Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Gurmán radí

Z farmy přímo na stůl: nová kuchařka vás naučí milovat zeleninu

23.9.2017  0:01
Nemusíte být fanatickým přívržencem farmářských trhů, abyste zjistili, že nejlepší zelenina je ta lokální. Ať už máte tatínka, který se vyžívá v pěstování, malou zahrádku pro vlastní pokusy,... 

Recept na úspěch? Vášeň i zvědavost, říká michelinský šéfkuchař

5.3.2013  1:00
Vezmete špetku zvědavosti, pořádnou porci vášně, pár desítek let zkušeností a hodně lokálních potravin. Když to všechno zamícháte, přiklopíte pokličkou a dáte vařit, máte šanci zařadit se mezi... 

Dobrého řezníka poznáte podle toho, že vám namele

16.2.2013  0:11
Většina z nás má ve zvyku vařit stále dokola z těch samých druhů masa, nejlépe kuřecích prsou nebo vepřové panenky, ale kolem méně obvyklých kousků chodíme v řeznictví obloukem. Nebojte se... 

Vica Kerekes se sice v kuchyni tváří jako trdlo, ale vaří skvěle

29.1.2013  12:00
Když jsem na konci minulého roku dostala pozvání k natáčení nového pořadu TV Paprika a zároveň mi byla nabídnuta role jednoho z porotců, kteří budou koštovat a hodnotit jídla připravená známými... 

Zkuste ga kari, polévku pho bo či rendang podle šéfkuchaře SaSaZu

15.1.2013  3:00
Asijská kuchyně má snad tisíce chutí, kvůli kterým ji zbožňují nejen gurmáni, ale i obyčejní jedlíci na celém světě. Jídlu z východu propadl i izraelský šéfkuchař Šahaf Šabtaj, který přes čtyři... 

Gastrotipy: Znojmo láká na víno a jazz, Praha na michelinskou kuchařku

4.1.2013  1:00
Jestli jste po svátcích hojnosti nezanevřeli na dobré jídlo, můžete se i v lednu těšit na spoustu zajímavých gastronomických událostí. Jednou z nich je například pražská návštěva michelinské... 

Nestíháte teplé večeře? Zkuste superrychlý falafel podle Jamie Olivera

19.12.2012  3:00
Možná teď v předvánočním shonu nemáte moc času na vaření teplých večeří, ale zase nechcete rodinu šidit obloženým chlebem s něčím. Zkuste se inspirovat u kuchařského mága Jamie Olivera, který... 

Gastrotipy na výlet: Zabijačka i adventní slavnosti

23.11.2012  0:00
Máte chuť na jitrničku, jelítko nebo tlačenku? Nebo už chcete zažít vánoční pohodu a ochutnat první cukroví? Máme pro vás několik chutných tipů, kam o víkendu a v příštím týdnu vyrazit na... 

Jak uctít svatého Martina? Nejen husou a vínem, ale třeba pštrosem

9.11.2012  0:29
Už v neděli v jedenáct dopoledne to vypukne. Budou se koštovat mladá svatomartinská vína, která letos budou svěží, harmonická a s decentní kyselinkou. K nim se o tomto víkendu bude skvěle hodit... 

VIDEO: Připravte si kávu ve vacuum potu s baristkou Petrou Veselou

2.10.2012  4:42
Skleněná baňka nahoře, skleněná baňka dole, papírový filtr, kahan... Ono se řekne uvařit si kafe, ale někdy si při tom může člověk připadat spíše jako chemik v laboratoři. Třeba v případě, že si... 

Lehký oběd, který potěší jazyk i oko. Saláty s rybou či kuřecím masem

29.9.2012  4:01
Chcete-li se stravovat zdravě, lehce a přitom chutně a zajímavě, určitě občas pátráte na jídelním lístku po něčem, co vás v poledne zasytí, ale přitom se po obědě nebudete cítit těžce a ospale.... 

Milion korun za dort? Ano, když je od cukrářky Sylvie Weinstockové

20.9.2012  2:05
Dnes dvaaosmdesátiletá babička Sylvia Weinstocková byla původně učitelka, ale už třicet let je známá jako královna dortů. Její newyorská cukrárna ročně upeče kolem tisíce luxusních dortů, které... 

