Vařte a pečte s latino vášní: feijoada, empanadas a třímlékový dort

  0:15
Latinskoamerická kuchyně v sobě mísí snad všechny možné chutě světa - svůj vliv na ní kromě původních Indiánů zanechali Španělé a Portugalci, stejně jako afričtí otroci a asijští přistěhovalci. S každým soustem se tak vydáváte na malou kulinární cestu kolem světa.
Feijoada je brazilský pokrm z černých fazolí a několika druhů masa.

Feijoada je brazilský pokrm z černých fazolí a několika druhů masa. | foto: Latino Food Festival

Feijoada

Tradiční lahodný a sytý portugalský pokrm se skládá z dušeného masa a fazolí. Za své typické jídlo ho dnes považují také Brazilci, kde si feijoadu oblíbili s černými fazolemi, uzenými žebry a dalšími uzeninami.

Ingredience pro 4 osoby:

Latino Food Fest

Další latinskoamerické dobroty, jako churrasco, tamaal, chipa salsa, tacos, maté nebo dulce de leche, můžete ochutnat v sobotu 23. srpna na náplavce smíchovského Hořejšího nábřeží. Také si můžete zatančit tango, salsu a sambu s učiteli, dát si mojito nebo capirinhu a cítit vůni pravých kubánských doutníků.

Latino Food festival
  • 250 g černých fazolí
  • 500 g vepřového ramínka, nakrájeného na kostky
  • 100 g prorostlé slaniny, nakrájené na plátky
  • 500 g uzených vepřových žebírek
  • 3 klobásky chorizo, nakrájené na kolečka
  • olivový olej
  • 3 na drobno nakrájené cibule
  • 4 stroužky česneku, oloupaného a nadrobno nasekaného
  • 2 lžíce vinného octa
  • 3 bobkové listy
  • sůl
  • pepř
  • mleté chilli

Postup:

  1. Fazole namočte přes noc do studené vody.
  2. V hluboké pánvi opečte slaninu do křupava a vyjměte. Do tuku přidejte postupně ramínko, žebírka a chorizo, osolte a opepřete. Maso opečte a dejte stranou.
  3. Do pánve přidejte trochu olivového oleje, vložte cibuli, česnek a chilli, osolte a opékejte do měkka – asi 8 minut.
  4. Vraťte zpět maso, přidejte fazole, bobkový list a vinný ocet a zalijte vodou právě tolik, aby bylo vše ponořené (max. 500 ml). Přiveďte k varu, stáhněte plamen a duste pod pokličkou asi dvě hodiny tak, aby fazole i maso byly měkké. Pokud se vám ke konci vaření bude zdát, že je omáčka příliš řídká, sejměte pokličku a nechte trochu tekutiny odpařit. Servírujte s rýží a klínky pomeranče.

Empanadas

Latinsko-americká klasika – neodolatelné taštičky se slanou či sladkou náplní mohou být, čím chcete: hlavním jídlem, chuťovkou i dezertem.

Základní slaný recept:

Náplň:

Empanadas jsou plněné taštičky se slanou nebo sladkou náplní
  • 1 kg mletého hovězího nebo vepřového masa
  • 2 cibule nakrájené na jemno
  • 2 plechovky loupaných krájených rajčat
  • 2 jalapeňo papričky nakrájené na drobno
  • čerstvě mletý pepř
  • mleté chilli
  • čerstvý sekaný koriandr
  • sůl

Těsto:

  • 4 šálky hladké mouky
  • půl šálku studeného másla, nakrájeného
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • 2 lžičky soli
  • 1 šálek studené vody

Postup:

  1. Maso opečte na pánvi, důkladně ho přitom rozmělněte vařečkou. Vložte cibuli a papričky jalapeňo, opékejte do změknutí (asi 5 minut). Přidejte mleté chilli a rajčata a duste, dokud se část tekutin neodpaří a omáčka nezhoustne (přibližně 15 minut). Dochuťte solí a pepřem, vmíchejte koriandr, nechte vychladnout.
  2. Připravte si těsto. V míse prsty smíchejte mouku, máslo, prášek do pečiva a sůl tak, aby vznikla drobenka. Přidejte tolik studené vody, aby se suroviny spojily a vzniklo pevné, ale poddajné těsto. Nechte v chladu asi hodinku odležet.
  3. Odležené těsto dejte na pomoučněný vál a rozdělte na půl. Obě poloviny párkrát prohněťte a rozdělte na čtvrtiny. Pokryjte fólií a nechte ještě 20 minut odležet. Z kousků těsta potom vytvarujte kuličky. Z jednotlivých kuliček postupně vyválejte kolečka ( o velikosti asi 20 cm v průměru), naplňte je masovou směsí, okraje navlhčete vodou a dobře přitiskněte. Vidličkou můžete vytvořit ozdobný okraj.
  4. Troubu předehřejte na 180 stupňů. Taštičky poskládejte na plech vyložený pečicím papírem, potřete rozšlehaným vejce (pozor musíte vynechat okraje!) a pečte asi 30 minut dozlatova.

