Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Čtenářský recept: Exotický špíz inspirovaný Latinskou Amerikou s rajčatovou salsou

  9:00aktualizováno  9:00
Posíláte nám své recepty do soutěže Moje letní dobrota.

Exotický špíz inspirovaný Latinskou Amerikou | foto: Eva Končelovápro iDNES.cz

Doba přípravy
30

Množství
2

300 g kuřecí prsa
2 menší cukety
1 paprika červená
1 plantain - zeleninový banán
1 limetka a pomeranč
6 menších rajčat
1 malá chilli paprička zelená
lžíce bílého jogurtu
bylinky na grilování (koření), nové koření mleté
sůl, olivový olej
třtinový rum - není nutné

Plantain - zeleninový banán který nahrazuje brambory, je již běžně k dostání. Vypadá jako větší klasický banán. K použití je ideální vzhledem přezrálého banánu. Tuzemský rum je vytlačován kvalitním třtinovým rumem a přibývá tropických dnů. Je čas na rychlé a jednoduché jídlo s chutí exotiky.

1. Kuřecí maso nakrájíme na kousky a dáme do misky. Osolíme, zakápneme olejem, přidáme lžíci jogurtu, bylinky na grilování, špetku nového koření. Pomeranč rozdělíme na půl - šťávou z jedné půlky zakápneme maso a můžeme lehce zakápnout vhodným třtinovým rumem (nejlépe tmavý letitý). Maso promícháme - můžeme nechat pár hodin marinovat, ale díky jogurtu je možné připravit ihned.

2. Zeleninový banán, cukety a papriku nakrájíme na kousky vhodné na špíz, v misce zakápneme olivovým olejem, přidáme bylinky vhodné na grilování, lehce osolíme. Následně kombinujeme s masem na špíz.
Špíz je možné dělat na grilu nebo v troubě. Troubu si zapneme na teplotu 200 °C. Než dosáhneme optimální teploty, nasekáme připravená rajčata na drobné kousky, nasekáme chilli papričku. V misce obojí smícháme a přidáme sůl, zakápneme olivovým olejem a limetkou, můžeme přidat vhodné koření. Vznikne čerstvá zeleninová salsa s ostrou kyselo-slanou chutí.

3. Připravené špízy pečeme přibližně 20 minut. Nevymačkanou půlku pomeranče použijeme k servírování.

Poznámka
V receptu je možné použít také cibuli. Banán a zelenina bohatě nahrazuje přílohu, můžeme podávat s čerstvou bagetou. K pití se perfektně hodí osvěžující domácí mojito.

Autor:




Nejčtenější

léky
Léky, které už nezabírají. Nejčastěji jsou to antibiotika

Dosud hýčkaná antibiotika začínají být v boji proti mikrobům neúčinná a ti jdou pomalu, ale jistě vstříc vítězství. Budeme umírat na banální choroby, nebo je...  celý článek

19. Jarmark OnaDnes.cz
Na Jarmarku levně nakoupíte a v aukci pomůžete tátovi od pěti dětí

Již 19. Jarmark OnaDnes.cz se blíží a máme pro vás další várku informací, na co se můžete těšit už 30. září na pražském Výstavišti v Holešovicích v Křižíkových...  celý článek

ilustrační snímek
Rodinná poradna: Syn chce stále hrát na tabletu, babička ho nechá

Můj sedmiletý syn je poslední dobou posedlý tabletem. Nejradši by od rána do večera hrál a já už nevím, co s tím dělat. Babička v tom totiž problém nevidí a...  celý článek

Sue a Noel Radfordovi a jejich děti v roce 2015
Už jsme skončili, říkají po 20 dětech britští manželé Radfordovi

Sue Radfordová (42) a její manžel Noel (46) si opravdu nemůžou stěžovat, že by měli málo dětí v domě. Letos se jim narodil další syn. Doma tak mají už 19...  celý článek

Petr Klíma je na farmářských trzích v Praze 6 "pečený - vařený“. Na snímku s...
Z farmy přímo na stůl: nová kuchařka vás naučí milovat zeleninu

Nemusíte být fanatickým přívržencem farmářských trhů, abyste zjistili, že nejlepší zelenina je ta lokální. Ať už máte tatínka, který se vyžívá v pěstování,...  celý článek

Další z rubriky

Vegan fazolový burger s rajčatovou salsou
Nemusí být vždycky flákota. Grilovací party pro vegany a vegetariány

Většina z nás si spojuje grilování s prorostlou krkovičkou, kuřecím špízem či burgery s mletým hovězím. Jenže možná i ve vaší rodině nebo mezi přáteli je...  celý článek

Houbové rizoto
Rostou? Tak honem do lesa! Tyhle recepty užijete nejen na chalupě

Uklidňující procházka lesem mnohdy vyústí ve sběračskou výpravu – zejména, když máte svoje tajná místečka a vezmete si s sebou košík. Co ale s houbovou úrodou?...  celý článek

Sýr pečený v troubě
Soumrak smažáku. Rychlé a skvělé večeře pro milovníky sýra

Zapomeňte na smažený sýr, stálici jídelních lístků českých pohostinství i rodinných jídelníčků od Aše až po Jablunkov. Tyhle báječné sýrové dobroty se nesmaží...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

Průvodce kosmetickými štětci: Na make-up, oční stíny i rozjasňovač
Průvodce kosmetickými štětci: Na make-up, oční stíny i rozjasňovač

Základem dokonalého líčení jsou kosmetické štětce. Práce je s nimi snadná a kromě toho každý kosmetický produkt zapracuj... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.