Šťavnatá grilovačka: exotický burger ze zebry a jeho jehněčí kamarád

  0:08
Burgery si již dobyly srdce a chuťové buňky Čechů a prosadily se mezi typické účastníky víkendových grilovaček. Vyzkoušejte si následující recepty na hamburger ze zebřího a jehněčího masa, nadchne vás i losos protkaný citronovou trávou.

Africký hamburger ze zebry s tropickým ovocem a kozím sýrem

Podle Jiřího Zemana, šéfkuchaře Intercatering a Villa Memories

Suroviny na 4 porce:

  • 4 ks hamburgerových bulek
  • 400 g masa ze zebry (lze nahradit hovězím)
  • 1 větší avokádo
  • limetka
  • 8 plátků slaniny
  • 200 g kozího sýra
  • 2 ks červené cibule
  • balzamikový ocet
  • lžičku tmavého cukru
  • olej
  • rukola
  • papriková čalamáda

Opékání masa a housek
Příprava exotického burgeru
Exotický burger ze zebry

Fotogalerie

Postup:

  1. Maso ze zebry drobně pomeleme a  přidáme přibližně 1/5 hovězího loje, ochutíme solí, drceným pepřem a případně chilli papričkami. Maso vytvarujeme do placek, které by měly být o kus větší než je průměr hamburgerových housek. Placky opečeme na grilu po obou stranách, housku rozkrojíme a oba řezy přidáme na gril.
  2. Avokádo rozmačkáme, přidáme limetkovou šťávu, sůl, drcený pepř.
  3. Avokádo navrstvíme na spodní část bulky. Přidáme opečené plátky slaniny a  maso, na které rozdrobíme kozí sýr. 
  4. Červenou cibuli nakrájíme na měsíčky a orestujeme do zlatova, přidáme tmavý cukr a balzamikový ocet který necháme zredukovat. Hotovou cibuli dochutíme solí a pokládáme na kozí sýr. Vše ozdobíme rukolou. Na vrchní klobouček bulky dáme paprikovou čalamádu a přiklopíme.

Losos protkaný citronovou trávou

podle Jiřího Zemana, séfkuchaře Intercatering a Villa Memories

Suroviny na 4 porce:

Losos protékaný citronovou trávou podle Jiřího Zemana, šéfkuchaře Villy Memories
  • 600 g losových filetů s kůží
  • citronová tráva
  • koriandr
  • chilli
  • tmavý cukr
  • limetka
  • hořčičné semínko
  • zázvor
  • sůl

Postup:

  1. Lososa nakrájíme na 150g steaky s kůží,  ze které odstraníme šupiny. Steak osolíme a protkneme citronovou trávou. Z koriandru, chilli papriček, tmavého cukru, limetkové šťávy, hořčičných semínek a zázvoru si připravíme marinádu, kterou na lososa natřeme. Necháme alespoň hodinu odpočinout.
  2. Pečeme na mírném ohni nejlépe v přiklopeném grilu. Maso v žádném případě neotáčíme. 

Tip Jiřího Zemana:

„Syrovost lososa uprostřed steaku není na škodu, naopak se nám odmění svou šťavnatostí!“

Jehněčí burger s tzatziky s letním coleslaw salátem

podle Jasena Campbella, šéfkuchaře restaurace Na Golfu

Jehněčí burger s tzatziky podle Jasena Campbella z restaurace Na Golfu v...
  • 600 g vykostěného jehněčího ramínka
  • 1 cibule
  • 3 paličky česneku
  • velká snítka rozmarýnu
  • sůl a pepř
  • olivový olej
  • 100 g čerstvé rukoly
  • foccacia nebo houska

Na tzatziky.

