Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Šťavnatá grilovačka: exotický burger ze zebry a jeho jehněčí kamarád

  0:08aktualizováno  0:08
Burgery si již dobyly srdce a chuťové buňky Čechů a prosadily se mezi typické účastníky víkendových grilovaček. Vyzkoušejte si následující recepty na hamburger ze zebřího a jehněčího masa, nadchne vás i losos protkaný citronovou trávou.

Africký hamburger ze zebry s tropickým ovocem a kozím sýrem

Podle Jiřího Zemana, šéfkuchaře Intercatering a Villa Memories

Suroviny na 4 porce:

  • 4 ks hamburgerových bulek
  • 400 g masa ze zebry (lze nahradit hovězím)
  • 1 větší avokádo
  • limetka
  • 8 plátků slaniny
  • 200 g kozího sýra
  • 2 ks červené cibule
  • balzamikový ocet
  • lžičku tmavého cukru
  • olej
  • rukola
  • papriková čalamáda

Opékání masa a housek
Příprava exotického burgeru
Exotický burger ze zebry

Fotogalerie

Postup:

  1. Maso ze zebry drobně pomeleme a  přidáme přibližně 1/5 hovězího loje, ochutíme solí, drceným pepřem a případně chilli papričkami. Maso vytvarujeme do placek, které by měly být o kus větší než je průměr hamburgerových housek. Placky opečeme na grilu po obou stranách, housku rozkrojíme a oba řezy přidáme na gril.
  2. Avokádo rozmačkáme, přidáme limetkovou šťávu, sůl, drcený pepř.
  3. Avokádo navrstvíme na spodní část bulky. Přidáme opečené plátky slaniny a  maso, na které rozdrobíme kozí sýr. 
  4. Červenou cibuli nakrájíme na měsíčky a orestujeme do zlatova, přidáme tmavý cukr a balzamikový ocet který necháme zredukovat. Hotovou cibuli dochutíme solí a pokládáme na kozí sýr. Vše ozdobíme rukolou. Na vrchní klobouček bulky dáme paprikovou čalamádu a přiklopíme.

Losos protkaný citronovou trávou

podle Jiřího Zemana, séfkuchaře Intercatering a Villa Memories

Suroviny na 4 porce:

Losos protékaný citronovou trávou podle Jiřího Zemana, šéfkuchaře Villy Memories
  • 600 g losových filetů s kůží
  • citronová tráva
  • koriandr
  • chilli
  • tmavý cukr
  • limetka
  • hořčičné semínko
  • zázvor
  • sůl

Postup:

  1. Lososa nakrájíme na 150g steaky s kůží,  ze které odstraníme šupiny. Steak osolíme a protkneme citronovou trávou. Z koriandru, chilli papriček, tmavého cukru, limetkové šťávy, hořčičných semínek a zázvoru si připravíme marinádu, kterou na lososa natřeme. Necháme alespoň hodinu odpočinout.
  2. Pečeme na mírném ohni nejlépe v přiklopeném grilu. Maso v žádném případě neotáčíme. 

Tip Jiřího Zemana:

„Syrovost lososa uprostřed steaku není na škodu, naopak se nám odmění svou šťavnatostí!“

Jehněčí burger s tzatziky s letním coleslaw salátem

podle Jasena Campbella, šéfkuchaře restaurace Na Golfu

Jehněčí burger s tzatziky podle Jasena Campbella z restaurace Na Golfu v...
  • 600 g vykostěného jehněčího ramínka
  • 1 cibule
  • 3 paličky česneku
  • velká snítka rozmarýnu
  • sůl a pepř
  • olivový olej
  • 100 g čerstvé rukoly
  • foccacia nebo houska

Na tzatziky.

  • 200 g farmářského nebo selského jogurtu
  • hrst máty
  • okurka
  • stroužek česneku
  • šťáva z jednoho citronu
  • sůl a pepř
  • olivový olej

Salát:

  • bílé zelí
  • celer
  • velká mrkev
  • 2 jablka (Granny Smith či jiná zelené odrůdy)

Salátový dresink:

  • 2 čerstvá vejce
  • lžička dijonské hořčice
  • 2 lžičky bílého vinného octa
  • 150 ml slunečnicového oleje
  • 150 ml olivového oleje
  • sůl a pepř
  • lžička cukru

Postup:

1. Vykostěné jehněčí rameno nameleme v mlýnku na maso, poté jej smícháme s drobně pokrájenou cibulí, utřeným česnekem, rozmarýnem, olivovým olejem a trochu osolíme a opepříme. Maso rozdělíme na 4 porce, přikryjeme potravinářskou folií a necháme dvě až tři hodiny uležet v lednici, aby se lépe rozvinuly všechny chutě. Ideální je nechat maso odpočívat přes noc.

2. Nejprve vylejeme z jogurtu jakoukoliv přebytečnou vodu, nejlepší je vyklopit ho rychle do cedníku s malými dírkami. Okurku zbavte jádřince uprostřed a nakrájejte ji na co nejtenčí nudličky. Česnek a mátu nakrájejte na drobno. Vše smíchejte a přidejte citronovou šťávu, olivový olej, sůl a pepř.

