Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Vyzkoušejte francouzské speciality z grilu

  2:07aktualizováno  2:07
Hořící dřevo provoněné kapajícím olejem, křupavá kůrka na mase a jedinečná chuť připečené zeleniny. Po nekonečných zimních měsících konečně zase začíná grilovací sezona. Vyzkoušejte pro začátek inspiraci ze země gurmánů – Francie.

Grilovaná kuřecí prsíčka. | foto: Isifa

Grilovaná bageta s camembertem

Příprava 10 minut + grilování 3-5 minut

Pro 4 osoby

* 2 bílé bagety
* 50 g změklého másla
* 2 camemberty
* čerstvá petrželka
* jarní cibulka

1. Bagety překrojíme na poloviny, podélně rozpůlíme a lehce pomažeme máslem.
2. Camembert nakrájíme na tenčí plátky a poklademe jím bagety. Grilujeme jen krátce na kraji grilu, aby se bagety nespálily. Sýr by měl změknout a začít bublat.
3. Ještě teplé rozpečené bagety posypeme nasekanou petrželkou a jarní cibulkou.

NÁŠ TIP

Použijte místo camembertu kozí sýr. Nebo zkuste camembert potřít před grilováním pestem.

Grilovaná rajčata a žampiony

Příprava 20 minut + grilování 6-8 minut

Pro 4 osoby

* 2 velká nebo 4 menší pevná rajčata
* 4 středně velké žampiony
* 2 lžíce olivového oleje
* 3 lžíce nastrouhaného parmazánu
* 4 lžíce strouhanky
* sůl
* čerstvě mletý pepř
* 100 g piniových oříšků
* 4 stroužky česneku
* petrželka
* bazalka

1. Rajčata omyjeme a rozpůlíme. Půlky rajčat krátce zmáčkneme, zbavíme se části přebytečné šťávy a semen. Klobouky žampionů očistíme, odřízneme nohy, přepůlíme a před grilováním potřeme olivovým olejem.
2. Parmazán smícháme se strouhankou, solí, pepřem a polovinou nasekaných piniových oříšků a najemno nasekaným česnekem.
3. Žampiony grilujeme asi 2-3 minuty z každé strany. Rajčata grilujeme 3 minuty na seříznuté straně a asi 2 minuty posypané parmazánovou strouhankou. Doba grilování závisí na velikosti plodů.
4. Hotovou zeleninu servírujeme posypanou zbylými nasekanými oříšky a nakrájenou petrželí a bazalkou.

NÁŠ TIP

Žampiony můžete hodinu před grilováním dát do marinády z 50 g rozehřátého másla, 3 lžic olivového oleje, 1 lžíce sójové omáčky, 1 lžíce balsamikového octa, 1 lžičky hnědého cukru a špetky soli a pepře. Do marinády můžete dát i hodně drobné žampiony, jen je grilujte na špejli, ať se vám s nimi dobře manipuluje.

Grilovaný mořský okoun

Příprava 15 minut + grilování 10-15 minut

Pro 2 osoby

* menší bulvy fenyklu
* 1 lžíce oleje
* sůl
* pepř
* 1 mořský okoun
* 2 lžíce olivového oleje
* 2 lžíce citronové šťávy
* sůl
* pepř
* 1 bobkový list
* 1 citron

1. Bulvy fenyklu rozčtvrtíme a pod poklopem 5 minut ohříváme na nejvyšší stupeň v mikrovlnné troubě. Okapaný fenykl zastříkneme olejem, osolíme a opepříme.
2. Mořského okouna očistíme a vysušíme. Citron omyjeme a rozčtvrtíme. V menším hrnečku krátce prohřejeme olej, citronovou šťávu, sůl, pepř a bobkový list. Necháme vychladnout.
3. Celou rybu zevnitř i zvenčí protřeme olejovocitronovou směsí. Fenykl grilujeme asi 10 minut, rybu 10-15, dokud není měkká. Okouna servírujeme s fenyklem a citronem.

NÁŠ TIP

Fenykl si připravte den předem a grilujte ho rovnou s rybou. Vyzkoušejte i čtvrtky neuvařené čekanky, naložené krátce v oleji, česneku a balsamiku.

Grilovaná kuřecí prsíčka s kostí na zelenině

Grilovaná kuřecí prsíčka.

