Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Evropské cukroví: rakouské punchkrapfen nebo německé springerle

  0:38aktualizováno  0:38
I o vánočních svátcích můžete cestovat. Buď doopravdy strávíte Štědrý den pod palmami, nebo můžete ‚projet‘ Evropou díky našim receptům. Ochutnejte tradiční kousky našich bližších i vzdálenějších sousedů.

Vídeňské sachrové krychličky | foto: isifa.com

Rakousko Vídeňské spitzbuben

Příprava: 10 minut + odpočinutí těsta + vyvalování a vykrajování + 7-10 minut pečení

Na asi 2 plechy

* 210 g hladké mouky + trochu na vál
* 140 g moučkového cukru + trochu na poprášení se špetkou vanilky
* 140 g másla
* 2 žloutky
* 70 g mletých loupaných mandlí
* špetka soli
* 100 g zavařeniny (meruňkové a rybízové)

1. V míse zpracujeme prosátou mouku, cukr, nakrájené máslo, žloutky, mandle a špetku soli na hladké těsto. Vytvarujeme kouli, zabalíme do fólie a dáme do chladničky na 2 hodiny odpočinout.

2. Na lehce pomoučeném vále rozválíme těsto na plát silný asi 3 mm a tvořítkem vypichujeme čtverečky s ozdobným okrajem a klademe na plech vyložený pečicím papírem. U poloviny sušenek vypíchneme uprostřed malými tvořítky ozdobné otvory.

3. Na plechu vždy pečeme pouze sušenky celé nebo s otvorem, aby se stejnoměrně upekly. Pečeme v troubě předehřáté na 175-180 stupňů 7-10 minut a stáhneme z plechu. Sušenky necháme vychladnout a potom slepíme polovinu sušenek meruňkovou a polovinu sušenek rybízovou zavařeninou. Slepujeme společně vždy jednu plnou a jednu vykrojenou sušenku. Uchováváme v dobře utěsněné krabici. Při podávání poprášíme moučkovým cukrem s vanilkou.

Tip
Do těsta můžete přidat o něco méně cukru a přidat mleté mandle. Sušenky jsou pak ale křehčí a více se lámou. Pokud se těsto při vyvalování lepí, poprašte jej lehce moukou i z vrchní strany.

Punchkrapfen (Punčové koblížky)

Příprava: 40 minut + 8-12 minut pečení + dokončení

Na 1 plech (asi 30 ks)

* 4 vejce
* 1-2 lžíce teplé vody
* 120 g cukru moučka
* 1 sáček vanilkového cukru
* špetka soli
* 160 g hladké mouky

Na náplň:
* 300 g piškotových drobků
* 200-250 g meruňkového džemu
* 2 lžíce citronové šťávy
* 1 lžíce citronové kůry
* 6-8 lžic rumu
* 1-2 lžíce červeného vína
* 200 g nugátu

Na polevu a ozdobu:
* 150-170 g moučkového cukru
* 3 lžíce červeného suchého vína
* 2 lžíce rumu
* 1 lžíce citronové šťávy
* 1 lžíce horké vody
* asi 30 ks mandlí

1. V míse vyšleháme žloutky,vodu a oba cukry do husté pěny. Bílky našleháme se špetkou soli na pevný sníh a zlehka vmícháme s prosátou moukou do žloutkové hmoty. Těsto rovnoměrně rozetřeme na plech vyložený pečicím papírem, vložíme do trouby předehřáté na 180-200 stupňů a pečeme asi 8-12 minut dorůžova.

2. Upečený plát stáhneme z papíru a necháme vychladnout. Na náplň v míse promícháme piškotové drobky, džem, citronovou šťávu, kůru, rum a víno a zpracujeme na kompaktní masu. Je-li hmota příliš řídká, přidáme piškotové drobečky nebo naopak přidáme rum, víno či zavařeninu a necháme chvíli odpočinout. Hmota by měla být opravdu dobře propracovaná a narůžovělá.

