Pošlete recept do soutěže a vyhrajte grilovací tašku pro celou rodinu

  4:35aktualizováno  25. června 16:01
Grilování se stalo národní zábavou. Griluje se na chatě, na zahrádce, na balkoně nebo třeba v kempu. Jestli i vy milujete opečené maso, grilovací omáčky, nadýchané letní saláty i vychlazené pivo, pošlete nám svůj oblíbený rodinný recept a můžete vyhrát tašku plnou dobrot na parádní grilovačku.
Baví vás grilovat? Pošlete svůj oblíbený recept a vyhrajte tašku s dobrotami na grilování pro sebe a své přátele nebo rodinu (Ilustrační snímek).

Baví vás grilovat? Pošlete svůj oblíbený recept a vyhrajte tašku s dobrotami na grilování pro sebe a své přátele nebo rodinu (Ilustrační snímek). | foto: www.stockfood.cz

Je na vás, jestli budete soutěžit s tatínkovou vychytanou marinádou, manželovými úžasnými hamburgery, vaším salátem, sestřinou grilovací omáčkou nebo třeba pěkně vypečeným dezertem přímo z ohně, jak ho připravuje vaše sousedka. Hlavní je, aby váš soutěžní příspěvek měl co do činění s grilováním.

Jak soutěžit?

Své soutěžní recepty pokud možno i s fotografií můžete vkládat pomocí speciálního formuláře (je přístupný pouze po přihlášené uživatele idnes.cz), který najdete na www.onadnes.cz/recepty.

Soutěž začíná dnes, tedy ve středu 20. 6. 2012 a končí 1. 7. 2012 o půlnoci. V tomto období tedy můžete posílat své soutěžní příspěvky, maximálně tři recepty na jednoho uživatele. Výherce oznámíme v článku ve středu 3. 7. 2012.

Co můžete vyhrát

Grilovací taška Rodino k večeři!

Autoři tří nejzajímavějších receptů vybraných redakční porotou získají grilovací tašku od společnosti Rodino k večeři! v hodnotě 1 499 Kč pro 4 až 5 osob

Taška obsahuje kromě čerstvého masa vhodného na gril, zeleniny na přípravu lehkých salátů i na grilování a několika zajímavých překvapení v podobě doplňkových chuťovek také originální recepty, s nimiž pro vás bude grilování hračka.

Inspirace z redakce

Musíme se vám k něčemu přiznat: my v redakci také milujeme grilování, a to nejen kvůli skvělému jídlu, ale také pro pohodovou atmosféru ve společnosti přátel nebo rodiny. Grilování totiž není jen o jídle. Je to obřad, společenská událost a taky příležitost být s fajn lidmi, na které v běžném denním shonu nemáme čas.

Pro inspiraci vám nabízíme několik receptů, které mají úspěch v rodinách členek naší redakce. Vyzkoušíte těstovinový salát, grilované špízy s bylinkami, domácí sladkokyselou omáčku nebo ananas s vanilkovou zmrzlinou?

Letní salát ke grilovanému masu

podle Cindy Kerberové

Letní těstovinový salát
  • 250 g kvalitních těstovin (ideálně penne)
  • 300 g cherry rajčátek, rozpůlených
  • 100 g zelených oliv, rozpůlených
  • 125 g sýru Lučina do salátu (jedno celé balení)
  • 200 g čerstvého baby špenátu
  • velká hrst čerstvé bazalky
  • kvalitní extra panenský olivový olej
  • limetková šťáva
  • sůl, pepř
  • opražené piniové oříšky

1. Těstoviny uvaříme s osolené vodě al dente, zcedíme a propláchneme studenou vodou. Přidáme rozpůlená rajčátka, olivy a dochutíme solí a pepřem dle chuti.

2. Přidáme opraný špenát a kostičky sýra, promícháme a dochutíme limetkovou šťávou. Nakonec přidáme olivy, nahrubo nasekanou bazalku a opražené oříšky.

Tip: Salát se výborně hodí ke grilovanému kuřecímu či krůtímu plátku. K hovězímu použijte místo lehkého sýra Lučina chuťově výraznější gorgonzolu a vynechejte limetkovou šťávu. Salát můžete také ozdobit čerstvou rukolou.

