Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Hádání o knedlík

  13:23aktualizováno  13:23
- Vzít na dlani chlup je nemožné, najít ho v talíři je odpudivé. A přece se jedna z pozapomenutých příloh české kuchyně nazývá chlupaté knedlíky, nejspíš pro svůj neurovnaný povrch, tolik odlišný od hlaďoučkých knedlíků houskových či bramborových. Chlupatost v názvu tu však nikterak nevadí, neboť ji přebíjí lahodná chuť, spojená většinou s vidinou dušeného zelí a kusu vepřové pečeně nebo uzeného.

Vzít na dlani chlup je nemožné, najít ho v talíři je odpudivé. A přece se jedna z pozapomenutých příloh české kuchyně nazývá chlupaté knedlíky, nejspíš pro svůj neurovnaný povrch, tolik odlišný od hlaďoučkých knedlíků houskových či bramborových. Chlupatost v názvu tu však nikterak nevadí, neboť ji přebíjí lahodná chuť, spojená většinou s vidinou dušeného zelí a kusu vepřové pečeně nebo uzeného.

Mně se před očima mlhavě vynořuje obrázek mé babičky,která na knedlíky naběračkou vrší houbovou smaženici s řídce umíchanými vejci a - neznalá cholesterolu - nechává navrchu ještě rozpustit oříšek másla. Jedlo se to lžící a s okurkovým salátem a byla to kulinární báseň. Babičky na svůj výtvor používaly většinou kombinaci brambor syrových a vařených. A jsme u toho: chlupaté knedlíky provázejí trvale dva spory - o původ a o správnou recepturu. Autor Krkonošské kuchařky Jiří Marhold samozřejmě přísahá, že se chlupaté knedlíky zrodily na krkonošských stráních a při vzpomínce na to, jak mu je v jižních Čechách nabízeli coby typickou ukázku své krajové kuchyně, tvrdí: »Dostanu-li se někdy do Japonska, a budou-li tam mít bosáky, chlupáky nebo jak tomu budou říkat, jako 'jídlo typické pro úpatí Fudžijamy' ani nehnu brvou.« Pravdou je,že v lidové kuchyni chudých Krkonoš byly brambory zdaleka nejužívanější surovinou a že je ženy zdejších tkalců a korálkářů uměly připravovat na nespočet způsobů. Zrod chlupatých knedlíků by tu byl logický. Jenže Jihočeši budou jistě přísahat na chudobu na blatech a své bosáky, jak jim říkají, si nenechají vzít. Tenhle spor zůstane zřejmě věčný. A receptura? Jiří Marhold má v té své krkonošské syrové brambory. Stejně je tomu v Receptáři našich babiček, kde jsou dokonce vedle sebe jak chlupaté knedlíky, tak bosáky, ale recepty se prakticky neliší. Autorita z největších, Marie JankůSandtnerová, jejíž kuchařka se už dočkala neuvěřitelných sedmdesáti vydání, ovšem uvádí kombinaci syrových a vařených brambor. A její poválečný nástupce Vilém Vrabec to vyřešil šalamounsky - v jeho Velké kuchařce mají chlupaté knedlíky dvě verze,jednu z brambor syrových a druhou kombinovanou. Prababička by chlupaté dilema asi komentovala svým oblíbeným výrokem: »Proti gustu žádný dišputát.« Pod tímto heslem můžete zkusit i skvělou verzi zelí a vrabců s chlupáči ze Slavnostní kuchařky Jiřiny Bohdalové a Lídy Pěničkové. Nakrájejte na kostky 600 g vepřového ramínka, osolte, pokmínujte a podlité a zakryté duste v troubě. Přidejte jednu nakrájenou cibuli a dva stroužky česneku, nechte maso změknout a šťávu částečně vydusit. Nastrouhejte půl kila syrových brambor,sceďte,přidejte 200 g nastrouhaných vychladlých brambor uvařených ve slupce,jedno vejce,sůl a za stálého míchání 250 g hrubé mouky. Lžící vykrajujte knedlíky a vařte asi 8 minut. Klasicky připravené sterilované bílé zelí smíchejte s knedlíky a masem a dejte do rozehřáté trouby zapéct.

Autor:






Nejčtenější

Maďarský guláš z vepřového masa
Guláš nejen předvolební. Dejte si klasiku z hovězího či vepřového masa

Za několik dnů tu máme volby a s tímto obdobím býval už za dob Rakouska-Uherska spjatý zvyk podávat voličům předvolební guláš uvařený nebo aspoň podávaný...  celý článek

Gabrielle Unionová (Beverly Hills, 26. února 2017)
Devětkrát jsem potratila. Dítě pořád chci, říká herečka Unionová

Americká herečka Gabrielle Unionová (44) se s manželem Dwaynem Wadem (36) snaží delší dobu o potomka. Devětkrát podstoupila umělé oplodnění, ale pokaždé...  celý článek

Vínová rtěnka na přehlídce Marca De Vincenza.
Tmavá rtěnka je i pro vás. Zkuste extra lesk i sametově matný vzhled

Rtěnky v tmavých odstínech byly ještě nedávno na přehlídkách i v obchodech spíš výjimka, natož abychom je běžně potkávali na ulici. Během pár let se z nich...  celý článek

Kolorovaný snímek rakovinových buněk z elektronového mikroskopu
Osm raných příznaků rakoviny, které byste neměli ignorovat

U velkého počtu nemocných jsou některé nádory objeveny až v pokročilém stádiu. Včasně diagnostikovaná rakovina přitom významně zvyšuje šanci na vyléčení. Které...  celý článek

Ilustrační snímek
Naše pocity se promítají na našem zdraví, říká psycholožka Janáčková

Veselá mysl - půl zdraví. Platí to ovšem i naopak. Splíny a smutek na nás působí také. Emoce prostě mají na náš organismus větší vliv, než jsme si ochotni...  celý článek

Další z rubriky

Rychlé jablečné řezy hrk-hrk
Kulajda, kančí roláda i řezy hrk-hrk. Podzimní menu podle blogerky

Ačkoli dnes jídlo miluje a je nejen jejím koníčkem, ale i povoláním, jako dítě se Andrea Motlíková ve svém talíři šťourala, maso nejedla a z polévky vyndávala...  celý článek

Petr Klíma je na farmářských trzích v Praze 6 "pečený - vařený“. Na snímku s...
Z farmy přímo na stůl: nová kuchařka vás naučí milovat zeleninu

Nemusíte být fanatickým přívržencem farmářských trhů, abyste zjistili, že nejlepší zelenina je ta lokální. Ať už máte tatínka, který se vyžívá v pěstování,...  celý článek

Maďarský guláš z vepřového masa
Guláš nejen předvolební. Dejte si klasiku z hovězího či vepřového masa

Za několik dnů tu máme volby a s tímto obdobím býval už za dob Rakouska-Uherska spjatý zvyk podávat voličům předvolební guláš uvařený nebo aspoň podávaný...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

Proč potřebujete izolepu do kosmetické taštičky
Proč potřebujete izolepu do kosmetické taštičky

Klepe se vám ruka a tekutou linkou si na víčku vytvoříte nepravidelný pruh... co s tím? Pomůže vám obyčejná lepicí páska... celý článek

Jobs Contact
CNC Frézař (25.000 - 32.000 Kč)

Jobs Contact
Jihomoravský kraj
nabízený plat: 25 000 - 32 000 Kč

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.