Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Jak vyléčit fóbii z výšek: posnídat míchaná vejce 50 metrů nad zemí

  0:27aktualizováno  0:27
Mám strach z výšek a ráda dobře jím. Která z těch emocí vyhraje souboj, když přijmu výzvu a posnídám 50 metrů nad zemí? Nebude mi chutnat hrůzou, anebo zapomenu na to, že sedím na plošině a houpu se v oblacích vysoko na Prahou?

Skočila jsem padákem i na laně z mostu, vždycky dobrovolně, ale jaksi dříve, než moje fobie stihla nabobtnat do hrozivých rozměrů, což šlo ruku v ruce s přibývajícím věkem. Čím vyšší číslo v kolonce věk, tím větší strach z výšek.

Kdo vařil?

Večeři v oblacích (může být i při západu slunce) servíruje slavný italský šéfkuchař Giulio Terrinoni, vyznamenaný michelinskou hvězdou. Druhým šéfkuchařem na plošině bude Josué Vergara z Ekvádoru, velká kuchařská hvězda ze Salcburku, kde pracuje v prestižní restauraci Salieri. Zatímco Giulio bude vařit v italském stylu, v pokrmech Josué Vergary se objeví dotek Jižní Ameriky. Zajímavé je, že oba vaří z lokálních surovin.

S věkem ale na druhou stranu roste i požitek z dobrého jídla, a tak s nabídkou „snídaně 50 metrů nad zemí“ přišla i představa, že s dobrotou v břiše ten strach překonám.

Jenže pak jsem si začala představovat, jak sedím v té ukrutné výšce, nohy se mi houpou, hlas chvěje, ruce třepají, ale já v nich držím vidličku a musím se s ní trefit do pusy, kde překáží jeden obrovský knedlík. Takový, který vám sevře celý vnitřek.

Takže jsem vlastně byla ráda, když jsem zjistila, že na snídani budou podávat něco lehčího: míchaná vajíčka, croissanty s džemem, čerstvou kávu. To dám, říkala jsem si. Ale zase si začala představovat, jak kuchaři balancují, nadhazují pánvičkou... Dovedete si představit, že kuchaři vážně něco takového tvoří přímo na plošině, kterou vyzvedne jeřáb do padesátimetrové výšky?

Fotogalerie

Vaří nám kuchař s michelinskou hvězdičkou. Má pod sebou plošinu, my na ní sedíme v křeslech jako z letadla. Ještě teď se mi potí prsty, když si představuji, jak mě k němu poutali. To mou výškofóbii malinko srazilo k zemi. Vždycky jsem dbala na prevenci (a i padák jsem před seskokem nechala zkontrolovat třikrát).

Což o to - když na to přijde, vlezu třeba i na obří kolotoč na Matějské, ale když jsem si představila, že bych u téhle snídaně taky tak ječela... Na plošinu se vejde 22 stolujících, a tak jsem raději předem všem spolupasažérům o svých pocitech řekla předem. A vlastně se dozvěděla, že polovina jich je na tom podobně. Prý se osmělíme skleničkou šampaňského...

První doušky, úsměvy, vítání, ale pak se země začala jaksi rozplývat, my se vznášeli výš a výš, a občas si trošku vykřikli, ale jen tak malinko, jako když krákající papoušek vítá hosty, a začali se lehce osmělovat. První selfie, společné selfie, napůl otočit hlavou, trošinku zhoupnout, naklonit, neee, to ne, nedělej to, chce se mi křičet, jen když vidím někoho vedle posunout tělo o tři milimetry. Sama se držím zuby nehty podnosu, řeším ubrousek, aby neuletěl, vidličku, aby nespadla. Ještě štěstí, že pod námi dole nikdo a nic není. Drobit se může, to snad chytí ptáci do zobáků ještě za letu.

Přesto se tak nějak směju, adrenalin funguje, euforie mám na rozdávání. Tohle stálo za pokus!

