Nemusí být vždycky flákota. Grilovací party pro vegany a vegetariány

aktualizováno 
Většina z nás si spojuje grilování s prorostlou krkovičkou, kuřecím špízem či burgery s mletým hovězím. Jenže možná i ve vaší rodině nebo mezi přáteli je někdo, kdo maso prostě nejí. Stále více lidí se přiklání k vegan trendu, který odmítá živočišné produkty. Pojďme tedy tentokrát grilovat trochu jinak.

Vegan fazolový burger s rajčatovou salsou | foto: Profimedia.cz

Hned na začátku je dobré si říct, že bezmasé grilování neznamená, že si nemůžete pochutnat. Tajemstvím skvělé chuti totiž zdaleka není jen živočišný tuk, ale také kvalitní suroviny a rafinovaně zvolené koření a další dochucovadla.

Dokonce i ti, kdo tvrdí, že jedí zeleninu výhradně přefiltrovanou přes pašíka, se možná budou divit, jak si pochutnají. Stačí jen pro jednou zahodit předsudky a nechat se zlákat vůní grilované zeleniny.

Marinované zeleninové špízy

Ingredience na 4 porce:

Marinované zeleninové špízy

Marinované zeleninové špízy

  • 2 menší cukety
  • svazek cherry rajčátek
  • 4 menší cibule
  • 1 lilek
  • 1 stroužek česneku
  • grilovací koření
  • olivový olej
  • sůl a pepř

Pracovní postup:

  1. Nejdříve si připravíme marinádu. Česnek oloupeme a podrtíme v lisu na česnek. V misce smícháme několik lžic olivového oleje, grilovací koření, nadrcený česnek, sůl a čerstvě mletý pepř.
  2. Ve vzniklé marinádě „vykoupeme“ cherry rajčátka a dáme je stranou.
  3. Cukety, lilek a cibuli nakrájíme na podobně velké kousky. Přelijeme je v míse marinádou, promícháme a necháme čtvrt hodiny marinovat.
  4. Pak napichujeme všechnu zeleninu střídavě na grilovací jehly nebo špejle, které jsme předtím nechali chvíli namočené ve vodě.
  5. Hotové špízy grilujeme ze všech stran na rozpáleném grilu, průběžně můžeme potírat zbylou marinádou.
  6. Podáváme s čerstvým pečivem a grilovacími omáčkami.

Tip: Zkuste na špejle nabodnout také třeba žampiony nebo jiné oblíbené houby. Kdo není vegan, může přidat také kostičky grilovacího sýra halloumi.

Salát z grilované zeleniny s kozím sýrem

Ingredience na 4 porce:

Salát z grilované zeleniny s kozím sýrem
  • 1/2 dýně hokkaidó
  • 1 cuketa
  • 1 červená řepa
  • 2 zelené papriky
  • 150 g čerstvého kozího sýra
  • olivový olej
  • listy čerstvého salátu (polníček, rukola, lollo biondo)
  • mořská sůl a čerstvě mletý pepř
  • 1 lžíce vinného octa
  • česneková bageta k podávání

Pracovní postup:

  1. Dýni zbavte části se semínky a nakrájejte ji na půlměsíce. Řepu oloupejte a nakrájejte na plátky. Cuketu nakrájejte na silnější kolečka. Papriku zbavte jádřince a nakrájejte na větší kusy.
  2. Všechnu zeleninu rozložte na plech, ze všech stran osolte a opepřete a pokapejte olivovým olejem. Nechte asi hodinu odležet.
  3. Na rozpáleném grilu zeleninu opečte z obou stran. Na talíři ji poklaďte listy salátu, posypejte rozdrobeným sýrem a pokapejte vinným octem.
  4. Podávejte s rozpečenou česnekovou bagetou.

