Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Guláše na mnoho způsobů. Ochutnejte pravý maďarský nebo vídeňský

  0:23aktualizováno  0:23
Kolébkou slavného guláše je samozřejmě Maďarsko, ale i v české kuchyni mají variace na pikantní omáčku své zabydlené místo.

Ilustrační foto. | foto: Stockfood.cz

Další variace na guláš najdete na ona.idnes.cz v sobotu 1. 8.

Pravý maďarský guláš se s českou klasikou, kterou známe z restaurací, nedá srovnávat. V originálním provedení je to pikantní omáčka na silném paprikovém základě, která nás překvapí svou řídkou konzistencí. V české kuchyni se většinou paprikou šetří, a tak převládá masová chuť. Stejně jako mnoho jiných krajových specialit jsme si i guláš přizpůsobili svým chutím a nebojíme se experimentů. Do gulášů tedy klidně přidáváme i jinou zeleninu, než je paprika, a tak vznikají další variace na oblíbené téma. Houbovým gulášem počínaje a buřtgulášem konče.

Z jakého masa guláš vařit? Nejlépe z hovězího – ideální kousek, který v řeznictví můžete koupit, je kližka. Na segedínský guláš ale sáhněte po vepřovém, a to nejlépe po pleci či po libovém kousku vepřového boku. Ten dodá omáčce výbornou šťavnatost. Z drůbežího masa můžete vyzkoušet krůtí.

Jako příloha se ke gulášům klasického typu i k segedínům hodí nejlépe houskový knedlík. Nic nezkazíte, pokud k nim nakrájíte čerstvý chleba.

Vídeňský gulášVídeňský guláš

Příprava: 15 minut + 1,5-2 hodiny dušení

Pro 4 osoby

* 500 g hovězí kližky
* sůl a mletý pepř
* 80 g sádla
* 300 g cibule
* 1/2 lžičky drceného kmínu
* 2 lžíce hladké mouky
* 1-2 lžíce sladké mleté papriky
* 1 lžíce rajčatového protlaku
* 1 lžíce octa
* 2 lžíce sušené majoránky
* citronová šťáva na dochucení, nemusí být

1. Maso nakrájíme na kostky, cibuli oloupeme, podélně rozpůlíme a nakrájíme na tenké plátky.

2. V kastrolu rozehřejeme sádlo,vsypeme cibuli a kmín a lehce osmahneme. Přidáme maso, opečeme ho ze všech stran, osolíme, opepříme a dusíme ve vlastní šťávě, dokud všechna voda nezmizí.

3. Vše zaprášíme moukou a za stálého míchání opékáme do světlehněda, aby guláš dostal správnou barvu.

4. Poprášíme mletou paprikou, rychle zamícháme, vmícháme rajčatový protlak, ocet a zalijeme horkou vodou. Pořádně rozmícháme a dusíme doměkka.

5. Když je maso měkké, šťávu vyvaříme na požadovanou hustotu a vaříme na mírném ohni, dokud se tuk nezačne oddělovat od šťávy. Nakonec dochutíme majoránkou a chuť dotáhneme citronovou šťávou, solí a pepřem.

Tip
Místo sádla můžete použít i olej a cibuli nakrájet najemno. Čas můžete zkrátit dušením masa ve vlastní šťávě v tlakovém hrnci a potom pokračovat stejným způsobem. Podávejte s knedlíky nebo bramborami.

Maďarský gulášMaďarský guláš

Příprava: 20 minut + 1,5-2 hodiny dušení

Pro 4 osoby

* 600 g hovězí kližky nebo předního hovězího
* 2 lžíce sádla nebo oleje
* 150 g cibule, na kolečka
* sůl a mletý pepř
* 2 lžíce mleté papriky
* 4 stroužky česneku
* 1-2 červené papriky 
* 1-2 pálivé papričky
* 300-500 ml vody nebo vývaru
* 1 lžíce sušené majoránky

1. Maso nakrájíme na kostky, cibuli na plátky. Na rozehřátém sádle osmahneme v kastrole cibuli dorůžova, přidáme maso a ze všech stran jej opečeme.

2. Dusíme ve vlastní šťávě, dokud se všechna voda, co maso pustilo, nevydusí. Potom přisypeme mletou papriku, a jakmile vzpění, ihned podlijeme horkou vodou nebo vývarem tak, aby bylo maso potopené maximálně do dvou třetin.

3. Přidáme utřený česnek a dusíme pod poklicí. K poloměkkému masu přidáme nakrájené papriky, papričky bez semínek a guláš vaříme doměkka.

