Hoďte maso na gril. Zkuste rolku z flank steaku nebo pivní marinádu

  1:00
S blížícím se létem přichází v mnoha rodinách opět ke slovu gril a grilovací náčiní. Než se pustíte do první letošní grilovačky, nechte se inspirovat osmistránkovou grilovací kuchařkou, kterou svým čtenářům přináší pondělní příloha Mladé fronty DNES Ona DNES. Najdete v ní recepty na grilovaná masa všeho druhu, tipy na zajímavé marinády a další praktické rady.

Rolka z flank steaku na grilu | foto: StockfoodProfimedia.cz

Rolky z flank steaku

Doba přípravy: 50 minut + grilování 8–15 minut
Množství: pro 8 osob

Velká grilovací kuchařka / 1. díl

Nevíte, co připravit na první jarní grilování s přáteli? V pondělním magazínu ONA Mladé fronty DNES najdete SPECIÁLNÍ OSMISTRÁNKOVOU GRILOVACÍ KUCHAŘKU se spoustou receptů třeba na jehněčí rolku, vepřové ve slanině s grilovanou zeleninou a nadívaným fenyklem nebo steaky na sendviči, a také šest nejlepších marinád na kuře, kotlety, ryby i zeleninu. 

Do prázdnin pak v dalších číslech objevíte třeba sendvičovou či palačinkovou kuchařku nebo návody na domácí zmrzliny.

Ona DNES Grilovací kuchařka
  • 2 kusy 3/4kilových flank steků
  • 4 stroužky česneku
  • 2–3 malé jarní cibulky
  • hrst petrželových lístků
  • 4 lístky čerstvé šalvěje
  • 2 lžíce oleje
  • 200 g prosciutta
  • 200 g plátků provolánského sýra
  • sůl
  • pepř
  • olej

1. Steaky nařízneme nožem, otevřeme je a naklepeme.

2. Česnek prolisujeme, cibulky pokrájíme, stejně tak petržel a šalvěj. Promícháme s olejem.

3. Na maso rozdělíme směs česneku, cibule a bylinek, po stranách necháme dva volné centimetry. Pokryjeme plátky prosciutta, sýra a pevně srolujeme.

4. Provázkem svážeme roládu centimetr od okrajů a uprostřed. Pak pravidelně svazujeme po dvou centimetrech od středu ke krajům.

5. Co nejblíž k provázkům propíchneme roládu špejlemi a nožem ji rozkrájíme tak, aby špejle s provázkem byla ve středu krájené rolky.

6. Rolky ochutíme solí a pepřem, gril potřeme olejem a na středním přímém žáru je grilujeme 3–6 minut z jedné strany a 3–5 minut z druhé. Přesuneme je nad nepřímý žár a grilujeme 2–4 minuty.

7. Přendáme na talíř, zakryjeme alobalem a necháme dojít.

Marinády na grilování

Základem umění grilování je příprava co nejlépe chuťově vyladěných marinád. Vyzkoušejte třeba marinádu z tmavého piva na vepřové maso nebo marinádu z pomeranče a tymiánu na kuře z pondělního magazínu Ona DNES.

Na vepřové maso: marináda z tmavého piva

Marináda z tmavého piva na vepřové maso:

1. V hmoždíři rozdrtíme jednu badyánovou hvězdičku, 1/2 lžičky anýzových semínek, utřeme s lžičkou sušených chilli vloček, lžičkou soli, dvěma lžícemi hrubozrnné hořčice, dvěma lžícemi medu, třemi lžícemi sójové omáčky a 200 ml tmavého piva.

2. Směs dobře promícháme, přisypeme několik pokrájených šalvějových lístků a nalijeme do plastového uzavíratelného sáčku.

3. Přidáme omyté a osušené maso a necháme alespoň čtyři hodiny odležet.

Tip: Med v marinádě můžete nahradit agávovým nebo javorovým sirupem.

