náhledy
Nechutná vám zelenina? Možná jste jen znudění stále stejnou nabídkou v čele s rajčaty a brokolicí. Svět je však plný zdravé a chutné zeleniny, kterou jste možná dosud neochutnali. Některé exotické druhy zeleniny najdete v nabídce obchodů i u nás, jiné můžete ochutnat třeba na dovolené v zahraničí. Vyzkoušet můžete například kořenovou zeleninu s tajemným názvem salsify.
Autor: Profimedia.cz
Salsify - tako kořenová zelenina má u nás mnohem prozaičtější název kozí brada. Kdysi hojně pěstovaná plodina po celé Evropě a Blízkém východě má lahodnou výraznou chuť podobnou artyčokovým srdíčkům.
Autor: Profimedia.cz
Oka neboli šťavel hlíznatý je kořenová zelenina podobná bramborám původem z Jižní Ameriky. Hlízy obsahují škrob a jsou skvělým zdrojem vitaminu C, draslíku a železa. Chuťově jsou sladší než brambory, některé odrůdy mohou svou sladkou chutí připomínat spíše ovoce. Jsou běžnou plodinou nejen v Jižní Americe, ale také na Novém Zélandu, kde se tuto plodinu najdeme pod názvem novozélandské jamy.
Autor: Profimedia.cz
Tygří ořechy - tuto plodinu budou u nás zajisté znát všichni rybáři, neboť je skvělou návnadou na kapry. Tygří ořechy jsou vlastně hlízy rostliny šáchor jedlý a původně byly pěstovány ve starověkém Egyptě. Dnes je běžně seženeme ve Španělsku, kde se tyto ořechy používají k výrobě sladkostí a sladkého mléčného nápoje horchaty. Tygří ořech je bohatý na vlákninu, proteiny, fosfor a draslík.
Autor: Profimedia.cz
Romanesco - jako obdivuhodné umělecké dílo vypadá tato exotická varianta květáku, která svým unikátním tvarem připomíná fraktál. Romanesco je bohaté na vitamin C, kyselinu listovou, vlákninu a karoten. Připravuje se podobně jako brokolice a setkáme se s ním především v Bretani ve Francii.
Autor: Profimedia.cz
Kai Lan - možná jste se již s touto brukvovitou zeleninou používanou v kantonské kuchyni setkali pod názvem čínská brokolice. Její domovinou je Čína a Thajsko a listy a výhonky této lahodné zeleniny se upravují vařením či dušením a podávají jako příloha k masu a rýži.
Autor: Profimedia.cz
Topinambur - hlízy této rostliny, kterou můžete znát i pod názvem židovské brambory nebo jeruzalémské artyčoky, se využívají jako nízkoškrobová náhražka brambor. V Evropě se tato plodina pěstuje především ve Francii, ale je nenáročná na podmínky prostředí a dá se pěstovat i v podhorských a horských oblastech.
Autor: Profimedia.cz
Samphire - čeština má pro jasně zelenou rostlinu název slanorožec, nebo někdy také mořský chřest. Samphire patří mezi sukulentní rostliny a daří se jim u skalnatých mořských pobřeží. Velmi oblíbená je tato rostlina v Anglii, kde ji zavařují a přidávají do salátů. V součastnosti se zkoumá její využití jako biopalivo.
Autor: Profimedia.cz
Nopales - populární mexická zelenina nepatří mezi zeleninu, do které byste se z chutí ihned zakousli. Nopales je totiž šťavnatá dužina kaktusu poživatelná až po důkladném odstranění ostrých trnů. V Mexiku se z nopales připravuje velmi chutná vegetariánská varianta oblíbené místní pochoutky tacos.
Autor: Profimedia.cz
Tradiční jarní zelenina fiddleheads z oblasti Nové Anglie v severní Americe jsou vlastně obyčejné klíčky divoce rostoucího kapradí. Je to s ním podobné jako s houbami, sbírat je mohou jen odborníci, kteří rozliší jedlé druhy od těch jedovatých. Fiddleheads jsou plné živin, obsahují omega-3 mastné kyseliny, vlákninu a dvakrát tolik antioxindatů co borůvky.
Autor: Profimedia.cz