Doporučujeme

Grilování je umění

  • 2
Grilovací sezóna začíná. Chcete-li si na grilu připravit opravdovou lahůdku, musíte se řídit několika pravidly. Dobře marinovat. Nechat odležet. Použít dostatek koření a aroma. Když se grilování provádí správně, patří v podstatě k dietnějším způsobům přípravy masa. Narozdíl od pánve se na grilu nepoužívá máslo nebo olej. Ba naopak grilování odvádí přebytečný tuk z klobás (pokud je nezapomenete propíchnout) a z tučného masa.

Marinování
Účelem marinování (maso nakládáme obvykle s několikahodinovým předstihem) je zvýraznit a zjemnit chuť grilovaného masa. Sladké marinády, které obsahují cukr, med nebo sojovou omáčku, a používají se zejména na vepřové maso, mají tendenci se pálit. Proto je nutné potřít jimi maso těsně před koncem grilování, aby získalo křupavou kůrku.

Dostatek času
Čím větší je kus masa, tím déle se musí propékat. Maso by se mělo grilovat pozvolna, aby se dostatečně propeklo. Pokud je na grilu dlouho, může se ale vysušit.

Koření
Aby se bylinky a koření nespálily, přidat je až pár minut před ukončením grilování, nebo i po něm. Rovněž solit je třeba až nakonec, jinak šťáva z masa vyteče a maso bude suché a tuhé.

Aroma
Další způsob, jak ochutit grilovaná jídla, je hodit pod rozžhavené uhlíky velké množství aromatických bylinek.

RECEPTY

Žebírka na medu
Vepřová žebírka, med, olej, grilovací koření, sůl
Med, olej a grilovací koření pořádně promícháme. Žebírka marinádou potřeme a necháme odležet jeden den před grilováním.

Masový špíz
Různé druhy masa (můžou být i játra),  špek, cibule, paprika (zelená a červená), žampióny, sůl, grilovací koření
Maso nakrájíme na kousky. Všechny suroviny střídavě napichujeme na špízové jehly. Hotové špízy osolíma a okořeníme.

Rybí špíz
Rybí maso (tuňák, losos, platýz atd.), cibule, pepřové koření, sůl
Maso nakrájíme na kousky. Všechny suroviny střídavě napichujeme na špízové jehly. Hotové špízy osolíma a okořeníme.

Česnekové maso
Různé druhy masa (kuřecí, krůtí, vepřové), 4 stroužky česneku, sůl, grilovací koření, olej, sojová omáčka
Maso dobře naklepeme, osolíme a okořeníme. Přidáme nakrájený česnek a zakápneme olejem a sojovou omáčkou. V lednici necháme odležet jeden den před grilováním.


  • Vybrali jsme pro Vás