Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


První letošní grilovačka: barevné špízy, hamburger a hodně ostrá žebra

  0:24aktualizováno  0:24
I když to vypadá, že jaro se po rychlém nástupu zase vzdalo urputné zimě, pohled do kalendáře dává vědět, že jeho třetina je už za námi. Proč tedy konečně neoprášit gril a nedat si něco pěkně vypečeného? Kdo má zastřešený grilovací koutek nebo verandu, je ve výhodě.

Barevné kuřecí špízy | foto: Profimedia.cz

Hamburger s karamelizovanou cibulí

Hamburger s karamelizovanou cibulí

Ingredience na 4 porce:

  • 600 g mletého hovězího masa
  • sůl a čerstvě mletý pepř
  • římský kmín
  • 4 bulky na hamburger
  • 4 lžíce tatarské omáčky nebo majonézy
  • nakládané okurky
  • salátové listy
  • Na karamelizovanou cibuli:
  • 400 g cibule
  • rostlinný olej
  • 4 lžíce cukru
  • balzamikový krém
  • sůl a čerstvě mletý pepř

Pracovní postup:

  1. Nejdříve si připravíme karamelizovanou cibuli. Oloupeme ji a nakrájíme na kolečka. Na rozpáleném oleji ji chvíli restujeme, pak přidáme cukr a za stálého míchání necháme lehce karamelizovat.
  2. Asi po pěti minutách přilijeme několik lžic balzamikového krému, dochutíme a necháme na mírném plameni probublávat ještě alespoň 15 minut. Ještě horkou cibuli plníme do čistých uzavíratelných sklenic, v ledničce vydrží do příštího grilování.
  3. Mleté maso v míse rukama dobře propracujeme, vmícháme sůl, pepř a lžičku římského kmínu. Pak rozdělíme na čtyři stejně velké kuličky a lehce je zploštíme. Dobře se budou na grilu opékat ve speciálním držáku na hamburgery, ale jde to i bez něj.
  4. Na rozpáleném grilu opékáme burgery asi čtyři minuty z každé strany. Ke konci přidáme na rošt rozkrojené bulky, řezem dolů.
  5. Spodní část opečené bulky potřeme tatarskou omáčkou nebo majonézou, poklademe listovým salátem, burgery a bohatě obložíme karamelizovanou cibulí. Podáváme s nakládanými okurkami.

Tip: Na talířky můžete hostům přidat také další přísady, aby si každý mohl vytvořit svůj hamburger originál – třeba kečup, hořčici, plátky rajčat, plátky okurek aj. Je-li větší hlad, podávejte k hamburgerům i hranolky.

Když hamburger, tak z masa. Neskutečná dobrota podle Pohlreicha:

Barevné kuřecí špízy

Ingredience pro 4 osoby:

Barevné kuřecí špízy
  • 2-3 kuřecí prsa
  • 2-3 menší brambory
  • 3-4 menší cibule
  • 2 červené papriky
  • několik snítek tymiánu
  • grilovací koření nebo směs vašeho oblíbeného koření
  • sůl a pepř
  • slunečnicový olej
  • cherry rajčata k doplnění
  • čerstvý chléb k podávání

Pracovní postup:

  1. Maso nakrájíme na menší kostky o přibližně stejné velikosti. Brambory omyjeme, ale neloupeme, a nakrájíme na plátky. Cibuli oloupeme a nakrájíme. Papriku omyjeme, zbavíme jádřince a nakrájíme na kousky.
  2. V míse smícháme maso a brambory s rozmarýnem, kořením, solí, pepřem a olejem. Zakryjeme a necháme asi hodinu odležet.
  3. Na kovové jehly nebo navlhčené špejle napichujeme střídavě maso, cibuli, papriky a brambory.
  4. Rozpálíme gril a špízy na něm opékáme ze všech stran.Ke konci dáme na gril opéct také rozkrojená rajčata. Podáváme s čerstvým chlebem.

Tip: Na jehly můžete napíchnout také kostičky slaniny, kolečka klobásy nebo třeba žampiony. Kuřecí maso zkuste nahradit vepřovým, ale to bude na grilu potřebovat trochu více času.

