Doporučujeme

Kde je módní jíst, pít a nakupovat? Zeptali jsme se odborníků na slovo vzatých. (Ilustrační snímek)

Kde je módní jíst, pít a nakupovat? Zeptali jsme se odborníků na slovo vzatých. (Ilustrační snímek) | foto: Profimedia.cz

Gurmetův podzimní průvodce: nejlepší restaurace, trhy, víno a knihy

  • 29
Jestli si máte na podzim vybrat jen jednu restauraci, kam zajít na dobré jídlo, navštivte podnik Na Pekárně. Ten je hitem letošního podzimu. A co si nalít do skleničky, jakou kuchařku si přečíst a kde nakupovat, abyste byli "in"? To vám poradí kulinární odborníci na slovo vzatí - Roman Vaněk, Lenka Požárová a Matouš Petráň.
IN
restaurace

Jakmile se restaurace Na Pekárně otevřela, dveře nezavřela. Objednat si stůl se rozhodně vyplatí. Za příjemné ceny vám nabídnou poctivou českou kuchyni. Máte chuť na kachnu, játrovou paštiku, povidlové taštičky či slepičí polévku? Pokud si je dáte u šéfkuchaře Václava Friče, budete se olizovat ještě týden.

Pro Lenku Požárovou, známou autorku kuchařek, budou hitem podzimu masité restaurace jako pražský Čestr a Sancho. "Ty tu chyběly," říká.

Roman Vaněk z Pražského kulinářského institutu zase doporučuje indickou restauraci Tandoor v Táboře. "Indové v autentické kuchyni, perfektní jídlo za skvělé ceny," líčí a chrlí další tipy. "Moc fajn se mi baští v Lokálu II v Praze. Perfektní nové menu udělal Jaroslav Zahálka v La Bodequita del Media v Praze v Kaprově ulici." A přidává další tipy: na restauraci U Tlustých v Lednici na Moravě, kde ho překvapila stálost kuchyně Andreje Tlustého.

Svoje tajné tipy prozrazuje i Matouš Petráň, známý gastronomický odborník. "Vedou vietnamská bistra. Zmínil bych také super Creperii Gavroche na Praze 6 v Mařákově ulici." Přidává i tipy na kvalitní burgery - Blackdog cantina v Berouně či Yes burger na Žižkově.

IN
obchod

Kam budou chodit gurmeti s taškou? Pravděpodobně na tržiště na pražské Strakonické při Wine Food Marketu. Už teď se obchod stal vyhledávaným cílem labužníkových nákupů. Sýry, těstoviny, uzeniny, olivy, vše v italském provedení. Připravte si peněženku a pořádný košík, do kterého přihoďte i pečivo z místní pekárny.

Ilustrační snímek

"Pro maso se chodí ke Kšánovi do pražské Patočkovy ulice, pro zeleninu do Kunratické stodoly, pro uzeniny k Sváčkovi na Smíchov," ukazuje obsah své nákupní tašky Vaněk.

Petráň zase chodí pravidelně na farmářské trhy, zapálená kuchařka Lenka Požárová podle svých slov míří pro čerstvé suroviny nejčastěji na farmářský trh na náměstí Jiřího z Poděbrad v Praze.

IN
surovina

Podzimní hitem může být třeba vychytané koření. "K mým objevům a novinkám posledních dnů patří směs koření s cukrem od Sonnentor. Obsahuje růžový pepř, mleté jahody, květy růží, maliny, koriandr a vanilku," prozrazuje Lenka Požárová, autorka Zapálených kuchařek.

IN
čtení

Pokud jste si oblíbili farmářské trhy, na nočním stolku by vám měly přistát Recepty z farmářského trhu. Napsala je známá autorka kuchařek Hana Michopulu, která v ní zúročila doby, kdy u nás zaváděla farmářské trhy a pak na nich hojně nakupovala.

Zapálená kuchařka Lenka Požárová zase doporučuje australský časopis s recepty Donna Hay. "Bohužel je jen v anglickém vydání. Ale obsahuje výborné nápady a i provedení je skvěle designové."

Roman Vaněk má ještě jeden tip - na miniknížečku s recepty Jak chutná Praha. Brzy se stmívá, takže máte víc příležitostí si z ní něco dobrého uvařit.

IN
víno

"Objevila jsem vinařství Vinný dvůr Němčičky na jižní Moravě, kde mají skvělé růžové víno i sladké fortifikovavné víno (a la portské)," prozrazuje Požárová, co si bude v podzimních měsících nalévat do skleničky. Vaněk si zase s chutí dopřeje víno od Karla Neustiftera, speciálně zelený veltín.

Víno od vinaře Pavla Hrabkovského z Velkých Žernosek

"Jestli se někam vydat za skvělým vínem, tak správná adresa zní Míšeňská ulice v Praze 1. Vinograf, podnik Kláry Kollárové, si návštěvu rozhodně zaslouží," říká odborník na dobré jídlo a pití Roman Vaněk z Pražského kulinárního institutu.

IN
káva

Na svůj šálek kávy můžete vyrazit do kavárny Můj šálek kávy. Ta se propracovala do první pětice nominovaných v soutěži Czech Bar Awards. Kávy nabízí podle sklizně, najdete ji v pražském Karlíně.

Milovníci kávy by také neměli minout Jílové u Prahy, kde šálek lahodného moku nabízí Petra Veselá v podniku Zlatý korálek. Mistryně ve svém oboru vám vykouzlí pro lepší náladu na cappuccinu třeba obrázek medvídka nebo lístek.

IN
pivo

Pro Zapálenou kuchařku bude hitem pivo z malého pivovaru v Broumově. Je nepasterované, nefiltrované. Obsahuje výtažky z meruněk a koriandr.

"Co pozoruji, tak frčí Cider a tzv. IPA," říká zase Petráň.

IN
bar

Skvělé tipy dodal Roman Vaněk: "Na plné obrátky to žije v Tretter´s Bar. A co tam pít? Pisco sour je nejlepší v Praze. Pentangelli, což je geniální drink z okurek a jahodového likéru. Vichr z hor - bez tohoto drinku jako byste ani v Tretter´s nebyli. Já si ho dávám vždycky a navíc ještě Prérijní ústřici, kterou dělají dokonale."

Další tip přidává bývalý provozní několika luxusních pražských restaurací Matouš Petráň: "Boduje bar Hemingway a pijou se všelijaké rumy." Překvapuje ho odklon od Coca Coly a přesun ve prospěch drinků domácí výroby jako jsou nejrůznější malinovky, bezovky či ledové čaje.

Pokud nejste příznivcem alkoholických koktejlů, otevřete si na podzim láhev vody San Pellegrino v limitované edici. Pošmourné dny rozzáří etiketa v designu šperku od Bulgari. Nabízí se v pouhých několika podnicích, které se specializují na italskou kuchyni.


  • Vybrali jsme pro Vás