Na kuře: marináda z pomeranče a tymiánu

Marináda s pomerančem a tymiánem na kuře

1. Z omytého a osušeného středně velkého pomeranče nastrouháme kůru
a vymačkáme šťávu.

2. V hmoždíři rozdrtíme nahrubo 1/2 lžičky červeného a 1/2 lžičky bílého pepře.

3. V misce prošleháme tři lžíce olivového oleje, pomerančovou šťávu a kůru, drcený pepř a lžíci nasekaných tymiánových lístků.

4. Kousky kuřete necháme v chladu v marinádě odležet alespoň čtyři hodiny.

Tip: Ke kuřeti marinovanému v tymiánu a pomeranči si udělejte podobně provoněný dip: smíchejte špetku pomerančové kůry se třemi lžícemi pomerančové šťávy, pěti lžícemi majonézy a 1/2 lžičky nasekaného čerstvého tymiánu, dochuťte pepřem a solí.

Autor:

I podzimní zvěřinu uděláte na grilu. Zkuste srnčí ragú na víně

Zvěřinové ragú s noky

VIDEO Zvěřina je v nejlepší formě právě teď. V dnešním dílu grilovací akademie vám pipMaster a jeho...

Toto musíte zkusit. Na grilu dostane svatomartinská husa další rozměr

Svatomartinská husa z grilu

VIDEO Dozlatova upečená svatomartinská husa s křupavou kůrčičkou a jemným, rozpadajícím se šťavnatým...

Vyzkoušejte slavný steak Rossini s lanýžem a madeirskou omáčkou

Steak Rossini s madeirskou omáčkou

VIDEO Klasický francouzský recept z hovězí svíčkové slibuje skutečný gurmánský zážitek. Dnes vám průvodci...

Zapomeňte na bramborové chipsy. Vyčarujte je z bůčku a na grilu

Bůčkové chipsy jsou ideální k pivu.

VIDEO V dnešním dílu grilovací akademie vám její průvodce David Kubricht ukáže, jak na grilované chipsy z...

Zkuste grilovaného pstruha ve tvaru růže. Procvičíte se ve filetování

Sladkokyselý salát bude ideální přílohou ke pstruhovi.

VIDEO Lehce stravitelný pstruh nabízí bezpočet kulinářských úprav. Nejlépe však chutná z grilu a na...

  • Nejčtenější

Lvi milují luxus, Berani maso a Střelci pálivé. Jídelníček podle horoskopu

18. dubna 2024

Každý miluje na talíři něco jiného. Víte, čím potěšit mlsný jazýček partnera či partnerky podle...

Jen s kakaem a nemíchat? Hlasujte v anketě, jak správně jíst krupicovou kaši

13. dubna 2024

Zamíchat, nebo nezamíchat? Jíst od kraje talíře, nebo zprostředka? S kakaem, skořicí, kokosem,...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Špargl jako lahůdka i afrodiziakum. Vše, co jste o něm chtěli vědět

19. dubna 2024

Je to tady, chřestové dobrodružství začíná. Setkat se s ním můžete takřka v každém obchodě, na...

Špargl jako lahůdka i afrodiziakum. Vše, co jste o něm chtěli vědět

19. dubna 2024

Je to tady, chřestové dobrodružství začíná. Setkat se s ním můžete takřka v každém obchodě, na...

Lvi milují luxus, Berani maso a Střelci pálivé. Jídelníček podle horoskopu

18. dubna 2024

Každý miluje na talíři něco jiného. Víte, čím potěšit mlsný jazýček partnera či partnerky podle...

Jehněčí kebab s řepovo-sýrovým dipem

Jehněčí kebab s řepovo-sýrovým dipem

Střední

30 min

Užijte si vylepšenou pochoutku Blízkého východu.

Galetka s červenou řepou a ricottou

Galetka s červenou řepou a ricottou

Střední

75 min

Pokud jste nevěděli, že můžete francouzskou galetku připravit i na slano, vyzkoušejte náš snadný...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...