NA 6 PORCÍ
Příprava: 20-30 minut
* 250 g cherry rajčátek, přepůlených
* 4 lžíce extra panenského olivového oleje
* sůl a pepř na dochucení
* 3 nasekané stroužky česneku
* 2 středně velké červené cibule, jemně nasekané
* 2 lžičky jemně nasekaných jehliček čerstvého rozmarýnu + větvička
Na ozdobu:
* 800 g konzervovaných bílých fazolí, propláchnutých a scezených
* 5 lžic balzamikového octa
* 50 g hoblinek parmazánu (viz box)
* lístky červené čekanky nebo rukoly
* k podávání (nemusí být)
1. Troubu předehřejte na 200, horkovzdušnou na 180 stupňů. Poloviny rajčátek položte řeznou plochou nahoru na pečicí plech, zakápněte lžící oleje, lehce osolte a opepřete. Pečte patnáct až dvacet minut, pak vyjměte a dejte stranou.
2. Zbylý olej rozehřejte ve větším nízkém kastrolu. Přidejte česnek, polovinu cibule, nasekaný rozmarýn, sůl i pepř a na středním plameni za občasného promíchání smažte. Stačí pár minut, aby cibule změkla.
3. Do kastrolu vsypte fazole, zakápněte octem, promíchejte a prohřejte. Vmíchejte zbylou cibuli. Podávejte s plátky parmazánu, posypané pečenými rajčátky a ozdobené větvičkou rozmarýnu. Salát ještě můžete doplnit lístky rukoly nebo čekanky.
Získejte náskok
Rajčata i celý základ salátu (bez syrové cibule a "finálních úprav" z bodu 3) můžete připravit až šest hodin předem. Dokončete těsně před podáváním.
Zkuste to jinak
Doplňte salát tuňákem nebo kousky uzeného pstruha, blanšírovanými zelenými fazolkami, případně chřestem. Místo parmazánu použijte rozdrobenou fetu nebo kozí sýr.
OCHUTNEJTE TAKÉ | ||
---|---|---|
Horký salát s uzeninou |
Hovězí salát s kapary |
Kořeněný salát z bulguru s cizrnou |