Doporučujeme

Mini quiche s bylinkami a balkánským sýrem

Mini quiche s bylinkami a balkánským sýrem | foto: MAFRA/Tomáš Krist

Krkovička na medu, bylinkové quiche a bábovka. Dejte si farmářské menu

  • 2
Sehnat potraviny přímo od farmářů už dnes není tak těžké. Přinesli jste si domů pěkný kousek masa, med nebo třeba bylinky a nevíte, co s nimi? Zkuste si jako my připravit parádní farmářské menu. Zvládne ho i začátečník, ale pochutná si i ten nejmlsnější strávník.

Zájem o původní české potraviny od tradičních výrobců stále roste. Koupit si čerstvou zeleninu, vejce od „šťastných slepiček“, ručně vyráběné pečivo nebo třeba mléčné výrobky bez „éček“ je víc než jen módní.

Pojízdné prodejny slaví návrat

Zajímavou a praktickou alternativou pro ty, kdo nemají trhy ani farmáře v dosahu, jsou pojízdné prodejny, často spojené i s e-shopem.

Jednou z nich je třeba Nakupzfarmy.cz - unikátní projekt 22 českých soukromých farmářů a zpracovatelů, kde pořídíte třeba čerstvé mléko i mléčné výrobky, vejce, pečivo, maso, zeleninu, ovoce nebo třeba med.

Farmářské výrobky můžete nakoupit také v pojízdných prodejnách.
Přírodní sýry (Sklizeno)

Dodávky, ve kterých je možné vyzvednout objednaný nákup nebo nakoupit z aktuální nabídky farmářských potravin, přijíždějí v určené časy na více než 1700 zastávek v Praze a středních, východních nebo severních Čechách.

Projekt navazuje na službu Mléko z farmy, která funguje již od roku 2010 a jež je proslulá speciálními „bučícími“ vozy.

Zákazníci zkrátka stále častěji přemýšlejí o tom, co jedí a čím krmí své děti, zajímá je původ zboží i jeho kvalita a jsou ochotni se za ním vydat dál než do nejbližší samoobsluhy.

S košíkem na trh

V současné době existuje hned několik možností, kam se pro české farmářské potraviny vypravit. Jednou z nejpopulárnějších - hlavně mezi obyvateli větších měst - jsou farmářské trhy. Zjistěte si, kde a kdy ve vašem okolí probíhají.

Právě je jejich sezóna a seženete tam vše, co budete potřebovat pro své vaření. Najdete tu také spoustu inspirace – nebojte se třeba s farmářem poradit, jak neobvyklou zeleninu nebo maso, se kterým nemáte mnoho zkušeností, připravit.

Informace o místech a časech konání trhů najdete třeba na www.farmarsketrziste.cz nebo www.nalok.cz/farmarske-trhy, sledujte i místní tisk a nástěnky v obcích.

Kromě tradičních trhů přibývají ve městech také farmářské prodejny. Podívejte se, jestli nějaká nepřibyla i ve vaší ulici.

Přímo ze statku

Další možností je prodej ze dvora. Některé statky nabízejí možnost koupit si zejména ovoce a zeleninu přímo na jejich adrese.

Poptejte se v okolí svého bydliště, jestli nějaký aktivní zemědělec nenabízí své zboží třeba hned ve vedlejší vesnici. Jediná nevýhoda je, že tito farmáři mívají stanovené hodiny, kdy se pro nákup můžete zastavit, a ty se vám vždycky nemusejí hodit.

Podobným způsobem, jak se dostat k ovoci, zelenině, ale i dalším produktům přímo od zdroje jsou bedýnky. A nemusejí být jen bio. Můžete si je buď nechat dovézt na svozové místo nebo si je po dohodě s farmářem vyzvednout. Šikovnou variantou jsou také pojízdné farmářské prodejny (více v boxu).

Ale teď už dost nakupování, jde se vařit. Začneme předkrmem, který je vhodný i pro vegetariány. Pak si pochutnáme na šťavnaté pečené krkovičce na medu s rozmarýnem a nakonec si ke kávě ukrojíme nadýchanou bábovku z podmáslí.

Mini quiche s bylinkami a balkánským sýrem

Ingredience na 6 – 10 formiček dle velikosti:

  • 250 g hladké mouky
  • 125 g selského másla
  • 1 vejce
  • 5 lžic studené vody
  • Na náplň:
  • 3 jarní cibulky
  • 1 menší pórek
  • svazek pažitky nebo jiných bylinek dle chuti a dostupnosti
  • 200 ml smetany
  • 4-5 vajec
  • 200 g balkánského sýra
Mini quiche s bylinkami a balkánským sýrem

Pracovní postup:

  1. Mouku odvážíme na vál, přidáme pokrájené studené máslo, vejce a studenou vodu. Rukama rychle vypracujeme hladké těsto, zabalíme ho do potravinové fólie a dáme asi na hodinu do chladničky.
  2. Formičky lehce vymažeme olejem (pokud mají nepřilnavý povrch, není to nutné). Těsto rozdělíme na tolik dílů, kolik máme formiček. Vyválíme je a formičky vyložíme těstem. Dno propícháme vidličkou.
  3. Pak na něj položíme pečicí papír (nebo alobal) a nasypeme suché luštěniny, aby se nevyboulilo dno. Pečeme v předehřáté troubě na 180 °C asi 15 minut. Odstraníme papír a luštěniny a necháme zchladnout.
  4. Mezitím si připravíme náplň. Cibulku a pórek nasekáme najemno a orestujeme na troše oleje. Ve smetaně rozšleháme vejce, lehce osolíme, opepříme, přidáme orestované cibulky s pórkem, nasekanou pažitku a nahrubo nastrouhaný balkánský sýr.
  5. Směs rozdělíme do formiček na předpečené těsto a pečeme ještě asi 20 až 25 minut dozlatova. Mini quiche podáváme jako předkrm, teplé i studené.

Tip: Do náplně můžeme přidat také nakrájenou slaninu, šunku nebo listový špenát. Místo balkánského sýra zkuste třeba kozí.

Krkovička na medu s bramborovo-celerovou kaší

Ingredience pro 4 osoby:

  • 4 plátky vepřové krkovice
  • 3 stroužky česneku
  • 2 cibule
  • 3 lžíce medu
  • 3 lžíce slunečnicového oleje
  • čerstvý rozmarýn
  • 2 lžíce ostřejší hořčice
  • 1 lžíce balzamikového krému
  • 1 lžíce kečupu
  • sůl
  • čerstvě mletý pepř
  • černé pivo na podlévání
  • Na kaši:
  • 400 g brambor
  • 1 menší celer
  • sůl
  • 200 ml selského mléka
  • 3 lžíce selského másla
Krkovička na medu s bramborovo-celerovou kaší

Pracovní postup:

  1. Česnek i cibuli oloupeme, nakrájíme najemno a vložíme do misky. Přidáme tekutý med, olej, nasekaný rozmarýn, hořčici, balzamikový krém, kečup, sůl a pepř. Vymícháme marinádu a v ní ze všech stran pěkně „vymácháme“ plátky krkovice. Uzavřeme a necháme přes noc odležet.
  2. Druhý den poklademe dno pekáče naloženým masem, přelijeme marinádou, lehce podlijeme pivem, přikryjeme alobalem a dáme péct na 180 °C asi na 60 minut.
  3. Pak odkryjeme a pečeme ještě asi hodinu. Podléváme pivem dle potřeby a přeléváme výpekem.
  4. Mezitím, co se maso peče, připravíme kaši. Brambory oloupeme, nakrájíme a vložíme do hrnce se studenou vodou. Celer očistíme, nakrájíme na menší kousky a přidáme k bramborám. Osolíme, přivedeme k varu, zmírníme plamen a vaříme do změknutí asi 25 minut.
  5. Hotové brambory s celerem slijeme, přidáme máslo a ohřáté mléko a ušleháme hladkou kaši. Podáváme ji s krkovičkou přelitou výpekem.

Tip: Marinované maso můžete připravit také na grilu. V tom případě ho podávejte s čerstvým chlebem a zeleninovým salátem. Pivo pak použijte nikoli k podlévání, ale k zapíjení. Nebude ale asi stačit jen jedno.

Bábovka z podmáslí

Ingredience:

  • 1 hrnek podmáslí
  • 3 vejce
  • 1 hrnek moučkového cukru + na posypání
  • 1/2 hrnku slunečnicového oleje
  • 1/2 hrnku selského mléka
  • 1 lžička citronové kůry
  • 1 prášek do pečiva
  • 2 hrnky polohrubé mouky
  • 2 lžíce kakaa
  • máslo a hrubá mouka na vysypání formy
Bábovka z podmáslí

Pracovní postup:

  1. Do mísy nalijeme podmáslí, přidáme vejce, moučkový cukr, olej, mléko, citronovou kůru a důkladně prošleháme. Pak do směsi přidáme polohrubou mouku smíchanou s práškem do pečiva a vymícháme hladké těsto.
  2. Formu na bábovku vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou. Nalijeme do ní asi polovinu těsta. Do druhé poloviny vmícháme kakao a nalijeme ji na bílé těsto.
  3. Pečeme v předehřáté troubě na 175 °C asi 50 minut. Pak doprostřed vpíchneme špejli a pokud těsto ještě lepí, bábovku dopečeme. Po vyjmutí z trouby ji necháme lehce zchladnout, pak ji opatrně vyklopíme na talíř a necháme zcela vychladnout. Podáváme posypanou moučkovým cukrem.

Tip: Do bábovky můžete přidat nasekané ořechy nebo rozinky namočené v rumu.


  • Vybrali jsme pro Vás