Jihomoravský region: Miroslavské meruňkobraní
Oslavy sklizně meruněk budou spojeny s ochutnávkou nejrůznějších meruňkových specialit a pálenek. Tradiční je soutěž v pojídání meruňkových knedlíků. V loňském roce jich vítěz spořádal 128 za 20 minut, a vytvořil tak absolutní rekord soutěže. Meruňkobraní je rovněž spojeno s jarmarkem, který nabídne stovky stánků s rozličnými předměty a ukázkami řemesel. Přichystán je také bohatý doprovodný program pro velké i malé návštěvníky. Více zde.
Liberecký region: Harrachovské pivní slavnosti
Na nedělních pivních slavnostech v Harrachově budete mít možnost ochutnat produkci místního minipivovaru, který se nachází v prostorách největších soukromých skláren. Během akce mohou návštěvníci poodhalit tajemství výroby piva, jejíž první fáze (vaření) probíhá přímo v pivovarské restauraci. Připraveno bude vhodné občerstvení, například prasátko a kuřata na grilu nebo bramboráky. Více zde.
Jihomoravský region: Festival národů Podyjí Mikulov
Na mikulovském náměstí se už potřinácté bude konat ojedinělý festival, jehož cílem je představit nejrůznější národnostní skupiny žijící ve zdejším regionu Podyjí. Kromě hudebních, tanečních a divadelních vystoupení čeká návštěvníky také bohatá gastronomická nabídka. V sobotu budete moci ochutnávat speciality ze 16 etnických kuchyní (například arménské, mongolské, romské, židovské či horňácké). Na programu je také degustace vín a v neděli akci zakončí veřejná snídaně na Kostelním náměstí. Více zde.
Olomoucký region: Jak chutnají členské země EU
Přijďte si kulturně i gastronomicky užít prázdninové nedělní odpoledne do šumperského Vlastivědného muzea. V rámci výstavy "Když jsem já sloužil to první léto", věnované chovu skotu a domácího zvířectva, proběhne ochutnávka některých oblíbených specialit z členských zemí Evropské unie. Hlavní téma je věnováno řízku, který se bude podávat v podobě milánské, vídeňské, řecké nebo španělské. Vhod jistě přijde i nabídka nejrůznějších národních salátů. Více zde.