Guláše na mnoho způsobů. Ochutnejte pravý maďarský nebo vídeňský

  0:23aktualizováno  0:23
Kolébkou slavného guláše je samozřejmě Maďarsko, ale i v české kuchyni mají variace na pikantní omáčku své zabydlené místo.

Ilustrační foto. | foto: Stockfood.cz

Další variace na guláš najdete na ona.idnes.cz v sobotu 1. 8.

Pravý maďarský guláš se s českou klasikou, kterou známe z restaurací, nedá srovnávat. V originálním provedení je to pikantní omáčka na silném paprikovém základě, která nás překvapí svou řídkou konzistencí. V české kuchyni se většinou paprikou šetří, a tak převládá masová chuť. Stejně jako mnoho jiných krajových specialit jsme si i guláš přizpůsobili svým chutím a nebojíme se experimentů. Do gulášů tedy klidně přidáváme i jinou zeleninu, než je paprika, a tak vznikají další variace na oblíbené téma. Houbovým gulášem počínaje a buřtgulášem konče.

Z jakého masa guláš vařit? Nejlépe z hovězího – ideální kousek, který v řeznictví můžete koupit, je kližka. Na segedínský guláš ale sáhněte po vepřovém, a to nejlépe po pleci či po libovém kousku vepřového boku. Ten dodá omáčce výbornou šťavnatost. Z drůbežího masa můžete vyzkoušet krůtí.

Jako příloha se ke gulášům klasického typu i k segedínům hodí nejlépe houskový knedlík. Nic nezkazíte, pokud k nim nakrájíte čerstvý chleba.

Vídeňský gulášVídeňský guláš

Příprava: 15 minut + 1,5-2 hodiny dušení

Pro 4 osoby

* 500 g hovězí kližky
* sůl a mletý pepř
* 80 g sádla
* 300 g cibule
* 1/2 lžičky drceného kmínu
* 2 lžíce hladké mouky
* 1-2 lžíce sladké mleté papriky
* 1 lžíce rajčatového protlaku
* 1 lžíce octa
* 2 lžíce sušené majoránky
* citronová šťáva na dochucení, nemusí být

1. Maso nakrájíme na kostky, cibuli oloupeme, podélně rozpůlíme a nakrájíme na tenké plátky.

2. V kastrolu rozehřejeme sádlo,vsypeme cibuli a kmín a lehce osmahneme. Přidáme maso, opečeme ho ze všech stran, osolíme, opepříme a dusíme ve vlastní šťávě, dokud všechna voda nezmizí.

3. Vše zaprášíme moukou a za stálého míchání opékáme do světlehněda, aby guláš dostal správnou barvu.

4. Poprášíme mletou paprikou, rychle zamícháme, vmícháme rajčatový protlak, ocet a zalijeme horkou vodou. Pořádně rozmícháme a dusíme doměkka.

5. Když je maso měkké, šťávu vyvaříme na požadovanou hustotu a vaříme na mírném ohni, dokud se tuk nezačne oddělovat od šťávy. Nakonec dochutíme majoránkou a chuť dotáhneme citronovou šťávou, solí a pepřem.

Tip
Místo sádla můžete použít i olej a cibuli nakrájet najemno. Čas můžete zkrátit dušením masa ve vlastní šťávě v tlakovém hrnci a potom pokračovat stejným způsobem. Podávejte s knedlíky nebo bramborami.

Maďarský gulášMaďarský guláš

Příprava: 20 minut + 1,5-2 hodiny dušení

Pro 4 osoby

* 600 g hovězí kližky nebo předního hovězího
* 2 lžíce sádla nebo oleje
* 150 g cibule, na kolečka
* sůl a mletý pepř
* 2 lžíce mleté papriky
* 4 stroužky česneku
* 1-2 červené papriky 
* 1-2 pálivé papričky
* 300-500 ml vody nebo vývaru
* 1 lžíce sušené majoránky

1. Maso nakrájíme na kostky, cibuli na plátky. Na rozehřátém sádle osmahneme v kastrole cibuli dorůžova, přidáme maso a ze všech stran jej opečeme.

2. Dusíme ve vlastní šťávě, dokud se všechna voda, co maso pustilo, nevydusí. Potom přisypeme mletou papriku, a jakmile vzpění, ihned podlijeme horkou vodou nebo vývarem tak, aby bylo maso potopené maximálně do dvou třetin.

