NA 6 PORCÍ
Příprava: 10 minut + 15 minut vaření
* 1 větší cibule
* 300 g klobásy
* 350 g zelených fazolek, mohou být mražené
* 2 lžíce oleje
* 4 lžíce hladké mouky
* 500 ml rajčatového pyré
* 1 l vývaru (z kostky)
* 2 bobkové listy
* 4 kuličky černého pepře
* sůl a pepř na dochucení
Na ozdobu:
* 3 vejce natvrdo
* 6 lžic kysané smetany
* kopr na posypání
1. Připravte si základ
Cibuli nakrájejte nadrobno, klobásy (nejlépe ostravské) na kolečka. Nerozmražené fazolky vhoďte do vroucí osolené vody (stačí půl litru), přiveďte k varu a dvě až tři minuty vařte. Rozpalte olej. Dejte na něj cibulku, stáhněte plamen a smažte asi tři minuty, až zvláční.
2. Udělejte jíšku
K cibulce vhoďte klobásu a smažte asi pět minut, aby se zatáhla. Základ poprašte moukou a promíchejte, ať se cibulka i uzenina dobře obalí ve vzniklé jíšce. Na chvíli odstavte hrnec z ohně a za stálého míchání (aby se nevytvořily žmolky) vlévejte rajčatové pyré.
3. Dokončete dílo
Do polévkového základu přilijte fazolky i s vodou, ve které se vařily, a vývar. Promíchejte, vhoďte koření a přiveďte k varu. Pak stáhněte plamen a nechte částečně zakryté a za občasného promíchání probublávat na sporáku ještě asi deset minut. Dochuťte solí a pepřem.
Podávejte s pečivem (třeba s dalamánky s datlemi a fíky), ozdobené kopečkem kysané smetany a vejcem natvrdo, hustě posypané nadrobno nasekaným koprem.
Pro vegetariány:
Tato polévka chutná výborně, i když úplně vynecháte uzeninu. Můžete ji také nahradit uzeným tofu.
OCHUTNEJTE TAKÉ | ||
---|---|---|
Květáková polévka se sýrem |
Nejlepší slepičí polévka |
Lahůdková cibulová polévka |