Doporučujeme

Grilované jehněčí kotletky

Grilované jehněčí kotletky | foto: Apetit

Grilované jehněčí kotletky

  • 3
Ideálními chuťovými partnery jehněčího jsou česnek a rozmarýn. Citronová kůra a vícebarevný čerstvě drcený pepř rozjasní chuť a dodají masu příjemnou ostrost.

NA 4 PORCE

Příprava: 25 minut + 320 minut marinování + 8-10 minut grilování

* 8-10 jehněčích kotletek, každá o hmotnosti asi 150 g
* 2-3 stroužky česneku
* velkou snítku čerstvého rozmarýnu nebo 1 lžíci sušeného
* kůru ostrouhanou z půlky citronu
* 2 lžíce pepře, nejlépe čerstvě drceného vícebarevného
* 5 lžic olivového oleje
* sůl na dochucení

1. Kotletky rozdělte na jednotlivé porce a odstraňte případné blány či šlachy. Maso opláchněte a důkladně osušte kuchyňským papírem nebo utěrkou. Z větvičky rozmarýnu oberte jehličkovité lístky, sušený rozemněte. Protože sušené jehličky nepříjemně píchají, je šikovnější rozetřít je v hmoždíři nebo zabalit do utěrky a rozdrtit paličkou.

2. V misce (měla by být tak velká, aby se do ní pohodlně vešly všechny kotletky) prošlehejte olivový olej, citronovou kůru, rozmarýn, drcený pepř a nadrobno pokrájený česnek. Do takto připravené marinády vložte maso, které můžete u kosti ještě trochu naříznout špičkou nože, aby se při krátkém grilování propeklo. Maso důkladně obalte v marinádě a nechte v chladu odpočívat aspoň půl hodiny; klidně však můžete jehněčí ponechat v marinádě přes noc. V každém případě maso minimálně jednou obraťte, aby prosáklo vůněmi stejnoměrně.

3. Rozpalte gril, případně zapalte venkovní. Pokud používáte grilovací pánev, nechte ji napřed rozehřát a teprve potom ji potřete trochou oleje; nejlépe to jde štětcem. Na důkladně rozpálenou mřížku grilu klaďte kotletky a zprudka je opečte z obou stran; záleží na výšce masa, ale obvykle to trvá tři až pět minut z každé strany.

Tipy Apetitu: Při marinování masa buďte pečliví; Simon krájí nebo drtí aromatické přísady velmi jemně. Množství rozmarýnu, který má silnou, jakoby pryskyřičnou vůni, řiďte vlastní chutí. Sušené má daleko koncentrovanější aroma, takže ho stačí asi třetina.

OCHUTNEJTE TAKÉ
Jehněčí nožičky v červeném víně
Jehněčí nožičky v červeném víně
Jehněčí plátky s rajčaty a olivami
Jehněčí plátky s rajčaty a olivami
Pečená jehněčí kýta s ančovičkami, pomerančem a rozmarýnem
Pečená jehněčí kýta s ančovičkami, pomerančem a rozmarýnem


  • Vybrali jsme pro Vás