Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Pavouci, myši, čarodějnice. Halloweenská party nejen pro děti

aktualizováno 
Blíží se konec října a s ním také období oblíbených halloweenských večírků, jež milují zejména děti, které tolik baví se bát. Až budete takovou party pořádat pro své potomky a jejich kamarády, připravte jim kromě strašidelné výzdoby také stylové pohoštění. Uvidíte, že budou nadšené.

Čarodějnické prsty | foto: Profimedia.cz

Halloweenské donuty

Ingredience:

Halloweenské donuty
  • 250 ml mléka
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • 21 g čerstvého droždí
  • 500 g hladké mouky
  • 1 vejce
  • 1 žloutek
  • špetka soli
  • 1 lžička rumu
  • 2 lžíce oleje + na smažení

Na ozdobu:

  • barevné polevy podle fantazie
  • cukrové zdobení
  • lentilky

Pracovní postup:

  1. V hrnku smícháme trochu vlažného mléka s vanilkovým cukrem a rozdrobeným droždím. Necháme vzejít kvásek.
  2. Do mísy odvážíme mouku, přidáme vejce a žloutek pokojové teploty, špetku soli, rum a dvě lžíce oleje. Nakonec zapracujeme vzešlý kvásek.
  3. Vše promícháme (vařečkou nebo za pomoci robota) v pevné pružné těsto.
  4. To vyválíme na pomoučněném válu a vykrajujeme kruhy vykrajovátkem na donuty nebo velkou a malou skleničkou. Ty klademe na plech vyložený pečicím papírem a necháme čtvrt hodiny kynout.
  5. V kastrůlku rozpálíme vyšší vrstvu oleje a smažíme v něm donuty z obou stran dozlatova. Hotové je necháme okapat na míse vyložené kuchyňskými utěrkami.
  6. Vychladlé donuty zdobíme barevnými polevami dle chuti a fantazie a cukrovým zdobením nebo lentilkami.

Tip: Čokoládovou polevou můžete na barevné polevě tvořit vlákna pavučin nebo strašidelné motivy.

Čokoládové rakvičky

Ingredience:

Čokoládová rakvička
  • 150 g měkkého tvarohu
  • 50 – 80 ml mléka
  • 2 vejce
  • 2 lžíce oleje
  • 3/4 hrnku krupicového cukru
  • 1,5 hrnku polohrubé mouky
  • 1 prášek do pečiva
  • 3 lžíce kakaa

Na náplň:

  • 400 g kvalitní hořké čokolády
  • 400 ml smetany ke šlehání

Na ozdobu:

  • čokoládová poleva
  • cukrová poleva
  • nadrcené čokoládové sušenky

Pracovní postup:

  1. Nejprve si připravíme čokoládový krém. Šlehačku přivedeme v kastrůlku téměř k varu, pak do ní vsypeme nalámanou čokoládu a mícháme, až se krém spojí. Po vychladnutí ho uložíme do ledničky.
  2. Měkký tvaroh, mléko, vejce, olej a cukr vyšleháme v míse. Pak přidáme polohrubou mouku smíchanou s práškem do pečiva a kakaem a vymícháme hladké těsto.
  3. Plech vyložíme pečicím papírem nebo vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou. Nalijeme do něj těsto a rovnoměrně uhladíme.
  4. Pečeme na 180 °C asi 25 minut. Vyzkoušíme špejlí, zda je propečené, pak vyjmeme a necháme vychladnout.
  5. Z papíru si vystřihneme šablonu ve tvaru rakve a z vychladlého těsta vykrajujeme rakvičky. Vyjmeme krém z ledničky, znova ho prošleháme a spojujeme s ním jednotlivé vykrájené kousky koláče.
  6. Každou rakvičku nakonec polijeme rozehřátou čokoládovou polevou a okraje posypeme nadrcenými sušenkami. Na vychladlou čokoládovou polevu uděláme cukrovou polevou kříže.