3. Nugát rozpustíme v misce ve vodní lázni a potřeme jím celý plát těsta. Těsto rozkrojíme napříč na poloviny, na jednu polovinu těsta naneseme a rovnoměrně rozetřeme drobečkovou masu a přiklopíme druhou polovinou těsta nugátem dolů. Zatížíme prkénkem a necháme chvíli odpočinout. Piškot pak rozkrájíme na kousky velikosti 3x3 cm a každý kousek v dlani trochu z formujeme a zakulatíme, aby měl z horní části zaoblené tvary jako koblížek.

4. V misce utřeme prosátý jemný moučkový cukr s červeným vínem, rumem, citronovou šťávou a lžící horké vody. Třeme tak dlouho, dokud poleva není úplně hladká a lesklá. Podle potřeby přidáme trochu cukru, vína nebo horké vody. Poleva by měla mít krásně růžovou barvu. Koblížky potřeme pomocí silikonového štětečku polevou a necháme na mřížce zaschnout. Na každý koblížek přilepíme kapkou polevy mandli na ozdobu a vložíme do papírových košíčků.

Tip
Mandle můžete přilepit na povrch jakýmkoliv krémem až těsně před podáváním. Koblížky můžete potáhnout také již hotovou punčovou polevou.

Vídeňské sachrové krychličky

Příprava: 20 minut + 25-35 minut pečení + dokončení

Na 1 menší plech s okrajem

* 140 g másla + na vymazání plechu
* 140 g cukru moučka
* 4 velké žloutky
* 120 g čokolády na vaření
* špetka mletého nového koření
* 4 velké bílky
* 120 g polohrubé mouky
* 100-150 g meruňkové zavařeniny
* 200 g čokoládové polevy
* kakao holandského typu
* 100 g bílé čokoládové polevy

1. Ve vodní lázni rozpustíme nalámanou čokoládu a za občasného míchání ji necháme trochu zchladnout. Změklé máslo vyšleháme s cukrem a žloutky do pěny. Do směsi zašleháme rozpuštěnou čokoládu a koření. Bílky ušleháme na tuhý sníh a společně s prosátou moukou zlehka vmícháme do našlehané hmoty. Těsto rozetřeme na plech vyložený pečicím papírem a potřený máslem. Pečeme v předehřáté troubě na 180 stupňů asi 25-35 minut. Těsto se nemá lepit na špejli, ale nesmí být vysušené.

2. Necháme chvíli zchladnout na mřížce a pomocí papíru stáhneme z plechu, překlopíme na papír posypaný kakaem a necháme vychladnout. Vychladlý plát těsta potřeme svrchu meruňkovou zavařeninou, poprášíme kakaem, necháme chvíli zatuhnout a nakrájíme na malé krychličky asi 3x3 cm.

3. Kostky potřeme po stranách silikonovým štětečkem čokoládovou polevou nebo je opatrně namáčíme do polevy a necháme na mřížce ztuhnout. Podáváme ozdobené vločkami z bílé čokolády nebo bílé cukrářské polevy. Ty vyrobíme tak, že polevu nebo čokoládu rozpustíme a tenkým pramínkem kreslíme na pečicí papír sněhové vločky. Necháme ztuhnout a potom opatrně sloupneme.

Tip
Plát těsta můžete také potřít zavařeninou, polít čokoládovou polevou a stěny nakrájených krychliček pak obalit v kakau. Při podávání můžete doplnit šlehanou smetanou.

Německo Norimberské perníčky

Příprava: 30 minut + odležení + 10-15 minut pečení

Na asi 1,5-2 plechy

* 100 g moučkového cukru
* 1 vanilkový cukr
* 2 lžíce medu
* 3 menší nebo 2 velká vejce
* 125 g lískových oříšků, opražených a umletých
* 50 g mletých mandlí
* 125 g rozinek
* 1 citron, bio
* 1 velký pomeranč, bio
* 2 lžíce rumu nebo koňaku
* 1/2 lžičky skořice
* špetka tlučeného hřebíčku a mletého nového koření
* 50 g strouhanky nebo strouhaného perníku
* 30-40 g hladké mouky
* 1/2 lžičky kypřicího prášku do perníku
* malé kulaté oplatky nebo kolečka z jedlého papíru

