Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Granátnický pochod, brambory zapečené s rajčaty a špenátem, bramborové placky se šunkou a mrkví, karlštejnský chlebíček

aktualizováno 
-

Brambory pocházejí z jižní Ameriky a do Evropy se dostaly díky Španělům v 16. století. V Čechách se brambory (název vznikl zkomoleninou slova Branibory, to je rostlina přivezená z Branibor) začaly pěstovat o zhruba dvě století později. Tehdy zvítězily u chudého lidu, o čemž svědčí i popěvek z Podkrkonoší:
Když jsem šel do nebe,
stavil jsem se v pekle,
nejstarší Luciper
pek si tam erteple.
A tento významný zdroj vitamínu C zůstal na talířích až dodnes.

GRANÁTNICKÝ POCHOD
200 g hrubé mouky, 1 vejce, 600 g brambor, 50 g slaniny, 40 g omastku, 100 g cibule, mletá paprika, sůl
Z mouky, vejce a vody vypracujeme tuhé těsto. Na pomoučeném válu těsto tence vyválíme a nakrajíme flíčky, které ve slané vodě uvaříme. Scedíme, omastíme a vložíme do kastrolu. Přidáme ve slupce uvařené, oloupané a nadrobno nakrájané brambory a zlehka promícháme. Na omastku osmažíme nadrobno nakrájenou cibulku, zaprášíme mletou paprikou a přidáme k bramborám a flekům. Všechno promícháme a podáváme s nadrobno nakrájenou a osmaženou slaninou.
Pressfoto Bratislava)

BRAMBORY ZAPEČENÉ S RAJČATY A ŠPENÁTEM
450 g mraženého špenátu, 600 g brambor, 3 lžíce oleje, 1 stroužek česneku, sůl, pepř, 2 lžíce másla, 3 rajčata, trochu tuku, 250 g smetany
Špenát necháme rozmrazit v cedníku. Brambory oloupeme, omyjeme a nakrájíme na tenké plátky. Opékáme je 4-5 minut v horkém oleji. Mezitím si předehřejeme troubu na 200°C. Stroužek česneku oloupáme a prolisujeme k bramborám. Osolíme, opepříme. Na pánvi rozehřejeme máslo a špenát v něm 2-3 minuty podusíme. Rajčata omyjeme a nakrájíme na plátky. Bramborové plátky, rozmražený špenát a rajčata střídavě vrstvíme do nákypové formy. Poslední vrstvou jsou brambory. Přelijeme je smetanou a na střední příčce trouby zapékáme dozlatova 35-45 minut.
RADA: Čerstvý špenát (600 g) musíte krátce spařit a dobře vymačkat.
časopis Nejlepší recepty)

BRAMBOROVÉ PLACKY SE ŠUNKOU A MRKVÍ
80 g šunky, 80 g anlické slaniny, 150 g hrubé mouky, 3 vejce, 1 lžíce kyselé smetany, 1/4 l mléka, 500 g moučných brambor, 2 velké mrkve, 4 stroužky česneku, 1 velká cibule, svazek petrželky, sůl, mletý pepř, 1 lžička Vegetky Vitana, Planta na smažení
Vejce rozmícháme s moukou, kyselou smetanou, solí a necháme půl hodiny odpočinout. Do směsi vmícháme mléko, nadrobné kostičky nakrájanou šunku a slaninu, nastrouhanou mrkev a brambory, jemně usekanou cibuli a petrželku. Přidáme česnek, sůl, pepř, Vegetku a opět promícháme. V prostorné pánvi rozpálíme Plantu, sběračkou nabereme bramborovou směs, utvoříme placky a smažíme po obou stranách do zlatova. Vyjmeme z pánve a osušíme papírovým ubrouskem.
Vynikající a křehounké placky podáváme s hlávkovým salátem a sklenicí chlazeného piva.
časopis Dobrou chuť!)