3. Přidáme utřený česnek a dusíme pod poklicí. K poloměkkému masu přidáme nakrájené papriky, papričky bez semínek a guláš vaříme doměkka.

4. Je-li příliš řídký, necháme přebytečnou vodu odpařit, v opačném případě podlijeme. Nakonec dochutíme majoránkou, solí a pepřem a stáhneme z ohně.

Hovězí guláš na černém pivě s hříbkyHovězí guláš na černém pivě s hříbky

Příprava: 20 minut + 1,5-2 hodiny dušení

Pro 4 osoby

* 600 g hovězí kližky
* 1/4 lžičky drceného kmínu
* 2 lžíce oleje
* 300 g červené cibule, na plátky
* 1 lžíce cukru, nejlépe přírodního
* 1 lžíce červeného vinného octa
* 250 ml černého piva
* 250 ml vody nebo vývaru
* 2 krajíce tvrdšího chleba
* snítka rozmarýnu
* 1-2 lžíce másla
* 200 g hříbků

1. Maso omyjeme, osušíme a nakrájíme na nudličky. Cibuli oloupeme, rozpůlíme a nakrájíme na plátky. V kastrolu rozpálíme olej a osmahneme na něm cibuli s lžící cukru.

2. Vložíme maso, drcený kmín, dobře opečeme, osolíme, opepříme, zakápneme octem a promícháme. Maso podlijeme pivem a dusíme doměkka.

3. Když je maso skoro měkké, přidáme nadrobenou střídku chleba, několik jehliček rozmarýnu, promícháme a vaříme na mírném ohni, dokud není šťáva hladká a přiměřeně hustá.

4. Na másle osmahneme na plátky nakrájené hříbky, osolíme je, krátce podusíme ve vlastní šťávě a posypeme bylinkami. Guláš podáváme obložený podušenými houbami nebo je do něj přimícháme.

Jemný krůtí gulášJemný krůtí guláš se slaninou a žampiony

Příprava: 15 minut - 20 minut dušení

Pro 4 osoby

* 500-600 g krůtích prsou bez kostí a kůže 
* sůl a mletý kmín
* 2-3 lžíce hladké mouky
* 2 lžíce oleje
* 1 cibule, najemno
* 4 stroužky česneku
* 4 plátky anglické slaniny
* 4 menší žampiony, na tenké plátky
* 300 ml vody nebo vývaru
* 100 ml bílého vína
* pár snítek tymiánu
* čerstvě mletý pepř
* citronová šťáva na dochucení

1. Krůtí prsa omyjeme, osušíme a nakrájíme na kostky. Maso osolíme, opepříme a poprášíme hladkou moukou. Cibuli nakrájíme najemno, žampiony na plátky a česnek posekáme nadrobno. Slaninu překrájíme na silnější proužky.

2. V kastrolu rozpálíme olej a zpěníme na něm cibulku a česnek. Přidáme slaninu a opečeme ji. Vložíme maso, osmahneme ho ze všech stran a nakonec přihodíme žampiony. Podlijeme vodou nebo vývarem, vínem, přidáme 2-3 snítky tymiánu, osolíme, opepříme, dobře promícháme a dusíme na mírném ohni doměkka.

3. Během dušení občas zamícháme a podle potřeby podlijeme. Když je maso měkké, dochutíme citronovou šťávou, stáhneme z ohně a podáváme.

Tip
Podávejte s vařenou nebo dušenou rýží. Šťávu můžete před koncem dušení zjemnit trochou sladké smetany a víno vynechat. Guláš můžete navíc ochutit trochou šalvěje nebo rozmarýnu.

Srnčí guláš se zeleninouSrnčí guláš se zeleninou

Příprava: 20 minut + 75-110 minut dušení

Pro 4 osoby

* 600 g srnčího předního b. k.
* 50 g slaniny, nejlépe špeku
* 1 lžíce sádla
* 1 lžíce mladého divokého koření
* 2 stroužky česneku
* 2 lžíce mleté papriky
* 1 lžíce rajčatového protlaku
* 1 lžíce cukru krupice
* 1 lžíce vinného octa
* 200 g šalotky
* 150 g karotky
* 50 g celeru
* 2-3 lžíce hladké mouky

1. Do kastrolu vložíme sádlo, na drobné kostičky nakrájenou slaninu a necháme ji částečně rozpustit.

2. Na tuku se slaninou osmahneme na drobno pokrájenou cibulku a česnek. Přidáme maso, opečeme ho ze všech stran, aby se zatáhlo, osolíme, opepříme, přidáme mleté divoké koření a dusíme pod poklicí ve vlastní šťávě.

