Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Francie s vůní česneku, rozmarýnu a tymiánu

  10:42aktualizováno  10:42
Málokterá evropská kuchyně je tak rafinovaná a pestrá jako ta francouzská, ve které se mísí romantická tajemství šlechtických budoárů se šťavnatostí Středozemí a zemitostí horských usedlostí.

Králík na česneku a rozmarýnu - 60 minut | foto: MF DNES

Quiche se sýrem, špenátem a smetanou

NA FORMU průměr 24 CM
Potřebujete


Quiche se sýrem, špenátem a smetanou 200 g hladké mouky
4 lžíce másla nebo oleje
1 vejce
1 lžička soli

Na náplň:

4 plátky slaniny
1 lžíce olivového oleje
1 cibule a stroužek česneku
250 ml smetany na šlehání
100 g ementálu
5 vajec
400 g čerstvého špenátu
sůl
pepř
muškátový oříšek

1. Mouku, sůl, máslo a vejce zpracujeme na pevné těsto. Vytvarujeme kouli, zabalíme do fólie a necháme v chladu. Troubu zahřejeme na 200 stupňů.

2. Rozválíme na placku o průměru asi 26 cm, přeneseme a prsty vtlačíme do koláčové formy. Propícháme, vyložíme pečicím papírem, zatížíme fazolemi a pečeme 10 minut, vyndáme papír s fazolemi a ještě pečeme. Snížíme teplotu a korpus vyndáme z trouby.

3. Listy špenátu omyjeme, spaříme a necháme okapat. V hlubší pánvi na oleji opečeme slaninu, cibuli a česnek. Vmícháme smetanu, sýr, vejce a špenát. Osolíme a ochutíme.

4. Vlijeme na základ, povrch posypeme strouhaným sýrem a pečeme 35-40 minut.

Králík na česneku a rozmarýnu

PRO 4 OSOBY
Potřebujete:


Králík na česneku a rozmarýnu4 porce králíka
1 hlavička česneku
2 mladé cibulky
pár snítek rozmarýny
sůl
mletý pepř
4 lžíce oleje
100 g slaniny (špeku)
100 ml bílého suchého vína
1 lžíce másla
trochu vody nebo vývaru na podlití

1. Porce králíka odblaníme, omyjeme a prošpikujeme slaninou. Polovinu oleje smícháme s bílým vínem, 3 stroužky česneku utřeného se solí a polovinou usekané rozmarýny.

2. Vložíme do porcelánové mísy, potřeme olejovou směsí a přidáme zbylé celé stroužky česneku a rozpůlené cibulky.
Přikryjeme a necháme marinovat. V kastrole rozpálíme olej, osmahneme na něm ze všech stran porce králíka, přidáme marinádu a posypeme rozmarýnou.
Přidáme máslo, podlijeme a pečeme pod poklicí do změknutí. Na závěr krátce dopečeme bez poklice.

Salát Nioise s tuňákem

PRO 4 OSOBY
Potřebujete:


Salát Nioise s tuňákem1 větší ledový salát nebo jiný oblíbený listový salát
1 svazek lahůdkových cibulek
4 papriky, barevné
4 větší rajčata
1 menší salátová okurka
250 g konzervovaného tuňáka ve vlastní šťávě
20 černých oliv
4 řezy sardelek
čerstvá snítka tymiánu

Na zálivku:
6 lžic olivového oleje
1-2 lžičky dijonské hořčice
3-4 lžíce vinného octa
sůl
čerstvě mletý pepř
1 stroužek česneku, utřeného

1. Salát omyjeme, listy osušíme, natrháme a vložíme do větší, nejlépe skleněné mísy. Zeleninu omyjeme, očistíme, nakrájíme a s kousky tuňáka bez nálevu, řezy sardelek a celými vypeckovanými olivami přidáme do mísy.

2. V misce smícháme ocet, sůl, mletý pepř, hořčici a utřený česnek a postupně zašleháme olej, prošleháváme, dokud se všechny suroviny nespojí.

3. Salát v míse pokapeme zálivkou a lehce promícháme. Nakonec posypeme lístky čerstvého tymiánu.

Kuře na baskický způsob 

PRO 4 OSOBY
Potřebujete: 

Kuře na baskický způsob1 kuře nebo 4 kuřecí čtvrtky
3 lžíce olivového oleje
1 velká cibule
4 stroužky česneku
2 větší zelené sladké papriky
2 větší rajčata
100-150 ml bílého suchého vína
pár snítek čerstvého oregana
sůl a mletý pepř na dochucení

1. Kuře rozporcujeme na čtvrtiny. Naříznutá rajčata oloupeme a nakrájíme.
Zeleninu očistíme a nakrájíme. V kastrole rozpálíme olej, osmahneme na něm porce kuřete ze všech stran.

2. Kuře osolíme, přidáme nakrájenou cibuli a česnek a ještě chvíli opékáme.
Ke kuřeti vložíme rajčata a papriky, chvíli společně dusíme, podlijeme vínem, přidáme čerstvé oregano, pepř a dusíme. Během dušení podle potřeby podléváme vodou nebo vínem.