Na ozdobu:
* 150 g moučkového cukru
* 1-2 lžíce rumu nebo koňaku
* 1-2 lžíce citronové šťávy
* 1-2 lžíce horké vody
* barevný cukr na posypání

1. Kůru z citrusů okrájíme bez bílé části a společně s rozinkami semeleme v mlýnku na maso nebo rozmixujeme. Směs zalijeme rumem nebo koňakem, citronovou a pomerančovou šťávou a necháme minimálně 2 hodiny nebo do druhého dne stát.

2. V míse vyšleháme cukry, vejce a tekutý med do pěny. Vmícháme mleté oříšky, mandle, směs kůry s alkoholem, koření, jemně mletou strouhanku nebo strouhaný perník, rozpuštěné máslo a nakonec vmícháme mouku s kypřicím práškem a promícháme. Dle potřeby můžeme přidat více mouky, aby těsto nebylo příliš řídké, nebo naopak jí dát méně.

3. Na plech rozložíme kousek od sebe malé kulaté oplatky nebo kolečka jedlého papíru a dvěma lžičkami na ně klademe malé kopečky těsta. Navlhčenou lžičkou nebo prstem těsto na oplatce uhladíme, prst nebo lžičku namáčíme do vody. Pečeme v troubě předehřáté na 180 stupňů dozlatova, asi 10-15 minut. Perníčky stáhneme z plechu, necháme vychladnout a potom potřeme štětcem cukrovou polevou a posypeme barevným cukrem. Všechny suroviny na polevu utřeme v misce na hladkou a lesklou polevu a podle potřeby přidáme více cukru nebo horké vody.

Tip
Perníčky můžete potřít také bílou nebo tmavou cukrářskou polevou nebo rozehřátou čokoládou. Kolečka jedlého papíru nebo celé listy lze zakoupit například v cukrářství Fiala v Praze nebo na www.eshop.timidekor.cz. Jedlý papír nahradí klasický pečicí papír, ale spojí se s těstem a dá se s pečivem konzumovat. Oříšky můžete nahradit mandlemi a čerstvou pomerančovou kůru kandovanou.

Německé springerle

Příprava: 60 minut + odpočinutí těsta + 15-20 minut pečení

Na asi 2 plechy

* 2 velké vejce
* 250 g moučkového cukru
* 1/2 tablety jedlé sody nebo 1 g amonia
* 250 g hladké mouky + na podsypání
* 1 lžíce třešňovice
* máslo na potření plechu
* 1-2 lžíce celého anýzu

1. V míse šleháme vejce s moučkovým cukrem do husté bílé pěny,dokud hmota pořádně nenabude. Sodu rozpustíme v třešňovici a přidáme do vaječné směsi. Vmícháme prosátou mouku a zaděláme měkké pružné nelepivé těsto. Těsto vložíme do misky, přikryjeme vlhkým hadříkem (může být navlhčen třešnovicí) a necháme v chladu, ale ne v lednici asi 12 hodin odpočinout, nejlépe přes noc.

2. Plechy potřeme máslem a posypeme anýzem nebo vyložíme pečicím papírem. Odleželé těsto je pevné, měkké, ale nelepivé; pokud lepí, přidáme trochu mouky, nesmí být však příliš suché. Z těsta vyválíme váleček a odkrajujeme kousky, které lehce poprášíme moukou a malým válečkem vtlačíme do formiček vysypaných moukou, a na těsto obtiskneme motivy.

3. Springerle pak z formiček vyklepneme či vyjmeme. Nebo těsto vyválíme na pomoučeném vále na plát silný asi 1 cm a formičkami do něj vytlačíme (obtiskneme) vzory a těsto rádýlkem rozkrájíme na stejné kousky. Mouky nesmí být moc, aby se těsto nevysušilo a obrysy vzorů byly zřetelné.