Ceviche

Latinskoamerická specialita, o jejíž původ se pře Peru s Bolívií. Lehký pokrm svěží chuti ze syrového rybího masa, které se naložením v limetkové šťávě “uvaří” a dochutí zeleninou a bylinkami si oblíbili po celé Jižní Americe. V Mexiku je třeba typická varianta s krevetami.

Ingredience pro 4 osoby:

Ceviche je specialita ze syrové ryby
  • 450 g co nejčerstvějšího bílého rybího masa (mečoun, halibut, krevety,
    filet z mořského vlka, mořský ďas)
  • šťáva z 8 limetek
  • 2 na kostičky nakrájená rajčata
  • půlka na drobno nakrájené papriky
  • 5 jarních cibulek nakrájených na drobno
  • 2 stonky řapíkatého celeru nakrájeného na kostičky
  • hrst čerstvé nasekané petrželky
  • lžíce čerstvého nasekaného koriandru
  • čerstvě mletý pepř
  • olivový olej
  • sůl
  • chilli papričky

Postup:

  1. Rybí maso opláchněte a osušte, dejte do mísy a zalijte limetkovou šťávou tak, aby bylo úplně ponořené. Nechte v chladničce odležet po celý den nebo přes noc, dokud maso úplně nezbělá (vypadá jako uvařené).
  2. Poté slijte polovinu šťávy, zlehka vmíchejte zeleninu a bylinky a dochuťte olivovým olejem, solí, pepře a případně chilli.

Tres leches

Populární jihoamerický dezert s plnou, přitom neodolatelně jemnou chutí.
Jde o piškotové těsto zalité třemi druhy mléka.

Rozpočet:

Dezert tres leches v sobě spojuje tři druhy mléka a vláčný piškot.
  • 5 vajec
  • 1 šálek cukru
  • lžička vanilkového extraktu
  • půl šálku rozpuštěného másla
  • 1,5 šálku polohrubé mouky
  • půl lžičky soli
  • 1 plechovka Salka
  • 1 plechovka neslazeného kondenzovaného mléka
  • 1 šálek plnotučného mléka
  • 2 kelímky smetany na šlehání

Postup:

  1. Troubu si předehřejte na 175 stupňů. Ve větší míse vyšlehejte pomocí mixéru vejce se třemi čtvrtinami cukru do pěny. Přidejte vanilku. 
  2. Snižte rychlost mixéru na minimum a pomalu vsypte mouku smíchanou s práškem do pečiva a solí. Nakonec pomocí stěrky zlehka zapracujte rozpuštěné máslo. Těsto umístěte na plech o velikosti přibližně 20×30 cm. Pečte dozlatova (asi 30 minut). V misce smíchejte Salko, kondenzované a plnotučné mléko. Ještě teplý koláč propíchejte dobře vidličkou nebo párátkem a zalijte směsí mlék. Nechte úplně vychladnout. 
  3. Smetanu vyšlehejte se zbytkem cukru. Šlehačkou potřete koláč, nakrájejte jej na řezy a podávejte.
Autor: , pro iDNES.cz
  • Nejčtenější

Lvi milují luxus, Berani maso a Střelci pálivé. Jídelníček podle horoskopu

18. dubna 2024

Každý miluje na talíři něco jiného. Víte, čím potěšit mlsný jazýček partnera či partnerky podle...

Špargl jako lahůdka i afrodiziakum. Vše, co jste o něm chtěli vědět

19. dubna 2024

Je to tady, chřestové dobrodružství začíná. Setkat se s ním můžete takřka v každém obchodě, na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Malinovo-čokoládové dortíčky

Malinovo-čokoládové dortíčky

Střední

45 min

Úspěchem tohoto dezertu je poctivě vychlazená čokoláda.

Brownies se semínky z granátového jablka

Brownies se semínky z granátového jablka

Střední

60 min

Jeden z nejlepších čokoládových dezertů, jehož původ sahá do Ameriky.

Levandulový dort

Levandulový dort

Střední

120 min

Každý, kdo miluje levanduli, bude z tohoto dortu naprosto nadšený.

Růžový chia pudink

Růžový chia pudink

Lehké

45 min

Lahodný a navíc zdravý dezert s malinami.

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...