Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


První letošní grilovačka: barevné špízy, hamburger a hodně ostrá žebra

  0:24aktualizováno  0:24
I když to vypadá, že jaro se po rychlém nástupu zase vzdalo urputné zimě, pohled do kalendáře dává vědět, že jeho třetina je už za námi. Proč tedy konečně neoprášit gril a nedat si něco pěkně vypečeného? Kdo má zastřešený grilovací koutek nebo verandu, je ve výhodě.

Barevné kuřecí špízy | foto: Profimedia.cz

Hamburger s karamelizovanou cibulí

Hamburger s karamelizovanou cibulí

Ingredience na 4 porce:

  • 600 g mletého hovězího masa
  • sůl a čerstvě mletý pepř
  • římský kmín
  • 4 bulky na hamburger
  • 4 lžíce tatarské omáčky nebo majonézy
  • nakládané okurky
  • salátové listy
  • Na karamelizovanou cibuli:
  • 400 g cibule
  • rostlinný olej
  • 4 lžíce cukru
  • balzamikový krém
  • sůl a čerstvě mletý pepř

Pracovní postup:

  1. Nejdříve si připravíme karamelizovanou cibuli. Oloupeme ji a nakrájíme na kolečka. Na rozpáleném oleji ji chvíli restujeme, pak přidáme cukr a za stálého míchání necháme lehce karamelizovat.
  2. Asi po pěti minutách přilijeme několik lžic balzamikového krému, dochutíme a necháme na mírném plameni probublávat ještě alespoň 15 minut. Ještě horkou cibuli plníme do čistých uzavíratelných sklenic, v ledničce vydrží do příštího grilování.
  3. Mleté maso v míse rukama dobře propracujeme, vmícháme sůl, pepř a lžičku římského kmínu. Pak rozdělíme na čtyři stejně velké kuličky a lehce je zploštíme. Dobře se budou na grilu opékat ve speciálním držáku na hamburgery, ale jde to i bez něj.
  4. Na rozpáleném grilu opékáme burgery asi čtyři minuty z každé strany. Ke konci přidáme na rošt rozkrojené bulky, řezem dolů.
  5. Spodní část opečené bulky potřeme tatarskou omáčkou nebo majonézou, poklademe listovým salátem, burgery a bohatě obložíme karamelizovanou cibulí. Podáváme s nakládanými okurkami.

Tip: Na talířky můžete hostům přidat také další přísady, aby si každý mohl vytvořit svůj hamburger originál – třeba kečup, hořčici, plátky rajčat, plátky okurek aj. Je-li větší hlad, podávejte k hamburgerům i hranolky.

Když hamburger, tak z masa. Neskutečná dobrota podle Pohlreicha:

Barevné kuřecí špízy

Ingredience pro 4 osoby:

Barevné kuřecí špízy
  • 2-3 kuřecí prsa
  • 2-3 menší brambory
  • 3-4 menší cibule
  • 2 červené papriky
  • několik snítek tymiánu
  • grilovací koření nebo směs vašeho oblíbeného koření
  • sůl a pepř
  • slunečnicový olej
  • cherry rajčata k doplnění
  • čerstvý chléb k podávání

Pracovní postup:

  1. Maso nakrájíme na menší kostky o přibližně stejné velikosti. Brambory omyjeme, ale neloupeme, a nakrájíme na plátky. Cibuli oloupeme a nakrájíme. Papriku omyjeme, zbavíme jádřince a nakrájíme na kousky.
  2. V míse smícháme maso a brambory s rozmarýnem, kořením, solí, pepřem a olejem. Zakryjeme a necháme asi hodinu odležet.
  3. Na kovové jehly nebo navlhčené špejle napichujeme střídavě maso, cibuli, papriky a brambory.
  4. Rozpálíme gril a špízy na něm opékáme ze všech stran.Ke konci dáme na gril opéct také rozkrojená rajčata. Podáváme s čerstvým chlebem.

Tip: Na jehly můžete napíchnout také kostičky slaniny, kolečka klobásy nebo třeba žampiony. Kuřecí maso zkuste nahradit vepřovým, ale to bude na grilu potřebovat trochu více času.

