Hamburger, vlajková loď americké kuchyně. Jak se mu daří v Praze

  1:16
Americká kuchyně sice není jen hamburger. I tak je ale tahle rafinovaná mletá hovězí flákota splácnutá do nadýchané bulky a ozdobená zeleninou, sýrem a různými omáčkami srdeční záležitostí pro miliony lidí na celé světě. Zapomeňte na chvíli na fast foody a zkuste si pravou chuť Ameriky připravit doma podle receptů vyhlášených pražských šéfkuchařů.

Amerika na talíři - to není jen hamburger. Ale i tak je vlajkovou lodí zámořské kuchyně... (Ilustrační snímek) | foto: www.stockfood.cz

Prezidenti USA a jídlo

George Washington miloval divočinu a taky dort své manželky Marthy, který se pekl ze 40 vajec, dvou kil cukru a másla.

Dwight Eisenhower si pochutnával na zmražených hotovkách, které po ohřátí konzumoval nejčastěji u televize.

Bill Clinton byl vysazený na jídla z fast foodu, ale poté, co se podrobil operaci srdce, se stal veganem.

George W. Bush nesnášel zeleninu, která se nesměla objevit nejen na jeho talíři, ale ani v kuchyni Bílého domu.

Barack Obama zase ujíždí na dortících a své hosty rád zve na pravý americký hamburger. Zato jeho manželka je vášnivá propagátorka zdravého stylu.

Už druhý ročník gastronomického festivalu Taste of America (probíhá od 4. do 29. června v šesti pražských restauracích) si vzal za cíl představit českému strávníkovi pestrou chuť amerického kontinentu od mexických specialit, přes pořádný kus opečeného masa až po legendární brownie, cheesecake nebo mrkvový dort. I přes veškerou snahu si ale běžný Evropan, potažmo Čech, pod pojmem americká kuchyně představí především pořádný hamburger.

A jeho oblibu dokládá i to, že čtyři z šesti festivalových restaurací zařadily tenhle americký symbol do svého speciálního ochutnávkového menu. My jsme z nich vybrali dva, které vám pro inspiraci nabízíme i s receptem, jak na to.

"Základem je kvalitní hovězí maso, které si necháváme namlít přesně podle našich představ," prozrazuje tajemství šéfkuchař Martin Lev z restaurace Jáma.

"A hodně záleží i na housce. Nemyslete si, že prostě zajdete do samoobsluhy a tam si koupíte první hamburgrové bulky, které tam mají. My jsme jejich chuť a podobu ladili léta," dodává kuchař, který se původně přišel do americké hospody jen naučit něco nového, ale nakonec tu zakotvil na dlouhých devět let.

Texaský BBQ burger s cibulovými kroužky

podle šéfkuchaře restaurace Jáma v Praze 1 Martina Lva

Texaský BBQ burger se smaženou cibulkou a domácími hranolkami
  • 200 g hovězího mletého masa
  • pepř
  • sůl
  • olej
  • 100 g BBQ omáčky
  • tekutý kouř
  • 50 g medu
  • chilli
  • koriandr
  • česnek
  • hamburgerová bulka
  • ledový salát
  • rajče
  • červená cibule

1. Mleté maso upravíme do tvaru hamburgeru (alespoň 1cm na výšku), osolíme, opepříme a dáme zprudka péct na gril. Po 4 minutách hamburger obrátíme a opakujeme to samé po dobu 4 minut z druhé strany.

2. Před dokončením maso potřeme BBQ omáčkou, necháme mírně připéct, poté potřeme ještě jednou a vložíme pod gril. BBQ omáčka nám pod grilem krásně zkaramelizuje.

3. Mezitím si připravíme hamburgerovou bulku, kterou lehce opečeme, dáme na ni nakrájený ledový salát a rajče.

4. Doplníme pečenými cibulovými kroužky a můžeme podávat, jako příloha jsou vhodé hranolky nebo pečené brambory.

Jack Daniel´s burger s rozpuštěným sýrem a slaninou

podle šéfkuchaře T.G.I. Friday’s v Praze 5 Miroslava Máši

Jack Daniel´s burger
  • 800 g mletého hovězí masa (tuk max. 20 %)
  • 8 plátků slaniny
  • 8 plátků sýra Cheddar
  • ½ ledového salátu
  • 2 rajčata
  • 2 nakládané okurky
  • 1 červená cibule
  • 4 houska na hamburgery
  • Jack Daniel’s omáčka
  • Sůl

1. Maso rozdělíme na 4 porce, dobře propracujeme, aby se důkladně propojilo. Vytvoříme hamburgery cca 12 cm v průměru a 1 cm vysoké.

2. Ledový umytý salát nakrájíme na jemné nudličky, na kolečka nakrájíme rajčata, okurky a cibuli.

3. Hamburgery z obou stran osolíme a dáme na rozpálený gril (jejich pootočením o 45° vytvoříme viditelné mřížky grilování. Grilujeme, dokud se neobjeví rudá šťáva na povrchu. Následně hamburger otočíme a postup opakujeme na druhé straně.

4. Mezitím si dokřupava opečeme slaninu. Housku na hamburger rozkrojíme a lehce z vnitřní strany opečeme. Na grilovaný hamburger položíme plátek sýra a necháme rozpéct.

5. Na spodek housky položíme ledový salát, rajčata, okurky a cibuli. Na takto připravenou housku položíme hamburger, opečenou slaninu, přelijeme Jack Daniel’s omáčkou, přiklopíme druhou půlkou housky a servírujeme.

  • Nejčtenější

Pstruh, jehněčí i bulky. Pochutnejte si o Velikonocích na lahůdkách ze světa

23. března 2024

Velikonoce jsou kromě lidových a liturgických tradic také svátky dobrého jídla a pití. Klasických...

Košíčky s mrkvičkami

Košíčky s mrkvičkami

Střední

45 min

Překvapte koledníky vtipnými velikonočními laskominami.

Mrkvový dort

Mrkvový dort

Střední

210 min

Doplňte velikonoční tabuli tímto dokonalým dortem.

Velikonoční cheesecaky

Velikonoční cheesecaky

Střední

60 min

Koledníkům udělá toto sladké občerstvení obrovskou radost.

Čokoládová vajíčka

Čokoládová vajíčka

Střední

60 min

Připravte koledníkům čokoládové pohoštění.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...