Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Skvělé recepty na gril i na chatu: česneková kotleta i kotlíkový guláš

  0:26aktualizováno  0:26
Kdo může, tak v létě vaří nebo alespoň jí venku, protože pod širým nebem zkrátka lépe chutná. Vyzkoušejte následující recepty, se kterými si zpestříte letní obědy a večeře a nestrávíte u nich dlouhé hodiny.

Kotleta | foto: Náš grunt

Česnekové kotlety

  • 5 vepřových kotlet

Marináda:

  • 3 stroužky česneku
  • 5 lžic olivového oleje
  • 2 lžíce nasekané saturejky
  • hrubá sůl
  • pepř

  1. Vepřové kotlety pouze rukou lehce naklepejte a potřete marinádou. Lze je grilovat hned, ale můžete je nechat v lednici odležet i přes noc. Osolit a opepřit stačí až těsně před grilováním.
  2. Podávejte s pečenými bramborami. Na ještě teplých kotletách můžete nechat rozpustit kousek bylinkového másla.

Filet z pstruha s grilovaným rajčetem

Pstruh filety
  • 1 až 2 filety z pstruha lososovitého
  • 1 lžička sladké papriky
  • 1 ½ lžičky oregana
  • 8 masitých rajčat
  • svazek bazalky
  • olivový olej
  • pepř
  • sůl

  1. Filety zkontrolujte dotykem a v případě, že najdete kosti, opatrně je pinzetou vytáhněte, jde to snadno.  Lehce poprašte paprikou, oreganem, solí a pepřem.
  2. Rajčata rozdělte na poloviny a položte řeznou stranou dolů na rozpálený olejem potřený gril, nechte alespoň 3 minuty grilovat. Poté opatrně obraťte, pokapejte olejem, každé rajče ochuťte natrhanou bazalkou a posolte.
  3. Odložte na teplé místo a mezitím grilujte pstruží filety. Ideálně na hliníkových podložkách, aby se maso nerozpadlo. Jsou hotové za chvilku.

Citronové vepřové karbanátky

Vepřový karbanátek v housce
  • 500 g mletého vepřového masa
  • citronová kůra z jednoho chemicky neošetřeného citronu
  • 60 g čerstvě namleté strouhanky
  • 50 g tvrdého sýra, např. Mauritius
  • 2 lžičky tymiánu (pouze lístky)
  • 1 lžička soli
  • čerstvě mletý pepř

  1. Mleté maso důkladně promíchejte se všemi surovinami a zformujte lehce zploštělé karbanátky.
  2. Grilujte asi 6 minut z každé strany na středně rozpáleném grilu. Rošt pečlivě pomažte chuťově neutrálním olejem, aby se karbanátky nepřilepily.
  3. Podávejte s omáčkou podle vlastního výběru, zeleninou a houskou, nebo s pečenými bramborami.

Cibuláda

Cibuláda
  • 1 kg cibule
  • 6 lžic cukru
  • 8 lžic balzamikového octa
  • 3 lžíce slunečnicového oleje

  1. Cibuli nakrájejte na půlkolečka a na mírném plameni nechte asi deset minut osmahnout dozlatova. Poté přidejte cukr, ocet, promíchejte a restujte dalších přibližně 20 až 30 minut, dokud cibulka nezhnědne a nezíská hutnou konzistenci podobnou marmeládě.
  2. Ještě horké rozdělte do malých vyvařených skleniček a na 10 minut obraťte dnem vzhůru. V lednici cibuláda vydrží i měsíc až dva.

Rychlý kotlíkový guláš

Kotlíkový guláš
  • 1 lžíce sádla
  • 2 cibule
  • 1 čerstvá paprika
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžíce sladké papriky
  • 1 lžička pálivé papriky
  • 4 kuličky nového koření
  • 6 kuliček pepře
  • 1 bobkový list
  • ½ lžičky kmínu
  • 500 g brambor
  • 1 až 2 farmářské klobásky

  1. Na sádle osmažte pokrájenou cibuli i česnek, poté přidejte na kolečka nakrájené klobásky a čerstvou papriku. Když cibulka začne zlátnout, odstavte z plamene a zamíchejte papriku, aby se nepřipálila.
  2. Přidejte nakrájené brambory a opět chvíli restujte, poté přisypejte zbylé koření a zalijte vodou jen tak, aby byly brambory ponořené. Vařte přibližně půl hodiny v kotlíku nad ohněm.

Krkovice v Espresso chilli marinádě

podle receptu Jana Zmeškala, šéfkuchaře Restaurace Na Krásné Vyhlídce

Krkovice v Espresso chilli marinádě podle šéfkuchaře Jana Zmeškala z restaurace...
  • 800 g krkovice

Marináda na 4 porce:

  • oříšek másla
  • stroužek česneku
  • chili paprička
  • 5 g třtinového cukru
  • 20 g kečupu
  • 10 g upražených kávových zrnek
  • mořská sůl
  • čerstvě mletý pepř

  1. Na rozpuštěném másle orestujeme česnek a chilli, přidáme třtinový cukr a kečup a poté přidáme nadrcená  kávová zrnka, sůl a pepř. Marinádu necháme vystydnout.
  2. Marinujeme minimálně 2 až 3 hodiny, nejlépe však přes noc. Maso poté ogrilujeme.

