Rolky z flank steaku
Doba přípravy: 50 minut + grilování 8–15 minut
Množství: pro 8 osob
Velká grilovací kuchařka / 1. dílNevíte, co připravit na první jarní grilování s přáteli? V pondělním magazínu ONA Mladé fronty DNES najdete SPECIÁLNÍ OSMISTRÁNKOVOU GRILOVACÍ KUCHAŘKU se spoustou receptů třeba na jehněčí rolku, vepřové ve slanině s grilovanou zeleninou a nadívaným fenyklem nebo steaky na sendviči, a také šest nejlepších marinád na kuře, kotlety, ryby i zeleninu. Do prázdnin pak v dalších číslech objevíte třeba sendvičovou či palačinkovou kuchařku nebo návody na domácí zmrzliny. |
- 2 kusy 3/4kilových flank steků
- 4 stroužky česneku
- 2–3 malé jarní cibulky
- hrst petrželových lístků
- 4 lístky čerstvé šalvěje
- 2 lžíce oleje
- 200 g prosciutta
- 200 g plátků provolánského sýra
- sůl
- pepř
- olej
1. Steaky nařízneme nožem, otevřeme je a naklepeme.
2. Česnek prolisujeme, cibulky pokrájíme, stejně tak petržel a šalvěj. Promícháme s olejem.
3. Na maso rozdělíme směs česneku, cibule a bylinek, po stranách necháme dva volné centimetry. Pokryjeme plátky prosciutta, sýra a pevně srolujeme.
4. Provázkem svážeme roládu centimetr od okrajů a uprostřed. Pak pravidelně svazujeme po dvou centimetrech od středu ke krajům.
5. Co nejblíž k provázkům propíchneme roládu špejlemi a nožem ji rozkrájíme tak, aby špejle s provázkem byla ve středu krájené rolky.
6. Rolky ochutíme solí a pepřem, gril potřeme olejem a na středním přímém žáru je grilujeme 3–6 minut z jedné strany a 3–5 minut z druhé. Přesuneme je nad nepřímý žár a grilujeme 2–4 minuty.
7. Přendáme na talíř, zakryjeme alobalem a necháme dojít.
Marinády na grilování
Základem umění grilování je příprava co nejlépe chuťově vyladěných marinád. Vyzkoušejte třeba marinádu z tmavého piva na vepřové maso nebo marinádu z pomeranče a tymiánu na kuře z pondělního magazínu Ona DNES.
Na vepřové maso: marináda z tmavého piva
1. V hmoždíři rozdrtíme jednu badyánovou hvězdičku, 1/2 lžičky anýzových semínek, utřeme s lžičkou sušených chilli vloček, lžičkou soli, dvěma lžícemi hrubozrnné hořčice, dvěma lžícemi medu, třemi lžícemi sójové omáčky a 200 ml tmavého piva.
2. Směs dobře promícháme, přisypeme několik pokrájených šalvějových lístků a nalijeme do plastového uzavíratelného sáčku.
3. Přidáme omyté a osušené maso a necháme alespoň čtyři hodiny odležet.
Tip: Med v marinádě můžete nahradit agávovým nebo javorovým sirupem.
Na kuře: marináda z pomeranče a tymiánu
1. Z omytého a osušeného středně velkého pomeranče nastrouháme kůru
a vymačkáme šťávu.
2. V hmoždíři rozdrtíme nahrubo 1/2 lžičky červeného a 1/2 lžičky bílého pepře.
3. V misce prošleháme tři lžíce olivového oleje, pomerančovou šťávu a kůru, drcený pepř a lžíci nasekaných tymiánových lístků.
4. Kousky kuřete necháme v chladu v marinádě odležet alespoň čtyři hodiny.
Tip: Ke kuřeti marinovanému v tymiánu a pomeranči si udělejte podobně provoněný dip: smíchejte špetku pomerančové kůry se třemi lžícemi pomerančové šťávy, pěti lžícemi majonézy a 1/2 lžičky nasekaného čerstvého tymiánu, dochuťte pepřem a solí.