Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Vegetariánské variace. Jde to i bez masa

  0:27aktualizováno  0:27
K báječnému jídlu nepotřebujete maso. Pokud plánujete odlehčit jídelníček, rozhodně vyzkoušejte naše vegetariánské recepty.

Zeleninové lasagne | foto: Profimedia.cz

Zeleninové lasagne

PRO 4 OSOBY

Příprava: 1 hodina + zapékání 40 minut

* 300 g lasagní
* 3 lžíce olivového oleje
* 1 větší cibule
* 4 stroužky česneku
* 1 lilek
* 1 cuketa
* 2 menší papriky
* 2 lžíce másla + trochu na zakapání
* 700 ml mléka
* 3 lžíce hladké mouky
* sůl a mletý pepř
* muškátový oříšek
* 40 g parmazánu
* 1,5 lžíce provensálského koření
* snítka tymiánu
* 200 g tvrdého sýra

1. V kastrolu rozpustíme máslo, vsypeme mouku a uděláme světlou jíšku. Zalijeme ji mlékem, prošleháme metličkou, trochu osolíme, okořeníme muškátovým oříškem a pepřem a vaříme za občasného míchání na mírném ohni 20 minut a odstavíme. Vmícháme většinu parmazánu, trochu si necháme na posypání a dochutíme.

2. Lasagne připravíme podle návodu na obalu. Zeleninu, česnek a cibuli nakrájíme. Na olivovém oleji necháme zesklovatět cibuli, usekaný česnek a přidáme papriky, lilek a cuketu. Osmahneme, osolíme, přikryjeme a dusíme ve vlastní šťávě do změknutí. Nakonec dochutíme provensálským kořením a trochou čerstvého tymiánu a stáhneme z ohně.

3. Hranatou formu nebo pekáček vymažeme olejem, dno pokryjeme vrstvou lasagnní, potřeme částí sýrové omáčky, poklademe dílem zeleniny a posypeme strouhaným sýrem. Postupně opakujeme vrstvení. Končíme vrstvou lasagní, které posypeme zbylým parmazánem a pokapeme trochou másla.


Pikantní tomatový dip

Vegetariánská jídla můžeme vždy vzkřísit pikantní salsou. Potřebujeme na ni jen několik masitých rajčat, dvě chilli papričky a snítku čerstvé bazalky. Rajčata nařízneme do kříže a spaříme horkou vodou. Oloupeme slupku, rozkrojíme, odstraníme semínka a nakrájíme na kostičky. Chilli papričku rozkrojíme, vykrojíme semínka a ostrým nožem stáhneme vnitřní blanku, která je nejostřejší, a nakrájíme na drobné kostičky. Bazalku natrháme na drobné kousky a vše promícháme. Podle chuti osolíme a okyselíme citronovou šťávou.

Mini pizza s fetou a olivami

PRO 4 OSOBY

Příprava: 20 min. + pečení 15 min.

Na těsto:
* 250 g hladké mouky
* 1 lžička soli
* 1 lžička oregana
* 150 ml vlažné vody
* 1/2 kostky droždí
* špetka cukru krupice
* 50 ml olivového oleje

Na potření:
* 100 g rajčatového pyré
* 2 stroužky česneku, prolisované
* 2 hrsti černých oliv, bez pecek
* 150 g fety
* snítka čerstvého oregana
* trocha olivového oleje na potření

1. Do mísy nebo hnětače prosejeme hladkou mouku a smícháme se lžičkou soli a sušeným oreganem. Rozdrobené droždí promícháme se špetkou cukru a vlažnou vodou a rozpuštěné droždí přilijeme k mouce, přidáme olej a zaděláme v hnětači nebo vařečkou hladké nelepivé těsto. Na lehce pomoučeném vále vypracujeme hladký bochánek, vložíme do mísy, povrch poprášíme moukou a necháme pod čistou utěrkou kynout, dokud těsto nezdvojnásobí svůj objem. Trvá to asi hodinu, podle teploty v místnosti. Předehřejeme si troubu na 200 stupňů a plech vyložíme pečicím papírem.