Vegan fazolový burger s rajčatovou salsou

Ingredience pro 4 osoby:

Vegan fazolový burger s rajčatovou salsou
  • 1 lžíce chia semínek
  • 2 cibule
  • 1 stroužek česneku
  • olivový olej
  • 1 lžička římského kmínu
  • 1/2 lžičky kurkumy
  • 1 konzerva fazolí ve slaném nálevu (400 g)
  • 100 g strouhanky
  • sůl a čerstvě mletý pepř
  • 4 bulky na hamburger
  • salátové listy
  • 2 rajčata
  • 1/2 salátové okurky
  • domácí rajčatový kečup
  • sojanéza (nemusí být)
  • bramborové hranolky k podávání

Na salsu:

  • 4 rajčata
  • 1/2 červené cibule
  • 1 stroužek česneku
  • 1 lžíce avokádového oleje
  • několik lístků bazalky
  • několik lístků máty
  • šťáva z 1/2 citronu
  • sůl a čerstvě mletý pepř

Pracovní postup:

  1. Chia semínka zalijeme v misce trochou vody, promícháme a necháme asi hodinu stát.
  2. Pak si připravíme salsu. Rajčata, oloupanou cibuli a česnek nasekáme najemno. Zakápneme avokádovým olejem, přidáme nasekané lístky bazalky a máty, citronovou šťávu a sůl i čerstvě mletý pepř. Promícháme a dáme odležet do chladu.
  3. Jednu cibuli oloupeme a nasekáme najemno (druhou nakrájíme na kolečka a necháme na ozdobu), česnek oloupeme a podrtíme.
  4. Na lžíci oleje orestujeme cibuli, přidáme koření, aby se rozvonělo a podrcený česnek. Asi minutu opékáme.
  5. V hlubokém talíři nebo větší misce pomačkáme fazole vidličkou, vmícháme k nim orestovanou cibuli s kořením, přidáme nabobtnalá chia semínka a trochu strouhanky. Rukama propracujeme v hustší těstíčko a vytvarujeme z něj čtyři placičky a potřeme je olivovým olejem.
  6. Opékáme na žulovém kameni nebo na grilu na alobalovém tácku z obou stran asi 4 minuty.
  7. Chvíli před tím, než jsou burgery hotové, dáme na gril opéct také přeříznuté bulky.
  8. Bulky potřeme domácím kečupem a sojanézou, obložíme listem salátu a na burger ještě položíme nakrájenou zeleninu.
  9. Podáváme s bramborovými hranolky a rajčatovou salsou.
Autor: pro iDNES.cz

Nejčtenější

Chtěla jsem se zbavit manželovy milenky. Krize je za námi, doufá Jana

Ilustrační snímek

Příběh o manželově nevěře, podobný tisícům jiných, vypráví osmatřicetiletá tmavovlasá středoškolačka Jana, matka...

Se třemi dětmi rezignujete na spoustu věcí, říká pediatrička Karolová

Kateřina Karolová se svými třemi syny

Jako dětská lékařka odešla Kateřina Karolová sbírat zkušenosti na kliniku do Německa, kde zažila velmi náročné služby....

O 10 let mladší: Tragédie v dospívání Petru zničila, chce nový restart

Petra je už dlouhá léta zvyklá na tvrdý život. Starosti se na ni znatelně...

Petra je matkou dvou dětí, které vychovává sama. Hodně pracuje a ještě k tomu si dodělává střední školu, kterou kvůli...

Pomozte nadšené sportovkyni Natálce k bezbolestnému pohybu a nové protéze

Natálka má vrozenou vývojovou vadu, kvůli které nosí protézu. Zoufale by...

Jednou by chtěla být veterinářkou, ze všeho nejvíc však čtrnáctiletá Natálie touží po obyčejném pohybu. Přestože se...

Rodinu trápí rakovina tříleté dcery i plesnivý dům. Teď mají nové bydlení

Rodinu v opraveném domě přivítali příbuzní i kamarádi.

Aby šestičlenná rodina neměla málo starostí se zchátralým domem plným plísní, dostavily se ještě zdravotní potíže dětí...

Další z rubriky

Pečeme na Vánoce: máte svůj recept na perníčky? Pošlete do soutěže

Makové perníčky

Je tady zase ten romantický čas, kdy nejen kuchyni, ale i celý byt, provoní hřebíček, vanilka a skořice. Ve většině...

Vánoční cukroví pro vegany, celiaky i ty, kteří chtějí zhubnout

Pusinky  s oříškovou moukou a kakaovým krémem

Sváteční mlsání je pro většinu z nás hříšné potěšení, ovšem pro ty, kteří drží třeba bezlepkovou či v poslední době...

Linecké cukroví třikrát jinak. S marmeládou, kávovým krémem i ořechy

Linecké cukroví ze špaldové mouky

Cukroví z křehkého lineckého těsta je česká vánoční klasika. Každá rodina má svůj vlastní recept, který je prověřen...

Najdete na iDNES.cz