4. Springerle klademe spodní stranou na plech posypaný anýzem tak, aby se do každého kousku obtisklo několik zrnek (asi 4-5 zrnek), a necháme na plechu odkryté odpočívat v chladné místnosti dalších 12 hodin, nejlépe přes noc.

5. Potom pečeme v troubě předehřáté na 150 stupňů asi 15-25 minut, povrch sušenek musí zůstat bledý. Necháme vychladnout a pak uchováváme v dobře těsnící uzavřené krabici. Ihned po upečení jsou sušenky měkké, ale pak ztvrdnou. Při konzumaci se namáčejí do kávy nebo čaje.

Tip
Nemáte-li čas, nechte těsto odpočinout bez přikrytí asi hodinu při pokojové teplotě a pak přes noc na plechu již vytvarované. Tradiční formičky na springerle jsou dřevěné, ale můžete použít i plastové nebo kovové. Anýz můžete také vmíchat do těsta.

Brabantské sušenky

Příprava: 15 minut + odpočinutí těsta a vykrajování + 5-8 minut pečení + slepování a zdobení

Na asi 3 plechy

* 240 g másla
* 240 g hladké mouky + trochu na vál
* 120 g lískových oříšků
* 120 g cukru moučka
* 1 lžička mleté skořice

Na náplň:
* 200 g másla
* 160 g cukru moučka
* 2 žloutky
* 2 lžíce rumu
* 2 lžičky mleté kávy

Na polevu:
* 2 bílky
* 200-250 g moučkového cukru
* 1 lžíce rumu
* 2 lžíce ovocné šťávy nebo pár kapek potravinového barviva
* cukrové perličky na ozdobu

1. Oříšky opražíme, oloupeme a nameleme. Máslo, mouku, oříšky, cukr a skořici zpracujeme na hladké těsto, zabalíme ho do fólie a necháme v chladu asi 2 hodiny odpočinout. Na pomoučeném vále těsto vyválíme na plát asi 3 mm silný a vypichujeme tvořítkem kolečka, která klademe na plech s pečicím papírem.

2. Pečeme v předehřáté troubě asi 5-8 minut dorůžova, stáhneme z plechu a necháme vychladnout. Upečené sušenky spojujeme krémem, povrch potřeme cukrovou polevou, ozdobíme cukrovými perličkami a necháme zaschnout. Nakonec dozdobíme tenkým pramínkem světlejší cukrové polevy.

3. Necháme ztuhnout a uchováme v chladu v uzavřené krabici. Krém připravíme tak, že žloutky s cukrem, rumem a kávou šleháme ve vodní lázni do zhoustnutí a za stálého míchání necháme vychladnout. Postupně do směsi zašleháme změklé máslo a umícháme hladký krém.

Bavorské kissinger

Příprava: 15 minut + odležení a vypichování sušenek + 10-12 minut pečení + dokončení (celkem asi 1,5 hodiny)

Na asi 3 plechy

* 100 g másla
* 1 vejce
* 1/2 lžičky skořice
* 150 g cukru moučka
* 150 g vlašských ořechů
* 300 g hladké mouky
* 1/2 sáčku prášku do pečiva

Na potření a zdobení:
* 200 g ostřejší marmelády
* 200 g vlašských ořechů
* asi 100 g půlených vlašských jader
* 150 g čokoládové polevy nebo čokolády na vaření + 2 lžíce tuku

1. V míse zpracujeme prosátou mouku s kypřicím práškem, nakrájené máslo, vejce, skořici, cukr a mleté ořechy na pevné těsto, zabalíme ho do fólie a necháme v chladu asi 2 hodiny odpočinout.

2. Z těsta vyválíme plát silný asi 3 mm, vypichujeme kulatým tvořítkem kolečka o průměru asi 3-3,5 cm a klademe je na plech vyložený pečicím papírem. Pečeme v troubě předehřáté na 190 stupňů dozlatova, trvá to asi 10-12 minut.

