Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Polévka gazpacho

  0:30aktualizováno  0:30
Každý den u nás najdete jeden letní recept. Nechte se inspirovat.

Gazpacho | foto: Mrowiecovapro iDNES.cz

Doba přípravy: 20 minut + doba na vychlazení

Suroviny na 4 porce:

  • 800 g zralých rajčat
  • 1 žlutá paprika (rozpůlená, zbavená semínek a nahrubo nakrájená)
  • 1/2 malé červené cibule (oloupané a nakrájené nahrubo)
  • 2 oloupané stroužky česneku
  • 200 g loupaných mandlí
  • 50 g staršího chleba či pečiva bez kůrky (střídku nahrubo nadrobte)
  • 500 ml rajčatové šťávy
  • extra panenský olivový olej
  • lžíce sherry octa
  • několik tenkých plátků španělské šunky Serrano nebo Pata negra
  • sůl
  • pepř

Postup:

1. Zeleninu, česnek, mandle a střídku pečiva dokonale rozmixujeme.

2. Do směsi přidáme rajčatovou šťávu, 6 lžic oleje, ocet, sůl, pepř a ještě jednou  promixujeme a na několik hodin dáme do chladničky.

3. Vychlazenou polévku podle potřeby dochutíme.

4. Šunku natrháme na kousky a s pár kapkami olivového oleje osmahneme na na pánvičce. Křupavou šunkou polévku posypeme.

Tip:
Před podáváním můžeme do talíře přidat kapku olivového oleje. Podáváme s toastem.

Autor:



Nejčtenější

Soutěž Léto v plavkách: hlasujte pro vítěze druhého kola!

Léto v plavkách - Kos

Plavky jsou pro nás nepostradatelnou součástí léta. Na pláži u moře, u rybníka i na koupališti, ale i při opalování na...

Dress code nemusí být v létě peklo. Pět tipů, jak na něj vyzrát

Výrazné kousky a doplňky mají na pracovišti stopku. Zbytečně by odváděly...

Formální oblečení může být pro někoho v parném horku jako noční můra. Dlouhé rukávy a upnutá sukně můžou rapidně...



K životu nepotřebujete spoustu oblečení, říká Kamila Boudová

Kamila Boudová, módní designérka

Vždycky ji zajímala móda. Kamila Boudová vystudovala oděvní design, pak působila v zahraničních firmách, pro které šili...

Vendula se těšila na nový účes. Proměna byla tak radikální, že se nepoznala

Proměna Venduly byla velmi razantní. Sama sebe v první chvíli vůbec nepoznala.

Od střední školy Vendula nezměnila účes. Ve svých šestadvaceti letech se rozhodla pro změnu, a proto se vydala do...

Svět mě dřív štval, dospěla jsem teprve nedávno, říká Simona Babčáková

Simona Babčáková

Proměna herečky Simony Babčákové na blondýnu se promítla i do chování lidí vůči ní. Na okolí působí jemněji, muži jsou...

Další z rubriky

Jedlé květy na talíři: čumbrkové opojení, šrušoto a antidepresivní kuličky

Antidepresivní kuličky

Napadlo vás někdy ochutnat květiny na louce nebo na vaší zahrádce? Kytkožroutka Jana Vlková shrnula všechny své...

Udělejte si doma Itálii. Recepty s gorgonzolou, parmazánem a asiagem

Grilovaný chřest a asiago

Italové sýry milují. Nejčastěji přidávají do jídla Parmigiano Reggiano, asiago a gorgonzolu, jež se hodí do studené i...

Limonáda z tibi krystalů. Letní hit pro osvěžení i elixír zdraví

tibi krystaly

Fermentovaná voda je nápoj, který si snadno připravíte doma a překvapíte jeho lahodnou chutí rodinu i návštěvu. Záleží...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!



Najdete na iDNES.cz