Původně si zřejmě tento lahodný pokrm připravovali maďarští pastevci hovězího dobytka, kterým se říkalo gujáš (gyulyas), od nich se pak guláš a jeho varianty rozšířily i na měšťanské či šlechtické stoly Rakouska-Uherska a i dnes se podávají při rozličných slavnostních příležitostech.
Možná jste ale nevěděli, že kromě tohoto celkem logického vysvětlení existují i další legendy, které vysvětlují původ slova guláš poněkud divočeji. Někdy v 9. století prý na uherské území dorazil kočovný kmen Maďarů, který za sebou zanechával poražené a usmrcené nepřátele. Za nimi se údajně plížili kanibalští Ghúlové, kteří si na mrtvých pochutnávali. Ale někdy prý Maďaři neměli sami co jíst, tak příslušníky druhého kmene zahnali a nepřátele snědli sami. Dávali si tak údajně první „ghúláš“ (rozuměj jídlo Ghúlů).
Jiná legenda zase praví, že masový pokrm zvaný „kull asch“ připravovali váleční kuchaři tureckým vojákům, a jelikož se tato armáda na dlouhé roky „zdržela“ v dnešním Maďarsku, jídlo podobného názvu tam zdomácnělo.
Ať už je pravda jakákoliv, guláš i gulášová polévka jsou dnes i typické české speciality a hospoda (nebo hospodyňka), která je nevaří, je sama proti sobě.
Gulášová polévka
Ingredience na 4 porce:
- 300 g hovězí kližky
- 2 cibule
- 2 lžíce sádla
- 1 lžíce mleté papriky
- 1 lžíce rajského protlaku
- sůl a pepř
- vývar
- 2 brambory
- 3-4 stroužky česneku
- jíška
- mletý kmín
- majoránka
- chléb k podávání
Pracovní postup:
- Hovězí kližku nakrájíme na kostičky. Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno.
- V hrnci na polévku necháme rozehřát sádlo, vsypeme na něj nakrájenou cibuli a restujeme dozlatova.
- Pak přidáme nakrájené hovězí maso a za občasného míchání restujeme.
- Po několika minutách přidáme mletou papriku i rajský protlak a zarestujeme.
- Poté osolíme a zalijeme vývarem. Přidáme trochu čerstvě mletého pepře, přiklopíme pokličkou a dusíme asi hodinu.
- Mezitím si oloupeme a nakrájíme na kostičky brambory a nasekáme najemno česnek.
- Přidáme je do polévky spolu s lžící domácí jíšky, přisypeme kmín a ještě asi deset minut (nebo do změknutí brambor) provaříme.
- Nakonec do polévky přidáme rozemnutou majoránku a dochutíme solí a pepřem.
- Podáváme s krajícem chleba.