Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

První letošní grilovačka: barevné špízy, hamburger a hodně ostrá žebra

  0:24aktualizováno  0:24
I když to vypadá, že jaro se po rychlém nástupu zase vzdalo urputné zimě, pohled do kalendáře dává vědět, že jeho třetina je už za námi. Proč tedy konečně neoprášit gril a nedat si něco pěkně vypečeného? Kdo má zastřešený grilovací koutek nebo verandu, je ve výhodě.

Barevné kuřecí špízy | foto: Profimedia.cz

Hamburger s karamelizovanou cibulí

Hamburger s karamelizovanou cibulí

Ingredience na 4 porce:

  • 600 g mletého hovězího masa
  • sůl a čerstvě mletý pepř
  • římský kmín
  • 4 bulky na hamburger
  • 4 lžíce tatarské omáčky nebo majonézy
  • nakládané okurky
  • salátové listy
  • Na karamelizovanou cibuli:
  • 400 g cibule
  • rostlinný olej
  • 4 lžíce cukru
  • balzamikový krém
  • sůl a čerstvě mletý pepř

Pracovní postup:

  1. Nejdříve si připravíme karamelizovanou cibuli. Oloupeme ji a nakrájíme na kolečka. Na rozpáleném oleji ji chvíli restujeme, pak přidáme cukr a za stálého míchání necháme lehce karamelizovat.
  2. Asi po pěti minutách přilijeme několik lžic balzamikového krému, dochutíme a necháme na mírném plameni probublávat ještě alespoň 15 minut. Ještě horkou cibuli plníme do čistých uzavíratelných sklenic, v ledničce vydrží do příštího grilování.
  3. Mleté maso v míse rukama dobře propracujeme, vmícháme sůl, pepř a lžičku římského kmínu. Pak rozdělíme na čtyři stejně velké kuličky a lehce je zploštíme. Dobře se budou na grilu opékat ve speciálním držáku na hamburgery, ale jde to i bez něj.
  4. Na rozpáleném grilu opékáme burgery asi čtyři minuty z každé strany. Ke konci přidáme na rošt rozkrojené bulky, řezem dolů.
  5. Spodní část opečené bulky potřeme tatarskou omáčkou nebo majonézou, poklademe listovým salátem, burgery a bohatě obložíme karamelizovanou cibulí. Podáváme s nakládanými okurkami.

Tip: Na talířky můžete hostům přidat také další přísady, aby si každý mohl vytvořit svůj hamburger originál – třeba kečup, hořčici, plátky rajčat, plátky okurek aj. Je-li větší hlad, podávejte k hamburgerům i hranolky.

Když hamburger, tak z masa. Neskutečná dobrota podle Pohlreicha:

Barevné kuřecí špízy

Ingredience pro 4 osoby:

Barevné kuřecí špízy
  • 2-3 kuřecí prsa
  • 2-3 menší brambory
  • 3-4 menší cibule
  • 2 červené papriky
  • několik snítek tymiánu
  • grilovací koření nebo směs vašeho oblíbeného koření
  • sůl a pepř
  • slunečnicový olej
  • cherry rajčata k doplnění
  • čerstvý chléb k podávání

Pracovní postup:

  1. Maso nakrájíme na menší kostky o přibližně stejné velikosti. Brambory omyjeme, ale neloupeme, a nakrájíme na plátky. Cibuli oloupeme a nakrájíme. Papriku omyjeme, zbavíme jádřince a nakrájíme na kousky.
  2. V míse smícháme maso a brambory s rozmarýnem, kořením, solí, pepřem a olejem. Zakryjeme a necháme asi hodinu odležet.
  3. Na kovové jehly nebo navlhčené špejle napichujeme střídavě maso, cibuli, papriky a brambory.
  4. Rozpálíme gril a špízy na něm opékáme ze všech stran.Ke konci dáme na gril opéct také rozkrojená rajčata. Podáváme s čerstvým chlebem.

Tip: Na jehly můžete napíchnout také kostičky slaniny, kolečka klobásy nebo třeba žampiony. Kuřecí maso zkuste nahradit vepřovým, ale to bude na grilu potřebovat trochu více času.

