Doporučujeme

Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Farmářské menu aneb jak využít nákup z trhu

  • 0
Pokud jste také propadli kouzlu farmářských trhů, kde to voní čerstvými bylinkami, domácími klobáskami, zralými švestkami nebo horkou medovinou, možná stojíte před plným košíkem a otázkou: Co budu dnes vařit? Nabízíme vám pět vyzkoušených receptů, v nichž zužitkujete nákupy z trhu a ještě si i s rodinou skvěle pochutnáte.

Dýňová polévka

Každý z receptů je pro 4 osoby

Dýňová polévka* 500 g dýně hokaido (nemusí se loupat)
* 4 cibule
* 500 ml zeleninového vývaru
* 4 lžíce olivového oleje
* 2 lžíce másla
* 250 ml zakysané smetany
* sůl, pepř, muškátový oříšek
* houska a máslo na krutonky

Farmářské trhy: Češi se znovu postavili do fronty

1. Dýni pokrájíme na kousky, dáme je na pekáč spolu s cibulí a zastříkneme olivovým olejem. Pečeme při 150°C zhruba 40 minut, dokud nebude dýně dostatečně měkká.
2. Dýni a cibulku dáme do hrnce s teplým vývarem a přivedeme k varu. Vaříme do úplného změknutí, což trvá už jen 15 minut. 3. Poté polévku odstavíme, necháme ji lehce vychladnout a potom rozmixujeme.
4. Okořeníme solí, pepřem a muškátovým oříškem. Až nakonec vmícháme zakysanou smetanu. Podáváme s krutonky opečenými na másle.

Topinamburová kaše se slaninou

Topinamburová kaše * 1 kg topinambur (tzv. sladkých brambor)
* 250 ml bílého jogurtu (selského, tučného)
* 4 lžíce másla
* 6 stroužků česneku
* šťáva z citronu
* mořská sůl
* bílý pepř
* 2 lžíce petrželky
* slanina

1. Na pánvi vyškvaříme plátky slaniny.
2. Uvaříme brambory, zamícháme do nich jogurt, prolisované stroužky česneku, trochu citronové šťávy a máslo.
3. Dochutíme solí, pepřem, posypeme petrželkou a poklademe plátky slaniny.

Srnčí kýta na tymiánu s černou omáčkou

Srnčí kýta pečená na víně se žampiony* 1 kg uzených kostí
* srnčí maso
* 200 g švestek
* 200 g povidel
* 200 g strouhaného perníku
* 100 g mandlí
* 50 g rozinek
* pomeranč
* rum
* kořenová zelenina
* slanina
* 750 ml červeného vína
* sádlo
* tymián
* 3 celé skořice
* 6 hřebíčků

1. Srnčí maso očistíme, odblaníme a prošpikujeme. Na pánvi na sádle ho necháme zatáhnout, poté ho dáme do pekáče spolu s kousky kořenové zeleniny a pečeme. Zhruba po 20 minutách podlijeme červeným vínem a pečeme dalších 60 minut, dokud není maso měkké.
2. Z uzených kostí svaříme silný vývar, mělo by ho být přibližně půl litru.
3. Nastrouháme perník a pomerančovou kůru, z pomeranče vymačkáme šťávu, švestky naložíme do rumu (několik si jich necháme stranou na ozdobu).
4. Do vývaru (už bez kostí) přidáme perník, povidla, švestky i s rumem, rozinky a citronovou kůru a koření a svaříme do husté omáčky a tu pak přecedíme. Nakonec dochutíme (solí, pepřem, hnědým cukrem, pomerančovou šťávou, rumem). Na talíři dozdobíme švestkami a mandličkami.

Cibulové čatní

Cibulové čatní* 250 g cibule
* 50 ml vinného octa
* 50 ml jablečného octa
* 150 g hnědého nerafinového cukru
* 2 lžíce medu
* 2 špetky mletého nového koření
* 1 lžíce hořčičných semínek
* čerstvě nahrubo namletý kajenský pepř
* sůl

1. Cibuli nakrájíme na kolečka. Ve velkém kastrolu vložíme do kastrolku společně s cukrem a medem a necháme zkaramelizovat.
2. Poté zalijeme jablečným i vinným octem a přidáme koření. Necháme provařit pod pokličkou asi 20 minut, občas promícháme. 3. Čatním plníme sklenice, pečlivě je zavíčkujeme a uložíme do ledničky. Skvěle chutná třeba s kváskovým chlebem z farmářských trhů.

Ostružinová zmrzlina

Ostružinová zmrzlina* 300 gramů ostružin
* 250 ml tvarohu
* 250 ml smetany ke šlehání
* 200 g cukru moučka
* 50 g cukru krystal
* 4 žloutky

1. Vyšleháme žloutky s cukrem a přidáme k nim tvaroh a vyšlehanou sladkou smetanu. Vše smícháme a lehce vmícháme ostružiny.
2. Směs dáme zmrazit cca na 30 minut. Z cukru krystal si připravíme karamel a ten několika tahy vmícháme do mírně zmrazené hmoty. Karamel uvnitř zmrzliny vytvoří křupavou fantazii.


  • Vybrali jsme pro Vás