Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Francie s vůní česneku, rozmarýnu a tymiánu

  10:42aktualizováno  10:42
Málokterá evropská kuchyně je tak rafinovaná a pestrá jako ta francouzská, ve které se mísí romantická tajemství šlechtických budoárů se šťavnatostí Středozemí a zemitostí horských usedlostí.

Králík na česneku a rozmarýnu - 60 minut | foto: MF DNES

Quiche se sýrem, špenátem a smetanou

NA FORMU průměr 24 CM
Potřebujete


Quiche se sýrem, špenátem a smetanou 200 g hladké mouky
4 lžíce másla nebo oleje
1 vejce
1 lžička soli

Na náplň:

4 plátky slaniny
1 lžíce olivového oleje
1 cibule a stroužek česneku
250 ml smetany na šlehání
100 g ementálu
5 vajec
400 g čerstvého špenátu
sůl
pepř
muškátový oříšek

1. Mouku, sůl, máslo a vejce zpracujeme na pevné těsto. Vytvarujeme kouli, zabalíme do fólie a necháme v chladu. Troubu zahřejeme na 200 stupňů.

2. Rozválíme na placku o průměru asi 26 cm, přeneseme a prsty vtlačíme do koláčové formy. Propícháme, vyložíme pečicím papírem, zatížíme fazolemi a pečeme 10 minut, vyndáme papír s fazolemi a ještě pečeme. Snížíme teplotu a korpus vyndáme z trouby.

3. Listy špenátu omyjeme, spaříme a necháme okapat. V hlubší pánvi na oleji opečeme slaninu, cibuli a česnek. Vmícháme smetanu, sýr, vejce a špenát. Osolíme a ochutíme.

4. Vlijeme na základ, povrch posypeme strouhaným sýrem a pečeme 35-40 minut.

Králík na česneku a rozmarýnu

PRO 4 OSOBY
Potřebujete:


Králík na česneku a rozmarýnu4 porce králíka
1 hlavička česneku
2 mladé cibulky
pár snítek rozmarýny
sůl
mletý pepř
4 lžíce oleje
100 g slaniny (špeku)
100 ml bílého suchého vína
1 lžíce másla
trochu vody nebo vývaru na podlití

1. Porce králíka odblaníme, omyjeme a prošpikujeme slaninou. Polovinu oleje smícháme s bílým vínem, 3 stroužky česneku utřeného se solí a polovinou usekané rozmarýny.

2. Vložíme do porcelánové mísy, potřeme olejovou směsí a přidáme zbylé celé stroužky česneku a rozpůlené cibulky.
Přikryjeme a necháme marinovat. V kastrole rozpálíme olej, osmahneme na něm ze všech stran porce králíka, přidáme marinádu a posypeme rozmarýnou.
Přidáme máslo, podlijeme a pečeme pod poklicí do změknutí. Na závěr krátce dopečeme bez poklice.

Salát Nioise s tuňákem

PRO 4 OSOBY
Potřebujete:


Salát Nioise s tuňákem1 větší ledový salát nebo jiný oblíbený listový salát
1 svazek lahůdkových cibulek
4 papriky, barevné
4 větší rajčata
1 menší salátová okurka
250 g konzervovaného tuňáka ve vlastní šťávě
20 černých oliv
4 řezy sardelek
čerstvá snítka tymiánu

Na zálivku:
6 lžic olivového oleje
1-2 lžičky dijonské hořčice
3-4 lžíce vinného octa
sůl
čerstvě mletý pepř
1 stroužek česneku, utřeného

1. Salát omyjeme, listy osušíme, natrháme a vložíme do větší, nejlépe skleněné mísy. Zeleninu omyjeme, očistíme, nakrájíme a s kousky tuňáka bez nálevu, řezy sardelek a celými vypeckovanými olivami přidáme do mísy.

2. V misce smícháme ocet, sůl, mletý pepř, hořčici a utřený česnek a postupně zašleháme olej, prošleháváme, dokud se všechny suroviny nespojí.

3. Salát v míse pokapeme zálivkou a lehce promícháme. Nakonec posypeme lístky čerstvého tymiánu.

Kuře na baskický způsob 

PRO 4 OSOBY
Potřebujete: 

Kuře na baskický způsob1 kuře nebo 4 kuřecí čtvrtky
3 lžíce olivového oleje
1 velká cibule
4 stroužky česneku
2 větší zelené sladké papriky
2 větší rajčata
100-150 ml bílého suchého vína
pár snítek čerstvého oregana
sůl a mletý pepř na dochucení

1. Kuře rozporcujeme na čtvrtiny. Naříznutá rajčata oloupeme a nakrájíme.
Zeleninu očistíme a nakrájíme. V kastrole rozpálíme olej, osmahneme na něm porce kuřete ze všech stran.

2. Kuře osolíme, přidáme nakrájenou cibuli a česnek a ještě chvíli opékáme.
Ke kuřeti vložíme rajčata a papriky, chvíli společně dusíme, podlijeme vínem, přidáme čerstvé oregano, pepř a dusíme. Během dušení podle potřeby podléváme vodou nebo vínem.