2. Vykynuté těsto na vále znovu propracujeme a rozdělíme na 8 dílů. Každý díl vyválíme na kulatou placku, vytvarujeme ji, přendáme na plech vyložený pečicím papírem a necháme chvíli odpočinout. Pak těsto potřeme olejem, rajčatovým pyré promíchaným s utřeným česnekem, povrch posypeme nakrájenými černými olivami a poklademe kousky fety. Pečeme v předehřáté troubě při 200 stupních dozlatova, zhruba 10 až 15 minut. Podáváme s čerstvými lístky oregana.

Grilovaný zeleninový špíz

NA 4 ŠPÍZY

Příprava: 20 minut + 8-10 minut grilování

* 4 nové brambory
* 1 větší mrkev
* 1 lžička cukru
* 4 menší rajčata
* 1 bulva fenyklu
* 4-6 lžic olivového oleje
* 1 stroužek česneku, prolisovaného
* hrst posekaných čerstvých bylin, rozmarýn, tymián, oregano, šalvěj
* sůl a hrubě drcený barevný pepř
* 2 lžíce pražených piniových oříšků

1. Brambory se slupkou dobře omyjeme kartáčkem, vložíme do vroucí osolené vody a povaříme asi 10 minut, podle velikosti brambor, skoro doměkka. Mrkev oloupeme a krátce povaříme v horké vodě se špetkou soli a cukru, tak aby změkla, ale zůstala pevná a křupavá. Brambory i mrkev necháme vychladnout, brambory překrojíme na poloviny a mrkev nakrájíme šikmo na čtyři stejné kousky. Z fenyklu seřízneme vějířovité listy a bulvu nakrájíme na silnější plátky. Rajčata omyjeme a osušíme.

2. Připravenou zeleninu vložíme do mísy a promícháme s olivovým olejem ochuceným prolisovaným česnekem. Rozpálíme si gril nebo grilovací pánev a zeleninu střídavě napichujeme na grilovací jehly. Grilujeme po obou stranách, dokud zelenina nezměkne. Horké špízy osolíme, okořeníme drceným pepřem, zakapeme zbylým ochuceným olejem a podáváme posypané praženými piniovými semínky a posekanými bylinkami.

Chléb se zeleninovou omeletou

PRO 4 OSOBY

Příprava: 10 minut + 8-12 minut pečení

* 4 lžíce olivového oleje
* 2 červené cibule
* 2 větší nebo 4 malé cukety, asi 400 g
* sůl a mletý pepř
* 8-12 vajec
* 100 g tvrdého uzeného sýra
* 4 placaté bílé chleby nebo jiné pečivo k podávání

Na omáčku:
* 200 ml kysané smetany
* 4 stroužky česneku, prolisovaného
* sůl

1. Cuketu omyjeme, osušíme a nakrájíme na tenké nudličky. Cibuli oloupeme a nakrájíme na tenké proužky. Rozpálíme si gril na vyšší stupeň. V hlubší nepřilnavé pánvi, kterou lze umístit pod gril, rozehřejeme lžíci oleje, přidáme čtvrtinu cibule, osmahneme a vsypeme díl nakrájených cuket. Opékáme na mírnějším plameni, dokud cuketa nezkřehne, trvá to tak 3 - 4 minuty, okořeníme a osolíme. Na každou omeletu prošleháme v misce 2 - 3 vejce s částí nastrouhaného sýra, solí a pepřem a směsí zalijeme opečenou zeleninu v pánvi.

2. Na mírnějším plameni necháme vejce odspodu ztuhnout. Potom pánev přendáme do trouby a pod grilem dopečeme. Takto upečeme postupně všechny 4 omelety a podáváme je v podélně rozkrojeném pečivu s česnekovou omáčkou. Na omáčku promíchejte v misce kysanou smetanu s prolisovaným nebo utřeným česnekem a podle chuti osolte. Omeletu můžete upéct ze všech surovin najednou v hlubší pánvi a po upečení ji krájet jako dort.