VIDEO: Škola přípravy kávy podruhé. Cappuccino podle Petry Veselé

18.9.2012  0:54
Máte rádi kávu, ale dáváte přednost té, která je zjemněná trochou mléka? Pak si určitě v kavárně nebo v restauraci dáváte cappuccino. Tento lahodný nápoj s přibližně centimetrovou "čepicí"... 

VIDEO: Baristka Petra Veselá vás naučí připravit doma lahodné espresso

11.9.2012  4:56
Symbolem té nejlepší a pravé kávy je klasické espresso, které je i základem pro většinu kávových nápojů. Pokud si chcete kvalitní espresso dopřávat i doma, nestačí jen pořídit drahý přístroj.... 

Čtenářskou soutěž s Jamie Oliverem vyhrál čokoládový dort s kardamomem

27.8.2012  14:32
Víte, jak vaří, peče a smaží kuchařská hvězda Jamie Oliver? Jednoduše a přitom rafinovaně, z čerstvých a kvalitních surovin, s nápadem a fantazií, ale přesto rychle. Před několika týdny jsme vás... 

Vařte jako slavný kuchař Jamie Oliver a získejte jeho grilovací sadu

2.8.2012  2:09, aktualizováno  21.8 2:09
Díky olympiádě se pozornost celého světa donedávna upírala na britské ostrovy a sportem žili i lidé, kteří jindy v roce dávají přednost kuchařské zástěře před trenýrkami. Kouzlu pěti kruhů... 

Tvarůžky, víno, pivo i delikatesy aneb cesta za chutěmi i vůněmi Česka

22.6.2012  2:04
Léto s sebou přináší nejen teplé a slunečné dny, ale také nespočet gastronomických festivalů a akcí. Protože dobrému jídlu a pití se nejlépe holduje pod širým nebem, zkuste se vydat třeba do... 

VIDEO: Jak snadno a rychle připravit mušle. Za 10 minut jsou na stole

13.6.2012  2:06
Máte rádi mušle, ale doma si na ně netroufáte? Nakoukněte s námi pod pokličku šéfkuchaře Václava Strohmajera z pražského Bomton Fashion Café a uvidíte, že je jejich příprava snadná a rychlá.  

Neseďte doma, jezte venku. Kam se vydat za dobrým jídlem a pitím?

25.5.2012  2:57
Konec května s sebou přináší nejen příjemné počasí, ale také spoustu příležitostí, jak potěšit chuťové buňky. Ať už se vydáte na gastronomický festival, medový dětský den, pivovarské slavnosti,... 

Jak užít víkend? S pivem, chřestem či středomořskými specialitami

18.5.2012  1:14
Jaro chutná nejen chřestem, což můžete zjistit na slavnostech v Ivančicích, ale také pivem. A to zase prověříte v pražských Holešovicích. A jestli váš mlsný jazýček nebude mít dost, tak se... 

Chřestová sezona je v plném proudu aneb tři delikatesy od šéfkuchařů

2.5.2012  1:17
Jestli jste letos ještě neměli na talíři chřest, je na čase to napravit. Sezona této lahodné a zdravé zeleniny je v plném proudu, a pokud si zajdete třeba na farmářský trh pro pravý český... 

Malá Hanoj v Praze: domácí vietnamská kuchyně i ovoce, které neznáte

14.4.2012  0:18
Jestli si chcete v Praze dopřát (a ochutnat) kousek Asie, naplánujte si výlet do Sapy. Z areálu pojmenovaného po vietnamském městě budete odcházet s plným břichem i taškami.  

Oskeruše, chřest nebo víno. Užijte si šťavnatou sezonu

13.4.2012  0:11
Jaro už je v plném proudu a žádný pravý gurmán si nemůže stěžovat na nedostatek chuťových vjemů. Ať už se vydáte na kterýkoliv konec republiky, můžete se těšit na dobré jídlo, skvělé pití i... 

Gastrotipy na výlet: Trnky nejen tekuté, křepelčí vejce, svátky jara

30.3.2012  0:59
Pokud vymýšlíte, kam se o víkendu nebo na Velikonoce vypravit na výlet, možná si vyberete z chutných tipů, které pro vás vybrala redakce Gastronaut.cz. Pro ty, kdo rádi kombinují společenské... 