3. Když se voda, kterou maso pustilo, vydusí, poprášíme vše mletou paprikou, vmícháme protlak, cukr, ocet, přidáme šalotky a nahrubo nakrájenou kořenovou zeleninu, podlijeme vodou a dusíme doměkka.

4. Když je maso skoro měkké, zahustíme guláš vychladlou zlatou jíškou ze zbylého tuku a mouky. Povaříme asi 20 minut. Nakonec dochutíme solí a pepřem.

Kapří gulášKapří guláš

Příprava: 20 minut + asi 45 minut dušení

Pro 4 osoby

* 800 g kapřích filetů
* 100 g anglické slaniny
* 2 lžíce másla
* 1 lžíce oleje
* 2 lžičky sladké mleté papriky
* 2-3 lžíce hladké mouky
* 1 cibule, nadrobno
* 4 stroužky česneku, usekaný
* 2 červené papriky
* 1 zelená paprika, na proužky
* 2 velká rajčata
* svazek čerstvé petrželky

1. Kapří filety překrojíme na 8 kousků, každý protkneme proužkem slaniny a porce osolíme. Zbylou slaninu nakrájíme na kostičky.

2. Mouku promícháme se lžičkou papriky a kapra v ní obalíme. V kastrolu na rozehřátém másle opečeme z obou stran porce kapra, vyjmeme a uchováme stranou. Do kastrolu přidáme olej, slaninu a osmahneme. Vsypeme cibulku, usekaný česnek a necháme je zesklovatět.

3. Kastrol odstavíme na kraj plotny a posypeme mletou paprikou, necháme ji jen lehce zpěnit a přidáme nakrájené papriky bez semeníku, oloupaná nakrájená rajčata a promícháme. Vrátíme na oheň, podlijeme vodou (rybím vývarem), osolíme, opepříme a vaříme na mírném ohni, dokud šťáva trochu nezhoustne.

Autoři:

Nejčtenější

Se třemi dětmi rezignujete na spoustu věcí, říká pediatrička Karolová

Kateřina Karolová se svými třemi syny

Jako dětská lékařka odešla Kateřina Karolová sbírat zkušenosti na kliniku do Německa, kde zažila velmi náročné služby....

Žena se po porodu dva týdny mazlila s předčasně narozenou mrtvou dcerou

Emma s manželem v porodnici s dcerkami

Emma Woodhouseová musela podstoupit akutní císařský řez kvůli poškozené pupeční šňůře, když byla v devětadvacátém týdnu...

Polohy pro zdravý spánek: nejlepší je na zádech, na klubíčko zapomeňte

Ilustrační fotografie

Člověk stráví v posteli až dvě pětiny svého života. I proto je podle odborníků důležité se dobře vyspat. Dlouhodobě...

Sexting provozuje každé desáté dítě, varuje odborník

Ilustrační snímek

Lidská sexualita není věcí veřejnou. To říká docent Kamil Kopecký z Centra prevence rizikové virtuální komunikace...

Proměna Gábiny, která je opět single. Změnila účes i šatník

Gábina před a po proměně

Před nedávnem se rozešla s přítelem, přesto Gábina nechce truchlit. Do nového života touží vykročit s novým účesem a...

Další z rubriky

Vánoční cukroví pro vegany, celiaky i ty, kteří chtějí zhubnout

Pusinky  s oříškovou moukou a kakaovým krémem

Sváteční mlsání je pro většinu z nás hříšné potěšení, ovšem pro ty, kteří drží třeba bezlepkovou či v poslední době...

Pečeme na Vánoce: máte svůj recept na perníčky? Pošlete do soutěže

Makové perníčky

Je tady zase ten romantický čas, kdy nejen kuchyni, ale i celý byt, provoní hřebíček, vanilka a skořice. Ve většině...

Najdete na iDNES.cz