Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Jezte jako ve Francii: uvařte si ratatouille a upečte lotrinský koláč

  0:11aktualizováno  0:11
Nenechte se odradit pověstí francouzských receptů. Nejsou tak složité a záhadné, jak se říká, a navíc žádný učený z nebe nespadl. Vyzkoušejte s námi pár jídel od jednoduššího toustu po vyhlášené dezerty. Uvidíte, že si Francii domů můžete přivolat snáze, než jste si mysleli.

Lotrinský koláč | foto: MF DNES

Ratatouille

Recepty z Francie: Ratatouille

Příprava 30 minut. vaření 40 minut

• 2 malé lilky
• 2 cuketky
• 3 stroužky česneku
• 1 velká žlutá cibule
• 2 papriky (červená a žlutá)
• 5 zralých rajčat
• 6 lžic olivového oleje
• sůl
• pepř
• čerstvé bylinky (petržel nebo rozmarýn, tymián, bazalka)

Postup:

1. Omyté lilky podélně rozřízneme a nakrájíme na silnější plátky, to samé uděláme s cuketkami. Plátky lilku osolíme a necháme je na sítu vypotit.

2. Česnek nakrájíme na plátky, cibuli rozpůlíme a nakrájíme na tenké plátky.

3. Papriky rozpůlíme, vykrojíme stopku a jádřinec a pokrájíme je na kousky. Rajčata spaříme v horké vodě, oloupeme, příčně rozpůlíme a nad sítkem z nich vymáčkneme šťávu. Semínka vyhodíme, šťávu z rajčat uchováme a dužinu pokrájíme.

4. V hlubší pánvi rozehřejeme polovinu oleje. Nejprve opečeme osušené kousky lilku a po opečení je přesuneme na talíř. Pak opečeme cukety, ty kratší dobu než lilek. Odložíme je také stranou a opečeme papriky. I ty dáme stranou.

5. Do pánve přilijeme zbylý olej, orestujeme na něm cibuli, přidáme česnek, přihodíme kousky rajčat a přilijeme šťávu z rajčat.

6. Do pánve vrátíme opečený lilek, cukety a papriky, dochutíme solí, pepřem, přidáme natrhané bylinky a společně asi pět minut prohřejeme. Podáváme s čerstvou bagetou nebo chlebem.

Francie vonící z vašeho bytu

Francouzská kuchyně dostane vás, vaše hosty, ale i uživatele na Labuznik.cz. Pochlubte se svými fotkami, jak se vám povedl obrácený koláč nebo kohout na víně.

Lotrinský koláč

Lotrinský koláč

Příprava 30 min., chlazení 20 min., pečení 45 min.

• 200 g hladké mouky
• špetka soli
• 100 g studeného másla
• 3 velká vejce + 1 žloutek
• 150 g anglické slaniny
• 200 ml smetany na vaření
• 200 g crème fraiche
• špetka mletého muškátového oříšku
• 100 g sýra gruyère či ementálu

Čtěte v pondělí

Recepty z Francie: Ratatouille

Další francouzské recepty najdete v příloze MF DNES OnaDnes 25.8.

1. Z mouky, soli, másla, žloutku a 3 lžic studené vody zpracujeme těsto, které vyválíme na placku větší, než je koláčová forma. Vyložíme jím formu, zbytky přesahující okraje odřízneme. Dno propícháme vidličkou a odložíme do chladu.

2. Troubu předehřejeme na 200 °C. Dno koláče vyložíme alobalem, zatížíme (například fazolemi) a v troubě 12 minut předpečeme.

3. Slaninu pokrájíme na kousky, na pánvi ji opečeme a vypečený tuk slijeme.

4. V misce prošleháme vidličkou vejce, smetanu a crème fraiche, trochu soli a muškátový oříšek. Část sýra nastrouháme, zbytek pokrájíme na kostičky.

5. Na předpečený korpus nasypeme opečenou slaninu, kostky sýra, zalijeme směsí vajec a smetany, posypeme strouhaným sýrem a pečeme ve vyhřáté troubě asi 30 minut.

Autoři:






Nejčtenější

Ellen DeGeneresová na People's Choice Awards (Los Angeles, 7. ledna 2015)
Měla jsem deprese a navštěvovala jsem terapeuta, přiznala DeGeneresová

Ellen DeGeneresová (59) patří mezi nejúspěšnější ženy Hollywoodu. Má vlastní televizní show, je šťastně zadaná a nebojí se mluvit o své sexuální orientaci....  celý článek

Maďarský guláš z vepřového masa
Guláš nejen předvolební. Dejte si klasiku z hovězího či vepřového masa

Za několik dnů tu máme volby a s tímto obdobím býval už za dob Rakouska-Uherska spjatý zvyk podávat voličům předvolební guláš uvařený nebo aspoň podávaný...  celý článek

Gabrielle Unionová (Beverly Hills, 26. února 2017)
Devětkrát jsem potratila. Dítě pořád chci, říká herečka Unionová

Americká herečka Gabrielle Unionová (44) se s manželem Dwaynem Wadem (36) snaží delší dobu o potomka. Devětkrát podstoupila umělé oplodnění, ale pokaždé...  celý článek

ilustrační snímek
Není vaše dítě osamělé? Víme, jak mu pomoci získat nové kamarády

Pokud je vaše dítě spíše introvertnější typ, možná jste si již někdy položili otázku, zda se necítí osaměle a neprospělo by mu víc kamarádů. Přinášíme vám...  celý článek

Letošní podzim přeje barevným botám, stejně jako zdobení a různým texturám...
Obujte se do podzimu. Neokoukané kousky, které by vám neměly chybět

Poslední sluneční paprsky si můžete užít v pohodlných oxfordkách, elegantních kotníčkových střevíčkách nebo sexy upnutých kozačkách nad kolena. O slovo se...  celý článek

Další z rubriky

Pečené kuře s kaštanovou nádivkou
Jedlé kaštany jsou podzimní delikatesa. Právě teď je jejich čas

Určitě je znáte z vánočních a zimních trhů, kde si je kupujete pečené do kornoutu. Zkuste je však zakomponovat častěji do jídelníčku. Kromě toho, že vám...  celý článek

Švestkový závin s mákem
Víkendové pečení. Dejte si závin s mákem a švestkami, jablky či masem

Stejně jako se teď za sychravých rán balíme do šál a kabátů, můžeme zavinout naše oblíbené podzimní ingredience do některého ze snadných a rychlých těst. Ať už...  celý článek

Šneky z majolkového těsta s mákem
Co přineseme na Jarmark? Makové šneky, tvarohové šátečky i rösti

Už tradičně přispívají členky a spolupracovnice redakce OnaDnes.cz do kasičky Nadace Terezy Maxové dětem také prostřednictvím domácích dobrot, které přinesou...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

Jemné metalické líčení: Jediný třpytivý makeup, se kterým můžete i do práce
Jemné metalické líčení: Jediný třpytivý makeup, se kterým můžete i do práce

Patříte mezi milovnice třpytek, ale nemůžete si dovolit nosit do práce příliš výrazné líčení? Sáhněte po metalických očn... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.