Zeleninové ragú s kuskusem

PRO 4 OSOBY

Příprava: 15 minut + 15 minut dušení

* 4 lžíce olivového oleje
* 2 cibule
* 6 - 8 stroužků česneku
* 2-3 červené papriky
* 1 cuketa
* 1 chilli paprička
* 2 cm zázvoru
* 1-2 lžičky koriandru
* 1 lžička kari koření
* 1 lžíce přírod. cukru
* 2-3 rajčata
* 100 ml zeleninového vývaru
* 400 g cizrny
* sůl a mletý pepř
* pár kapek tabasca
* 250 g kuskusu, k podávání

1. V hlubší pánvi se silným dnem nebo kastrolu rozpálíme olivový olej a osmahneme na něm nakrájenou cibuli a česnek. Přidáme očištěné a nakrájené papriky, nakrájené cukety, drobně posekanou chilli papričku, nastrouhaný zázvor, koriandr, kari a vše chvíli opékáme na středním plameni, asi 3 minuty. Posypeme lžící cukru a vsypeme pokrájená rajčata, promícháme a ještě chvíli opékáme.

2. Zeleninu zalijeme vývarem, osolíme a společně dusíme asi 5 minut. Nakonec vmícháme do směsi cizrnu a pod poklicí dusíme dalších 5 minut. Dochutíme solí, mletým pepřem a podáváme s kuskusem, připraveným podle návodu na obalu. Chceme-li směs ostřejší, přidáme pár kapek tabasca. Do směsi přidejte lilek, mrkev, řapíkatý celer nebo jinou zeleninu dle chuti a sezóny nebo na kostičky nakrájené a na oleji opečené tofu. Podávejte pro změnu s chlebem nebo chlebovými plackami.

Autoři:



Nejčtenější

Velká fotosoutěž: posílejte snímky na téma Léto v plavkách

Mini velikost v plavkovém podání ukazuje australská rapperka Iggy Azalea.

Plavky jsou pro nás nepostradatelnou součástí léta. Na pláži u moře, u rybníka i na koupališti, ale i při opalování na...

Napřed porodím a pak se vdám. Jméno vybere dcera, říká Eliška Kaplický

Eliška Kaplický je podruhé těhotná.

Eliška Kaplický (40) zakládá po devíti letech novou rodinu. „Tentokrát to bude obráceně. Nejdřív porodím a potom se...



Chození naostro patří k létu. Jaká jsou pro a proti?

Chodit bez kalhotek je příjemné, na kole bez nich raději nejezděte. Mohlo by...

Jsou ženy, které nenosí pod letním oblečením zhola nic. Je to příjemné, ale zároveň poněkud nebezpečné. Někdy stačí...

Sára Saudková: Dědeček Jan je pro mé děti něco jako paní Columbová

Sára Saudková

Žila s fotografem Janem Saudkem, dnes vychovává čtyři děti s jeho synem Samuelem. Rodinné vztahy Sáry Saudkové jsou...

Pět věcí, které chcete vědět o spodním prádle, ale bojíte se zeptat

Kalhotky si můžete vzít i dva dny po sobě, pokud nejsou špinavé, vlhké a...

Existují otázky, na které se stydíte zeptat i důvěrné kamarádky. Přitom o nich často přemýšlíte a pořád nemáte jasno....

Další z rubriky

Chcete jíst a pít jako vévodkyně Meghan? Dejte si smoothie nebo steak

Meghan Markle den před svatbou s princem Harrym (18. května 2018)

Od nejočekávanější společenské události letošního roku už uběhlo pár dní, ale o nové člence britské královské rodiny se...

Jogurtové dezerty. Třešňový koláč, Red Velvet Cake i želé s malinami

Red Velvet Cake s jahodami

K létu patří nejen čerstvé ovoce, ale také sladké pokušení v podobě koláčů, dortů, pohárů a dalších dezertů. Zkuste to...

Neohrnujte nos nad králíkem. Jeho maso nadchne dietáře i sportovce

Králičí roláda s hráškovým pyré

Ti, kdo vyrostli na venkově nebo trávili víkendy u babičky na vsi, možná o králičím mase nechtějí ani slyšet, protože...



Najdete na iDNES.cz