VIDEO: Poctivá gulášová polévka z hovězí kližky

  0:07aktualizováno  0:07
Gulášová polévka je dokonalé jídlo, které vás teď v zimě zasytí. Uspokojí vaše chuťové buňky a spolu s krajícem chleba skvěle zastane svačinu, oběd nebo večeři. Vyzkoušejte gulášovou polévku, která spolu s rodným bratrem gulášem patří ke zlatým hřebům středoevropské kuchyně. Videonávod krok za krokem najdete v článku.

Původně si zřejmě tento lahodný pokrm připravovali maďarští pastevci hovězího dobytka, kterým se říkalo gujáš (gyulyas), od nich se pak guláš a jeho varianty rozšířily i na měšťanské či šlechtické stoly Rakouska-Uherska a i dnes se podávají při rozličných slavnostních příležitostech.

Možná jste ale nevěděli, že kromě tohoto celkem logického vysvětlení existují i další legendy, které vysvětlují původ slova guláš poněkud divočeji. Někdy v 9. století prý na uherské území dorazil kočovný kmen Maďarů, který za sebou zanechával poražené a usmrcené nepřátele. Za nimi se údajně plížili kanibalští Ghúlové, kteří si na mrtvých pochutnávali. Ale někdy prý Maďaři neměli sami co jíst, tak příslušníky druhého kmene zahnali a nepřátele snědli sami. Dávali si tak údajně první „ghúláš“ (rozuměj jídlo Ghúlů).

Jiná legenda zase praví, že masový pokrm zvaný „kull asch“ připravovali váleční kuchaři tureckým vojákům, a jelikož se tato armáda na dlouhé roky „zdržela“ v dnešním Maďarsku, jídlo podobného názvu tam zdomácnělo.

Ať už je pravda jakákoliv, guláš i gulášová polévka jsou dnes i typické české speciality a hospoda (nebo hospodyňka), která je nevaří, je sama proti sobě.

Gulášová polévka

Ingredience na 4 porce:

  • 300 g hovězí kližky
  • 2 cibule
  • 2 lžíce sádla
  • 1 lžíce mleté papriky
  • 1 lžíce rajského protlaku
  • sůl a pepř
  • vývar
  • 2 brambory
  • 3-4 stroužky česneku
  • jíška
  • mletý kmín
  • majoránka
  • chléb k podávání

Pracovní postup:

  1. Hovězí kližku nakrájíme na kostičky. Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno.
  2. V hrnci na polévku necháme rozehřát sádlo, vsypeme na něj nakrájenou cibuli a restujeme dozlatova.
  3. Pak přidáme nakrájené hovězí maso a za občasného míchání restujeme.
  4. Po několika minutách přidáme mletou papriku i rajský protlak a zarestujeme.
  5. Poté osolíme a zalijeme vývarem. Přidáme trochu čerstvě mletého pepře, přiklopíme pokličkou a dusíme asi hodinu.
  6. Mezitím si oloupeme a nakrájíme na kostičky brambory a nasekáme najemno česnek.
  7. Přidáme je do polévky spolu s lžící domácí jíšky, přisypeme kmín a ještě asi deset minut (nebo do změknutí brambor) provaříme.
  8. Nakonec do polévky přidáme rozemnutou majoránku a dochutíme solí a pepřem.
  9. Podáváme s krajícem chleba.
Autor: pro iDNES.cz

Nejčtenější

Se třemi dětmi rezignujete na spoustu věcí, říká pediatrička Karolová

Kateřina Karolová se svými třemi syny

Jako dětská lékařka odešla Kateřina Karolová sbírat zkušenosti na kliniku do Německa, kde zažila velmi náročné služby....

Žena se po porodu dva týdny mazlila s předčasně narozenou mrtvou dcerou

Emma s manželem v porodnici s dcerkami

Emma Woodhouseová musela podstoupit akutní císařský řez kvůli poškozené pupeční šňůře, když byla v devětadvacátém týdnu...

Polohy pro zdravý spánek: nejlepší je na zádech, na klubíčko zapomeňte

Ilustrační fotografie

Člověk stráví v posteli až dvě pětiny svého života. I proto je podle odborníků důležité se dobře vyspat. Dlouhodobě...

Sexting provozuje každé desáté dítě, varuje odborník

Ilustrační snímek

Lidská sexualita není věcí veřejnou. To říká docent Kamil Kopecký z Centra prevence rizikové virtuální komunikace...

Proměna Gábiny, která je opět single. Změnila účes i šatník

Gábina před a po proměně

Před nedávnem se rozešla s přítelem, přesto Gábina nechce truchlit. Do nového života touží vykročit s novým účesem a...

Další z rubriky

Linecké cukroví třikrát jinak. S marmeládou, kávovým krémem i ořechy

Linecké cukroví ze špaldové mouky

Cukroví z křehkého lineckého těsta je česká vánoční klasika. Každá rodina má svůj vlastní recept, který je prověřen...

Vánoční cukroví pro vegany, celiaky i ty, kteří chtějí zhubnout

Pusinky  s oříškovou moukou a kakaovým krémem

Sváteční mlsání je pro většinu z nás hříšné potěšení, ovšem pro ty, kteří drží třeba bezlepkovou či v poslední době...

Zbytky z kuchyně nevyhazujte. Proměňte je v exkluzivní hostinu

Chudí rytíři Cordon Bleu

Tvrdý chleba, oschlý kousek sýra, pečené maso, které se zdá být tak leda pro kočku. Vyhazování jídla je out a co dřív...

Najdete na iDNES.cz