Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Lahodně rozteklý hermelín ugrilujete i bez alobalu. Víme, jak na to

aktualizováno 
Grilovaný hermelín je smetanová lahůdka, která je neodmyslitelně spojená s letním grilováním. Máme pro vás tip od šéfkuchaře Jiřího Zemana, jak si hermelín ugrilovat i bez alobalu. Překvapí vás i kombinace hermelínu s mangem a sušenou šunkou nebo medem a čekankou. Tak roztopte gril!

Hermelín grilovaný bez alobalu s jablečným čatní

podle Jiřího Zemana, šéfkuchaře Intercatering Praha a Villa Memories

Suroviny na 4 porce:

Recept na grilovaný hermelín
  • 2 ks smetanového hermelínu
  • stroužek česneku
  • snítka tymiánu
  • 1 velké jablko
  • palec (cca 2,5 cm) zázvoru
  • 500 ml brusinkového kompotu
  • 80 až 100 g sušených brusinek
  • lžička nového koření
  • špetka mletého hřebíčku
  • 2 dl vody (případně 1 dl voda + 1 dl vinný ocet)
  • lžíce másla

Postup:

  1. Jablko oloupeme a nakrájíme na stejně velké kostičky. V kastrůlku rozpustíme máslo, na něm orestujeme do zlatova kostičky jablek, přidáme cukr a necháme ho na kostičkách zkaramelizovat. Pak přidáme sušené brusinky, brusinkový kompot a koření a zalijeme octem a vodou. Vše povaříme a necháme zredukovat vodu. Kostičky jablek musí změknout, ale neměly by se rozvařit na kaši. 
  2. Hermelín rozkrojíme na dvě poloviny tak, aby vznikly dva stejné půlměsíce. Řez dáme směrem vzhůru a položíme na něj plátky česneku a sekané bylinky. Vložíme na nepřímý oheň a necháme vnitřek sýra rozpustit. Pro názorný příklad se podívejte na video.

Tip šéfkuchaře: Kvalita hermelínu se projeví při podávání, vnější plíseň hermelínu by neměla dovolit, aby měkký sýr vytekl. Lepších výsledků dosáhnete s krémovějšími hermelíny.

Grilovaný hermelín s medem a čekankou

Suroviny na 4 porce:

Grilovaný hermelín s medem a čekankou
  • 4 ks hermelínu
  • 2 lžíce pikantní švestkové omáčky
  • 1 čekanka
  • 2 lžíce medu
  • 50 g vlašských ořechů
  • 2 jablka
  • 200 ml cideru
  • 30 g olivového oleje
  • dijonská hořčice

Postup:

  1. Z alobalu si vytvoříme mističky vysoké asi 5 cm. Do každé vložíme kruh pečícího papíru. Potřeme ho lehce olivovým olejem a vložíme do něj hermelín.
  2. V rendlíku nahřejeme olej a zprudka na něm opečeme na kostičky pokrájená jablka, zalijeme ciderem a dusíme asi 5 minut. Potom můžeme přilít švestkovou omáčku nebo povidla a dusíme do zhoustnutí.
  3. Odstavíme a směs rozdělíme na hermelíny. Posypeme čekankou, pokrájenou na proužky, smíchanou s medem, hořčicí a solí. Dopékáme na grilu ještě asi 20 minut.

Grilovaný hermelín s mangem a sušenou šunkou

Suroviny na 4 porce:

Grilovaný hemelín s mangem a sušenou šunkou
  • 4 ks hermelínu
  • 8 plátků sušené šunky
  • 2 lžičky ostré hořčice
  • 2 plátky toastového chleba
  • lžíce rybízového džemu
  • 2 lžíce olivového oleje
  • salsa
  • 1/2 manga
  • 1 okurka
  • ½ červené papriky
  • 1 limetka
  • koriandr
  • sůl
  • případně pikantní švestková omáčka

Postup:

  1. Toastový chléb potřeme olejem a ugrilujeme dokřupava. Necháme zchladnout a rozlámeme na kousky. Hermelíny rozkrojíme podélně na poloviny, potřeme lehce hořčicí, džemem, posypeme toastovým chlebem a přiklopíme druhou polovinou sýra. Obtočíme šunkou, zabalíme do alobalu a grilujeme z obou stran 5 minut.
  2. Salsa: dužinu manga nakrájíme na kostičky. Okurku oloupeme, vyškrábneme zrníčka a dužinu nakrájíme na kostičky. Stejně pokrájíme i papriku a nasypeme ji do mísy. Přidáme mango, okurku, pokrájený koriandr a podle chuti přisolíme a pokapeme limetkovou šťávou.
  3. Hotový hermelín rozdělíme na talíře, můžeme přidat švestkovou omáčku a polijeme salsou.

Chcete se dobře najíst?

Potěšte svůj žaludek s Raketa.cz  a zajděte si na pořádnou specialitu ve vašem okolí. Ochutnejte japonské sushi, pizzu jako z Itálie nebo pořádný americký hamburger.


 

Autor: pro iDNES.cz



Nejčtenější

Manželské etudy: Vladimírova zpověď mě překvapila, říká Třeštíková

Dokument o Zuzaně a Vladimírovi Gdovínových z cyklu Heleny Třeštíkové Manželské...

Vladimír Gdovín je duší umělec, bonviván. S manželkou Zuzanou se brali v 80. letech a od té doby je sleduje kamera...

Manželské etudy: Standovi přeji šťastné slepice, říká Třeštíková

Zuzana a Stanislav Čeřovští v cyklu Heleny Třeštíkové Manželské etudy

Jednou z šesti dvojic, která v 80. letech svolila k natáčení časosběrného příběhu o svém životě, jsou Zuzana a její...



Zpověď Vondráčkové: Chtěla jsem tři děti, ale nebylo mi shůry dáno

Zpěvačka Helena Vondráčková

Helena Vondráčková oslaví své jubileum koncertem v O2 Aréně. Dnes už si nehýčká sny a je spokojená, jak věci v životě...

Úžasná proměna: z nenápadné studentky se stala královna plesu

Maturitní ples je obvykle druhou největší událostí v roce i pro Alžbětu

Maturitní ples je největší společenskou akcí za celou střední školu. Proto není radno podceňovat líčení, účes ani výběr...

Ivana Zemanová: Kadeřník a vizážista se hodí, oblečení si vybírám sama

Manželka prezidenta republiky Ivana Zemanová

Jako první dáma mluvila Ivana Zemanová s novináři málo. Kdyby se Miloš Zeman stal znovu prezidentem, chtěla by to...

Další z rubriky

Kuličky, čokoláda a marokánky. Cukroví na úplně poslední chvíli

Kuličky z datlí a fíků

V některých rodinách platí pravidlo, že se cukroví dává na stůl až od Štědrého dne, jinde se po upečených dobrotách...

Vánoce s dietou? Proč ne! Cukroví bez lepku, bez cukru i pro vegany

Bezlepková linecká kolečka

Zatímco pro většinu z nás jsou vánoční svátky obdobím mlsání a tláskání, lidé se zdravotními omezeními se musejí...

Speciální příloha: nejlepší vánoční cukroví

Maminčiny vanilkové rohlíčky

Klasické, nepečené, zdravé, dietní i od našich zahraničních sousedů - na jednom místě najdete desítky receptů na...

Červené rty nikdy nevyjdou z módy. Ani na Silvestra

Červené rty nikdy nevyjdou z módy. Ani na Silvestra

Arome.cz Červené rty sluší výrazným brunetám i křehkým blondýnkám. A z módy nevycházejí už pěknou řádku let. Že je na vás křiklav...

Najdete na iDNES.cz