Hodně ostrá žebra

Ingredience pro 4 osoby:

Hodně ostrá žebra
  • 1 kg vepřových žeber
  • čerstvý chléb k podávání

Na marinádu:

  • 3 stroužky česneku
  • 2-3 chilli papričky
  • 2 lžíce vinného octa
  • 3 lžíce worcestrové omáčky
  • 4 lžíce rajského protlaku
  • šťáva z 1 citronu
  • 4 lžíce javorového sirupu
  • sůl a pepř

Pracovní postup:

  1. Žebra omyjeme a překrájíme je na porce.
  2. Česnek oloupeme a prolisujeme. Chilli papričky nasekáme najemno. V míse je spolu s česnekem smícháme s ostatními ingrediencemi na marinádu. Tou přelijeme připravená žebra ze všech stran, zakryjeme a necháme do druhého dne odležet.
  3. Žebra vložíme do zapékací mísy, zalijeme vodou asi do dvou centimetrů a pečeme 100 až 120 minut.
  4. Předpečená žebra potřeme bohatě marinádou a grilujeme dozlatova. Podáváme s čerstvým chlebem.

Tip: Pro ještě pikantnější chuť můžete do marinády přidat strouhaný zázvor. Zajímavou chuť jí dodá také černé pivo nebo sójová omáčka, v tom případě je zkuste také posypat sezamovými semínky.

Autor: pro iDNES.cz



Nejčtenější

Rodina přišla o dům, synům hrozí dětský domov. Pomozme jim

Štěrbovi se svými čtyřmi syny

Adam (11) chce být farmářem, i když od naší návštěvy už možná raději filmařem. Když jsme u nich ve starém řadovém domku...

Jsi koště. Ty zase liberecká nula. Janu ve Výměně musel zachránit štáb

Výměna manželek: Napadení a zásah štábu!

Roman (46) je koště, alias budižkničemu, a Jana (32) zas liberecká nula, zaznělo tentokrát v televizní Výměně manželek....



Trpěla anorexií: Věděla jsem, že umírám, ale nedokázala jsem jíst

Michala Jendruchová v Rozstřelu

Anorexie, bulimie, ale i ortorexie jsou závažná psychiatrická onemocnění, která postihují stále více lidí a dokonce i...

Šest mýtů, které možná brání k získání vysněné postavy

Ilustrační fotografie

Existuje mnoho mýtů z oblasti zdravého životního stylu a fitness. My jsme vybrali jedny z nejrozšířenějších, které už...

Novorozený princ bude zajímavé princátko, myslí si astroložka

Svého třetího potomka přišla vévodkyně představit veřejnosti v červených šatech...

Třetí potomek prince Williama a jeho ženy Kate se narodil 23. dubna v 11 hodin a jednu minutu, podle astrologického...

Další z rubriky

VIDEORECEPT: Ďábelská topinka se strouhaným parmazánem

Ďábelská topinka

Někdy nemáte chuť na „velké“ jídlo, ale dali byste si něco malého k pivu, vínu nebo televizi. V takové chvíli přijde...

Nebojte se jehněčího a kůzlečího masa. Je zdravé a skvěle chutná.

Pikantní jehněčí kýta

Světová kuchyně se na jaře bez masa z mladých jehňat a kůzlat neobejde. U nás však dnes není příliš běžné, mnoho...

Nejvíce pesticidů obsahují jahody a špenát ze supermarketů, nejméně avokádo

Jahody jsou letní radostí. Pokud se vydáte na samosběr nebo jich máte plnou...

Jahody i špenát patří mezi potraviny, které prospívají našemu zdraví. Jenže ani tyto pochutiny nejsou bez chybičky....

Zastanou práci rtěnky, tvářenky i očních stínů. Multifunkční přípravky se vyplat...

Zastanou práci rtěnky, tvářenky i očních stínů. Multifunkční přípravky se vyplat...

Arome.cz Multifunkční produkty mají hned několik výhod. Nestane se vám, že budete v duhovém rozjasňovači a oranžové rtěnce vypada...

Najdete na iDNES.cz