Doporučujeme

Wrapy s grilovanou zeleninou

Wrapy s grilovanou zeleninou | foto: Isifa

Grilování bez masa: zkuste zeleninové wrapy nebo banán s medem

  • 15
Zatímco muži nejraději grilují steaky, klobásy či špekáčky, ženy dávají přednost bílým masům a zelenině. Proč se tedy masu nevyhnout úplně? Nezapomeňte však, že čerstvé bylinky dodají jídlu neodolatelnou chuť.

Kozí sýr s brusinkami

Kozí sýr s brusinkami.

Příprava: 1 hodina + grilování 5 minut

Pro 4 osoby

* 100 g sušených brusinek nebo 200 g mražených
* 1 jablko
* špetka skořice
* 2 lžíce citronové šťávy
* 1 lžička cukru
* 4 kozí camemberty
* čerstvý rozmarýn
* 1 bageta

1. Sušené brusinky zalijeme horkou vodou a necháme půl hodiny odstát. Jablko oloupeme, rozčtvrtíme, vykrojíme jádřinec a nakrájíme na tenké plátky.
2. Brusinky přelijeme do menšího kastrůlku, přidáme jablka a povaříme se špetkou mleté skořice, citronovou šťávou, a cukrem. Společně podusíme doměkka.
3. Porce sýra zabalíme do dvojitého alobalu, ogrilujeme asi tři minuty švem balíčku dolů, balíček otevřeme, ozdobíme lžící brusinek a několika lístky rozmarýnu a ještě dvě minuty na grilu prohřejeme.
4. Podáváme se zbylou brusinkovou omáčkou a s plátky nakrájené bagety.

Wrapy s grilovanou zeleninou

Wrapy s grilovanou zeleninou.

Příprava: 30 minut + grilování 8-10 minut

Pro 4 osoby

* 3 stroužky česneku
* 3 lžíce bílého vinného octa
* 1 lžička nasekané čerstvé bazalky (může být i sušená)
* 1 lžička nasekaného oregana nebo majoránky, tymiánu
* 100 ml olivového oleje
* 1 červená paprika
* 1 žlutá paprika
* 2 žampiony
* 1 malá cuketka
* 8 malých rajčat
* 4 pšeničné tortilly

1. Česnek oloupeme a prolisujeme, smícháme s octem, bylinkami a olejem. Odložíme do chladu.
2. Zeleninu omyjeme. Papriky přepůlíme, vyjmeme jádřinec a nakrájíme na širší proužky. Žampiony nakrájíme na plátky, cuketu podélně přepůlíme a pokrájíme. Rajčata rozpůlíme.
3. Zeleninu vložíme na alobalový tácek, pomažeme marinádou a dáme na gril. Při obracení znovu pomažeme marinádou.
4. Tortilly krátce prohřejeme na grilu, svineme do kornoutků a naplníme je grilovanou zeleninou.

Minipizzy s artyčoky a mozzarellou

Minipizzy s artyčoky a mozzarellou.

Příprava: 20 minut + grilování 12-16 minut

Pro 4 osoby

* 250 g mozzarelly
* hrst černých vypeckovaných oliv
* 1 malá sklenička artyčoků
* 2 balení hotového těsta na pizzu
* olivový olej
* 4 lžíce červeného pesta

1. Mozarellu nakrájíme na tenké plátky. Olivy nasekáme. Artyčoky pokrájíme.
2. Z hotového těsta na pizzu vykrájíme 8 koleček, potřeme olejem a opatrně přemístíme na gril potřenou stranou dolů, hořejšek potřeme olejem také, necháme pod poklopem grilovat asi 6-8 minut.
3. Pizzy sejmeme z grilu, potřeme pestem, ozdobíme mozzarellou, olivami a artyčoky a dáme pod poklop grilu znovu zapéct na dalších 6- 8 minut.

Grilovaný banán s medovou omáčkou

Grilovaný banán s medovou omáčkou.

Příprava: 10 minut + grilování 7-8 minut

Pro 4 osoby

* 4 banány
* 2 skořicové cukry
* 8 lžic medu
* 2 pomeranče
* 2 lžíce rozpuštěného másla
* vanilková zmrzlina

1. Banány podélně překrojíme, pokapeme 4 lžícemi medu a poprášíme skořicovým cukrem, necháme je 5 minut odstát.
2. Z omytého pomeranče nastrouháme asi půl lžičky kůry, pomeranče přepůlíme a vymačkáme z nich šťávu.
3. Zbylý med smícháme s pomerančovou šťávou a kůrou, rozpuštěným máslem. V menší nádobce jej necháme prohřívat na kraji grilu.
4. Banány nejdříve ogrilujeme dvě minuty řezem dolů, pak je otočíme a dopečeme 5-6 minut podle velikosti a tloušťky banánu.
5. Hotové banány přeložíme na talíř, přelijeme teplou omáčkou a ozdobíme kopečkem vanilkové zmrzliny.


Letní grilování - Zelenina

  • Vybrali jsme pro Vás