Kořeněný jehněčí burger
Doba přípravy: 30 minut (odležení 2-4 hodiny) + grilování 12-16 minut
Množství: 4 osoby
- 2 stroužky česneku
- 1 malá červená cibule
- centimetrový kousek čerstvého zázvoru
- 1 malá chilli paprička
- 1/2 lžičky koriandrových semínek
- 1 lžička římského kmínu
- 800 g mletého jehněčího masa
- 1/4 lžičky kurkumy
- 1 velké vejce
- sůl
- pepř
- čerstvá petržel, koriandr
- hrst rukoly
- 1 velké masité rajče
- 1 žlutá paprika
- hrst oliv
- 4 pita chleby
1. Česnek prolisujeme, cibuli na jemno nakrájíme. Zázvor nastrouháme, papričku podélně rozkrojíme, vyškrábneme semínka, odkrojíme stopku a na jemno nasekáme. V hmoždíři rozdrtíme semínka koriandru a kmín.
2. Jehněčí maso promícháme s kořením a vejcem, solí a pepřem, přidáme česnek, cibuli a chilli papričku.
3. Z připravené hmoty vytvarujeme 4 burgery, překryjeme je potravinovou fólií a necháme odležet 2-4 hodiny v chladu. Půl hodiny před grilováním je vyjmeme z chladničky.
4. Bylinky a rukolu omyjeme a osušíme, odstřihneme silnější stonky a natrháme. Papriku pokrájíme, rajče nakrájíme na kousky. Olivy překrájíme.
5. Burgery grilujeme na středním žáru pod poklopem 6-8 minut po každé straně.
6. Pita chleby naplníme rukolou a bylinkami, pokrájenou zeleninou a olivami, přidáme maso a ihned podáváme.
TIP: Jehněčí burgery můžete nechat odležet přes noc v chladu přetažené potravinovou fólií.
Kuřecí křidélka s barbecue omáčkou, kuře s limetkou a chilli
Příprava: 30 minut (vaření 15 minut, marinování 30 minut) + grilování 50 minut
Množství: 4 osoby
- 4 chilli papričky
- 200 ml pomerančové šťávy
- 3 lžíce javorového sirupu
- 300 ml kečupu
- olej
- 2 lžíce worcesteru
- 12-16 kuřecích křídel
- sůl
- 1 velká limeta
- 2 stroužky česneku
- 2 cm kousek čerstvého zázvoru
- 1 lžíce chilli omáčky
- 4 kuřecí prsa
1. Chilli papričky rozkrojíme, vyškrábneme semínka a odřízneme stopku, na jemno nasekáme.
2. V menším rendlíku zahřejeme pomerančovou šťávu promíchanou se sirupem, kečupem, jednou lžicí oleje a worcesterem, přidáme polovinu chilli papriček a 15 minut provaříme na mírném plameni.
3. Limetu omyjeme a osušíme, ostrou škrabkou odkrojíme tenkou vrstvu kůry a nakrájíme na tenké proužky. Část odložíme na ozdobení, zbytek na jemno pokrájíme.
4. Limetu rozkrojíme a vymačkáme z ní šťávu. Česnek a zázvor oloupeme, zázvor nastrouháme, česnek prolisujeme.
5. Kuřecí prsa potřeme směsí limetkové kůry a šťávy, promíchané se zbylou chilli papričkou, s chilli omáčkou, dvěma lžícemi oleje, česnekem a zázvorem. Necháme je odležet při pokojové teplotě 30 minut.
6. Kuřecí prsa grilujeme na středním přímém žáru asi 8-10 minut po každé straně, ozdobíme limetkovou kůrou.
7. Omytá a osušená křidélka potřeme olejem, osolíme a grilujeme na naolejované mřížce na přímém žáru pod poklopem asi 30 minut.
8. Hotová křídla promícháme s připravenou omáčkou z kečupu a ihned podáváme.
Grilovaný kozí sýr s rukolou, rajčaty a olivami
Příprava: 20 minut (grilování 10-14 minut)
Množství: 2 osoby
- 2 lžíce medu
- 2 lžíce sherry
- 2 hrsti rukoly
- 1 velké masité rajče
- 1 lžíce kaparů
- hrst černých oliv
- 2 plátky čerstvého kozího sýra
- sůl
- balsamikový ocet
1. V malé misce zahřejeme v mikrovlnné troubě med a sherry, dobře promícháme.
2. Rukolu omyjeme a osušíme, odstřihneme stonky, rajče nakrájíme na plátky, kapary propláchneme studenou vodou a necháme okapat.
3. Plátky kozího sýra potřeme směsí medu a sherry, na grilovací mřížku položíme kousek dvojitého alobalu a plátky sýra grilujeme asi 5-7 minut po obou stranách.
4. Na talíř dáme rukolu, plátky rajčete, olivy a kapary, ochutíme solí a balsamikovým octem.
5. Ozdobíme grilovaným sýrem a podáváme s bílou bagetou.