Hned na začátku je dobré si říct, že bezmasé grilování neznamená, že si nemůžete pochutnat. Tajemstvím skvělé chuti totiž zdaleka není jen živočišný tuk, ale také kvalitní suroviny a rafinovaně zvolené koření a další dochucovadla.
Dokonce i ti, kdo tvrdí, že jedí zeleninu výhradně přefiltrovanou přes pašíka, se možná budou divit, jak si pochutnají. Stačí jen pro jednou zahodit předsudky a nechat se zlákat vůní grilované zeleniny.
Marinované zeleninové špízy
Ingredience na 4 porce:
- 2 menší cukety
- svazek cherry rajčátek
- 4 menší cibule
- 1 lilek
- 1 stroužek česneku
- grilovací koření
- olivový olej
- sůl a pepř
Pracovní postup:
- Nejdříve si připravíme marinádu. Česnek oloupeme a podrtíme v lisu na česnek. V misce smícháme několik lžic olivového oleje, grilovací koření, nadrcený česnek, sůl a čerstvě mletý pepř.
- Ve vzniklé marinádě „vykoupeme“ cherry rajčátka a dáme je stranou.
- Cukety, lilek a cibuli nakrájíme na podobně velké kousky. Přelijeme je v míse marinádou, promícháme a necháme čtvrt hodiny marinovat.
- Pak napichujeme všechnu zeleninu střídavě na grilovací jehly nebo špejle, které jsme předtím nechali chvíli namočené ve vodě.
- Hotové špízy grilujeme ze všech stran na rozpáleném grilu, průběžně můžeme potírat zbylou marinádou.
- Podáváme s čerstvým pečivem a grilovacími omáčkami.
Tip: Zkuste na špejle nabodnout také třeba žampiony nebo jiné oblíbené houby. Kdo není vegan, může přidat také kostičky grilovacího sýra halloumi.
Salát z grilované zeleniny s kozím sýrem
Ingredience na 4 porce:
- 1/2 dýně hokkaidó
- 1 cuketa
- 1 červená řepa
- 2 zelené papriky
- 150 g čerstvého kozího sýra
- olivový olej
- listy čerstvého salátu (polníček, rukola, lollo biondo)
- mořská sůl a čerstvě mletý pepř
- 1 lžíce vinného octa
- česneková bageta k podávání
Pracovní postup:
- Dýni zbavte části se semínky a nakrájejte ji na půlměsíce. Řepu oloupejte a nakrájejte na plátky. Cuketu nakrájejte na silnější kolečka. Papriku zbavte jádřince a nakrájejte na větší kusy.
- Všechnu zeleninu rozložte na plech, ze všech stran osolte a opepřete a pokapejte olivovým olejem. Nechte asi hodinu odležet.
- Na rozpáleném grilu zeleninu opečte z obou stran. Na talíři ji poklaďte listy salátu, posypejte rozdrobeným sýrem a pokapejte vinným octem.
- Podávejte s rozpečenou česnekovou bagetou.
Vegan fazolový burger s rajčatovou salsou
Ingredience pro 4 osoby:
- 1 lžíce chia semínek
- 2 cibule
- 1 stroužek česneku
- olivový olej
- 1 lžička římského kmínu
- 1/2 lžičky kurkumy
- 1 konzerva fazolí ve slaném nálevu (400 g)
- 100 g strouhanky
- sůl a čerstvě mletý pepř
- 4 bulky na hamburger
- salátové listy
- 2 rajčata
- 1/2 salátové okurky
- domácí rajčatový kečup
- sojanéza (nemusí být)
- bramborové hranolky k podávání
Na salsu:
- 4 rajčata
- 1/2 červené cibule
- 1 stroužek česneku
- 1 lžíce avokádového oleje
- několik lístků bazalky
- několik lístků máty
- šťáva z 1/2 citronu
- sůl a čerstvě mletý pepř
Pracovní postup:
- Chia semínka zalijeme v misce trochou vody, promícháme a necháme asi hodinu stát.
- Pak si připravíme salsu. Rajčata, oloupanou cibuli a česnek nasekáme najemno. Zakápneme avokádovým olejem, přidáme nasekané lístky bazalky a máty, citronovou šťávu a sůl i čerstvě mletý pepř. Promícháme a dáme odležet do chladu.
- Jednu cibuli oloupeme a nasekáme najemno (druhou nakrájíme na kolečka a necháme na ozdobu), česnek oloupeme a podrtíme.
- Na lžíci oleje orestujeme cibuli, přidáme koření, aby se rozvonělo a podrcený česnek. Asi minutu opékáme.
- V hlubokém talíři nebo větší misce pomačkáme fazole vidličkou, vmícháme k nim orestovanou cibuli s kořením, přidáme nabobtnalá chia semínka a trochu strouhanky. Rukama propracujeme v hustší těstíčko a vytvarujeme z něj čtyři placičky a potřeme je olivovým olejem.
- Opékáme na žulovém kameni nebo na grilu na alobalovém tácku z obou stran asi 4 minuty.
- Chvíli před tím, než jsou burgery hotové, dáme na gril opéct také přeříznuté bulky.
- Bulky potřeme domácím kečupem a sojanézou, obložíme listem salátu a na burger ještě položíme nakrájenou zeleninu.
- Podáváme s bramborovými hranolky a rajčatovou salsou.