Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Lahodně rozteklý hermelín ugrilujete i bez alobalu. Víme, jak na to

aktualizováno 
Grilovaný hermelín je smetanová lahůdka, která je neodmyslitelně spojená s letním grilováním. Máme pro vás tip od šéfkuchaře Jiřího Zemana, jak si hermelín ugrilovat i bez alobalu. Překvapí vás i kombinace hermelínu s mangem a sušenou šunkou nebo medem a čekankou. Tak roztopte gril!

Hermelín grilovaný bez alobalu s jablečným čatní

podle Jiřího Zemana, šéfkuchaře Intercatering Praha a Villa Memories

Suroviny na 4 porce:

Recept na grilovaný hermelín
  • 2 ks smetanového hermelínu
  • stroužek česneku
  • snítka tymiánu
  • 1 velké jablko
  • palec (cca 2,5 cm) zázvoru
  • 500 ml brusinkového kompotu
  • 80 až 100 g sušených brusinek
  • lžička nového koření
  • špetka mletého hřebíčku
  • 2 dl vody (případně 1 dl voda + 1 dl vinný ocet)
  • lžíce másla

Postup:

  1. Jablko oloupeme a nakrájíme na stejně velké kostičky. V kastrůlku rozpustíme máslo, na něm orestujeme do zlatova kostičky jablek, přidáme cukr a necháme ho na kostičkách zkaramelizovat. Pak přidáme sušené brusinky, brusinkový kompot a koření a zalijeme octem a vodou. Vše povaříme a necháme zredukovat vodu. Kostičky jablek musí změknout, ale neměly by se rozvařit na kaši. 
  2. Hermelín rozkrojíme na dvě poloviny tak, aby vznikly dva stejné půlměsíce. Řez dáme směrem vzhůru a položíme na něj plátky česneku a sekané bylinky. Vložíme na nepřímý oheň a necháme vnitřek sýra rozpustit. Pro názorný příklad se podívejte na video.

Tip šéfkuchaře: Kvalita hermelínu se projeví při podávání, vnější plíseň hermelínu by neměla dovolit, aby měkký sýr vytekl. Lepších výsledků dosáhnete s krémovějšími hermelíny.

Grilovaný hermelín s medem a čekankou

Suroviny na 4 porce:

Grilovaný hermelín s medem a čekankou
  • 4 ks hermelínu
  • 2 lžíce pikantní švestkové omáčky
  • 1 čekanka
  • 2 lžíce medu
  • 50 g vlašských ořechů
  • 2 jablka
  • 200 ml cideru
  • 30 g olivového oleje
  • dijonská hořčice

Postup:

  1. Z alobalu si vytvoříme mističky vysoké asi 5 cm. Do každé vložíme kruh pečícího papíru. Potřeme ho lehce olivovým olejem a vložíme do něj hermelín.
  2. V rendlíku nahřejeme olej a zprudka na něm opečeme na kostičky pokrájená jablka, zalijeme ciderem a dusíme asi 5 minut. Potom můžeme přilít švestkovou omáčku nebo povidla a dusíme do zhoustnutí.
  3. Odstavíme a směs rozdělíme na hermelíny. Posypeme čekankou, pokrájenou na proužky, smíchanou s medem, hořčicí a solí. Dopékáme na grilu ještě asi 20 minut.

Grilovaný hermelín s mangem a sušenou šunkou

Suroviny na 4 porce:

Grilovaný hemelín s mangem a sušenou šunkou
  • 4 ks hermelínu
  • 8 plátků sušené šunky
  • 2 lžičky ostré hořčice
  • 2 plátky toastového chleba
  • lžíce rybízového džemu
  • 2 lžíce olivového oleje
  • salsa
  • 1/2 manga
  • 1 okurka
  • ½ červené papriky
  • 1 limetka
  • koriandr
  • sůl
  • případně pikantní švestková omáčka

Postup:

