VIDEO: Poctivá gulášová polévka z hovězí kližky

  0:07aktualizováno  0:07
Gulášová polévka je dokonalé jídlo, které vás teď v zimě zasytí. Uspokojí vaše chuťové buňky a spolu s krajícem chleba skvěle zastane svačinu, oběd nebo večeři. Vyzkoušejte gulášovou polévku, která spolu s rodným bratrem gulášem patří ke zlatým hřebům středoevropské kuchyně. Videonávod krok za krokem najdete v článku.

Původně si zřejmě tento lahodný pokrm připravovali maďarští pastevci hovězího dobytka, kterým se říkalo gujáš (gyulyas), od nich se pak guláš a jeho varianty rozšířily i na měšťanské či šlechtické stoly Rakouska-Uherska a i dnes se podávají při rozličných slavnostních příležitostech.

Možná jste ale nevěděli, že kromě tohoto celkem logického vysvětlení existují i další legendy, které vysvětlují původ slova guláš poněkud divočeji. Někdy v 9. století prý na uherské území dorazil kočovný kmen Maďarů, který za sebou zanechával poražené a usmrcené nepřátele. Za nimi se údajně plížili kanibalští Ghúlové, kteří si na mrtvých pochutnávali. Ale někdy prý Maďaři neměli sami co jíst, tak příslušníky druhého kmene zahnali a nepřátele snědli sami. Dávali si tak údajně první „ghúláš“ (rozuměj jídlo Ghúlů).

Jiná legenda zase praví, že masový pokrm zvaný „kull asch“ připravovali váleční kuchaři tureckým vojákům, a jelikož se tato armáda na dlouhé roky „zdržela“ v dnešním Maďarsku, jídlo podobného názvu tam zdomácnělo.

Ať už je pravda jakákoliv, guláš i gulášová polévka jsou dnes i typické české speciality a hospoda (nebo hospodyňka), která je nevaří, je sama proti sobě.

Gulášová polévka

Ingredience na 4 porce:

  • 300 g hovězí kližky
  • 2 cibule
  • 2 lžíce sádla
  • 1 lžíce mleté papriky
  • 1 lžíce rajského protlaku
  • sůl a pepř
  • vývar
  • 2 brambory
  • 3-4 stroužky česneku
  • jíška
  • mletý kmín
  • majoránka
  • chléb k podávání

Pracovní postup:

  1. Hovězí kližku nakrájíme na kostičky. Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno.
  2. V hrnci na polévku necháme rozehřát sádlo, vsypeme na něj nakrájenou cibuli a restujeme dozlatova.
  3. Pak přidáme nakrájené hovězí maso a za občasného míchání restujeme.
  4. Po několika minutách přidáme mletou papriku i rajský protlak a zarestujeme.
  5. Poté osolíme a zalijeme vývarem. Přidáme trochu čerstvě mletého pepře, přiklopíme pokličkou a dusíme asi hodinu.
  6. Mezitím si oloupeme a nakrájíme na kostičky brambory a nasekáme najemno česnek.
  7. Přidáme je do polévky spolu s lžící domácí jíšky, přisypeme kmín a ještě asi deset minut (nebo do změknutí brambor) provaříme.
  8. Nakonec do polévky přidáme rozemnutou majoránku a dochutíme solí a pepřem.
  9. Podáváme s krajícem chleba.
Autor: pro iDNES.cz



Nejčtenější

Příběh Markéty: Manžel skončil na vozíku, žít se mnou odmítá

Ilustrační foto

Před dvěma lety měl manžel vážný úraz. Dokonce to vypadalo, že jeho následky ani nepřežije. Přežil, ale dlouhé měsíce...

Jsi prase, kráva a smrdíš, dozvěděla se ve Výměně manželek mladá maminka

Tereza s Eliškou a Marek bydlí v ostravském bytě.

Tereze vadí, že na ni ani na její dvouletou dceru Elišku nemá přítel Marek čas. Po práci jde do posilovny, pak přijde a...



Trhám si vlasy a ochlupení, protože mi to dělá dobře, říká nemocná žena

Sara si říká Miss Swirl a propaguje svůj příběh, aby dodala odvahu a sebevědomí...

Osmadvacetiletá Sara Meucii z Itálie trpí poruchou zvanou trichotilománie. Kvůli ní si neustále vytrhává vlasy a...

Jsem zvědavá, do světa mě to táhne pořád, říká Marta Jandová

Marta Jandová

Její kapela Die Happy patřila k nejpracovitějším v Německu, za pětadvacet let svého fungování vydala dvanáct alb. Teď...

Příběh Jaroslava: Svatba, nebo rozchod. Nedokážu se rozhodnout

Vztah lze udržet, jen stojí-li o to oba partneři (ilustrační snímek)

V životě by mě nenapadlo, že se dostanu do situace, kdy si nebudu vědět rady s vlastním životem. A zápletky typu „ona...

Další z rubriky

RETRO: Kremrole, punčák, větrník a jiné oblíbené socialistické dezerty

Nejoblíbenější socialistické dezerty

Jakým jiným tématem začít seriál RETRO než vzpomínkou na sladkou chuť socialistických dezertů. Vždyť cukrárny...

Superpotravina mák v hlavní roli. Upečte si bábovku, makovník či závin

Kynutá bábovka s mákem

Česká republika je makovou velmocí a mák je jednou z nejtradičnějších surovin naší kuchyně. Zkuste ho jinak než v...

Zapomeňte na sangrii. Umíchejte si letní drinky, které jsou opravdu in

Tinto de verano

Koktejly patří k prázdninám u moře stejně jako k posezení na balkoně v centru města. Jenže stejně jako v šatníku, i ve...

Máte doma nebezpečné hračky?
Máte doma nebezpečné hračky?

Nebezpečné hračky jsou zrádné především tím, že nejsou poznat na první pohled a újmy se projeví klidně až za dlouho. Přitom jsme jen chtěli udělat svým dětem radost.



Najdete na iDNES.cz