Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Gastro tipy: v říjnu můžete ochutnat podzim i Francii

  13:56aktualizováno  13:56
Pro mnoho lidí je podzim protivné šedivé období, kdy se brzy stmívá a chlad zalézá pod kůži. Když se ale na tento pošmourný čas podíváte přes okraj jídelního lístku, hned se vám bude zdát přívětivější. Užijte si zvěřinové hody, podzimní úrodu ovoce a zeleniny, posvícení, výlovy rybníků i farmářské trhy. My vám poradíme, kde svým chuťovým buňkám můžete v příštích dnech udělat radost.
Podzim na talíři chutná po zvěřině, ovoci, zelenině nebo houbách... (Ilustrační snímek)

Podzim na talíři chutná po zvěřině, ovoci, zelenině nebo houbách... (Ilustrační snímek) | foto: Profimedia.cz

Týden francouzských specialit

Restaurant Oliva v Plavecké ulici v Praze

V restaurantu Oliva v Plavecké ulici v Praze můžete od 17. do 22. října ochutnat francouzskou kuchyni.

Speciality tradiční francouzské domácí kuchyně můžete od 17. do 22. října 2011 ochutnat v pražské restauraci Oliva v Plavecké ulici, jejíž majitelé manželé Červenkovi se vyznávají z lásky ke středozemní kuchyni.

Šéfkuchařka Světlana Červenková hledá při sestavování menu inspiraci v Itálii, Řecku, Španělsku, Maroku nebo Libanonu, tentokrát ale zamířila do Francie. Speciální týdenní menu vás jako mávnutím kouzelného proutku přenese do země skvělého jídla a vynikajícího vína, kde oběd není nudnou povinností, ale doslova obřadem.

Dáte si raději quiche s lososem a pórkem, pošírované vajíčko Meurettes, pěnu z kuřecích jatýrek, králíka na dijonské hořčici, telecí blanquette s rýžovým pilafem, mušle na černém pivu, čokoládovou pěnu nebo plovoucí dezert?

Více ZDE.

Podzim na talíři

Konfitované jelení kousky s hruškovou omáčkou a domácími knedlíčky se špekem v

Konfitované jelení kousky s hruškovou omáčkou a domácími knedlíčky se špekem v rámci Festivalu chutí - vůně podzimu nabízí restaurace Austria v Praze 5

Vychutnat si dobu hojnosti, kdy dozrává ovoce, zelenina, lesy jsou plné hub a dalších lesních plodů, k tomu začínají myslivecké hony, můžete i prostřednictvím druhého ročníku gastronomického Festivalu chutí s podtitulem Vůně podzimu.

Probíhá od 20. října do 20. listopadu 2011 ve čtrnácti restauracích po celé České republice a svým návštěvníkům nabídne kulinářské dobroty, jako jsou srnčí medailonky na rozmarýnu, dýňové rizoto či jelení hřbet s kaštanovým pyré.

"Původně jsme festival chtěli zaměřit pouze na různé druhy zvěřiny, ale byla by škoda opomíjet i další suroviny, jako jsou jablka, hrušky nebo v poslední době velmi oblíbené dýně," prozrazuje ředitel pořádající společnosti Alakarte Pavel Suchánek.

Vstupenkou na festival je potvrzená rezervace z webu Festivalchuti.cz, kde najdete také informace o jednotlivých festivalových menu a zúčastněných restauracích.

Autor:



Nejčtenější

Análie nebo Melanomia? Rodiče se předhánějí ve vymýšlení neobvyklých jmen

(Ilustrační snímek)

Většina z nás vybírala jména potomků v rodině, případně ve známé knížce Jak se bude jmenovat? Výběr jména u nás i dnes...

Klidně bych kvůli roli přibrala i dvacet kilo, přemýšlí Bára Poláková

Barbora Poláková

Herečka a zpěvačka Barbora Poláková se kvůli klipu k jedné z písniček připravované desky ostříhala. Krátkovlasou...



Koupelna bez teplé vody a všude zima. Mise pomohla tátovi s malým synem

Julián s Matyáškem si během rekonstrukce bytu užívali v Mikulově.

Svého drogového období Julián (29) lituje. Jenže nezůstalo bez následků, ze vztahu s přítelkyní se narodil syn Matyáš,...

Příběh Aleny: Nastěhoval se k nám švagr, manžel to neřeší, já zuřím

(ilustrační snímek)

Před pár týdny jsme poskytli na pár dní azyl bratrovi manžela. Žena ho vyhodila a neměl rychle kam jít. Z dočasného...

Ženské křivky jsou nyní více v kurzu, pochvaluje si Kate Winsletová

Kate Winsletová na Hollywood Film Awards (Beverly Hills, 5. listopadu 2017)

Od natáčení Titanicu uplynulo dvacet let. Herečka Kate Winsletová (42) se už tehdy pyšnila ženskými tvary. Po premiéře...



Další z rubriky

Pořádně husté kaše podle Jany a Davida. Snídaně, která vás probere

Jana a David Borozidisovi spolu pracovali v reklamce a rádi snídali kaše. Dnes...

Ona byla herečka, on kameraman a před pár lety se potkali v práci. Zjistili, že je spolu baví snídat a že jejich kaše...

Pavouci, myši, čarodějnice. Halloweenská party nejen pro děti

Čarodějnické prsty

Blíží se konec října a s ním také období oblíbených halloweenských večírků, jež milují zejména děti, které tolik baví...

Sýry pravé i falešné, kolik obsahují vápníku a s jakým vínem je párovat

Vyzrálejší, chuťově výraznější až pikantnější sýry si nejlépe rozumí se...

Málokterá potravina je tak samozřejmou součástí českých ledniček a prostřených stolů. Sýry milujeme k snídani, obědu,...



Najdete na iDNES.cz