Dýňoví duchové
Ingredience:
- 200 g dýně
- 200 ml mléka
- sůl
- 150 g krupicového cukru
- 1 sáček vanilkového cukru
- 1 sáček vanilkového pudinkového prášku
- 200 ml 12% smetany
- 200 ml smetany ke šlehání
- 1 sáček ztužovače šlehačky
- kousek marcipánu nebo fondánu
Pracovní postup:
- Dýni oloupeme, zbavíme semínek a nastrouháme nahrubo. Vložíme ji do kastrůlku, zalijeme mlékem, přidáme špetku soli a za občasného míchání ji uvaříme doměkka.
- Pak přisypeme krupicový i vanilkový cukr a chvíli povaříme. Pudinkový prášek rozmícháme ve smetaně a vlijeme ho do kastrůlku s dýní. Vaříme do zhoustnutí a poté krém rozlijeme do hrnečků. Necháme ho vychladnout.
- Smetanu vyšleháme dotuha a promícháme ji se ztužovačem, který připravíme podle návodu na obalu. Šlehačku přendáme do cukrářského sáčku s řezanou trubičkou a nastříkáme ji na dýňový krém v hrnečcích. Oči můžeme dotvořit z marcipánu nebo fondánu.
Nepečený pavoučí cheesecake
Ingredience:
- 300 g kakaových sušenek
- 150 g másla
- 400 g zakysané smetany
- 400 g ricotty
- 50 g krupicového cukru
- 2 sáčky vanilkového cukru
- 1 sáček želatinového ztužovače za studena
- 5 lžic cukrové polevy
Na pavouka:
- 30 g světlého marcipánu
- černá potravinářská barva
- krupicový cukr na obalení
- 1 lékořicová tyčinka
Pracovní postup:
- Sušenky rozdrtíme válečkem najemno a propracujeme je s rozpuštěným máslem. Hmotu vtlačíme do dortové formy tak, abychom vytvořili i zvýšený okraj. Necháme ztuhnout v chladu.
- V míse vyšleháme zakysanou smetanu s ricottou a krupicovým i vanilkovým cukrem. Želatinový ztužovač připravíme podle návodu na obalu a přimícháme ho ke smetanové směsi. Vše nalijeme na korpus a dáme zatuhnout na několik hodin do ledničky.
- Cukrovou polevu obarvíme potravinářským barvivem na černo. Poté opatrně namalujeme na cheesecake tenkou pavoučí síť.
- Marcipán obarvíme černou potravinářskou barvou a vymodelujeme tělo pavouka (kousek světlého marcipánu dáme stranou). Část těla obalíme v krupicovém cukru. Z lékořice nakrájíme nohy, které vtlačíme do marcipánového tělíčka. Oči vytvoříme ze světlého marcipánu a tmavé cukrové polevy. Pavouka dáme navrch dortu a podáváme.
Upíří sušenky
Ingredience:
- 200 g hladké mouky
- 300 g moučkového cukru
- 1 sáček vanilkového cukru
- 150 g másla
- 1 vejce
- 1 žloutek
- 100 g hořké čokolády
- 80 g malých bílých bonbonů (např. vextra, marshmallow)
- 1 bílek
- červená potravinářská barva
Pracovní postup:
- Do mísy prosejeme mouku a polovinu moučkového cukru. Přidáme vanilkový cukr, změklé máslo, vejce a žloutek a vypracujeme hladké těsto. Čokoládu nasekáme na kousky a vmícháme ji do těsta.
- Z těsta vyválíme plát silný asi 5 mm a vykrájíme z něj kolečka o průměru asi 4 cm. Přendáme je na plech vyložený pečicím papírem a pečeme v troubě při 180 °C asi 15 minut. Bílé bonbony nakrájíme na kostičky velikosti zubů.
- Bílek a zbylý moučkový cukr utřeme na hladkou lesklou polevu. Trochu polevy dáme stranou a zbytek obarvíme načerveno. Naplníme ji do mikrotenového sáčku, odstřihneme růžek a naneseme ji na spodní stranu zchladlých sušenek. Asi 6 kostiček bonbonů přimáčkneme na polevu na sušence a přiklopíme ji druhou sušenkou. Bílou polevou nakonec dotvoříme větší upíří „špičáky“.
Čarodějnické prstíky
Ingredience:
- 100 ml vody
- 50 g másla
- 100 g hladké mouky
- 1 lžička mandlového aroma
- 250 g moučkového cukru
- růžová potravinářská barva
- asi 20 dýňových semínek
Pracovní postup:
- Do kastrůlku nalijeme vodu, přivedeme ji k varu a rozpustíme v ní máslo. Vsypeme prosátou mouku a mícháme, dokud není těsto hladké a nelepí se na dno a stěny. Zahříváme ho ještě asi 3 minuty a odstavíme.
- Do vychladlého těsta zapracujeme mandlové aroma a moučkový cukr promíchaný s troškou růžové potravinářské barvy.
- Z hmoty vymodelujeme válečky ve tvaru prstů. Pomocí nože na nich lehce naznačíme klouby a záhyby. Nakonec vmáčkneme dýňová semínka místo nehtů. Hotové čarodějnické prstíky necháme ztuhnout v lednici.