Bezmasé jídlo není nuda, tvrdí šéfkuchaři. Zkuste, jestli vás nehoupou

8.3.2012  2:01
Pro masožravce tělem i duší je vegetariánská kuchyně něčím, co by ochutnali leda v případě, že by jim hrozila smrt hladem. Bezmasé pokrmy však dávno nejsou výsadou hrstky výstředníků, ale... 

Vařila jsem pro Romana Vaňka. Připálila jsem maso, ale vylízal talíř

1.3.2012  4:57
Pozvala jsem kulinářského guru a šéfa Pražského kulinářského institutu Romana Vaňka na oběd, který jsem připravila přesně podle jeho kuchařky. A jak to dopadlo? Telecí na paprice jsem sice... 

Udělejte si doma Itálii. Kam se vydat pro pravé italské sýry nebo vína

25.2.2012  11:33
V mnoha domácnostech se za italské jídlo pokládají špagety s kečupem a pizza z mrazáku. Jenže jestli chcete zažít skutečnou chuť Středomoří, poohlédněte se po skutečně pravých italských... 

Valentýn s chutí čokolády. Šňupejte ji, pečte i zapíjejte

11.2.2012  4:41
Láska je sladká, ale na Valentýna si ji můžete ještě osladit kvalitní čokoládou. Bonboniéry nebo čokoláda ze samoobsluhy už však dávno nefrčí. Poradíme vám, jak luxusní čokoládu zapíjet... 

Valentýn a čokoláda? Ne, šéfkuchař servíruje milencům býčí varlata

8.2.2012  12:33
Zahoďte chřest a ústřice a dejte si můj slaný koláč! Takovým sloganem láká ke koupi nové afrodiziakální pochoutky šéfkuchař Charlie Bigham z Velké Británie. Svůj plněný koláč z listového těsta... 

Masopust, pivo i vegetariánské speciality. Kam za dobrotami?

3.2.2012  2:26
V nadcházejících dnech si užijí nejen milovníci jitrnic, jelítek a klobásek, ale i vegetariáni. Vydejte se za krásami naší vlasti podle gurmánského itineráře, který pro vás sestavila redakce... 

Oběd i s moučníkem za 30 minut? Jamie Oliver vás to naučí

21.1.2012  4:34
Jamie Oliver se v kuchyni vyzná. Je přeborníkem, co se týče na pohled jednoduchých a přitom zajímavých pokrmů, které osloví více smyslů než jen chuť. Pokud patříte k lidem, kteří si stěžují, že... 

Pálenka, víno i masopustní hody. Kde nejen o víkendu ukojit mlsnou

20.1.2012  1:10
V lednu sice většina z nás řeší, jak zhubnout, než kde sehnat něco dobrého na zub, byla by však škoda docela rezignovat na dobré jídlo a pití. Vždyť se blíží masopust a navíc chladné počasí za... 

Degustace vín, rakouská kuchyně či festival. Kam za dobrotami?

6.1.2012  2:59
Po vánočních jídelních orgiích a silvestrovských tekutých oslavách už zřejmě nemáte na gastronomické radovánky ani pomyšlení. Jenže co by to bylo za život bez dobrého jídla a pití? Redakce... 

Krkonoše na vašem talíři. Uvařte si kulajdu nebo salát z lesních hub

4.1.2012  11:13
Krkonošská kuchyně, to nejsou jen brambory a houby, ale i jehněčí maso nebo kroupy. Přesto první dvě suroviny tvoří základ ve většině dobrot, které hory nabízí. S šéfkuchařem Jiřím Středou z... 

Sváteční tipy pro jedlíky. Ochutnávka čajů nebo středověká hostina

23.12.2011  11:30
Vánoce jsou nejenom časem rozjímání a setkávání s přáteli, ale také svátky dobrého jídla a pití. Až se vám doma přejí maminčin bramborový salát a babiččino cukroví, vydejte se na sváteční... 

Ochutnejte Vánoce a dejte si jitrnici, vánočku nebo adventní menu

9.12.2011  2:08
Také si lidé ve vašem okolí občas postesknou, že Vánoce jsou hlavně o jídle? No a co? K nejoblíbenějšímu svátku v roce přece patří plné stoly dobrot a setkávání s přáteli a rodinou nad sladkými... 




mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.