Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Fotbalové muffiny a pivní tiramisu. Cukroví, které upečou i chlapi

  0:39aktualizováno  0:39
Pečení vánočního cukroví není zrovna oblíbeným mužským koníčkem. Možná to souvisí s tím, CO mají péct. Ukažte jim chutě a tvary, které je zaujmou. Třeba pivní tiramisu nebo fotbalové muffiny.

Pivní tiramisu | foto: isifa

Profiterolky s čokoládovou omáčkou

Příprava: 60 minut + 20 minut pečení + chladnutí
Na asi 40 ks

* 250 ml vody * 100 g másla * špetka soli * 150 g hladké mouky * 4 vejce

Na omáčku:
* 200 g hořké kvalitní čokolády s vyšším obsahem kakaové hmoty * 80 ml smetany 33% * 1 lžíce másla * 1 lžička koňaku

1. Předehřejeme si troubu na 200 stupňů, na pečení odpalovaného těsta se nehodí pečení v horkovzdušné troubě, pečte klasicky. V rendlíku nebo kastrolu s nepřilnavým dnem přivedeme k varu vodu s máslem a solí. Jakmile se máslo rozpustí a voda se začne vařit, vsypeme prosátou mouku a ihned mícháme na středním ohni tak dlouho, dokud se těsto nepřestane lepit na dno a stěny nádoby.

2. Jakmile se udělá na dně kastrolu bílý povlak a těsto se spojí v kompaktní nelepivou hmotu, přendáme ho do studené mísy, vařečkou ho rozetřeme a necháme za občasného promíchání vychladnout.

3. Do vlahého těsta elektrickým šlehačem postupně zapracujeme všechna vejce. Další vejce přidáváme až v momentě, kdy je to předchozí v těstě úplně zapracované. Potom těsto vymícháme dohladka. Naplníme jím cukrářský sáček s hladkou širší trubičkou a na plech vyložený pečicím papírem nastříkáme malé kopečky těsta velikosti vlašského ořechu ve vzdálenosti asi 2,5-3 cm od sebe. Prstem namočeným ve studené vodě můžeme uhladit špičky. Kopečky těsta můžeme dávat na plech také pomocí malé lžičky, kterou vykrajujeme bochánky přímo z těsta.

4. Pečeme v troubě předehřáté na 200° asi 20 minut dozlatova. Během pečení neotvíráme troubu, aby se pečivo hezky nafouklo. Stáhneme z plechu, každou profiterolku lehce propíchneme, aby z ní mohla uniknout pára, a necháme na mřížce vychladnout.

5. Na omáčku nalámeme čokoládu do nerezové misky, položíme ji na hrnec s vroucí vodou a za občasného promíchání ji necháme rozpustit. Nakonec vmícháme rozpuštěné máslo se svařenou smetanou a lžičku koňaku a umícháme hladkou omáčku. Profiterolky při konzumaci namáčíme v rozpuštěné čokoládě.

Tip
Po upečení můžeme nechat profiterolky ještě 10 minut sušit ve vypnuté troubě. Při pečení můžete navíc do trouby vložit malý kastrůlek s vodou, aby se vytvořilo více páry a těsto se lépe propékalo, nebo také můžete plech před použitím polít studenou vodou. Upečené profiterolky můžete také zamrazit a pak nechat při pokojové teplotě rozmrznout, otvorem vespod úzkou trubičkou naplnit šlehačkou nebo krémem, namáčet je do čokoládové polevy a nechat zaschnout.

Pivní tiramisu

Příprava: 40 minut + doba na chlazení
Pro 6-8 osob

* 4 žloutky * 80 g cukru moučka * 30 g medu * 1/2 lžičky mletého zázvoru * špetka skořice * 40 ml brandy * 250 g mascarpone * 250 ml smetany 33% * 200-250 g piškotu (nejlépe plát na roládu) nebo cukrářské piškoty * 125 ml plzeňského piva nebo černého * 2-3 lžíce švestkové zavařeniny * kakao, holandského typu na vysypání

1. V misce ve vodní lázni ušleháme žloutky, cukr, med, zázvor a skořici do husté pěny a vmícháme brandy. V druhé míse rozmícháme mascarpone, našleháme do pěny a vmícháme ušlehanou smetanu. Obsahy obou misek promícháme.

