Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Gastrotipy: Znojmo láká na víno a jazz, Praha na michelinskou kuchařku

  1:00aktualizováno  1:00
Jestli jste po svátcích hojnosti nezanevřeli na dobré jídlo, můžete se i v lednu těšit na spoustu zajímavých gastronomických událostí. Jednou z nich je například pražská návštěva michelinské kuchařky Reine Sammutové. Prožít můžete také masopust ve skanzenu, setkání jazzu s vínem nebo celorepublikový festival jídla.

Speciality michelinské kuchařky Reine Sammutové budete moci ochutnat od 7. do 12. ledna v pražské restauraci Avantgarde. | foto: Restaurant Avantgarde

Týden michelinské kuchyně

Uprostřed zimy zalije pražskou restauraci Avantgarde slunce. Hostem ve zdejší kuchyni bude michelinská kuchařka, Francouzka Reine Sammutová, o níž se říká, že servíruje slunce na talíři. V týdnu od 7. do 12. ledna se budou podávat čtyř až osmichodová menu, jejichž složení bude opravdu pestré. Hostům budou nabízeny pečlivě vybrané a uvařené lahůdky, tak jako je tomu v michelinskými hvězdami ověnčené restauraci Auberge La Fenière samotné Reine Sammutové. Více ZDE.

Masopust na Veselém Kopci

Tradiční masopust ve skanzenu na Veselém Kopci u Hlinska

Jen co skončily vánoční svátky, přiblížilo se masopustní období, které přináší do zimních měsíců radost a veselí prostřednictvím tradičních slavností a typických českých pokrmů. Ani na Veselém Kopci u Hlinska tomu nebude jinak. V sobotu 12. ledna na vás čeká kromě prohlídky skanzenu a zhlédnutí tradiční masopustní obhlídky také spousta dobrot. Podávat se budou zabijačkové pochutiny z Hospody Na vejměnku, která je součástí areálu. Více ZDE.

Grand Restaurant Festival

Interiér restaurace (Ilustrační snímek)

Nejlepší restaurace z celé České republiky, které získaly vysoké hodnocení v publikaci Maurerův výběr Grand Restaurant 2013, nabídnou od poloviny ledna až do konce února svá vytříbená menu za festivalové ceny. Tento ojedinělý festival plný nezapomenutelných chutí nabídne například nejlepší jídlo od maminky, speciality šéfkuchaře, sezonní potraviny, lokální receptury, degustační menu a mnoho dalšího. Více ZDE.

Znojmo v zajetí jazzu a vína

Znojmo

Propojení kouzelného prostředí středověkého města, moderní hudby a lahodného vína nabídne od 15. do 20. ledna již pošesté znojemský Jazz Fest. Hudební vystoupení obohatí degustace vín z několika vybraných vinařství. A také znojemské restaurace si pro své hosty připraví speciální jazzová menu. Více ZDE.

Máslo opravdu zblízka

V Muzeu másla Máslovice je do 27. ledna k  vidění betlém vyrobený z 25 kg.

Muzeum másla v Máslovicích nabízí svým návštěvníkům i v roce 2013 stálou interaktivní expozici, ve které je možné většinu exponátů také prakticky vyzkoušet. Jedná se o různé druhy máselnic, odstředivek, formiček na máslo, máslenek na servírování másla a další předměty související s výrobou másla. Vystavena je zde také ojedinělá kolekce obalů na máslo. Do 27. ledna je navíc v muzeu k vidění ojedinělý betlém vyrobený z 25 kilogramů másla. Více ZDE.

Tipy, kam za dobrým jídlem a pitím po celé České republice, najdete na www.gastronaut.cz

Autor:



Nejčtenější

Vědci našli 100 nejzdravějších potravin. Sádlo je v první desítce

(Ilustrační snímek)

Zdravé jídlo může v různých kontextech znamenat různé věci. Ale dá se o některých potravinách říct, že jsou to ty zcela...

Mrzí mě, že jsme smrti Filipa nedokázali zabránit, vyčítá si Janečková

Moderátorka Ester Janečková

Před čtyřmi roky přišla o synovce, když si tehdy čtrnáctiletý Filip kvůli negativním reakcím na svou homosexualitu vzal...



Baví mě nakupovat zlato, prohlásila vyměněná manželka v domácnosti

Lenka s manželem Pavlem (vpravo) a synem Edou.

Lenka má 15letého syna a je v domácnosti. Oba živí a brněnský podnájem za 20 tisíc platí její o šest let mladší manžel...

Sexy prádlo pro přítelkyni. Valentýnská proměna podle muže

Nákupy spodního prádla na Valentýna

Sen každého muže je, aby měl doma ženu skvělou a sexy. Svátek zamilovaných je pak ideální příležitostí partnerce sdělit...

Láska 2018: Panny čeká skvělý rok, Vodnářky se vrátí na zem... Co vy?

Valentýn je za rohem.

Postupem času i u nás svátek zamilovaných zakotvil a my jsme si zvykli si ho připomínat. Už není jen komerční...

Další z rubriky

Tipy na Silvestra: kanapky, rychlé dipy, koktejl i flambovaná káva

Kostky z opečeného lososa

Ať už plánujete na dnešní oslavu vyrazit za přáteli, nebo jste si pozvali hosty, budou se vám hodit následující tipy na...

Znovuobjevená špalda vtrhla do kuchyní. Proč jsou z ní buchty lepší?

Ilustrační snímek

Na rozdíl od bílé pšeničné mouky je ta špaldová tmavší, má oříškovou chuť a z výživového hlediska zdraví prospěšnější...

VIDEO: Poctivá gulášová polévka z hovězí kližky

Gulášová polévka

Hledáte dokonalé jídlo, které vás teď v zimě zasytí, uspokojí vaše chuťové buňky a spolu s krajícem chleba skvěle...

Červené rty nikdy nevyjdou z módy. Ani na Silvestra

Červené rty nikdy nevyjdou z módy. Ani na Silvestra

Arome.cz Červené rty sluší výrazným brunetám i křehkým blondýnkám. A z módy nevycházejí už pěknou řádku let. Že je na vás křiklav...

Najdete na iDNES.cz