náhledy
Česnek, brokolice, zelí, cibule - tyto druhy zeleniny a mnohé další patří mezi zázraky přírody, které přímo zlepšují obranyschopnost organismu. Vhodně zvolenou stravou plnou chutné zeleniny můžete oslabený imunitní systém zase posilnit.
Autor: Profimedia.cz
I špenát pomáhá předcházet rakovinovému bujení a je také prospěšný pro srdeční zdraví. Díky obsahu vitaminu C a minerálu zinku dokáže bojovat proti nachlazení a infekcím. Špenát je také dobrým zdrojem vitaminu B, který pomáhá bojovat proti stresu, a tím zároveň podporuje imunitní systém.
Autor: Profimedia.cz
Řepa čistí krev, je bohatá na železo a podporuje imunitní systém. Rovněž stimuluje červené krvinky a zlepšuje dodávku kyslíku do buněk. Řepa pomáhá zabránit rakovině a srdečním onemocněním a má skvělé detoxikační vlastnosti. Je rovněž bohatá na vlákninu a pomáhá zažívání.
Autor: Profimedia.cz
Rajčata - chutné červené plody jsou nejbohatším zdrojem výjimečně silného antioxidantu lykopenu, který dokáže zabránit rakovině. Rajčata také mají vysoké hodnoty betakarotenu, antioxidantu, který podporuje imunitní systém. Rajčata jsou výborná syrová v salátu, ale ani tepelně upravená neztrácejí ze svých zdravotních účinků.
Autor: Profimedia.cz
Červená paprika - tato oblíbená a velmi chutná zelenina je plná vitaminu C, a proto právem patří mezi mocné posilovače imunity. Zelená a žlutá paprika samozřejmě také obsahují vitamin C, a dokonce i ve stejném množství jako jejich červená verze, ale červená paprika navíc obsahuje více betakarotenu.
Autor: Profimedia.cz
Jedničkou mezi zeleninou, která podporuje imunitní systém, je prakticky veškerá brukvovitá, nebo chcete-li košťálová zelenina. I když každý druh zeleniny obsahuje důležité živiny podporující zdraví, brukvovitá se může chlubit zvláštní složkou obsahující síru. Ta je zodpovědná za pronikavou a štiplavou chuť zeleniny. Při kousání, mixování nebo krájení nastane chemická reakce, která sirné složky přetvoří na isothiocyanáty (ITC), látky, které působí proti rakovině a navíc podporují imunitní systém. Mezi brukvovitou zeleninu patří brokolice, čínské zelí, kedluben, květák, zelí či kapusta.
Autor: Profimedia.cz
Cibule jsou bohaté na kvercetin, mocný antioxidant, který pomáhá snižovat riziko rakoviny. Kvercetin také chrání před srdečním onemocněním a snižuje vysoký krevní tlak. Stejně jako česnek, i cibule obsahuje látku alicin. Červené a fialové cibule obsahují navíc antocyanin, antioxidant, který je hodně obsažen také u bobulovitého ovoce a má stejné zdravotní účinky.
Autor: Profimedia.cz
Chřest díky svým močopudným vlastnostem podporuje vyplavování toxinů z těla. Má také čisticí a protizánětlivé účinky a díky antioxidantu glutathionu pomáhá snižovat riziko srdečních onemocnění a rakoviny. Tato zelenina je rovněž užitečná při zánětlivých stavech, jako jsou artritida a syndrom dráždivého střeva.
Autor: Profimedia.cz
Česnek - tato specifická zelenina právem patří mezi nejmocnější přírodní léčiva vůbec. Za charakteristické štiplavé aroma česneku je zodpovědný alicin, který má antibakteriální a protiplísňové účinky. Česnek je také bohatý na vitaminy A, B a C, selen, vápník a jód. Česnek funguje jako přírodní antiseptikum, zabraňuje rakovině, bojuje s infekcí a chrání před nachlazením. Výzkum také ukázal, že česnek může zabránit nebo snížit chronické nemoci spojené s věkem, jako jsou ateroskleróza, mrtvice, rakovina, imunitní poruchy, stárnutí mozku, katarakty a artritida.
Autor: Profimedia.cz