Doporučujeme

Podzim na talíři chutná po zvěřině, ovoci, zelenině nebo houbách... (Ilustrační snímek)

Podzim na talíři chutná po zvěřině, ovoci, zelenině nebo houbách... (Ilustrační snímek) | foto: Profimedia.cz

Gastro tipy: v říjnu můžete ochutnat podzim i Francii

  • 15
Pro mnoho lidí je podzim protivné šedivé období, kdy se brzy stmívá a chlad zalézá pod kůži. Když se ale na tento pošmourný čas podíváte přes okraj jídelního lístku, hned se vám bude zdát přívětivější. Užijte si zvěřinové hody, podzimní úrodu ovoce a zeleniny, posvícení, výlovy rybníků i farmářské trhy. My vám poradíme, kde svým chuťovým buňkám můžete v příštích dnech udělat radost.

Týden francouzských specialit

V restaurantu Oliva v Plavecké ulici v Praze můžete od 17. do 22. října ochutnat francouzskou kuchyni.

Speciality tradiční francouzské domácí kuchyně můžete od 17. do 22. října 2011 ochutnat v pražské restauraci Oliva v Plavecké ulici, jejíž majitelé manželé Červenkovi se vyznávají z lásky ke středozemní kuchyni.

Šéfkuchařka Světlana Červenková hledá při sestavování menu inspiraci v Itálii, Řecku, Španělsku, Maroku nebo Libanonu, tentokrát ale zamířila do Francie. Speciální týdenní menu vás jako mávnutím kouzelného proutku přenese do země skvělého jídla a vynikajícího vína, kde oběd není nudnou povinností, ale doslova obřadem.

Dáte si raději quiche s lososem a pórkem, pošírované vajíčko Meurettes, pěnu z kuřecích jatýrek, králíka na dijonské hořčici, telecí blanquette s rýžovým pilafem, mušle na černém pivu, čokoládovou pěnu nebo plovoucí dezert?

Více ZDE.

Podzim na talíři

Konfitované jelení kousky s hruškovou omáčkou a domácími knedlíčky se špekem v rámci Festivalu chutí - vůně podzimu nabízí restaurace Austria v Praze 5

Vychutnat si dobu hojnosti, kdy dozrává ovoce, zelenina, lesy jsou plné hub a dalších lesních plodů, k tomu začínají myslivecké hony, můžete i prostřednictvím druhého ročníku gastronomického Festivalu chutí s podtitulem Vůně podzimu.

Probíhá od 20. října do 20. listopadu 2011 ve čtrnácti restauracích po celé České republice a svým návštěvníkům nabídne kulinářské dobroty, jako jsou srnčí medailonky na rozmarýnu, dýňové rizoto či jelení hřbet s kaštanovým pyré.

"Původně jsme festival chtěli zaměřit pouze na různé druhy zvěřiny, ale byla by škoda opomíjet i další suroviny, jako jsou jablka, hrušky nebo v poslední době velmi oblíbené dýně," prozrazuje ředitel pořádající společnosti Alakarte Pavel Suchánek.

Vstupenkou na festival je potvrzená rezervace z webu Festivalchuti.cz, kde najdete také informace o jednotlivých festivalových menu a zúčastněných restauracích.


  • Vybrali jsme pro Vás