  1. Toastový chléb potřeme olejem a ugrilujeme dokřupava. Necháme zchladnout a rozlámeme na kousky. Hermelíny rozkrojíme podélně na poloviny, potřeme lehce hořčicí, džemem, posypeme toastovým chlebem a přiklopíme druhou polovinou sýra. Obtočíme šunkou, zabalíme do alobalu a grilujeme z obou stran 5 minut.
  2. Salsa: dužinu manga nakrájíme na kostičky. Okurku oloupeme, vyškrábneme zrníčka a dužinu nakrájíme na kostičky. Stejně pokrájíme i papriku a nasypeme ji do mísy. Přidáme mango, okurku, pokrájený koriandr a podle chuti přisolíme a pokapeme limetkovou šťávou.
  3. Hotový hermelín rozdělíme na talíře, můžeme přidat švestkovou omáčku a polijeme salsou.

Chcete se dobře najíst?

Potěšte svůj žaludek s Raketa.cz  a zajděte si na pořádnou specialitu ve vašem okolí. Ochutnejte japonské sushi, pizzu jako z Itálie nebo pořádný americký hamburger.


 

Autor: pro iDNES.cz






Nejčtenější

Americká tenistka Serena Williamsová v olympijském utkání s Australankou Darjou...
Williamsová má strach o dceru. Nechce, aby si prošla tím, čím ona

Serena Williamsová (35) fanouškům odhalila svoji citlivější stránku. Na sociálních sítích zveřejnila fotku malé dcery Alexis Olympie, vyjádřila obavy o její...  celý článek

Spisovatelka Irena Obermannová
Mívám pocity existenční hrůzy, přiznává Irena Obermannová

Letošní rok je pro spisovatelku a scenáristku Irenu Obermannovou v mnohém zásadní. Psaní o ženách vyměnila za detektivku, v televizi jí běží seriál o trapných...  celý článek

Kosmetické vychytávky dokážou zpříjemnit chladné dny.
Deset věcí, které vám zpříjemní podzim. Tmavá rtěnka nebo tuhý parfém

Sychravé podzimní dny vám nemusí kazit náladu. Jsou skvělou příležitostí, abyste si mohla v teple domova vychutnat kosmetické novinky nadcházející sezony. Máte...  celý článek

Helena Christensenová (New York,  13. listopadu 2014)
Nechci mluvit o stárnutí, říká topmodelka Helena Christensenová

Dánská modelka Helena Christensenová (48) stále patří mezi nejpůvabnější ženy planety. Dokázala to také na týdnu módy v Miláně, kde se ukázala s kolegyněmi z...  celý článek

(Ilustrační foto)
Příběh Ivety: Po porodu se k nám tchyně nastěhovala, její péče mě ničí

Po návratu z porodnice mě doma čekala tchyně. Nadšená z prvního vnoučka a připravená mi pomáhat. První dva dny jsem byla ráda, ale po mnoha týdnech neustálé...  celý článek

Další z rubriky

Vegan fazolový burger s rajčatovou salsou
Nemusí být vždycky flákota. Grilovací party pro vegany a vegetariány

Většina z nás si spojuje grilování s prorostlou krkovičkou, kuřecím špízem či burgery s mletým hovězím. Jenže možná i ve vaší rodině nebo mezi přáteli je...  celý článek

Osvěžující salát s rajčaty, okurkou a čerstvou mátou
Rajčata nejsou jen na špagety a na pizzu. Co s červeným nadělením?

Konec prázdnin je ve znamení dozrávajících červených plodů, které v sobě během slunečných dnů akumulovaly všechnu krásu a sladkost léta. Pokud jste propadli...  celý článek

Obrácený jablečný koláč
Tři nejjednodušší a přitom rafinované koláče ze zahradního ovoce

Co naplat, léto i se svými typickými plody se pomalu loučí a blížící se podzim signalizují jablka, švestky a hrušky dozrávající do své nejsladší chuti. Koláče...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

Křídové šílenství: Víme, jak na pastelové barvy
Křídové šílenství: Víme, jak na pastelové barvy

Odhodláváte se k malé vlasové rebelii, ale nechcete si svou hřívu nenávratně poškodit? Pak sáhněte po křídě. Samozřejmě ... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.