Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Lahodně rozteklý hermelín ugrilujete i bez alobalu. Víme, jak na to

aktualizováno 
Grilovaný hermelín je smetanová lahůdka, která je neodmyslitelně spojená s letním grilováním. Máme pro vás tip od šéfkuchaře Jiřího Zemana, jak si hermelín ugrilovat i bez alobalu. Překvapí vás i kombinace hermelínu s mangem a sušenou šunkou nebo medem a čekankou. Tak roztopte gril!

Hermelín grilovaný bez alobalu s jablečným čatní

podle Jiřího Zemana, šéfkuchaře Intercatering Praha a Villa Memories

Suroviny na 4 porce:

Recept na grilovaný hermelín
  • 2 ks smetanového hermelínu
  • stroužek česneku
  • snítka tymiánu
  • 1 velké jablko
  • palec (cca 2,5 cm) zázvoru
  • 500 ml brusinkového kompotu
  • 80 až 100 g sušených brusinek
  • lžička nového koření
  • špetka mletého hřebíčku
  • 2 dl vody (případně 1 dl voda + 1 dl vinný ocet)
  • lžíce másla

Postup:

  1. Jablko oloupeme a nakrájíme na stejně velké kostičky. V kastrůlku rozpustíme máslo, na něm orestujeme do zlatova kostičky jablek, přidáme cukr a necháme ho na kostičkách zkaramelizovat. Pak přidáme sušené brusinky, brusinkový kompot a koření a zalijeme octem a vodou. Vše povaříme a necháme zredukovat vodu. Kostičky jablek musí změknout, ale neměly by se rozvařit na kaši. 
  2. Hermelín rozkrojíme na dvě poloviny tak, aby vznikly dva stejné půlměsíce. Řez dáme směrem vzhůru a položíme na něj plátky česneku a sekané bylinky. Vložíme na nepřímý oheň a necháme vnitřek sýra rozpustit. Pro názorný příklad se podívejte na video.

Tip šéfkuchaře: Kvalita hermelínu se projeví při podávání, vnější plíseň hermelínu by neměla dovolit, aby měkký sýr vytekl. Lepších výsledků dosáhnete s krémovějšími hermelíny.

Grilovaný hermelín s medem a čekankou

Suroviny na 4 porce:

Grilovaný hermelín s medem a čekankou
  • 4 ks hermelínu
  • 2 lžíce pikantní švestkové omáčky
  • 1 čekanka
  • 2 lžíce medu
  • 50 g vlašských ořechů
  • 2 jablka
  • 200 ml cideru
  • 30 g olivového oleje
  • dijonská hořčice

Postup:

  1. Z alobalu si vytvoříme mističky vysoké asi 5 cm. Do každé vložíme kruh pečícího papíru. Potřeme ho lehce olivovým olejem a vložíme do něj hermelín.
  2. V rendlíku nahřejeme olej a zprudka na něm opečeme na kostičky pokrájená jablka, zalijeme ciderem a dusíme asi 5 minut. Potom můžeme přilít švestkovou omáčku nebo povidla a dusíme do zhoustnutí.
  3. Odstavíme a směs rozdělíme na hermelíny. Posypeme čekankou, pokrájenou na proužky, smíchanou s medem, hořčicí a solí. Dopékáme na grilu ještě asi 20 minut.

Grilovaný hermelín s mangem a sušenou šunkou

Suroviny na 4 porce:

Grilovaný hemelín s mangem a sušenou šunkou
  • 4 ks hermelínu
  • 8 plátků sušené šunky
  • 2 lžičky ostré hořčice
  • 2 plátky toastového chleba
  • lžíce rybízového džemu
  • 2 lžíce olivového oleje
  • salsa
  • 1/2 manga
  • 1 okurka
  • ½ červené papriky
  • 1 limetka
  • koriandr
  • sůl
  • případně pikantní švestková omáčka

Postup:

  1. Toastový chléb potřeme olejem a ugrilujeme dokřupava. Necháme zchladnout a rozlámeme na kousky. Hermelíny rozkrojíme podélně na poloviny, potřeme lehce hořčicí, džemem, posypeme toastovým chlebem a přiklopíme druhou polovinou sýra. Obtočíme šunkou, zabalíme do alobalu a grilujeme z obou stran 5 minut.
  2. Salsa: dužinu manga nakrájíme na kostičky. Okurku oloupeme, vyškrábneme zrníčka a dužinu nakrájíme na kostičky. Stejně pokrájíme i papriku a nasypeme ji do mísy. Přidáme mango, okurku, pokrájený koriandr a podle chuti přisolíme a pokapeme limetkovou šťávou.
  3. Hotový hermelín rozdělíme na talíře, můžeme přidat švestkovou omáčku a polijeme salsou.

Chcete se dobře najíst?

Potěšte svůj žaludek s Raketa.cz  a zajděte si na pořádnou specialitu ve vašem okolí. Ochutnejte japonské sushi, pizzu jako z Itálie nebo pořádný americký hamburger.


 

Autor: pro iDNES.cz



Nejčtenější

Máma neví, že mě baví zabíjení, řekla dvanáctiletá dcera ve Výměně manželek

Blanka s přítelem Valentýnem a jejich nejmladší dcerka Saša.

Mia žije s přítelem a dvěma dětmi v Kladně. I když je jí teprve 25 let, o jejich výchově má docela přesnou představu....

VIDEO: Jak se ze služky Gottwaldové stala první dáma. A lidé se jí smáli

Marta Gottwaldová (Na snímku z roku 1948)

Toužila být obdivována jako její předchůdkyně Hana Benešová. Jenže Martě Gottwaldové, která začínala jako služka a...



Doktorka mi řekla, ať „to“ dám radši pryč, řekla matka zdravé holčičky

Tchyně Martina a zeť Ján se v porodnici, kam doprovázeli Marii k porodu, hodně...

Některá maminka porod císařským řezem nechce, ale stejně to tak nakonec skončí. Jiná o něj žadoní, ale nakonec porodí...

Devadesátkový trend znovu na scéně. Čtyři tipy, jak nosit džíny do pasu

Jak nosit džíny čtyřikrát jinak?

Džíny patří k základním kouskům šatníku. Stačí jen najít střih, který si bude rozumět s naším typem postavy, a máme...

Když dlouho necestuji, hýbu aspoň nábytkem, říká žena velvyslance Kmoníčka

Indira Gumarová

Produkovala show na Broadwayi, v Česku řídila partu chlapů v dopravní firmě, pracovala pro dovozce džusů. To všechno by...

Další z rubriky

Je vám horko? Ochlaďte se skvělou domácí zmrzlinou nebo sorbetem

Čokoládová zmrzlina

K létu patří tropické teploty a když máme volno a můžeme ležet u vody, tak z nich můžeme mít i radost. Ale nejen vodou...

Nechce se vám v horku vařit? Připravte si osvěžující večeři z rajčat

Polévka gazpacho

Pomalu si zvykáme na to, že české léto připomíná spíš to středomořské, za kterým jsme dřív museli na dovolenou. Jenže s...

Švestkové hody: sladké knedlíky, vepřová roláda i domácí povidla

Švestkové knedlíky s mákem

Modrofialová úroda je nejen předzvěstí blížícího se konce prázdnin, ale také příslibem klasických českých dobrot, ve...



Najdete na iDNES.cz