Grilované špízy z kuřecího masa s bylinkami

podle Johany Křížkové

Kuřecí špízy se zeleninou
  • 4 kuřecí prsní řízky
  • 2 větší klobásy
  • 30 dkg anglické slaniny vcelku
  • 2 menší cukety
  • 2 papriky
  • 4 menší cibule
  • olivový olej
  • čerstvé bylinky (tymián, rozmarýn, saturejka, oregano a další, co máte k
  • dispozici, ideálně na zahrádce)
  • lžíce grilovacího koření (nemusí být)

1. Kuřecí prsa očistíme a nakrájíme na menší kostičky, klobásu pokrájíme na stejně silná kolečka a slaninu na silnější plátky. Dáme je do misky, přidáme sekané čerstvé bylinky dle chuti a grilovací koření, zalijeme olivovým olejem a necháme alespoň půl hodiny v chladu odležet.

2. Mezitím oloupeme cibuli a nakrájíme ji na kolečka, papriku zbavíme jader a nakrájíme na kousky, cuketu opláchneme, osušíme a nakrájíme na kolečka.

3. Špejle na grilování namočíme do vody a pak na ně napichujeme střídavě všechny připravené ingredience.

4. Špízy grilujeme na rozžhaveném grilu ze všech stran.

Tip: Podávejte s čerstvým chlebem a omáčkami. Místo kupovaných můžete vyzkoušet třeba sladkokyselou od Petry.

Vařená sladkokyselá omáčka ke grilovanému masu

 podle Petry Barochové

Sladkokyselá omáčka ke grilovanému masu
  • 3 lžíce oleje
  • 1 větší cibule
  • 1/2 lžičky zázvoru
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžíce octa
  • 2–3 lžíce třtinového cukru
  • 2 lžíce sojové omáčky
  • 1 lžíce červeného vína (není nutné)
  • 100 ml vývaru
  • sůl
  • 1 lžička solamylu

1. Na oleji osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme zázvor, nadrobno rozsekaný česnek a přilijeme ocet. Poté zalijeme vývarem a ochutíme cukrem a vínem.

2. Uvedeme do varu, přidáme sójovou omáčku a zalijeme škrobem rozmíchaným ve dvou lžících studené vody.

3. Povaříme, až omáčka zhoustne. Necháme vychladit a podáváme ke grilovanému masu.

Grilovaný ananas s kokosem a skořicí

podle Lucie Formáčkové

Grilovaný ananas
  • 1 zralý ananas
  • 1 plechovka (400 ml) kokosového mléka
  • 1 1/2 hrnku hnědého cukru
  • 1 lžička mleté skořice
  • vanilková zmrzlina (nemusí být)

1. Ananas oloupeme, nakrájíme asi na 1 cm silná kolečka a zbavíme je (vykrajovačem jádřinců nebo melounových kuliček) střední dřevnaté části.

2. Kokosové mléko důkladně protřepeme a nalijeme do mělké misky. Do další misky dáme cukr a skořici, dobře promícháme.

3. Grilovací rošt potřeme olejem. Každý plátek ananasu nejdříve namočíme do kokosového mléka, pak do skořicového cukru, přebytek oklepte.

4. Plátky ananasu urovnáme na horký rošt a grilujeme z každé strany zhruba 5 minut, až pěkně zhnědnou.

Tip: Grilovaný ananas můžete podávat horký i studený, případně jej můžeme podle chuti ozdobit kopečkem vanilkové zmrzliny.

  • Nejčtenější

Pstruh, jehněčí i bulky. Pochutnejte si o Velikonocích na lahůdkách ze světa

23. března 2024

Velikonoce jsou kromě lidových a liturgických tradic také svátky dobrého jídla a pití. Klasických...

Košíčky s mrkvičkami

Košíčky s mrkvičkami

Střední

45 min

Překvapte koledníky vtipnými velikonočními laskominami.

Mrkvový dort

Mrkvový dort

Střední

210 min

Doplňte velikonoční tabuli tímto dokonalým dortem.

Velikonoční cheesecaky

Velikonoční cheesecaky

Střední

60 min

Koledníkům udělá toto sladké občerstvení obrovskou radost.

Čokoládová vajíčka

Čokoládová vajíčka

Střední

60 min

Připravte koledníkům čokoládové pohoštění.

2. týden: Vyhrajte dobroty pro batolata v hodnotě 3 466 Kč
2. týden: Vyhrajte dobroty pro batolata v hodnotě 3 466 Kč

Zúčastněte se volby jména roku 2024 a správně odpovězte na soutěžní otázku.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...