Tip: Společně s krémem můžeme rakvičky plnit také plátky banánů nebo třeba kompotovaných broskví.

Čarodějnické prsty

Ingredience:

Čarodějnické prsty
  • 500 g hladké mouky
  • 150 g moučkového cukru
  • 300 g másla nebo hery
  • 4 žloutky
  • jahodová marmeláda
  • mandlové lupínky na zdobení

Pracovní postup:

  1. Mouku, cukr, máslo, žloutky a lžičku marmelády propracujeme rukama na válu a vypracujeme hladké těsto. Zabalíme ho do potravinové fólie a dáme na půl hodiny do ledničky.
  2. Na pomoučněném válu vyválíme těsto na silnější plát, nožem ho nakrájíme na pruhy a ještě ho překrájíme napříč, abychom získali kousky těsta o přibližné délce lidských prstů.
  3. Z každého kousku vyválíme v rukou váleček, který na konci zploštíme do tvaru nehtového lůžka, do kterého naneseme trochu marmelády a přiložíme plátek mandle.
  4. „Prsty“ klademe na plech vyložený pečicím papírem a na každý uděláme nožem zářezy v místě kloubů.
  5. Pečeme v předehřáté troubě na 180 °C asi 12 minut. Pak vyjmeme a necháme zchladnout.

Tip: „Prsty“ můžete na stole naaranžovat  do bezprstové rukavice, budou vypadat ještě strašidelněji.

Autor: pro iDNES.cz



Nejčtenější

Máma neví, že mě baví zabíjení, řekla dvanáctiletá dcera ve Výměně manželek

Blanka s přítelem Valentýnem a jejich nejmladší dcerka Saša.

Mia žije s přítelem a dvěma dětmi v Kladně. I když je jí teprve 25 let, o jejich výchově má docela přesnou představu....

VIDEO: Jak se ze služky Gottwaldové stala první dáma. A lidé se jí smáli

Marta Gottwaldová (Na snímku z roku 1948)

Toužila být obdivována jako její předchůdkyně Hana Benešová. Jenže Martě Gottwaldové, která začínala jako služka a...



Šestadvacetiletá žena vážila jen sedmnáct kilo, dávali jí rok života

Kristina Karyaginová

Kristina Karyaginová (26) z Ruska byla na pokraji smrti. Vážila jako čtyřleté dítě a začaly jí selhávat orgány a...

Doktorka mi řekla, ať „to“ dám radši pryč, řekla matka zdravé holčičky

Tchyně Martina a zeť Ján se v porodnici, kam doprovázeli Marii k porodu, hodně...

Některá maminka porod císařským řezem nechce, ale stejně to tak nakonec skončí. Jiná o něj žadoní, ale nakonec porodí...

Máma spala s Hitlerem, tvrdila krásná Romy, která by oslavila 80 let

Romy Schneiderová v roli císařovny Sissi, Alžběty Bavorské.

Kdyby nezemřela ve 43 letech, oslavila by 23. září osmdesátku. V 17 letech zazářila jako císařovna Sissi, našla...

Další z rubriky

Co s úrodou jablek? Oslaďte si babí léto skvělým koláčem nebo štrúdlem

Jablečný mřížkový koláč

Jablek se letos urodilo požehnaně. Možná i vy přemýšlíte, co s kulatými sladkými plody, které se rozpínají po vašem...

Zapomeňte na sangrii. Umíchejte si letní drinky, které jsou opravdu in

Tinto de verano

Koktejly patří k prázdninám u moře stejně jako k posezení na balkoně v centru města. Jenže stejně jako v šatníku, i ve...

Snadné, rychlé a syté podzimní saláty, které se hodí k obědu i večeři

Teplý bramborový salát s fazolkami a chorizem

Podzim si žádá sytá jídla, protože s ochlazením naše tělo potřebuje ke svému fungování více energie. Nemusíte se však...



Najdete na iDNES.cz