Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Gastrotipy: Znojmo láká na víno a jazz, Praha na michelinskou kuchařku

  1:00aktualizováno  1:00
Jestli jste po svátcích hojnosti nezanevřeli na dobré jídlo, můžete se i v lednu těšit na spoustu zajímavých gastronomických událostí. Jednou z nich je například pražská návštěva michelinské kuchařky Reine Sammutové. Prožít můžete také masopust ve skanzenu, setkání jazzu s vínem nebo celorepublikový festival jídla.

Speciality michelinské kuchařky Reine Sammutové budete moci ochutnat od 7. do 12. ledna v pražské restauraci Avantgarde. | foto: Restaurant Avantgarde

Týden michelinské kuchyně

Uprostřed zimy zalije pražskou restauraci Avantgarde slunce. Hostem ve zdejší kuchyni bude michelinská kuchařka, Francouzka Reine Sammutová, o níž se říká, že servíruje slunce na talíři. V týdnu od 7. do 12. ledna se budou podávat čtyř až osmichodová menu, jejichž složení bude opravdu pestré. Hostům budou nabízeny pečlivě vybrané a uvařené lahůdky, tak jako je tomu v michelinskými hvězdami ověnčené restauraci Auberge La Fenière samotné Reine Sammutové. Více ZDE.

Masopust na Veselém Kopci

Tradiční masopust ve skanzenu na Veselém Kopci u Hlinska

Jen co skončily vánoční svátky, přiblížilo se masopustní období, které přináší do zimních měsíců radost a veselí prostřednictvím tradičních slavností a typických českých pokrmů. Ani na Veselém Kopci u Hlinska tomu nebude jinak. V sobotu 12. ledna na vás čeká kromě prohlídky skanzenu a zhlédnutí tradiční masopustní obhlídky také spousta dobrot. Podávat se budou zabijačkové pochutiny z Hospody Na vejměnku, která je součástí areálu. Více ZDE.

Grand Restaurant Festival

Interiér restaurace (Ilustrační snímek)

Nejlepší restaurace z celé České republiky, které získaly vysoké hodnocení v publikaci Maurerův výběr Grand Restaurant 2013, nabídnou od poloviny ledna až do konce února svá vytříbená menu za festivalové ceny. Tento ojedinělý festival plný nezapomenutelných chutí nabídne například nejlepší jídlo od maminky, speciality šéfkuchaře, sezonní potraviny, lokální receptury, degustační menu a mnoho dalšího. Více ZDE.

Znojmo v zajetí jazzu a vína

Znojmo

Propojení kouzelného prostředí středověkého města, moderní hudby a lahodného vína nabídne od 15. do 20. ledna již pošesté znojemský Jazz Fest. Hudební vystoupení obohatí degustace vín z několika vybraných vinařství. A také znojemské restaurace si pro své hosty připraví speciální jazzová menu. Více ZDE.

Máslo opravdu zblízka

V Muzeu másla Máslovice je do 27. ledna k  vidění betlém vyrobený z 25 kg.

Muzeum másla v Máslovicích nabízí svým návštěvníkům i v roce 2013 stálou interaktivní expozici, ve které je možné většinu exponátů také prakticky vyzkoušet. Jedná se o různé druhy máselnic, odstředivek, formiček na máslo, máslenek na servírování másla a další předměty související s výrobou másla. Vystavena je zde také ojedinělá kolekce obalů na máslo. Do 27. ledna je navíc v muzeu k vidění ojedinělý betlém vyrobený z 25 kilogramů másla. Více ZDE.

Tipy, kam za dobrým jídlem a pitím po celé České republice, najdete na www.gastronaut.cz

Autor:



Nejčtenější

Z oplácané puberťačky fitness ikonou s pekáčem buchet na břiše

Stefanie Macherhammerová

Příběh Stefanie Macherhammerové je důkazem, že i s takzvaně tlustými geny se můžete stát hvězdou sociálních sítí i...

Příběh Emy: Už tři roky jsem doma s dětmi, mateřskou nenávidím

Ilustrační snímek

Mám fajn manžela a dvě krásné děti. Když jsem otěhotněla poprvé, těšila jsem se, jak si budu s děckem užívat, jak budu...



Přecházel jsem tři týdny nachlazení, pak jsem upadl do bezvědomí

Ilustrační fotografie

Tři týdny jsem přecházel nachlazení, pak se mi udělalo špatně, upadl jsem do bezvědomí a zbytek už znám jen z...

První bedýnky jsme skládali v obýváku, říká podnikatelka Jana Bínová

Jana Bínová založila s manželem vlastní firmu na rozvoz bedýnek s farmářskými...

Když před osmi lety zjistila, že v zahraničí si lidé běžně objednávají dovoz zeleniny a dalších farmářských potravin až...

Jak snížit hladinu cukru v krvi? Jezte vlákninu, na smažené zapomeňte

Skvělým zdrojem vlákniny je celozrnné pečivo a zelenina (ilustrační snímek)

Zvýšená hladina cukru v krvi je příčinou řady zdravotních problémů. K udržení krevního cukru ve správných mezích může...

Další z rubriky

Chřest je opět tady! Zapečte ho, grilujte nebo dejte do polévky

chřest bílý a zelený

Sezona této báječné a nedoceněné zeleniny právě začala, potrvá jen do června. Na nic nečekejte a připravte rodině k...

Co jsme nachystaly na Jarmark? Makové koláčky, šátečky i muffiny

Pečení

Už tradičně můžete na dnešním jubilejním dvacátém Jarmarku v pražských Holešovicích ochutnat dobroty, které připravily...

Nebojte se jehněčího a kůzlečího masa. Je zdravé a skvěle chutná.

Pikantní jehněčí kýta

Světová kuchyně se na jaře bez masa z mladých jehňat a kůzlat neobejde. U nás však dnes není příliš běžné, mnoho...

Udělejte si na MDŽ radost novou kosmetikou

Udělejte si na MDŽ radost novou kosmetikou

Arome.cz Mezinárodní den žen si žádá oslavu. A pokud ne oslavu, tak alespoň nákupy. Co takhle podtrhnout svou ženskost novou výra...



Najdete na iDNES.cz