Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Griluje se po celém světě, inspirujte se tradicemi jedenácti zemí

  3:22aktualizováno  3:22
České grilování je směsí nápadů a chutí z celého světa. Obohaťte svůj repertoár třeba mexickým recadem nebo německým bůčkem. Vymýšlení nových variant a kombinací se meze nekladou.
Ilustrační foto.

Ilustrační foto. | foto: Profimedia.cz

Německo

Kvalitní klobásy, vuřty a hlavně bůček. To je německý vklad k umění grilovat. Bůček potřete bylinkami nebo jím obalte cokoliv jiného a grilujte. Stylová příloha je bramborový salát z brambor, kyselých okurek a octa. Zapíjejte samozřejmě pivem.

Irsko

Každý rok v září se fanoušci grilování z celého světa slétají do irské Lisdoonvarny, kde se koná Světový pohár v grilování. Irové jsou velmi společenští a grilování je v této zemi jeden z nejrychleji se rozvíjejících koníčků. Typické menu je naložené hovězí se zelím jako přílohou nebo dušené jehněčí se zeleninou připravené na grilu v hrnci. Zapíjí se pivem Guiness.

Texas

V této zemi americké unie má grilování stejně dlouhou tradici jako kovbojské klobouky a žvýkací tabák. Kromě bůčku jsou tam nejoblíbenějším artiklem žebírka, klobásy, pinto fazole a bramborový salát. Zapomenout nemůžeme ani na steaky v jakékoliv podobě. A protože Texas je i silně věřící země, zapíjejí tady své BBQ nejraději ledovým čajem nebo domácí limonádou.

Indie

V době, kdy moderní grily ještě dávno nikdo neznal, už se v Indii připravovalo jídlo na kamínkách jménem chula - cihlovém čtverci s otvorem na uhlí. Vařit na nich můžete na pánvi nebo přímo na ohni. Tradiční je pánev jménem tandoor, ve které si můžete připravit třeba kuře tandoori. Celé kuře zbavené kůže se potře solí, limetou a marinuje se nejméně šest hodin v jogurtu a masale. Pak se na speciálních rožních peče v tandooru - díky jeho velké výhřevnosti stačí i půlhodinka.

Itálie

Zapomeňte na pizzu, Italové chovají už staletí jeden z nejlepších hovězích skotů na světě jménem chianina. A steaky z něj jsou toskánská pohádka. Tajemství spočívá v perfektním mase, které se potírá jen pepřem, solí, olivovým olejem a troškou citronové šťávy, díky které je pak maso křehké. Pokud trváte na pizze, připravte si malé koláče těsta, poklaďte vším italským (prosciuttem, mozzarellou, olivami, rajčaty, parmazánem...) a pečte na grilu, dokud se sýr nerozpustí. Povinným nápojem je dobré italské víno!

Japonsko

Správný Japonec nepotřebuje při jídle nůž, proto se klasický japonský steak ugriluje celý, nechá trochu odpočinout a podává se nakrájený na tenké plátky. Fajnšmekři si na něj koupí pravé kobe hovězí, ale jeho cena je opravdu nesmírná, proto vyzkoušejte japonský postup na jakémkoliv kvalitním hovězím mase. To naložte před grilováním do omáčky teriyaki - směsi sójové omáčky, zázvoru, cukru a saké.

Havaj

Chcete-li grilovat po havajsku, sežeňte si tuňáka, dravou želvu nebo mořského ježka. Jejich maso se tu na grilu objevuje nejčastěji. V našich podmínkách je nahraďte jakoukoliv mořskou rybou, krevetami nebo mušlemi. Koření by mělo být orientální a omáčky ovocné - třeba z manga nebo guave. Pořád se vám to zdá příliš nedostupné - pak vyzkoušejte na grilu kombinaci známou z havajské pizzy - šunku s ananasem.

Mexiko

První ingrediencí mexického grilování, ještě před rybami, jehněčím, banány, tortilami a chilli, je dřevo stromu mesquite, které je velmi těžké a tvrdé. Uhlí z tohoto dřeva je na gril ideální, protože je silně výhřevné.

A další dvě věci, bez kterých se neobejdete, jsou salsa a recado. Salsa je omáčka k hotovému jídlu (rajčata, cibule, chilli papričky, čerstvý koriandr, olej, sůl, limetová šťáva) a recado marináda na naložení nebo potření masa před úpravou (většinou se skládá z mexického oregana, kmínu, hřebíčku, skořice, černého pepře, nového koření, česneku a soli).