Grilovaná rajčata na listech špenátu a kozím sýru

podle receptu Jana Zmeškala, šéfkuchaře Restaurace Na Krásné Vyhlídce

Na 4 porce:

Grilovaná rajčata na listech špenátu a kozím sýru podle šéfkuchaře Jana...
  • 8 velkých pevných rajčat
  • 1 lžíce medu
  • 200 g špenátu
  • 100 g kozího sýru
  • mořská sůl
  • čerstvě namletý pepř

  1.  Rajčata rozpůlíme a potřeme medem. Osolené a opepřené je dáme na rozpálený rošt grilu. Grilujeme, než rajčata lehce změknou. Servírujeme na listech špenátu s kozím sýrem.

Autor: pro iDNES.cz


Rib eye, striploin, rump, flank, hanger. Který steak je nejlepší?

Různé druhy syrových steaků

Máte chuť ugrilovat si doma pořádný steak, ale nevíte, jaké maso vybrat? Vždyť možností je tak moc....

Gyros naležato i roastbeef. Známe vítěze soutěže o kontaktní grily.

Ideální náplň do sendviče

Soutěž o kontaktní grily a udicí pistoli je u konce. Naše odborná komise vybrala tři vítěze, což...

Poslední recepty v soutěži o grily. Miniburgery i grilovaná chobotnice

Miniburgery podle Ivety Martinovské

V sobotu 30. června končí naše soutěž o kontaktní grily a udicí pistoli Sage. Tentokrát se ve...

Češi grilují rádi a špatně, neumí vybrat ani maso, říká Pohlreich

Vlevo správný T-bone steak, vpravo kus masa, který za T-bone steak někteří "řezníci" jen vydávají.

VIDEO Vždycky je lepší maso z býka než z krávy, víc si pochutnáte na odleželém mase než na čerstvém a...

Ke grilované krkovičce radí Pohlreich restovanou cibuli s bylinkami

A je naservírováno: opečené krajíce chleba potřené česnekem, s vrstvičkou...

VIDEO Vepřová krkovička, královna grilovacích párty. Variant, v čem ji před grilováním namarinovat,...

Čtenářské recepty: Grilovaný čerstvý tuňák s opečenými bramborami

Tuňák s pečenými bramborami a rajčatovým salátem

V dalším dílu naší grilovací soutěže přinášíme recept, který udělá radost všem milovníkům ryb....

Čtenářské recepty: ryba, chřest, hovězí i gyros naležato

Pak dogrilováváte na barvu.

Do čtenářské soutěže o kontaktní grily dorazily další recepty. Zkuste se inspirovat a pošlete...


Nejčtenější

Soutěž Léto v plavkách: hlasujte pro vítěze druhého kola!

Léto v plavkách - Kos

Plavky jsou pro nás nepostradatelnou součástí léta. Na pláži u moře, u rybníka i na koupališti, ale i při opalování na...

Potraviny, které byste rozhodně neměli omývat před vařením

Ilustrační snímek

Takřka každý ví, že si má před jídlem umýt ovoce či zeleninu. Možná vás však překvapí, že jsou potraviny, které byste...



Dress code nemusí být v létě peklo. Pět tipů, jak na něj vyzrát

Výrazné kousky a doplňky mají na pracovišti stopku. Zbytečně by odváděly...

Formální oblečení může být pro někoho v parném horku jako noční můra. Dlouhé rukávy a upnutá sukně můžou rapidně...

Příběh Luboše: Přítelkyně mě sprostě využila

Ilustrační snímek

Před pár lety jsem se zamiloval. Byla krásná, milá a měla dítě. Brzy se z nás stala rodina. Já vydělával peníze,...

K životu nepotřebujete spoustu oblečení, říká Kamila Boudová

Kamila Boudová, módní designérka

Vždycky ji zajímala móda. Kamila Boudová vystudovala oděvní design, pak působila v zahraničních firmách, pro které šili...

Další z rubriky

Nejlepší letní recepty, ve kterých využijete parťáky cuketu a lilek

Sýrové závitky z grilovaného lilku a cukety

Milovníci zahrádkaření se aktuálně potýkají s úrodou cuket. Jestli i vám tatínek nebo sousedka tuto báječnou zeleninu...

Jogurtové dezerty. Třešňový koláč, Red Velvet Cake i želé s malinami

Red Velvet Cake s jahodami

K létu patří nejen čerstvé ovoce, ale také sladké pokušení v podobě koláčů, dortů, pohárů a dalších dezertů. Zkuste to...

Zapomeňte na sangrii. Umíchejte si letní drinky, které jsou opravdu in

Tinto de verano

Koktejly patří k prázdninám u moře stejně jako k posezení na balkoně v centru města. Jenže stejně jako v šatníku, i ve...

MUSÍTE VIDĚT: 5 mateřských šíleností
MUSÍTE VIDĚT: 5 mateřských šíleností

Těhotenská maska na břicho, sádrový odlitek nebo ujetý halloweenský obleček... Trendy se nevyhýbají ani těhotným ženám. Připravte se, bude to šílená jízda!



Najdete na iDNES.cz