Čtěte v pondělí

Grilované krevety

Další skvělé recepty na gril najdete v pondělní příloze MF Dnes OnaDnes.

3. Nakrouhejte zelí a celer na tenké nudličky, oloupané jablko a mrkev nastrouhejte na hrubém struhadle. Promíchejte se solí a citronovou šťávou. Nechte mix stranou a připravte si zatím zálivku. Sůl bude mezitím vytahovat ze zelí a celeru vodu, proto je můžete nechat v cedníku, aby odkapala.

4. Ve velké míse smíchejte dva vaječné žloutky, hořčici, ocet, sůl a cukr. Kvedlejte přibližně pět minut, dokud směs nezačne světlat. Poté velmi pomalu vmíchejte oleje, dokud se vše nespojí a dochuťte. Nyní můžete vymačkat zbytek vody ze salátu a vložit ho do čisté misky, ve které ho smícháme s dresinkem.

5. Dobře si roztopte gril, uhlíky by měly být šedé a určitě nepotřebujete žádný přímý oheň. Pokud máte plynový gril, pak ho dejte na střední až vyšší teplotu. Burgery potřete olivovým olejem a posolte a opepřete. Nechte je opékat 7 minut na jedné straně a 5 minut na té druhé. Sundejte je z grilu a nechte alespoň pět minut odpočinout.

6. Rozkrojte si foccaciu nebo housku a nechte ji trochu opéct na straně řezu. Foccaia v sobě má dost oleje sama, housku můžete před opečením ještě potřít olivovým olejem, aby byla krásně křupavá.

7. Na plátek opečené foccacie položte masový karbanátek, velkou lžíci tzatziky a hrst čerstvé rukoly a přiklopte další foccaciou. Podávejte s letním coleslaw salátem.

Tip Jasena Campbella:
„Chuť jehněčího je pro Čechy občas až moc intenzivní, nejste na ni tak zvyklí jako u nás na Novém Zélandu. Nikdy proto nepodávejte jehněčí vychladlé, tuk v něm totiž zlojovatí a jeho chuť pak dokáže mnohé odradit od jehněčího i na několik let dopředu. Můžete také zkusit vybrat méně tučnou část masa. Jehněčí vždy podávejte na ohřátém talíři a teplé.“

Autor: pro iDNES.cz


Témata: Golf, Jiří Zeman, Masa

Nejčtenější

Manželské etudy: Vladimírova zpověď mě překvapila, říká Třeštíková

Dokument o Zuzaně a Vladimírovi Gdovínových z cyklu Heleny Třeštíkové Manželské...

Vladimír Gdovín je duší umělec, bonviván. S manželkou Zuzanou se brali v 80. letech a od té doby je sleduje kamera...

Manželské etudy: Standovi přeji šťastné slepice, říká Třeštíková

Zuzana a Stanislav Čeřovští v cyklu Heleny Třeštíkové Manželské etudy

Jednou z šesti dvojic, která v 80. letech svolila k natáčení časosběrného příběhu o svém životě, jsou Zuzana a její...



Zpověď Vondráčkové: Chtěla jsem tři děti, ale nebylo mi shůry dáno

Zpěvačka Helena Vondráčková

Helena Vondráčková oslaví své jubileum koncertem v O2 Aréně. Dnes už si nehýčká sny a je spokojená, jak věci v životě...

Úžasná proměna: z nenápadné studentky se stala královna plesu

Maturitní ples je obvykle druhou největší událostí v roce i pro Alžbětu

Maturitní ples je největší společenskou akcí za celou střední školu. Proto není radno podceňovat líčení, účes ani výběr...

Se svou váhou budu bojovat už navždy, říká obezitoložka

Obezitoložka Dita Pichlerová

Pacienti se za ní chodí radit s hubnutím a ona jim občas kromě lékařských rad přidá i nějakou tu osobní. Obezitoložka...

Další z rubriky

Zázvor, pohanka a chilli. Ingredience, které vás v zimě zahřejí

Thajská polévka Tom Yum

Pokud nepatříte k těm, kdo se radují,, že se konečně ochladilo, pak vám možná udělají radost recepty pro zahřátí....

Pět nejlepších pomazánek nejen na silvestrovskou tabuli

Mrkvová pomazánka s celerem

Zítra nás čeká nejbujařejší noc v roce. Zkuste letos pohostit přátele a rodinu něčím jiným než klasickými chlebíčky se...

Tipy na Silvestra: kanapky, rychlé dipy, koktejl i flambovaná káva

Kostky z opečeného lososa

Ať už plánujete na dnešní oslavu vyrazit za přáteli, nebo jste si pozvali hosty, budou se vám hodit následující tipy na...

Červené rty nikdy nevyjdou z módy. Ani na Silvestra

Červené rty nikdy nevyjdou z módy. Ani na Silvestra

Arome.cz Červené rty sluší výrazným brunetám i křehkým blondýnkám. A z módy nevycházejí už pěknou řádku let. Že je na vás křiklav...

Najdete na iDNES.cz