2. Piškot pokropíme pivem a potřeme lehce zavařeninou. Polovinou piškotu vyložíme dno formy zavařeninou nahoru a rozetřeme na něj část smetanového krému. Na krém opět položíme piškot a potřeme zbylým krémem. Povrch uhladíme a stěrkou vytvoříme vlnky. Překryjeme fólií a dáme odležet do chladničky minimálně na 4 hodiny. Před podáváním poprášíme kakaem a krájíme na řezy. Dezert má nezvyklou hořkosladkou chuť, v níž je pivo lehce cítit.

Tip
Mascarpone nahraďte jemným tučným tvarohem a zavařeninu použijte dle své chuti. Vyzkoušejte například zavařeninu z černého rybízu, zázvorovou nebo višňovou. Pokud použijete cukrářské piškoty, po namočení je ve formě stlačte vidličkou nebo dnem skleničky, aby tvořily souvislou vrstvu.

Fotbalové muffiny

Příprava: 15-20 minut + 15-20 minut pečení
Na 12 ks

* 200 ml cukr moučka + na poprášení * 1 vanilkový cukr * 3 vejce * 150 ml oleje + na formičky * 80-100 ml mléka * 1-2 lžíce whisky * 300 ml polohrubé mouky + na formičky * 1 kypřicí prášek * 100 g opražených, oloupaných a posekaných lískových oříšků

1. Oříšky nasucho opražíme na pánvi nebo v troubě na plechu, promneme mezi dlaněmi, oloupeme slupky a drobněji nasekáme, ale nemeleme je najemno.

2. V míse prošleháme oba cukry, vejce, olej, mléko a whisky. Do vyšlehané hmoty přisypeme prosátou mouku s kypřicím práškem a promícháme. Nakonec do těsta vmícháme nadrobno nasekané oříšky. Důlky muffinové formy vymažeme olejem a vysypeme moukou a rozdělíme do nich těsto lžící asi do tří čtvrtin. Těsto během pečení vyběhne.

3. Pečeme v troubě na 190° asi 15-20 minut. Vyzkoušíme špejlí, jestli jsou muffiny uprostřed propečené, formu vyjmeme z trouby, necháme chvíli zchladnout a potom vyklopíme z formiček. Necháme vychladnout na mřížce a při podávání poprášíme moučkovým cukrem.

Tip
Do těsta dejte místo lískových oříšků oříšky kešu, nesolené pistácie, mandle nebo vlašské ořechy a polovinu nebo všechny muffiny můžete poprášit kakaem.

Cookies, které nezkazíte

Příprava: 12 minut + 10 minut pečení
Na asi 20 ks

* 100 g másla, změklého * 70 g třtinového cukru * 1 velké vejce * 100 g polohrubé mouky * na špičku nože kypřicího prášku * 150 g nasekaných ořechů (klidně i směs) * 50 g rozinek * 100 g hrubě nasekané hořké čokolády

1. Troubu si předehřejeme na 200 stupňů. Do mísy dáme změklé máslo a cukr a elektrickým šlehačem ušleháme do pěny, potom zašleháme vejce, prosátou mouku s kypřicím práškem a nakonec vmícháme posekané ořechy, spařené okapané rozinky a nasekanou čokoládu.

2. Na plech vyložený pečicím papírem klademe lžící hromádky v dostatečné vzdálenosti od sebe, sušenky se během pečení roztečou na placičky. Pečeme v předehřáté troubě asi 10 minut. Ještě měkké sušenky stáhneme i s papírem z plechu a necháme vychladnout.

