Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Borůvkobraní, špaldové i pivní slavnosti a další tipy na gastrotoulky

  0:53aktualizováno  0:53
Putování po naší krásné zemi a po jejích památkách si stále více turistů zpestřuje výlety za dobrým jídlem i pitím. Jestli i vy patříte mezi zapálené gastroturisty, máme pro vás několik jedlých tipů od redakce Gastronaut.cz. Najdete tu nejen mlynářské či pivní slavnosti, ale také trendy Slow Food v pojetí moravských kuchařů nebo akci, ze které se domů vrátíte s pusou modrou od borůvek.

O prázdninách můžete vyrazit za dobrotami třeba do lesa. Borůvky jsou skvělé nejen na koláč, ale třeba jen tak z keříku rovnou do pusy... (Ilustrační snímek) | foto: Profimedia.cz

Královéhradecký kraj: Mlynářské slavnosti v Babiččině údolí

Makové koláče.

Plno veselí zažijete tento víkend v Rudrově mlýně v Babiččině údolí v Ratibořicích. A protože k mlýnu patří mouka a k mouce pekaři, tak i těch tu bude dost a společně s nimi také jejich voňavé a křupavé výrobky. Ukázka pekařského umění bude probíhat v sobotu 7. července, celé slavnosti jsou však naplánovány na celý prodloužený víkend. Zajímavá je i nabídka stylového občerstvení, které se ponese v duchu života na mlýně za doby babičky Boženy Němcové. Těšit se můžete například na chleba se sádlem a cibulí, chleba s tvarohem a podmáslím, bramborové placky se škvarky, koláče nebo buchty. Více ZDE.

Plzeňský kraj: XX. nepomucké pivní slavnosti

Nepomuk, radnice a bývalý Dannerův pivovar

Více než 30 pivovarů se zapojí do jubilejních 20. pivních slavností v Nepomuku. Potkáte zde téměř všechny (mini) pivovary z Plzeňského kraje, ale také mnoho dalších, které nabídnou pestrou škálu pivních chutí vhodných pro muže i ženy. Cílem slavností, které probíhají na Náměstí Augustina Němejce, je představit piva, na něž v běžném obchodě nenarazíte, a se stejnou filozofií bude připraveno i občerstvení – ochutnáte například Přešínskou klobásu z rodinného řeznictví nebo hovězí hamburger z ekofarmy v sousední vesnici. Více ZDE.

Jihomoravský kraj: Jídlo z blízka

Jablečný štrůdl

Od 9. do 29. července bude Brno a brněnské okolí zasvěcené regionální gastronomii v pojetí Slow Food – tedy jídla dobrého, čistého a férového. Celkem 13 restaurací pro své hosty přichystalo degustační menu vytvořené výhradně ze surovin od těch nejlepších regionálních producentů. Akci doprovází bohatý doprovodný program se širokou nabídkou dílen, zajímavá bude například přednáška o vaření z různých druhů obilovin nebo vás v restauraci La Bouchée naučí, jak správně vytáhnout štrúdl. Těšit se můžete také na speciální degustace řízené známými autory a autorkami kuchařských knih nebo na několik setkání s vínem. Více ZDE.

Olomoucký kraj: Špaldové bioslavnosti 2012

Špaldový chléb

Máte rádi bio? Pak byste neměli chybět na letošních bioslavnostech, které se budou konat 14. července ve Starém městě pod Sněžníkem. Akce bude probíhat ve velkém stylu, neboť se bude zároveň oslavovat 20. výročí vzniku pořadádající společnosti PRO-BIO. Jak sám název napovídá, velký prostor bude dán špaldě, s níž bude provázán celý program, po celý den pak můžete ochutnávat nabídku stánků určenou pro vegetariány, vegany i nadšené masaře. Rodiče jistě uvítají koutek pro děti s různými soutěžemi a atrakcemi, atmosféru doplní také zajímavá muzika – například v pojetí skupiny Spálený sušenky. Více ZDE.

Jihočeský kraj: Borůvkobraní

Borůvky, lesní plody

Tradiční borůvková slavnost města Borovany patří mezi stálice prázdninové gastronomické scény. Těšit se můžete 14. a 15. července na záplavu modrých kuliček v nejrůznější podobě a chuti – pusu vám spolehlivě zamodří borůvkové lívanečky, koláče či knedlíky a možná také borůvková medovina, která patří mezi letošní novinky. Borůvkové speciality chystají i místní restaurace nebo si můžete pořídit Borůvkovou kuchařku a vyzkoušet recepty doma. Chybět nebude ani kulturní a sportovní program pro všechny věkové kategorie. Více ZDE.

Autor:






Nejčtenější

V manželství jsou lidé šťastnější a žijí déle, ukázal výzkum.
Příběh Ondřeje: Žena mě má za malé dítě, nemám chvíli klidu

Už se pomalu blížím důchodu a jak jsem se na něj vždycky těšil, tak si poslední dobou říkám, že snad budu pracovat, dokud nepadnu. Aspoň v té práci nemusím být...  celý článek

Jana Bělobrádková se stará o tři děti.
Bartošová, Bělobrádková a Babišová: Své manžely v politice podporujeme

Bez podpory své partnerky žádný politik dlouhodobě neuspěje. Kdo stojí po boku nejvýraznějších osobností letošních voleb? Oslovili jsme manželky lídrů...  celý článek

(Ilustrační snímek)
Od hltače po požitkáře. Osm typů jedlíků, aneb jsme to, co jíme?

Jídlo už dávno nemá jen funkci utišení hladu. Žijeme v době, kdy se z vaření stal módní trend. Jíst musíme všichni a stravování podle současných trendů patří k...  celý článek

Zpěvačka Paloma Faith na Britain Q Awards (Londýn, 18. října 2017)
Moje děti budou genderově neutrální, říká zpěvačka Paloma Faith

Loni v prosinci se britská zpěvačka Paloma Faith (36) poprvé stala maminkou. S francouzským partnerem Leymanem Lahcinem (30) by chtěla mít další potomky....  celý článek

Ilustrační fotografie
Co dělat, když tělo zadržuje vodu. Na vině může být špatné jídlo i nemoc

Je to vůbec možné, aby se naše tělo příliš „zavodnilo“, když je vlastně z vody? No ano, je. Nejsme totiž z vody úplně a jak praví staré rčení: všeho moc škodí.  celý článek

Další z rubriky

Pečené kuře s kaštanovou nádivkou
Jedlé kaštany jsou podzimní delikatesa. Právě teď je jejich čas

Určitě je znáte z vánočních a zimních trhů, kde si je kupujete pečené do kornoutu. Zkuste je však zakomponovat častěji do jídelníčku. Kromě toho, že vám...  celý článek

Dýňové kari se zázvorem
Dýně není jen na polévku. Zkuste třeba muffiny, chlebíček nebo kari

Jedním z jasných signálů, že je tady podzim, jsou také zářivě oranžové buclaté plody dýní. Ty jsou oblíbenou přísadou do husté zahřívací polévky, ale tuto...  celý článek

Sýr pečený v troubě
Soumrak smažáku. Rychlé a skvělé večeře pro milovníky sýra

Zapomeňte na smažený sýr, stálici jídelních lístků českých pohostinství i rodinných jídelníčků od Aše až po Jablunkov. Tyhle báječné sýrové dobroty se nesmaží...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

Novinky ve světě micelárek: dvoufázová voda, nebo micelární gel?
Novinky ve světě micelárek: dvoufázová voda, nebo micelární gel?

Před pár lety si všichni pořizovali micelární vodu, výrobci ale zašli ještě dál. Zázračné micely, které vážou všechny ne... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.