4. Je-li příliš řídký, necháme přebytečnou vodu odpařit, v opačném případě podlijeme. Nakonec dochutíme majoránkou, solí a pepřem a stáhneme z ohně.

Hovězí guláš na černém pivě s hříbkyHovězí guláš na černém pivě s hříbky

Příprava: 20 minut + 1,5-2 hodiny dušení

Pro 4 osoby

* 600 g hovězí kližky
* 1/4 lžičky drceného kmínu
* 2 lžíce oleje
* 300 g červené cibule, na plátky
* 1 lžíce cukru, nejlépe přírodního
* 1 lžíce červeného vinného octa
* 250 ml černého piva
* 250 ml vody nebo vývaru
* 2 krajíce tvrdšího chleba
* snítka rozmarýnu
* 1-2 lžíce másla
* 200 g hříbků

1. Maso omyjeme, osušíme a nakrájíme na nudličky. Cibuli oloupeme, rozpůlíme a nakrájíme na plátky. V kastrolu rozpálíme olej a osmahneme na něm cibuli s lžící cukru.

2. Vložíme maso, drcený kmín, dobře opečeme, osolíme, opepříme, zakápneme octem a promícháme. Maso podlijeme pivem a dusíme doměkka.

3. Když je maso skoro měkké, přidáme nadrobenou střídku chleba, několik jehliček rozmarýnu, promícháme a vaříme na mírném ohni, dokud není šťáva hladká a přiměřeně hustá.

4. Na másle osmahneme na plátky nakrájené hříbky, osolíme je, krátce podusíme ve vlastní šťávě a posypeme bylinkami. Guláš podáváme obložený podušenými houbami nebo je do něj přimícháme.

Jemný krůtí gulášJemný krůtí guláš se slaninou a žampiony

Příprava: 15 minut - 20 minut dušení

Pro 4 osoby

* 500-600 g krůtích prsou bez kostí a kůže 
* sůl a mletý kmín
* 2-3 lžíce hladké mouky
* 2 lžíce oleje
* 1 cibule, najemno
* 4 stroužky česneku
* 4 plátky anglické slaniny
* 4 menší žampiony, na tenké plátky
* 300 ml vody nebo vývaru
* 100 ml bílého vína
* pár snítek tymiánu
* čerstvě mletý pepř
* citronová šťáva na dochucení

1. Krůtí prsa omyjeme, osušíme a nakrájíme na kostky. Maso osolíme, opepříme a poprášíme hladkou moukou. Cibuli nakrájíme najemno, žampiony na plátky a česnek posekáme nadrobno. Slaninu překrájíme na silnější proužky.

2. V kastrolu rozpálíme olej a zpěníme na něm cibulku a česnek. Přidáme slaninu a opečeme ji. Vložíme maso, osmahneme ho ze všech stran a nakonec přihodíme žampiony. Podlijeme vodou nebo vývarem, vínem, přidáme 2-3 snítky tymiánu, osolíme, opepříme, dobře promícháme a dusíme na mírném ohni doměkka.

3. Během dušení občas zamícháme a podle potřeby podlijeme. Když je maso měkké, dochutíme citronovou šťávou, stáhneme z ohně a podáváme.

Tip
Podávejte s vařenou nebo dušenou rýží. Šťávu můžete před koncem dušení zjemnit trochou sladké smetany a víno vynechat. Guláš můžete navíc ochutit trochou šalvěje nebo rozmarýnu.

Srnčí guláš se zeleninouSrnčí guláš se zeleninou

Příprava: 20 minut + 75-110 minut dušení

Pro 4 osoby

* 600 g srnčího předního b. k.
* 50 g slaniny, nejlépe špeku
* 1 lžíce sádla
* 1 lžíce mladého divokého koření
* 2 stroužky česneku
* 2 lžíce mleté papriky
* 1 lžíce rajčatového protlaku
* 1 lžíce cukru krupice
* 1 lžíce vinného octa
* 200 g šalotky
* 150 g karotky
* 50 g celeru
* 2-3 lžíce hladké mouky

1. Do kastrolu vložíme sádlo, na drobné kostičky nakrájenou slaninu a necháme ji částečně rozpustit.

2. Na tuku se slaninou osmahneme na drobno pokrájenou cibulku a česnek. Přidáme maso, opečeme ho ze všech stran, aby se zatáhlo, osolíme, opepříme, přidáme mleté divoké koření a dusíme pod poklicí ve vlastní šťávě.

3. Když se voda, kterou maso pustilo, vydusí, poprášíme vše mletou paprikou, vmícháme protlak, cukr, ocet, přidáme šalotky a nahrubo nakrájenou kořenovou zeleninu, podlijeme vodou a dusíme doměkka.