  • 200 g farmářského nebo selského jogurtu
  • hrst máty
  • okurka
  • stroužek česneku
  • šťáva z jednoho citronu
  • sůl a pepř
  • olivový olej

Salát:

  • bílé zelí
  • celer
  • velká mrkev
  • 2 jablka (Granny Smith či jiná zelené odrůdy)

Salátový dresink:

  • 2 čerstvá vejce
  • lžička dijonské hořčice
  • 2 lžičky bílého vinného octa
  • 150 ml slunečnicového oleje
  • 150 ml olivového oleje
  • sůl a pepř
  • lžička cukru

Postup:

1. Vykostěné jehněčí rameno nameleme v mlýnku na maso, poté jej smícháme s drobně pokrájenou cibulí, utřeným česnekem, rozmarýnem, olivovým olejem a trochu osolíme a opepříme. Maso rozdělíme na 4 porce, přikryjeme potravinářskou folií a necháme dvě až tři hodiny uležet v lednici, aby se lépe rozvinuly všechny chutě. Ideální je nechat maso odpočívat přes noc.

2. Nejprve vylejeme z jogurtu jakoukoliv přebytečnou vodu, nejlepší je vyklopit ho rychle do cedníku s malými dírkami. Okurku zbavte jádřince uprostřed a nakrájejte ji na co nejtenčí nudličky. Česnek a mátu nakrájejte na drobno. Vše smíchejte a přidejte citronovou šťávu, olivový olej, sůl a pepř.

Čtěte v pondělí

Grilované krevety

Další skvělé recepty na gril najdete v pondělní příloze MF Dnes OnaDnes.

3. Nakrouhejte zelí a celer na tenké nudličky, oloupané jablko a mrkev nastrouhejte na hrubém struhadle. Promíchejte se solí a citronovou šťávou. Nechte mix stranou a připravte si zatím zálivku. Sůl bude mezitím vytahovat ze zelí a celeru vodu, proto je můžete nechat v cedníku, aby odkapala.

4. Ve velké míse smíchejte dva vaječné žloutky, hořčici, ocet, sůl a cukr. Kvedlejte přibližně pět minut, dokud směs nezačne světlat. Poté velmi pomalu vmíchejte oleje, dokud se vše nespojí a dochuťte. Nyní můžete vymačkat zbytek vody ze salátu a vložit ho do čisté misky, ve které ho smícháme s dresinkem.

5. Dobře si roztopte gril, uhlíky by měly být šedé a určitě nepotřebujete žádný přímý oheň. Pokud máte plynový gril, pak ho dejte na střední až vyšší teplotu. Burgery potřete olivovým olejem a posolte a opepřete. Nechte je opékat 7 minut na jedné straně a 5 minut na té druhé. Sundejte je z grilu a nechte alespoň pět minut odpočinout.

6. Rozkrojte si foccaciu nebo housku a nechte ji trochu opéct na straně řezu. Foccaia v sobě má dost oleje sama, housku můžete před opečením ještě potřít olivovým olejem, aby byla krásně křupavá.

7. Na plátek opečené foccacie položte masový karbanátek, velkou lžíci tzatziky a hrst čerstvé rukoly a přiklopte další foccaciou. Podávejte s letním coleslaw salátem.

Tip Jasena Campbella:
„Chuť jehněčího je pro Čechy občas až moc intenzivní, nejste na ni tak zvyklí jako u nás na Novém Zélandu. Nikdy proto nepodávejte jehněčí vychladlé, tuk v něm totiž zlojovatí a jeho chuť pak dokáže mnohé odradit od jehněčího i na několik let dopředu. Můžete také zkusit vybrat méně tučnou část masa. Jehněčí vždy podávejte na ohřátém talíři a teplé.“

Autor: , pro iDNES.cz
  • Nejčtenější

Pstruh, jehněčí i bulky. Pochutnejte si o Velikonocích na lahůdkách ze světa

23. března 2024

Velikonoce jsou kromě lidových a liturgických tradic také svátky dobrého jídla a pití. Klasických...

Košíčky s mrkvičkami

Košíčky s mrkvičkami

Střední

45 min

Překvapte koledníky vtipnými velikonočními laskominami.

Mrkvový dort

Mrkvový dort

Střední

210 min

Doplňte velikonoční tabuli tímto dokonalým dortem.

Velikonoční cheesecaky

Velikonoční cheesecaky

Střední

60 min

Koledníkům udělá toto sladké občerstvení obrovskou radost.

Čokoládová vajíčka

Čokoládová vajíčka

Střední

60 min

Připravte koledníkům čokoládové pohoštění.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...