Hodně ostrá žebra

Ingredience pro 4 osoby:

Hodně ostrá žebra
  • 1 kg vepřových žeber
  • čerstvý chléb k podávání

Na marinádu:

  • 3 stroužky česneku
  • 2-3 chilli papričky
  • 2 lžíce vinného octa
  • 3 lžíce worcestrové omáčky
  • 4 lžíce rajského protlaku
  • šťáva z 1 citronu
  • 4 lžíce javorového sirupu
  • sůl a pepř

Pracovní postup:

  1. Žebra omyjeme a překrájíme je na porce.
  2. Česnek oloupeme a prolisujeme. Chilli papričky nasekáme najemno. V míse je spolu s česnekem smícháme s ostatními ingrediencemi na marinádu. Tou přelijeme připravená žebra ze všech stran, zakryjeme a necháme do druhého dne odležet.
  3. Žebra vložíme do zapékací mísy, zalijeme vodou asi do dvou centimetrů a pečeme 100 až 120 minut.
  4. Předpečená žebra potřeme bohatě marinádou a grilujeme dozlatova. Podáváme s čerstvým chlebem.

Tip: Pro ještě pikantnější chuť můžete do marinády přidat strouhaný zázvor. Zajímavou chuť jí dodá také černé pivo nebo sójová omáčka, v tom případě je zkuste také posypat sezamovými semínky.

Autor: pro iDNES.cz



Nejčtenější

Manželské etudy: Vladimírova zpověď mě překvapila, říká Třeštíková

Dokument o Zuzaně a Vladimírovi Gdovínových z cyklu Heleny Třeštíkové Manželské...

Vladimír Gdovín je duší umělec, bonviván. S manželkou Zuzanou se brali v 80. letech a od té doby je sleduje kamera...

Manželské etudy: Standovi přeji šťastné slepice, říká Třeštíková

Zuzana a Stanislav Čeřovští v cyklu Heleny Třeštíkové Manželské etudy

Jednou z šesti dvojic, která v 80. letech svolila k natáčení časosběrného příběhu o svém životě, jsou Zuzana a její...



Zpověď Vondráčkové: Chtěla jsem tři děti, ale nebylo mi shůry dáno

Zpěvačka Helena Vondráčková

Helena Vondráčková oslaví své jubileum koncertem v O2 Aréně. Dnes už si nehýčká sny a je spokojená, jak věci v životě...

Úžasná proměna: z nenápadné studentky se stala královna plesu

Maturitní ples je obvykle druhou největší událostí v roce i pro Alžbětu

Maturitní ples je největší společenskou akcí za celou střední školu. Proto není radno podceňovat líčení, účes ani výběr...

Se svou váhou budu bojovat už navždy, říká obezitoložka

Obezitoložka Dita Pichlerová

Pacienti se za ní chodí radit s hubnutím a ona jim občas kromě lékařských rad přidá i nějakou tu osobní. Obezitoložka...

Další z rubriky

Vafle, toasty nebo müsli. Začněte v novém roce pořádně snídat

Smetanový toast s jablečným pyré

Možná i vy jste si dali na prahu nového roku předsevzetí, že budete pravidelně a lépe jíst. Nejčastější stravovací...

Tipy na Silvestra: kanapky, rychlé dipy, koktejl i flambovaná káva

Kostky z opečeného lososa

Ať už plánujete na dnešní oslavu vyrazit za přáteli, nebo jste si pozvali hosty, budou se vám hodit následující tipy na...

Vydatné večeře z jednoho hrnce, které vám po lyžování dodají energii

Pěkně hustá bramboračka s šunkou a slaninou

Není nic lepšího, než víkend na chalupě v horách, kdy celý den sjíždíte sjezdovky, touláte se běžkařskou stopou nebo...

Škola líčení: Stíny podle barvy očí

Škola líčení: Stíny podle barvy očí

Arome.cz Říká se, že každé barvě očí sluší určité odstíny. Kéž by to bylo tak jednoduché. Modroočky, hnědoočky a majitelky očí ze...

Najdete na iDNES.cz