Příprava 170 minut + grilování 30 minut

Pro 4 osoby

* 2 mrkve
* 1 menší cuketa
* 1 malý lilek
* 1 střední cibule
* 1 lžíce olivového oleje
* 1 lžíce másla
* sůl
* pepř
* čerstvá petržel
* 100 ml bílého vína
* 2 páry kuřecích prsou s kostí a kůží
* sůl

1. Očištěnou zeleninu jemně nakrájíme, osmahneme na másle a oleji 6 až 8 minut. Osolíme, opepříme, posypeme nakrájenou petrželkou a podlijeme vínem. Dalších 3-5 minut restujeme, aby se odpařila část tekutiny. Zeleninu rozdělíme do 4 balíčků z dvojitého alobalu.
2. Kuřecí prsa rozpůlíme, opláchneme a osušíme. Nožem nařízneme kůži a kuře zvenčí i pod kůží potřeme solí. Necháme alespoň 2 hodiny vychladit, ideální je ale přes noc. Půl hodiny před grilováním kuře vyndáme z ledničky. Prsíčka grilujeme kůží dolů 15 minut, otočíme a pečeme dalších 10 minut, pak nepřikrytá poklopem 5 minut. Ke konci grilování do prsou píchneme vidličkou, jestli jsou dobře propečená, neměla by vytékat růžová šťáva.
3. Balíčky se zeleninou prohřejeme na kraji grilu a servírujeme i s hotovými do hněda opečenými prsíčky.

Grilované sardinky s aioli

Příprava 70 minut + grilování 4 minuty

Pro 4 osoby

* 100 ml bílého vína
* 100 ml olivového oleje
* sůl
* pepř
* 1 citron
* 12 ks sardinek
* 200 g majonézy
* 1 stroužek česneku
* 3 snítky čerstvého tymiánu
* 3 snítky čerstvého rozmarýnu

1. Promícháme bílé víno s olejem, solí a pepřem. Citron rozkrájíme na tenké plátky a přepůlíme je.
2. Očištěné a rozkrojené sardinky necháme hodinu marinovat ve víně s olejem a citronem.
3. Na omáčku aioli smícháme majonézu s rozdrceným česnekem, necháme vychladit.
4. Sardinky vyjměte z marinády, nechte okapat, dovnitř rybky vložte trochu bylinek a grilujte asi 2 minuty po každé straně. Podávejte s omáčkou aioli a křupavou bagetou.

NÁŠ TIP

Do sardinky můžete vložit před grilováním plátek citronu z marinády. Nebo je vytřít směsí drceného česneku a citronové kůry, pokud nemáte čerstvé bylinky.

Zeleninový špíz

Příprava 30 minut + grilování 6-8 minut

Pro 4 osoby

* 8 menších žampionů
* 1 velká žlutá paprika
* 8 cherry rajčátek
* 4 menší cibule
* 1 svazek čerstvé petrželky
* 1 kelímek zakysané smetany
* 1 lžíce majonézy
* 1 bageta
* 8 lžic olivového oleje
* 2 stroužky česneku
* 3 snítky rozmarýnu
* 3 snítky tymiánu
* sůl
* pepř

1. Žampiony očistíme a případně odřízneme nožky, papriku rozpůlíme, vyjmeme semena a rozkrájíme na menší čtverce.
Rajčata omyjeme, přepůlíme. Cibuli oloupeme a rozčtvrtíme. Jednotlivé kousky zeleniny střídavě napícháme na špejle.
2. Omyté listy petrželky rozmixujeme se zakysanou smetanou a majonézou, dáme vychladit. Bagetu nakrájíme na plátky.
3. Olej promícháme s rozdrceným česnekem a nasekanými bylinkami, pepřem a solí. Potřeme jím připravené špízy a grilujeme. Podáváme s plátky opečené bagety.

NÁŠ TIP

Vyzkoušejte barevnější variantu s červenou cibulí, plátky cukety a lilkem.

Grilované papriky s ančovičkami

Příprava 30 minut

Pro 4 osoby

* 4 velké červené papriky
* 6 lžic olivového oleje
* 2 stroužky česneku
* 100 g sýru feta
* 12 plátků ančoviček

1. Papriky opečeme nad grilem, dokud slupka nezčerná. Kleštěmi je přesuneme do mikroténového sáčku a necháme trochu zchladnout. Odstraníme zčernalou slupku, jádřinec a nakrájíme na plátky.
2. V olivovém oleji prohřejeme nasekaný česnek. Rozdrobíme sýr na malé kousky.
3. Plátky papriky položíme na nahřátý talíř, ozdobíme plátky ančoviček, polijeme olejem s česnekem a zasypeme sýrem.