Brazílie

Obalte maso v hrubé soli, nechte asi půl hodiny odpočinout a položte na rošt nad grilem. Případně pomažte maso pastou z vody a soli, která se vypeče na krustu chránící maso před vysušením. Tak tohle je původní brazilský způsob grilování zvaný churasco. Hovězí se kromě soli nekořenilo ničím jiným, drůbeží a jehněčí maso se přes noc nakládalo do ostré marinády. Maso se nad ohněm většinou upravovalo nabodnuté na velký rožeň.

V Brazílii mají dokonce hlavní město grilování - je to Nova Brescia, kde na největším náměstí stojí socha muže u grilu.

Maroko

Marocká kuchyně je jedna z nejbohatších na světě, spojuje v sobě to nejlepší z africké, středovýchodní a evropské gastronomie.

Za všechny skvělé recepty přinášíme jeden - na marockou marinádu, kterou se maso před grilováním potře (příprava vám zabere 10 minut): najemno nasekaná malá cibule, šálku olivového oleje, dvě lžíce citronové šťávy, půl šálku čerstvého koriandru - nasekaného, půl šálku čerstvé petržele - nasekané, čtyři utřené stroužky česneku, jedna lžíce sladké papriky, dvě lžičky zázvoru, dvě lžičky košer soli a jedna lžička kmínu.

Řecko

Nejoblíbenější grily v Řecku jsou ty na uhlí, protože dávají jídlu nezaměnitelnou chuť a vůni. Maso předem nakládají do oleje, soli, pepře a oregana a stejnou směsí jej potírají při grilování. Aby uhlí pod masem nezačalo hořet, hasí Řekové nežádoucí plamínky lahví octa. Před podáváním pokapou maso citronem.







Nejčtenější

Ilustrační snímek
Naše pocity se promítají na našem zdraví, říká psycholožka Janáčková

Veselá mysl - půl zdraví. Platí to ovšem i naopak. Splíny a smutek na nás působí také. Emoce prostě mají na náš organismus větší vliv, než jsme si ochotni...  celý článek

Kolorovaný snímek rakovinových buněk z elektronového mikroskopu
Osm raných příznaků rakoviny, které byste neměli ignorovat

U velkého počtu nemocných jsou některé nádory objeveny až v pokročilém stádiu. Včasně diagnostikovaná rakovina přitom významně zvyšuje šanci na vyléčení. Které...  celý článek

Gabrielle Unionová (Beverly Hills, 26. února 2017)
Devětkrát jsem potratila. Dítě pořád chci, říká herečka Unionová

Americká herečka Gabrielle Unionová (44) se s manželem Dwaynem Wadem (36) snaží delší dobu o potomka. Devětkrát podstoupila umělé oplodnění, ale pokaždé...  celý článek

Ilustrační fotografie
Hubnutí i výkonnější mozek. Proč se vám vyplatí posilovat

Chcete zhubnout a být ve formě? Potom zařaďte do svého programu posilování. Udělá pro vaší postavu i zdraví mnohem více, než si vůbec myslíte.  celý článek

Maďarský guláš z vepřového masa
Guláš nejen předvolební. Dejte si klasiku z hovězího či vepřového masa

Za několik dnů tu máme volby a s tímto obdobím býval už za dob Rakouska-Uherska spjatý zvyk podávat voličům předvolební guláš uvařený nebo aspoň podávaný...  celý článek

Další z rubriky

Losos se špenátem a vinnou pěnou
Ve víně je pravda. A když je v jídle víno, je to prostě bašta!

Je tady doba, na kterou se milovníci tekutých hroznů těší víc než na Vánoce. Čas vinobraní a slavností, které symbolizují vrchol vinařské sezony. Ale ač je...  celý článek

Šneky z majolkového těsta s mákem
Co přineseme na Jarmark? Makové šneky, tvarohové šátečky i rösti

Už tradičně přispívají členky a spolupracovnice redakce OnaDnes.cz do kasičky Nadace Terezy Maxové dětem také prostřednictvím domácích dobrot, které přinesou...  celý článek

Pečené kuře s kaštanovou nádivkou
Jedlé kaštany jsou podzimní delikatesa. Právě teď je jejich čas

Určitě je znáte z vánočních a zimních trhů, kde si je kupujete pečené do kornoutu. Zkuste je však zakomponovat častěji do jídelníčku. Kromě toho, že vám...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

5 tipů, jak pečovat o ombré a nezničit si vlasy
5 tipů, jak pečovat o ombré a nezničit si vlasy

Vlasy vám zdobí čerstvé ombré, jenže co dál? Na hlavě máte teď hned dvě barvy s rozdílnými nároky a obě se hlasitě dožad... celý článek

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.