Hodně ostrá žebra

Ingredience pro 4 osoby:

Hodně ostrá žebra
  • 1 kg vepřových žeber
  • čerstvý chléb k podávání

Na marinádu:

  • 3 stroužky česneku
  • 2-3 chilli papričky
  • 2 lžíce vinného octa
  • 3 lžíce worcestrové omáčky
  • 4 lžíce rajského protlaku
  • šťáva z 1 citronu
  • 4 lžíce javorového sirupu
  • sůl a pepř

Pracovní postup:

  1. Žebra omyjeme a překrájíme je na porce.
  2. Česnek oloupeme a prolisujeme. Chilli papričky nasekáme najemno. V míse je spolu s česnekem smícháme s ostatními ingrediencemi na marinádu. Tou přelijeme připravená žebra ze všech stran, zakryjeme a necháme do druhého dne odležet.
  3. Žebra vložíme do zapékací mísy, zalijeme vodou asi do dvou centimetrů a pečeme 100 až 120 minut.
  4. Předpečená žebra potřeme bohatě marinádou a grilujeme dozlatova. Podáváme s čerstvým chlebem.

Tip: Pro ještě pikantnější chuť můžete do marinády přidat strouhaný zázvor. Zajímavou chuť jí dodá také černé pivo nebo sójová omáčka, v tom případě je zkuste také posypat sezamovými semínky.

Autor: pro iDNES.cz




Nejčtenější

Sýr pečený v troubě
Soumrak smažáku. Rychlé a skvělé večeře pro milovníky sýra

Zapomeňte na smažený sýr, stálici jídelních lístků českých pohostinství i rodinných jídelníčků od Aše až po Jablunkov. Tyhle báječné sýrové dobroty se nesmaží...  celý článek

ilustrační snímek
Čtvrtina českých dětí má mobil už ve školce. Jak jim nastavit pravidla?

První mobilní telefon není pro děti sice prvním setkáním s obrazovkou a virtuálním světem za ní, ale poprvé je nástroj trvale v jejich rukách. O čem by si při...  celý článek

Eva Mendesová (19. září 2013)
Kdykoli pracuji, mám výčitky jako matka, přiznala Eva Mendesová

Herečka Eva Mendesová (43) tvrdí, že ji jako pracující matku sžírají pocity viny. Hollywoodská hvězda s tím prý vůbec nepočítala, když poprvé otěhotněla....  celý článek

Ilustrační fotografie
Barevné pásky, které nám pomáhají. Jak funguje tejpování?

Kinesiotaping frčí. Pásky, které se dají jednoduše přilepit na kůži, přinášejí úlevu při mnoha diagnózách, zejména při bolestech pohybového aparátu. Přestože...  celý článek

Ilustrační fotografie
Osm přirozených způsobů, jak snížit krevní tlak

Vysoký krevní tlak nebolí, ani není doprovázen jasnými příznaky. Obvykle se na tento problém přijde až při běžné lékařské prohlídce. Ovšem i závažná hypertenze...  celý článek

Další z rubriky

Škubánky s mákem
Škubánky s mákem a jiné levné dobroty, které nám vařila babička

Opravdové domácí jídlo, které člověka vrátí o desítky let zpátky a na které se mu sbíhají sliny už při vyslovení jeho názvu, nemusí být drahé. To věděly i naše...  celý článek

Osvěžující salát s rajčaty, okurkou a čerstvou mátou
Rajčata nejsou jen na špagety a na pizzu. Co s červeným nadělením?

Konec prázdnin je ve znamení dozrávajících červených plodů, které v sobě během slunečných dnů akumulovaly všechnu krásu a sladkost léta. Pokud jste propadli...  celý článek

Vanilkový pudink s mascarpone a ovocem
Oslaďte dětem konec prázdnin! Rychlé dezerty, které budou hned pryč

I když se před dvěma měsíci zdálo, že prázdniny budou skoro nekonečné, najednou dětem utekly mezi prsty a zase je tady škola. Možná se po všech těch...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

Pandy nechceme: Tipy, jak správně odlíčit oči
Pandy nechceme: Tipy, jak správně odlíčit oči

Ani ty sebemenší zbytky řasenky nebudou mít šanci. A zarudlé oči? Těm dejte rovnou sbohem. Koukněte se na praktické tipy... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.