4. Když je maso skoro měkké, zahustíme guláš vychladlou zlatou jíškou ze zbylého tuku a mouky. Povaříme asi 20 minut. Nakonec dochutíme solí a pepřem.

Kapří gulášKapří guláš

Příprava: 20 minut + asi 45 minut dušení

Pro 4 osoby

* 800 g kapřích filetů
* 100 g anglické slaniny
* 2 lžíce másla
* 1 lžíce oleje
* 2 lžičky sladké mleté papriky
* 2-3 lžíce hladké mouky
* 1 cibule, nadrobno
* 4 stroužky česneku, usekaný
* 2 červené papriky
* 1 zelená paprika, na proužky
* 2 velká rajčata
* svazek čerstvé petrželky

1. Kapří filety překrojíme na 8 kousků, každý protkneme proužkem slaniny a porce osolíme. Zbylou slaninu nakrájíme na kostičky.

2. Mouku promícháme se lžičkou papriky a kapra v ní obalíme. V kastrolu na rozehřátém másle opečeme z obou stran porce kapra, vyjmeme a uchováme stranou. Do kastrolu přidáme olej, slaninu a osmahneme. Vsypeme cibulku, usekaný česnek a necháme je zesklovatět.

3. Kastrol odstavíme na kraj plotny a posypeme mletou paprikou, necháme ji jen lehce zpěnit a přidáme nakrájené papriky bez semeníku, oloupaná nakrájená rajčata a promícháme. Vrátíme na oheň, podlijeme vodou (rybím vývarem), osolíme, opepříme a vaříme na mírném ohni, dokud šťáva trochu nezhoustne.

Autoři:




Nejčtenější

(Ilustrační foto)
Příběh Dany: Přítel nenechá na své bývalé ženě nit suchou

Filipa jsem poznala před třemi lety. Právě se rozváděl a neprožíval zrovna příjemné chvíle. Z přátel jsme se stali milenci, teď už spolu dva roky žijeme. Jeho...  celý článek

Móda na cenách Emmy 2017
V hlavní roli výstřihy a rozparky. Móda z televizních cen Emmy

Během udílení letošních cen Emmy v Los Angeles se to na červeném koberci celebritami jen hemžilo. Známé herečky jako by se předbíhaly v tom, která z nich ukáže...  celý článek

Sýr pečený v troubě
Soumrak smažáku. Rychlé a skvělé večeře pro milovníky sýra

Zapomeňte na smažený sýr, stálici jídelních lístků českých pohostinství i rodinných jídelníčků od Aše až po Jablunkov. Tyhle báječné sýrové dobroty se nesmaží...  celý článek

Vévodkyně Kate podpořila kampaň o duševním zdraví
VIDEO: Vévodkyně Kate nabádá rodiče i děti, aby mluvili o svých pocitech

Britská vévodkyně Kate Middletonová se v posledních dnech potýká s těžkými těhotenskými nevolnostmi během svého třetího těhotenství. Přesto myslí na charitu a...  celý článek

Ilustrační fotografie
Osm přirozených způsobů, jak snížit krevní tlak

Vysoký krevní tlak nebolí, ani není doprovázen jasnými příznaky. Obvykle se na tento problém přijde až při běžné lékařské prohlídce. Ovšem i závažná hypertenze...  celý článek

Další z rubriky

Škubánky s mákem
Škubánky s mákem a jiné levné dobroty, které nám vařila babička

Opravdové domácí jídlo, které člověka vrátí o desítky let zpátky a na které se mu sbíhají sliny už při vyslovení jeho názvu, nemusí být drahé. To věděly i naše...  celý článek

Broskvová marmeláda
Zavařte chuť léta do skleniček, v zimě jako když ho najdete

Prázdniny vstupují do poslední čtvrtiny a to také znamená, že se ovocné stromy i rajčatové keříky prohýbají pod bohatou úrodou. Většinou nemáme šanci všechno...  celý článek

Houbové rizoto
Rostou? Tak honem do lesa! Tyhle recepty užijete nejen na chalupě

Uklidňující procházka lesem mnohdy vyústí ve sběračskou výpravu – zejména, když máte svoje tajná místečka a vezmete si s sebou košík. Co ale s houbovou úrodou?...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

Průvodce kosmetickými štětci: Na make-up, oční stíny i rozjasňovač
Průvodce kosmetickými štětci: Na make-up, oční stíny i rozjasňovač

Základem dokonalého líčení jsou kosmetické štětce. Práce je s nimi snadná a kromě toho každý kosmetický produkt zapracuj... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.