujeme to samé po dobu 4 minut z druhé strany.

2. Před dokončením maso potřeme BBQ omáčkou, necháme mírně připéct, poté potřeme ještě jednou a vložíme pod gril. BBQ omáčka nám pod grilem krásně zkaramelizuje.

3. Mezitím si připravíme hamburgerovou bulku, kterou lehce opečeme, dáme na ni nakrájený ledový salát a rajče.

4. Doplníme pečenými cibulovými kroužky a můžeme podávat, jako příloha jsou vhodé hranolky nebo pečené brambory.

Jack Daniel´s burger s rozpuštěným sýrem a slaninou

podle šéfkuchaře T.G.I. Friday’s v Praze 5 Miroslava Máši

Jack Daniel´s burger
  • 800 g mletého hovězí masa (tuk max. 20 %)
  • 8 plátků slaniny
  • 8 plátků sýra Cheddar
  • ½ ledového salátu
  • 2 rajčata
  • 2 nakládané okurky
  • 1 červená cibule
  • 4 houska na hamburgery
  • Jack Daniel’s omáčka
  • Sůl

1. Maso rozdělíme na 4 porce, dobře propracujeme, aby se důkladně propojilo. Vytvoříme hamburgery cca 12 cm v průměru a 1 cm vysoké.

2. Ledový umytý salát nakrájíme na jemné nudličky, na kolečka nakrájíme rajčata, okurky a cibuli.

3. Hamburgery z obou stran osolíme a dáme na rozpálený gril (jejich pootočením o 45° vytvoříme viditelné mřížky grilování. Grilujeme, dokud se neobjeví rudá šťáva na povrchu. Následně hamburger otočíme a postup opakujeme na druhé straně.

4. Mezitím si dokřupava opečeme slaninu. Housku na hamburger rozkrojíme a lehce z vnitřní strany opečeme. Na grilovaný hamburger položíme plátek sýra a necháme rozpéct.

5. Na spodek housky položíme ledový salát, rajčata, okurky a cibuli. Na takto připravenou housku položíme hamburger, opečenou slaninu, přelijeme Jack Daniel’s omáčkou, přiklopíme druhou půlkou housky a servírujeme.







Nejčtenější

Ilustrační fotografie
Šest příznaků nezdravého srdce. Varovat může chrápání i krvácení dásní

Srdeční onemocnění jsou nejčastější příčinou úmrtí. Mohou postihnout kteroukoli část srdce, nejčastěji však věnčité tepny a srdeční chlopně. Onemocnění srdce...  celý článek

Nicola Formichetti kdysi oblékal Lady Gagu, teď vládne několika módním značkám.
Nicola Formichetti: Muž, který oblékl Lady Gaga do masa a masy do denimu

Vytvořil pro Lady Gaga šaty z masa i image, co změnila tvář popové hudby, vedl několik velkých světových značek a dostal se do vedení předních módních...  celý článek

Přírodní oleje jsou báječným kosmetickým pomocníkem. Pokud víme, jak nám mohou...
Jak se vyznat v pleťových olejích? Kokosový na tělo, měsíčkový na tvář

Oleje patří do kosmetické výbavy stejně neodmyslitelně jako třeba pleťové krémy, sprchové gely nebo líčidla. Nejen, že skvěle pomáhají například s odličováním,...  celý článek

Zpěvačka Paloma Faith na Britain Q Awards (Londýn, 18. října 2017)
Moje děti budou genderově neutrální, říká zpěvačka Paloma Faith

Loni v prosinci se britská zpěvačka Paloma Faith (36) poprvé stala maminkou. S francouzským partnerem Leymanem Lahcinem (30) by chtěla mít další potomky....  celý článek

V manželství jsou lidé šťastnější a žijí déle, ukázal výzkum.
Příběh Ondřeje: Žena mě má za malé dítě, nemám chvíli klidu

Už se pomalu blížím důchodu a jak jsem se na něj vždycky těšil, tak si poslední dobou říkám, že snad budu pracovat, dokud nepadnu. Aspoň v té práci nemusím být...  celý článek

Další z rubriky

Pikantní zeleninová polévka
Pórková, s květákem i paprikou. Nejlepší podzimní polévky pro zahřátí

Nejsychravější a zároveň nejmalebnější roční období už úřaduje nejen v kalendáři, ale také za okny, takže je pravý čas na husté zeleninové polévky. Kromě toho,...  celý článek

Maďarský guláš z vepřového masa
Guláš nejen předvolební. Dejte si klasiku z hovězího či vepřového masa

Za několik dnů tu máme volby a s tímto obdobím býval už za dob Rakouska-Uherska spjatý zvyk podávat voličům předvolební guláš uvařený nebo aspoň podávaný...  celý článek

Vyzrálejší, chuťově výraznější až pikantnější sýry si nejlépe rozumí se...
Sýry pravé i falešné, kolik obsahují vápníku a s jakým vínem je párovat

Málokterá potravina je tak samozřejmou součástí českých ledniček a prostřených stolů. Sýry milujeme k snídani, obědu, svačině, večeři nebo třeba večer jen tak...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

5 tipů, jak pečovat o ombré a nezničit si vlasy
5 tipů, jak pečovat o ombré a nezničit si vlasy

Vlasy vám zdobí čerstvé ombré, jenže co dál? Na hlavě máte teď hned dvě barvy s rozdílnými nároky a obě se hlasitě dožad... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.