Tip
Další várku sušenek nedávejte na horký plech, sušenky by se hned roztekly, udělejte si je na pečicí papír a ten pak přetáhněte na vychladlý plech. Do těsta můžete přidat navíc 1/2 lžičky skořice, trochu hřebíčku nebo zázvor, špetku kardamomu apod. podle své chuti nebo trochu kakaa či oříškového likéru.

Cantucci - sušenky k vínu

Příprava: 25 minut + 35-45 minut pečení
Na 1 plech

* 75 g celých neloupaných mandlí * 3 vejce * 110 g cukru moučka * 1 vanilkový cukr * 1 lžička jemně strouhané citronové kůry, bio * 250-280 g hladké mouky * 1 lžička kypřicího prášku do pečiva

1. V míse promícháme prosátou mouku s kypřicím práškem. V druhé míse vyšleháme vejce s oběma cukry a jemně strouhanou kůrou do pěny, vmícháme sypkou směs a vypracujeme nejdříve vařečkou a potom rukama pevné těsto.

2. Těsto přendáme na vál a na pomoučeném vále zpracujeme na pevné nelepivé těsto. Těsto vyválíme na plát asi 1 cm silný, posypeme celými neloupanými mandlemi a několikrát přeložíme tak, aby mandle byly zabalené v těstě. Těsto dále zpracováváme a koulíme po vále tak dlouho, dokud nejsou mandle v těstě rovnoměrně zapracované.

3. Potom těsto rozdělíme na 3 kusy a vyválíme válečky asi 30 cm dlouhé. Přendáme je na plech vyložený pečicím papírem, urovnáme a povrch potřeme vodou. Pečeme v troubě předehřáté na 175 stupňů asi 25-30 minut dorůžova, ale těsto musí být ještě měkké. Troubu nevypínáme.

4. Plech vyjmeme z trouby, necháme chvilku zchladnout, válečky přendáme na vál, rozkrájíme ostrým nožem na plátky silné asi 1 cm, vrátíme rozkrájené zpět na plech a pečeme ještě dalších 15 minut. Potom necháme vychladnout. Sušenky mají být správně tvrdé a při konzumaci se namáčejí do sladkého vína Vino Santo, kávy, kakaa či čaje. Uchováváme je v dobře uzavřené sklenici nebo krabici na suchém místě.

Tip
Chcete-li, aby byly sušenky větší, udělejte válečky jen dva. Do těsta můžete zapracovat i celé oloupané mandle nasucho opražené nebo pro změnu opražené piniové oříšky.

Pivní želé s jablky

Příprava: 35 minut + 5-7 minut vaření + doba na ztuhnutí
Pro 4 osoby

* 4 velká nakyslá jablka * kůra a šťáva z 1 velkého citronu * 1 vanilkový cukr * 1/2-1 lžíce krupicového cukru * 2 svitky skořice * 2 hřebíčky * 250 ml světlého piva * 250 ml tmavého piva * 1-2 lžíce medu * 25 g práškové želatiny * 100 g rozinek * 4 snítky meduňky

1. Jablka oloupeme, vykrojíme jádřince a nakrájíme na malé kostičky. Vložíme do nerezového kastrolu, promícháme s citronovou šťávou, přidáme oba cukry a koření, podlijeme trochou vody, asi 150-200 ml. Vaříme (dusíme) pod poklicí na mírném ohni doměkka, trvá to pár minut, abychom jablka nerozvařili, mají zůstat pevná. Mezitím si namočíme želatinu ve 4 lžících vody a necháme 10 minut nabobtnat.

2. Měkká jablka vybereme sítkem, odstraníme koření, šťávu scedíme a uchováme. Do šťávy přilijeme pivo, med, rozmícháme, necháme přejít varem a stáhneme z ohně. Do želatiny přilijeme trochu nálevu a mícháme a zahříváme až do úplného rozpuštění, asi na 80 stupňů, ale již nevaříme. Jakmile se želatina rozpustí, vmícháme ji do pivního nálevu a rozmícháme.