3. Upečené sušenky stáhneme z plechu a necháme vychladnout. Sušenky spojujeme marmeládou a potom potíráme čokoládou. Ve vodní lázni rozpustíme v misce čokoládovou polevu nebo čokoládu na vaření se 2 lžícemi tuku.

4. Slepené sušenky po okrajích namáčíme do polevy, obalujeme v mletých ořeších a necháme na mřížce ztuhnout. Potom na střed každé sušenky kápneme trochu polevy a přilepíme půlku vlašského ořechu.

Tip
Pokud máte marmeládu příliš tuhou, promíchejte ji s lžící horké vody. Výborná je ta z černého rybízu.

Autoři:






Nejčtenější

Muži tanga milují, ženy jim příliš nefandí. Důvodem je to, že nejsou úplně...
Tanga přestala být sexy. Ženy dávají přednost rafinovanějším střihům

Už žádný diskomfort a „ypsilon“ vykukující zpod lemu džín. Místo toho pohodlí a elegance. Šňůrková tanga nahradily střihy, jenž zadek alespoň trochu zahalují....  celý článek

Kolorovaný snímek rakovinových buněk z elektronového mikroskopu
Osm raných příznaků rakoviny, které byste neměli ignorovat

U velkého počtu nemocných jsou některé nádory objeveny až v pokročilém stádiu. Včasně diagnostikovaná rakovina přitom významně zvyšuje šanci na vyléčení. Které...  celý článek

Christina Applegateová (Los Angeles, 27. července 2015)
Preventivně jsem si nechala odstranit vaječníky, přiznala Applegateová

Před devíti lety Christině Applegateové (45) diagnostikovali rakovinu prsu a herečka podstoupila oboustrannou mastektomii. Nyní prozradila, že nedávno si...  celý článek

(Ilustrační snímek)
Příběh Karolíny: Expřítel nevěří, že je konec. Pořád to na mě zkouší

S přítelem jsem vydržela dva roky a i to bylo až moc. Udělal si ze mě služku, pokladničku a hlídal mě na každém kroku. Pokoj od něj nemám ani po rozchodu,...  celý článek

Maďarský guláš z vepřového masa
Guláš nejen předvolební. Dejte si klasiku z hovězího či vepřového masa

Za několik dnů tu máme volby a s tímto obdobím býval už za dob Rakouska-Uherska spjatý zvyk podávat voličům předvolební guláš uvařený nebo aspoň podávaný...  celý článek

Další z rubriky

Petr Klíma je na farmářských trzích v Praze 6 "pečený - vařený“. Na snímku s...
Z farmy přímo na stůl: nová kuchařka vás naučí milovat zeleninu

Nemusíte být fanatickým přívržencem farmářských trhů, abyste zjistili, že nejlepší zelenina je ta lokální. Ať už máte tatínka, který se vyžívá v pěstování,...  celý článek

Sýr pečený v troubě
Soumrak smažáku. Rychlé a skvělé večeře pro milovníky sýra

Zapomeňte na smažený sýr, stálici jídelních lístků českých pohostinství i rodinných jídelníčků od Aše až po Jablunkov. Tyhle báječné sýrové dobroty se nesmaží...  celý článek

Švestkový závin s mákem
Víkendové pečení. Dejte si závin s mákem a švestkami, jablky či masem

Stejně jako se teď za sychravých rán balíme do šál a kabátů, můžeme zavinout naše oblíbené podzimní ingredience do některého ze snadných a rychlých těst. Ať už...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

Jemné metalické líčení: Jediný třpytivý makeup, se kterým můžete i do práce
Jemné metalické líčení: Jediný třpytivý makeup, se kterým můžete i do práce

Patříte mezi milovnice třpytek, ale nemůžete si dovolit nosit do práce příliš výrazné líčení? Sáhněte po metalických očn... celý článek

Grafton Recruitment Praha
OBCHODNÍ SPECIALISTA, automotive

Grafton Recruitment Praha
Moravskoslezský kraj
nabízený plat: 30 000 - 40 000 Kč

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.