NÁŠ TIP

Zbytky rozmixujte na pastu - je z ní výborná pomazánka na toust nebo bagetu.

Nicoise salát s grilovaným tuňákem

Příprava 40 minut + grilování 10-15 minut

Pro 4 osoby

* 500 g drobných nových brambor
* 4 vejce
* 200 g zelených fazolek
* 300 g steaku z tuňáka
* 4 lžíce olivového oleje
* sůl
* pepř
* 1 hlávka salátu lollo rosso
* 100 g rukoly
* 250 g cherry rajčátek
* 1 menší okurka
* 100 g vypeckovaných černých oliv
* 1 lžíce šťávy z citronu nebo limetky

1. Brambory omyjeme a uvaříme do měkka, slijeme, necháme vychladnout a rozpůlíme. Vejce uvaříme natvrdo a rozčtvrtíme. Fazolky krátce povaříme, slijeme a propláchneme studenou vodou.
2. Steak z tuňáka potřeme 2 lžícemi oleje, osolíme, opepříme a ogrilujeme. Po upečení necháme steak několik minut dojít a zatáhnout, pak ho nakrájíme na plátky.
3. Saláty opláchneme,necháme okapat. Rajčata omyjeme, okurku nakrájíme na kostičky. Olej promícháme s citronovou šťávou.
4. Na talíře rozdělíme zeleninu, brambory, vejce, olivy, ozdobíme několika plátky steaku a pokapeme citronovou zálivkou.

NÁŠ TIP

Brambory, vejce i fazolky si můžete připravit den dopředu. Stejně tak tuňáka můžete nechat odpočívat v oleji přes noc, jen ho půl hodiny před grilováním vyndejte z ledničky.

Autoři:



Nejčtenější

Análie nebo Melanomia? Rodiče se předhánějí ve vymýšlení neobvyklých jmen

(Ilustrační snímek)

Většina z nás vybírala jména potomků v rodině, případně ve známé knížce Jak se bude jmenovat? Výběr jména u nás i dnes...

Chudým kráskám plní jejich sny. U dcery bych byl zásadně proti, říká

(ilustrační snímek)

Luxusní dárečky, výlety za hranice šedého průměru, nákladný život v krásných kulisách... Která žena po něčem takovém...



Kristina Bazanová: Holka z maloměsta je ve 23 letech módní milionářkou

Blogerka Kristina Bazanová na filmovém festivalu v Cannes (květen 2016)

Ve 23 letech pravidelně létá první třídou, bydlí na střídačku na dvou kontinentech, je tváří několika velkých značek,...

Příběh Karolíny: Manžel má milenku a odmítá ji opustit

(ilustrační snímek)

Vdaná jsem už téměř patnáct let. Za tu dobu mi manžel byl několikrát nevěrný, ale vždy, když to na něj prasklo, své...

Koupelna bez teplé vody a všude zima. Mise pomohla tátovi s malým synem

Julián s Matyáškem si během rekonstrukce bytu užívali v Mikulově.

Svého drogového období Julián (29) lituje. Jenže nezůstalo bez následků, ze vztahu s přítelkyní se narodil syn Matyáš,...

Další z rubriky

Horké nápoje, které prohřejí vaše podzimní odpoledne a večery

Zázvorový životabudič

Nenechte se rozházet tím, že se kvůli změně času dříve stmívá. Využijte delší večer k tomu, že si zabalíte nohy do...

Pořádně husté kaše podle Jany a Davida. Snídaně, která vás probere

Jana a David Borozidisovi spolu pracovali v reklamce a rádi snídali kaše. Dnes...

Ona byla herečka, on kameraman a před pár lety se potkali v práci. Zjistili, že je spolu baví snídat a že jejich kaše...

Barevné podzimní saláty, které potěší oko, nasytí i zahřejí

Salát s červenou řepou, pomerančem a modrým sýrem

Zatímco v létě si dopřáváme saláty pravidelně a daří se nám je propašovat na stůl i v případě, že kolem něj sedí jen...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!



Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.