3. Rozinky propláchneme, spaříme v cedníku vroucí vodou a necháme okapat. Do skleněných pohárů rozdělíme střídavě nakrájená povařená jablka a rozinky a postupně zaléváme teplým pivním želé. Dozdobíme snítkou meduňky a necháme ztuhnout v chladničce.

Tip
Použijete-li plátkovou želatinu (4 plátky nahradí asi 10 g práškové želatiny), rozmíchejte vymačkanou nabobtnalou želatinu předem namočenou ve studené vodě do teplého nálevu a již nevařte. Podle chuti a kyselosti jablek můžete ubrat nebo přidat dávku cukru. Druh piva a jeho stupeň záleží na vašem výběru.

Autoři:






Nejčtenější

Letošní podzim přeje barevným botám, stejně jako zdobení a různým texturám...
Obujte se do podzimu. Neokoukané kousky, které by vám neměly chybět

Poslední sluneční paprsky si můžete užít v pohodlných oxfordkách, elegantních kotníčkových střevíčkách nebo sexy upnutých kozačkách nad kolena. O slovo se...  celý článek

Maďarský guláš z vepřového masa
Guláš nejen předvolební. Dejte si klasiku z hovězího či vepřového masa

Za několik dnů tu máme volby a s tímto obdobím býval už za dob Rakouska-Uherska spjatý zvyk podávat voličům předvolební guláš uvařený nebo aspoň podávaný...  celý článek

ilustrační snímek
Není vaše dítě osamělé? Víme, jak mu pomoci získat nové kamarády

Pokud je vaše dítě spíše introvertnější typ, možná jste si již někdy položili otázku, zda se necítí osaměle a neprospělo by mu víc kamarádů. Přinášíme vám...  celý článek

Ilustrační fotografie
Hubnutí i výkonnější mozek. Proč se vám vyplatí posilovat

Chcete zhubnout a být ve formě? Potom zařaďte do svého programu posilování. Udělá pro vaší postavu i zdraví mnohem více, než si vůbec myslíte.  celý článek

Gabrielle Unionová (Beverly Hills, 26. února 2017)
Devětkrát jsem potratila. Dítě pořád chci, říká herečka Unionová

Americká herečka Gabrielle Unionová (44) se s manželem Dwaynem Wadem (36) snaží delší dobu o potomka. Devětkrát podstoupila umělé oplodnění, ale pokaždé...  celý článek

Další z rubriky

Pikantní zeleninová polévka
Pórková, s květákem i paprikou. Nejlepší podzimní polévky pro zahřátí

Nejsychravější a zároveň nejmalebnější roční období už úřaduje nejen v kalendáři, ale také za okny, takže je pravý čas na husté zeleninové polévky. Kromě toho,...  celý článek

Škubánky s mákem
Škubánky s mákem a jiné levné dobroty, které nám vařila babička

Opravdové domácí jídlo, které člověka vrátí o desítky let zpátky a na které se mu sbíhají sliny už při vyslovení jeho názvu, nemusí být drahé. To věděly i naše...  celý článek

Maďarský guláš z vepřového masa
Guláš nejen předvolební. Dejte si klasiku z hovězího či vepřového masa

Za několik dnů tu máme volby a s tímto obdobím býval už za dob Rakouska-Uherska spjatý zvyk podávat voličům předvolební guláš uvařený nebo aspoň podávaný...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

Tajemství dokonalého make-upu odhaleno! Nanesete ho vycpávkou podprsenky
Tajemství dokonalého make-upu odhaleno! Nanesete ho vycpávkou podprsenky

Nanést na pleť make-up tak, aby dokonale seděl? Pořádná alchymie. Beauty blogerky i obyčejné smrtelnice proto sahají k m... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.