Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Grilování je umění

  19:52aktualizováno  19:52
Grilovací sezóna začíná. Chcete-li si na grilu připravit opravdovou lahůdku, musíte se řídit několika pravidly. Dobře marinovat. Nechat odležet. Použít dostatek koření a aroma. Když se grilování provádí správně, patří v podstatě k dietnějším způsobům přípravy masa. Narozdíl od pánve se na grilu nepoužívá máslo nebo olej. Ba naopak grilování odvádí přebytečný tuk z klobás (pokud je nezapomenete propíchnout) a z tučného masa.

Marinování
Účelem marinování (maso nakládáme obvykle s několikahodinovým předstihem) je zvýraznit a zjemnit chuť grilovaného masa. Sladké marinády, které obsahují cukr, med nebo sojovou omáčku, a používají se zejména na vepřové maso, mají tendenci se pálit. Proto je nutné potřít jimi maso těsně před koncem grilování, aby získalo křupavou kůrku.

Dostatek času
Čím větší je kus masa, tím déle se musí propékat. Maso by se mělo grilovat pozvolna, aby se dostatečně propeklo. Pokud je na grilu dlouho, může se ale vysušit.

Koření
Aby se bylinky a koření nespálily, přidat je až pár minut před ukončením grilování, nebo i po něm. Rovněž solit je třeba až nakonec, jinak šťáva z masa vyteče a maso bude suché a tuhé.

Aroma
Další způsob, jak ochutit grilovaná jídla, je hodit pod rozžhavené uhlíky velké množství aromatických bylinek.

RECEPTY

Žebírka na medu
Vepřová žebírka, med, olej, grilovací koření, sůl
Med, olej a grilovací koření pořádně promícháme. Žebírka marinádou potřeme a necháme odležet jeden den před grilováním.

Masový špíz
Různé druhy masa (můžou být i játra),  špek, cibule, paprika (zelená a červená), žampióny, sůl, grilovací koření
Maso nakrájíme na kousky. Všechny suroviny střídavě napichujeme na špízové jehly. Hotové špízy osolíma a okořeníme.

Rybí špíz
Rybí maso (tuňák, losos, platýz atd.), cibule, pepřové koření, sůl
Maso nakrájíme na kousky. Všechny suroviny střídavě napichujeme na špízové jehly. Hotové špízy osolíma a okořeníme.

Česnekové maso
Různé druhy masa (kuřecí, krůtí, vepřové), 4 stroužky česneku, sůl, grilovací koření, olej, sojová omáčka
Maso dobře naklepeme, osolíme a okořeníme. Přidáme nakrájený česnek a zakápneme olejem a sojovou omáčkou. V lednici necháme odležet jeden den před grilováním.

Autoři:



Nejčtenější

Rodina přišla o dům, synům hrozí dětský domov. Pomozme jim

Štěrbovi se svými čtyřmi syny

Adam (11) chce být farmářem, i když od naší návštěvy už možná raději filmařem. Když jsme u nich ve starém řadovém domku...

Jsi koště. Ty zase liberecká nula. Janu ve Výměně musel zachránit štáb

Výměna manželek: Napadení a zásah štábu!

Roman (46) je koště, alias budižkničemu, a Jana (32) zas liberecká nula, zaznělo tentokrát v televizní Výměně manželek....



Zbavila se nevzhledného nosu a je konečně šťastná. Už nemusí nosit ofinu

Fotky z profilu pro Báru nejsou žádný problém. Pomohla jí plastická operace.

Velký nos byl pro Báru po mnoho let symbolem utrpení. Až operace jí pomohla začít nový život a získat nikdy nepoznané...

V mužském těle byla nešťastná, dnes má krásná Erin ňadra i lásku

Poprvé poznala Jareda ještě jako Aaron. Dnes s ním Erin prožívá lásku svého...

Narodila se jako chlapec jménem Aaron, ale už od tří let věděla, že do klučičího těla nepatří. Před dvěma lety se...

Trpěla anorexií: Věděla jsem, že umírám, ale nedokázala jsem jíst

Michala Jendruchová v Rozstřelu

Anorexie, bulimie, ale i ortorexie jsou závažná psychiatrická onemocnění, která postihují stále více lidí a dokonce i...

Další z rubriky

Zamilujte se do batátů. Zkuste třeba polévku, voňavé kari nebo salát

Polévka z batátů a hrušek

Vypadají trochu jako brambory, ale brambory to nejsou. Batáty jsou doma v tropech a subtropech a jejich výrazná barva...

Nejvíce pesticidů obsahují jahody a špenát ze supermarketů, nejméně avokádo

Jahody jsou letní radostí. Pokud se vydáte na samosběr nebo jich máte plnou...

Jahody i špenát patří mezi potraviny, které prospívají našemu zdraví. Jenže ani tyto pochutiny nejsou bez chybičky....

Zamilujte se do slaných koláčů. Se šunkou, špenátem nebo žampiony

Špaldové koláčky se šunkou, sýrem a špenátem

Teplá večeře nemusí být jen maso s přílohou. Zkuste se inspirovat francouzskou specialitou jménem quiche. Slaný koláč,...

Červené rty nikdy nevyjdou z módy. Ani na Silvestra

Červené rty nikdy nevyjdou z módy. Ani na Silvestra

Arome.cz Červené rty sluší výrazným brunetám i křehkým blondýnkám. A z módy nevycházejí už pěknou řádku let. Že je na vás křiklav...

Najdete na iDNES.cz