3. Když je kuře měkké, odstavíme z ohně a necháme přikryté ještě 10 minut stát.
60 min.

Suflé se sýrem a se smetanou

PRO 4 OSOBY
Potřebujete:

Suflé se sýrem a se smetanou200 ml smetany ke šlehání
1 lžíce maizeny nebo solamylu
2 lžíce másla + trochu na vymazání formy
sůl, mletý bílý pepř
špetka muškátového oříšku
5 vajec
150 g ementálu
4 lžíce parmazánu

1. Troubu předehřejeme na 160 stupňů. Větší formu nebo 4 zapékací misky vymažeme důkladně máslem. V kastrolu se silným dnem rozmícháme škrobovou moučku se smetanou, osolíme, okořeníme, přidáme máslo a na mírném plameni za stálého míchání zahříváme do zhoustnutí.

2. Směs necháme trochu zchladnout a do vlažné směsi vmícháme postupně žloutky a nastrouhané sýry. Z bílků ušleháme tuhý sníh, který zlehka zapracujeme do hmoty. Připravené formy plníme do 2/3 a pečeme asi 25 minut. Ihned podáváme s různými listovými saláty, červenou čekankou a bagetou.

Crepes Suzette s pomerančem

PRO 4 OSOBY
Potřebujete:

Na těsto:
Crepes Suzette s pomerančem100 g hladké mouky
špetka soli
250 ml mléka
50 ml vody
1 lžička cukru moučka
2 vejce
1 lžíce rostlinného oleje

Na omáčku:
6 lžic cukru
60 g másla
300 ml pomerančové šťávy
pomerančová a citronová kůra
40 ml likéru Grand Marnier
2-3 lžíce brandy nebo koňaku
1 pomeranč na ozdobu

1. Mouku se solí, lžičkou cukru, mlékem, vodou, vejci a olejem promícháme a opečeme všechny palačinky.

2. V pánvi rozehřejeme máslo, přidáme cukr a rozpustíme ho na karamel. Přiléváme pomerančovou šťávu, přidáme kůru z citronu a pomeranče, povaříme a přilijeme likér.

3. Palačinky přeložíme, vložíme do omáčky. Pak je přelijeme brandy, zapálíme a oflambujeme. Podáváme s omáčkou, poprášené cukrem a zdobené pomerančem.

Čím zapít speciality z Francie?
Sommeliér Jan Martínek z firmy Vicom doporučuje:

K SALÁTU s tuňákem bude ladit bílé víno Muscadet Sur Lie z oblasti řeky Loiry, výraznější v aromatu. Cena 229 Kč.

KE KRÁLÍKOVI si dejte Bordeaux Blanc Louis de Montgerac, typicky francouzské suché víno s vyváženou chutí. Cena 183 Kč.

K PALAČINKÁM vyzkoušejte sladké dezertní víno Louis de Montgerac Sauternes, které zchlaďte na 4 °C. Cena 671 Kč. Více na www.cellarius.cz

Autoři:



Nejčtenější

Soutěž Léto v plavkách: o vítězi hlasujte až do pondělí

Léto v plavkách - Kos

Plavky jsou pro nás nepostradatelnou součástí léta. Na pláži u moře, u rybníka i na koupališti, ale i při opalování na...

K životu nepotřebujete spoustu oblečení, říká Kamila Boudová

Kamila Boudová, módní designérka

Vždycky ji zajímala móda. Kamila Boudová vystudovala oděvní design, pak působila v zahraničních firmách, pro které šili...



Vendula se těšila na nový účes. Proměna byla tak radikální, že se nepoznala

Proměna Venduly byla velmi razantní. Sama sebe v první chvíli vůbec nepoznala.

Od střední školy Vendula nezměnila účes. Ve svých šestadvaceti letech se rozhodla pro změnu, a proto se vydala do...

Svět mě dřív štval, dospěla jsem teprve nedávno, říká Simona Babčáková

Simona Babčáková

Proměna herečky Simony Babčákové na blondýnu se promítla i do chování lidí vůči ní. Na okolí působí jemněji, muži jsou...

Co má hot dog společného se psy a kde se vlastně vzal?

Hot Dog

Dlouhá uzenina v housce se všemožnou oblohou je kandidátem na nejdokonalejší rychlé jídlo na světě. Podobně jako jeho...

Další z rubriky

Jedlé květy na talíři: čumbrkové opojení, šrušoto a antidepresivní kuličky

Antidepresivní kuličky

Napadlo vás někdy ochutnat květiny na louce nebo na vaší zahrádce? Kytkožroutka Jana Vlková shrnula všechny své...

Jogurtové dezerty. Třešňový koláč, Red Velvet Cake i želé s malinami

Red Velvet Cake s jahodami

K létu patří nejen čerstvé ovoce, ale také sladké pokušení v podobě koláčů, dortů, pohárů a dalších dezertů. Zkuste to...

Zapomeňte na sangrii. Umíchejte si letní drinky, které jsou opravdu in

Tinto de verano

Koktejly patří k prázdninám u moře stejně jako k posezení na balkoně v centru města. Jenže stejně jako v šatníku, i ve...



Najdete na iDNES.cz