Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

VIDEO: Poctivá gulášová polévka z hovězí kližky

  0:07aktualizováno  0:07
Hledáte dokonalé jídlo, které vás teď v zimě zasytí, uspokojí vaše chuťové buňky a spolu s krajícem chleba skvěle zastane svačinu, oběd nebo večeři? Vyzkoušejte gulášovou polévku, která spolu s rodným bratrem gulášem patří ke zlatým hřebům středoevropské kuchyně. Videonávod krok za krokem najdete v článku.

Původně si zřejmě tento lahodný pokrm připravovali maďarští pastevci hovězího dobytka, kterým se říkalo gujáš (gyulyas), od nich se pak guláš a jeho varianty rozšířily i na měšťanské či šlechtické stoly Rakouska-Uherska a i dnes se podávají při rozličných slavnostních příležitostech.

Možná jste ale nevěděli, že kromě tohoto celkem logického vysvětlení existují i další legendy, které vysvětlují původ slova guláš poněkud divočeji. Někdy v 9. století prý na uherské území dorazil kočovný kmen Maďarů, který za sebou zanechával poražené a usmrcené nepřátele. Za nimi se údajně plížili kanibalští Ghúlové, kteří si na mrtvých pochutnávali. Ale někdy prý Maďaři neměli sami co jíst, tak příslušníky druhého kmene zahnali a nepřátele snědli sami. Dávali si tak údajně první „ghúláš“ (rozuměj jídlo Ghúlů).

Jiná legenda zase praví, že masový pokrm zvaný „kull asch“ připravovali váleční kuchaři tureckým vojákům, a jelikož se tato armáda na dlouhé roky „zdržela“ v dnešním Maďarsku, jídlo podobného názvu tam zdomácnělo.

Ať už je pravda jakákoliv, guláš i gulášová polévka jsou dnes i typické české speciality a hospoda (nebo hospodyňka), která je nevaří, je sama proti sobě.

Gulášová polévka

Ingredience na 4 porce:

  • 300 g hovězí kližky
  • 2 cibule
  • 2 lžíce sádla
  • 1 lžíce mleté papriky
  • 1 lžíce rajského protlaku
  • sůl a pepř
  • vývar
  • 2 brambory
  • 3-4 stroužky česneku
  • jíška
  • mletý kmín
  • majoránka
  • chléb k podávání

Pracovní postup:

  1. Hovězí kližku nakrájíme na kostičky. Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno.
  2. V hrnci na polévku necháme rozehřát sádlo, vsypeme na něj nakrájenou cibuli a restujeme dozlatova.
  3. Pak přidáme nakrájené hovězí maso a za občasného míchání restujeme.
  4. Po několika minutách přidáme mletou papriku i rajský protlak a zarestujeme.
  5. Poté osolíme a zalijeme vývarem. Přidáme trochu čerstvě mletého pepře, přiklopíme pokličkou a dusíme asi hodinu.
  6. Mezitím si oloupeme a nakrájíme na kostičky brambory a nasekáme najemno česnek.
  7. Přidáme je do polévky spolu s lžící domácí jíšky, přisypeme kmín a ještě asi deset minut (nebo do změknutí brambor) provaříme.
  8. Nakonec do polévky přidáme rozemnutou majoránku a dochutíme solí a pepřem.
  9. Podáváme s krajícem chleba.
Autor: pro iDNES.cz



Nejčtenější

Co už byste nikdy neměli dělat, pokud chcete opravdu zhubnout

ilustrační snímek

Plavková sezona se blíží a vaše předsevzetí zhubnout alespoň nějaké to kilo se nenaplnilo. Čím to je, že se i přes...

V druhé půli života jsou muži na ženách citově závislí, říká psycholog

Ilustrační snímek

Krize rodiny je podle psychologa Jeronýma Klimeše zákonitá a - jak dokládá historie - přichází ruku v ruce s...



Pět pádných důvodů, proč by každá žena měla častěji masturbovat

ilustrační snímek

Ať už žijete v partnerském vztahu, nebo jste zrovna sama, měla byste si podle odborníků najít čas na hezké chvilky se...

Čtyři účesy, které vás udělají mladší, než ve skutečnosti jste

Ofina sluší u ubírá roky. Příkladem je i Emily Ratajkowská.

Jako mladé holky si můžeme dovolit experimentovat nejen s oblečením, ale také s naším vzhledem. S věkem je však vhodný...

Trendy půjdou stranou, svatební róba Meghan musí respektovat tradice

Meghan Markle (Londýn, 12. března 2018)

Jak budou vypadat? To je otázka, kterou si kladou miliony lidí na světě v souvislosti s nadcházející svatbou prince...

Další z rubriky

Nejlepší jarní recepty, ve kterých využijete vejce natvrdo z koledy

Ilustrační fotografie

I letos to u vás doma probíhalo stejně. Malí i velcí muži se vrátili z mrskačky, sladkosti snědli buď cestou, nebo hned...

Nejvíce pesticidů obsahují jahody a špenát ze supermarketů, nejméně avokádo

Jahody jsou letní radostí. Pokud se vydáte na samosběr nebo jich máte plnou...

Jahody i špenát patří mezi potraviny, které prospívají našemu zdraví. Jenže ani tyto pochutiny nejsou bez chybičky....

Čarování s cupcakes: přišly z USA a nejvíc se prodávají zdobené ovocem

Redaktorka magazínu Ona Dnes se učila vyrábět cupcakes.

Stačí pár triků od nejlepších cukrářek a dokonalé cupcaky může připravit každý. Vyzkoušeli jsme to za vás: redaktorka...

Soutěž: Získejte dvouhodinové rozmazlování a spoustu kosmetiky

Soutěž: Získejte dvouhodinové rozmazlování a spoustu kosmetiky

Arome.cz Chcete zažít dvě hodiny péče od profíků? Odnést si skvělé zážitky i kosmetiku, vyzkoušet dokonalý make-up a získat nádhe...



Najdete na iDNES.cz