Vlastně mi to bylo líto, když se s námi po padesáti minutách začala plošina sesouvat k zemi. Delší čas by byl ale možná zbytečný. Výhled na Žižkovskou věž se rychle okouká, i přesto, že se nad zemí všichni jednou otočíme. Tak ještě poslední káva, abych zažila, jak v oblacích chutná. Má v sobě o kapku víc smyslnosti. Už si s ní troufnu i vyfotit, ale pořád nejsem jako jiní odvážlivci, kteří klidně i telefonují. Kdybych jen seděla, dívala se dolů a pozorovala každé šustnutí a posun plošiny, hysterčila bych. Když se dívám do dálky hrudník se přece jen tolik nesvírá, pražské panorama je nádherné a fóbie z výšky je překonána dobrým jídlem.

Autor: pro iDNES.cz






Nejčtenější

Zpěvačka Paloma Faith na Britain Q Awards (Londýn, 18. října 2017)
Moje děti budou genderově neutrální, říká zpěvačka Paloma Faith

Loni v prosinci se britská zpěvačka Paloma Faith (36) poprvé stala maminkou. S francouzským partnerem Leymanem Lahcinem (30) by chtěla mít další potomky....  celý článek

(Ilustrační snímek)
Od hltače po požitkáře. Osm typů jedlíků, aneb jsme to, co jíme?

Jídlo už dávno nemá jen funkci utišení hladu. Žijeme v době, kdy se z vaření stal módní trend. Jíst musíme všichni a stravování podle současných trendů patří k...  celý článek

Sportovní moderátor ČT Vojtěch Bernatský s rodinou
Vojtěch Bernatský: Starat se o děti a hrát si s nimi je nejvíc

O povolání sportovního moderátora snil Vojtěch Bernatský už v první třídě, komentoval vymyšlené zápasy, zpíval, šaškoval. Sen si splnil už jako student, jen na...  celý článek

Vyzrálejší, chuťově výraznější až pikantnější sýry si nejlépe rozumí se...
Sýry pravé i falešné, kolik obsahují vápníku a s jakým vínem je párovat

Málokterá potravina je tak samozřejmou součástí českých ledniček a prostřených stolů. Sýry milujeme k snídani, obědu, svačině, večeři nebo třeba večer jen tak...  celý článek

Ilustrační fotografie
Co dělat, když tělo zadržuje vodu. Na vině může být špatné jídlo i nemoc

Je to vůbec možné, aby se naše tělo příliš „zavodnilo“, když je vlastně z vody? No ano, je. Nejsme totiž z vody úplně a jak praví staré rčení: všeho moc škodí.  celý článek

Další z rubriky

Maďarský guláš z vepřového masa
Guláš nejen předvolební. Dejte si klasiku z hovězího či vepřového masa

Za několik dnů tu máme volby a s tímto obdobím býval už za dob Rakouska-Uherska spjatý zvyk podávat voličům předvolební guláš uvařený nebo aspoň podávaný...  celý článek

Sýr pečený v troubě
Soumrak smažáku. Rychlé a skvělé večeře pro milovníky sýra

Zapomeňte na smažený sýr, stálici jídelních lístků českých pohostinství i rodinných jídelníčků od Aše až po Jablunkov. Tyhle báječné sýrové dobroty se nesmaží...  celý článek

Pikantní zeleninová polévka
Pórková, s květákem i paprikou. Nejlepší podzimní polévky pro zahřátí

Nejsychravější a zároveň nejmalebnější roční období už úřaduje nejen v kalendáři, ale také za okny, takže je pravý čas na husté zeleninové polévky. Kromě toho,...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

Zuby jako perličky: 5 tipů na bělení zubů doma
Zuby jako perličky: 5 tipů na bělení zubů doma

Ne že by každý z nás potřeboval úsměv amerického herce, ale svítivé žluťáky taky nejsou úplně v kurzu. Vyberte si proto ... celý článek

Hledáte maminku v okolí na společné aktivity?
Hledáte maminku v okolí na společné aktivity?

Tyhle maminky na eMimino.cz jsou na tom stejně.

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.