Doporučujeme

Fazolková polévka

Fazolková polévka | foto: Apetit

Fazolková polévka

  • 0
Vyšlápněte si s kamarády na pořádný výlet a pak je pozvěte na skvělou sytou fazolovku. Nejlepší je uleželá, takže si ji připravte den předem podle našeho podrobného návodu.

NA 6 PORCÍ

Příprava: 10 minut + 15 minut vaření

* 1 větší cibule
* 300 g klobásy
* 350 g zelených fazolek, mohou být mražené
* 2 lžíce oleje
* 4 lžíce hladké mouky
* 500 ml rajčatového pyré
* 1 l vývaru (z kostky)
* 2 bobkové listy
* 4 kuličky černého pepře
* sůl a pepř na dochucení

Na ozdobu:
* 3 vejce natvrdo
* 6 lžic kysané smetany
* kopr na posypání

1. Připravte si základ
Cibuli nakrájejte nadrobno, klobásy (nejlépe ostravské) na kolečka. Nerozmražené fazolky vhoďte do vroucí osolené vody (stačí půl litru), přiveďte k varu a dvě až tři minuty vařte. Rozpalte olej. Dejte na něj cibulku, stáhněte plamen a smažte asi tři minuty, až zvláční.

2. Udělejte jíšku
K cibulce vhoďte klobásu a smažte asi pět minut, aby se zatáhla. Základ poprašte moukou a promíchejte, ať se cibulka i uzenina dobře obalí ve vzniklé jíšce. Na chvíli odstavte hrnec z ohně a za stálého míchání (aby se nevytvořily žmolky) vlévejte rajčatové pyré.

3. Dokončete dílo
Do polévkového základu přilijte fazolky i s vodou, ve které se vařily, a vývar. Promíchejte, vhoďte koření a přiveďte k varu. Pak stáhněte plamen a nechte částečně zakryté a za občasného promíchání probublávat na sporáku ještě asi deset minut. Dochuťte solí a pepřem.

Podávejte s pečivem (třeba s dalamánky s datlemi a fíky), ozdobené kopečkem kysané smetany a vejcem natvrdo, hustě posypané nadrobno nasekaným koprem.

Pro vegetariány:
Tato polévka chutná výborně, i když úplně vynecháte uzeninu. Můžete ji také nahradit uzeným tofu.

OCHUTNEJTE TAKÉ
Květáková polévka se sýrem
Květáková polévka se sýrem
Nejlepší slepičí polévka
Nejlepší slepičí polévka
Lahůdková cibulová polévka
Lahůdková cibulová polévka

  • Vybrali jsme pro Vás