Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Fazolková polévka

  8:03aktualizováno  8:03
Vyšlápněte si s kamarády na pořádný výlet a pak je pozvěte na skvělou sytou fazolovku. Nejlepší je uleželá, takže si ji připravte den předem podle našeho podrobného návodu.
Fazolková polévka

Fazolková polévka | foto: Apetit

NA 6 PORCÍ

Příprava: 10 minut + 15 minut vaření

* 1 větší cibule
* 300 g klobásy
* 350 g zelených fazolek, mohou být mražené
* 2 lžíce oleje
* 4 lžíce hladké mouky
* 500 ml rajčatového pyré
* 1 l vývaru (z kostky)
* 2 bobkové listy
* 4 kuličky černého pepře
* sůl a pepř na dochucení

Na ozdobu:
* 3 vejce natvrdo
* 6 lžic kysané smetany
* kopr na posypání

1. Připravte si základ
Cibuli nakrájejte nadrobno, klobásy (nejlépe ostravské) na kolečka. Nerozmražené fazolky vhoďte do vroucí osolené vody (stačí půl litru), přiveďte k varu a dvě až tři minuty vařte. Rozpalte olej. Dejte na něj cibulku, stáhněte plamen a smažte asi tři minuty, až zvláční.

2. Udělejte jíšku
K cibulce vhoďte klobásu a smažte asi pět minut, aby se zatáhla. Základ poprašte moukou a promíchejte, ať se cibulka i uzenina dobře obalí ve vzniklé jíšce. Na chvíli odstavte hrnec z ohně a za stálého míchání (aby se nevytvořily žmolky) vlévejte rajčatové pyré.

3. Dokončete dílo
Do polévkového základu přilijte fazolky i s vodou, ve které se vařily, a vývar. Promíchejte, vhoďte koření a přiveďte k varu. Pak stáhněte plamen a nechte částečně zakryté a za občasného promíchání probublávat na sporáku ještě asi deset minut. Dochuťte solí a pepřem.

Podávejte s pečivem (třeba s dalamánky s datlemi a fíky), ozdobené kopečkem kysané smetany a vejcem natvrdo, hustě posypané nadrobno nasekaným koprem.

Pro vegetariány:
Tato polévka chutná výborně, i když úplně vynecháte uzeninu. Můžete ji také nahradit uzeným tofu.

OCHUTNEJTE TAKÉ
Květáková polévka se sýrem
Květáková polévka se sýrem
Nejlepší slepičí polévka
Nejlepší slepičí polévka
Lahůdková cibulová polévka
Lahůdková cibulová polévka





Nejčtenější

(Ilustrační snímek)
Uši se čistí samy, my to dělat nemusíme. Když už, tak jen jemně

Nahromaděný ušní maz svádí k odstraňování, někdo ho dokonce považuje za znak nedostatečné hygieny. A tak uši čistí víc a víc. Ve skutečnosti tolik pozornosti...  celý článek

Jane Fondová (Cannes, 17. května 2015)
Představuji si, jak umřu. Smrti se nebojím, říká Jane Fondová

Americká herečka Jane Fondová (79) na svůj věk vypadá neuvěřitelně skvěle a vitálně. Filmová legenda však přiznala, že přemýšlí o smrti. A dodala, že se jí...  celý článek

Ellen DeGeneresová na People's Choice Awards (Los Angeles, 7. ledna 2015)
Měla jsem deprese a navštěvovala jsem terapeuta, přiznala DeGeneresová

Ellen DeGeneresová (59) patří mezi nejúspěšnější ženy Hollywoodu. Má vlastní televizní show, je šťastně zadaná a nebojí se mluvit o své sexuální orientaci....  celý článek

Ilustrační fotografie
Nechte děti se nudit, podpoříte jejich rozhodnost, radí odborníci

Není dobře, když se dnešní rodiče snaží od rána do večera zabavovat svoje děti. Ony se totiž nenaučí nudit, což pro ně později může být na škodu, varuje...  celý článek

Z Kary Robertsové se stala mořská víla, která má vlastní show, při které...
Z Američanky je profesionální mořská víla. Zbavila se tak mindráků

Američanka strávila přes 400 hodin výrobou kostýmu mořské víly. Díky rybímu ocasu může předvádět speciální podvodní show a splnit si sen. Jako podmořská bytost...  celý článek

Další z rubriky

Šneky z majolkového těsta s mákem
Co přineseme na Jarmark? Makové šneky, tvarohové šátečky i rösti

Už tradičně přispívají členky a spolupracovnice redakce OnaDnes.cz do kasičky Nadace Terezy Maxové dětem také prostřednictvím domácích dobrot, které přinesou...  celý článek

Pikantní zeleninová polévka
Pórková, s květákem i paprikou. Nejlepší podzimní polévky pro zahřátí

Nejsychravější a zároveň nejmalebnější roční období už úřaduje nejen v kalendáři, ale také za okny, takže je pravý čas na husté zeleninové polévky. Kromě toho,...  celý článek

Rychlé jablečné řezy hrk-hrk
Kulajda, kančí roláda i řezy hrk-hrk. Podzimní menu podle blogerky

Ačkoli dnes jídlo miluje a je nejen jejím koníčkem, ale i povoláním, jako dítě se Andrea Motlíková ve svém talíři šťourala, maso nejedla a z polévky vyndávala...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

Nestíháte? Tyhle účesy zvládnete za 5 minut
Nestíháte? Tyhle účesy zvládnete za 5 minut

Nestíháte rande, pracovní schůzku nebo hodit děti do školy? Máme pro vás tipy na účesy, které budete mít hotové do 5 min... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.