3. Když je kuře měkké, odstavíme z ohně a necháme přikryté ještě 10 minut stát.
60 min.

Suflé se sýrem a se smetanou

PRO 4 OSOBY
Potřebujete:

Suflé se sýrem a se smetanou200 ml smetany ke šlehání
1 lžíce maizeny nebo solamylu
2 lžíce másla + trochu na vymazání formy
sůl, mletý bílý pepř
špetka muškátového oříšku
5 vajec
150 g ementálu
4 lžíce parmazánu

1. Troubu předehřejeme na 160 stupňů. Větší formu nebo 4 zapékací misky vymažeme důkladně máslem. V kastrolu se silným dnem rozmícháme škrobovou moučku se smetanou, osolíme, okořeníme, přidáme máslo a na mírném plameni za stálého míchání zahříváme do zhoustnutí.

2. Směs necháme trochu zchladnout a do vlažné směsi vmícháme postupně žloutky a nastrouhané sýry. Z bílků ušleháme tuhý sníh, který zlehka zapracujeme do hmoty. Připravené formy plníme do 2/3 a pečeme asi 25 minut. Ihned podáváme s různými listovými saláty, červenou čekankou a bagetou.

Crepes Suzette s pomerančem

PRO 4 OSOBY
Potřebujete:

Na těsto:
Crepes Suzette s pomerančem100 g hladké mouky
špetka soli
250 ml mléka
50 ml vody
1 lžička cukru moučka
2 vejce
1 lžíce rostlinného oleje

Na omáčku:
6 lžic cukru
60 g másla
300 ml pomerančové šťávy
pomerančová a citronová kůra
40 ml likéru Grand Marnier
2-3 lžíce brandy nebo koňaku
1 pomeranč na ozdobu

1. Mouku se solí, lžičkou cukru, mlékem, vodou, vejci a olejem promícháme a opečeme všechny palačinky.

2. V pánvi rozehřejeme máslo, přidáme cukr a rozpustíme ho na karamel. Přiléváme pomerančovou šťávu, přidáme kůru z citronu a pomeranče, povaříme a přilijeme likér.

3. Palačinky přeložíme, vložíme do omáčky. Pak je přelijeme brandy, zapálíme a oflambujeme. Podáváme s omáčkou, poprášené cukrem a zdobené pomerančem.

Čím zapít speciality z Francie?
Sommeliér Jan Martínek z firmy Vicom doporučuje:

K SALÁTU s tuňákem bude ladit bílé víno Muscadet Sur Lie z oblasti řeky Loiry, výraznější v aromatu. Cena 229 Kč.

KE KRÁLÍKOVI si dejte Bordeaux Blanc Louis de Montgerac, typicky francouzské suché víno s vyváženou chutí. Cena 183 Kč.

K PALAČINKÁM vyzkoušejte sladké dezertní víno Louis de Montgerac Sauternes, které zchlaďte na 4 °C. Cena 671 Kč. Více na www.cellarius.cz

Autoři:






Nejčtenější

Jana Bělobrádková se stará o tři děti.
Bartošová, Bělobrádková a Babišová: Své manžely v politice podporujeme

Bez podpory své partnerky žádný politik dlouhodobě neuspěje. Kdo stojí po boku nejvýraznějších osobností letošních voleb? Oslovili jsme manželky lídrů...  celý článek

(Ilustrační snímek)
Uši se čistí samy, my to dělat nemusíme. Když už, tak jen jemně

Nahromaděný ušní maz svádí k odstraňování, někdo ho dokonce považuje za znak nedostatečné hygieny. A tak uši čistí víc a víc. Ve skutečnosti tolik pozornosti...  celý článek

Iva Frühlingová (11. října 2017)
Iva Frühlingová: Každá máma si občas potřebuje odpočinout od dětí

Bývalá modelka a zpěvačka Iva Frühlingová (35) se ukázala po delší době ve společnosti. Rozpovídala se o mateřství na plný úvazek, nové knize a nápadech na...  celý článek

Letošní podzim přeje barevným botám, stejně jako zdobení a různým texturám...
Obujte se do podzimu. Neokoukané kousky, které by vám neměly chybět

Poslední sluneční paprsky si můžete užít v pohodlných oxfordkách, elegantních kotníčkových střevíčkách nebo sexy upnutých kozačkách nad kolena. O slovo se...  celý článek

(Ilustrační snímek)
Od hltače po požitkáře. Osm typů jedlíků, aneb jsme to, co jíme?

Jídlo už dávno nemá jen funkci utišení hladu. Žijeme v době, kdy se z vaření stal módní trend. Jíst musíme všichni a stravování podle současných trendů patří k...  celý článek

Další z rubriky

Sýr pečený v troubě
Soumrak smažáku. Rychlé a skvělé večeře pro milovníky sýra

Zapomeňte na smažený sýr, stálici jídelních lístků českých pohostinství i rodinných jídelníčků od Aše až po Jablunkov. Tyhle báječné sýrové dobroty se nesmaží...  celý článek

Švestkový závin s mákem
Víkendové pečení. Dejte si závin s mákem a švestkami, jablky či masem

Stejně jako se teď za sychravých rán balíme do šál a kabátů, můžeme zavinout naše oblíbené podzimní ingredience do některého ze snadných a rychlých těst. Ať už...  celý článek

Pikantní zeleninová polévka
Pórková, s květákem i paprikou. Nejlepší podzimní polévky pro zahřátí

Nejsychravější a zároveň nejmalebnější roční období už úřaduje nejen v kalendáři, ale také za okny, takže je pravý čas na husté zeleninové polévky. Kromě toho,...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

Nestíháte? Tyhle účesy zvládnete za 5 minut
Nestíháte? Tyhle účesy zvládnete za 5 minut

Nestíháte rande, pracovní schůzku nebo hodit děti do školy? Máme pro vás tipy na účesy, které budete mít hotové do 5 min... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.