KARLŠTEJNSKÝ CHLEBÍČEK
4 vejce, 160 g pískového cukru, 500 g moučných brambor, špetka soli, 1/2 balíčku vanilkového cukru, 0,5 dcl rumu, 1/2 prášku do pečiva, máslo a mouka do formy, moučkový cukr na pocukrování
Omyté brambory uvaříme v osolené vodě do měkka, slijeme, horké oloupeme, dáme do předehřáté trouby a při 120°C necháme 20 minut "vypařit". Po vychladnutí jemně nastrouháme. Žloutky utřeme s třetinou pískového cukru, špetkou soli, vanilkovým cukrem a rumem do pěny. Vmícháme prášek do pečiva. Z bílků ušleháme tuhý sníh, do kterého zašleháme zbývající pískový cukr. Tuhý sníh vmícháme o žloutkové směsi a přimícháme nastrouhané brambory. Formu na pečení vymažeme máslem, vysypeme moukou, naplníme těstem, uhladíme povrch a pečeme v předehřáté troubě při 170-180°C asi 15 minut. Po upečení necháme ve formě 2 hodiny, vyklopíme, pocukrujeme a naporcujeme.
časopis Dobrou chuť!)

Granátnický pochod

Bramborové placky se šunkou a mrkví

Karlštejnský chlebíček

Brambory zapečené s rajčaty a špenátem

Autor:






Nejčtenější

Babička s dědou se starají o svá vnoučata - jedenáctietou Anežku a osmiletého...
Děti žily ve stanu, než je máma opustila. U prarodičů našly nový domov

Na 35 metrech čtverečních žijí ve dvou místnostech babička s dědou a jejich dvě vnoučata. Jejich máma a prarodičů nejmladší dcera je opustila. Do televizního...  celý článek

ilustrační snímek
Tři přesvědčení, která získáme v dětství, a neseme je až do dospělosti

I když si to občas nechceme připouštět, naše dětství mělo nepochybně velký vliv na to, jací lidé se z nás později stali. Podle odborníků v dětství vznikají tři...  celý článek

Ellen DeGeneresová na People's Choice Awards (Los Angeles, 7. ledna 2015)
Měla jsem deprese a navštěvovala jsem terapeuta, přiznala DeGeneresová

Ellen DeGeneresová (59) patří mezi nejúspěšnější ženy Hollywoodu. Má vlastní televizní show, je šťastně zadaná a nebojí se mluvit o své sexuální orientaci....  celý článek

Z Kary Robertsové se stala mořská víla, která má vlastní show, při které...
Z Američanky je profesionální mořská víla. Zbavila se tak mindráků

Američanka strávila přes 400 hodin výrobou kostýmu mořské víly. Díky rybímu ocasu může předvádět speciální podvodní show a splnit si sen. Jako podmořská bytost...  celý článek

Letošní podzim přeje barevným botám, stejně jako zdobení a různým texturám...
Obujte se do podzimu. Neokoukané kousky, které by vám neměly chybět

Poslední sluneční paprsky si můžete užít v pohodlných oxfordkách, elegantních kotníčkových střevíčkách nebo sexy upnutých kozačkách nad kolena. O slovo se...  celý článek

Další z rubriky

Švestkový závin s mákem
Víkendové pečení. Dejte si závin s mákem a švestkami, jablky či masem

Stejně jako se teď za sychravých rán balíme do šál a kabátů, můžeme zavinout naše oblíbené podzimní ingredience do některého ze snadných a rychlých těst. Ať už...  celý článek

Obrácený jablečný koláč
Tři nejjednodušší a přitom rafinované koláče ze zahradního ovoce

Co naplat, léto i se svými typickými plody se pomalu loučí a blížící se podzim signalizují jablka, švestky a hrušky dozrávající do své nejsladší chuti. Koláče...  celý článek

Rychlé jablečné řezy hrk-hrk
Kulajda, kančí roláda i řezy hrk-hrk. Podzimní menu podle blogerky

Ačkoli dnes jídlo miluje a je nejen jejím koníčkem, ale i povoláním, jako dítě se Andrea Motlíková ve svém talíři šťourala, maso nejedla a z polévky vyndávala...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

5 tipů, jak pečovat o ombré a nezničit si vlasy
5 tipů, jak pečovat o ombré a nezničit si vlasy

Vlasy vám zdobí čerstvé ombré, jenže co dál? Na hlavě máte teď hned dvě barvy s rozdílnými nároky a obě se hlasitě dožad... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.