Evropská masová klasika

  0:19
Proč doma točit pořád dokola okoukané vepřo knedlo nebo řízek? Vezměte kus masa a zpracujte ho tak, jak to dělají jinde v Evropě.
Čevapčiči s bramborami na grilu

Čevapčiči s bramborami na grilu | foto: In Images

Slovinsko: Čevapčiči s bramborami na grilu

PRO 4 OSOBY

Příprava: 30 minut + 15 minut pečení

* 600 g jemně mletého hovězího masa
* sůl
* mletý pepř
* 1 lžička mleté sladké papriky
* 1 cibule, usekaná najemno
* 4 lžíce oleje
* 800 g nových brambor
* 1 lžíce směsi koření čubrica
* rajčatová salsa k podávání

1. Mleté maso prohněteme se lžící vody a oleje, osolíme, opepříme, vmícháme sladkou papriku, čubricu a usekanou cibuli. Propracujeme a dáme do chladu.

2. Brambory omyjeme a nakrájíme na centimetrové plátky. Propláchneme je ve studené vodě a osušíme. V misce smícháme dvě lžíce oleje se směsí koření, přidáme brambory a promícháme.

3. Mezitím si rozehřejeme gril. Z masové směsi vytvarujeme menší válečky. Brambory rozložíme na grilovací mřížku a pečeme je z jedné strany dozlatova, otočíme a dopékáme z druhé strany. Upečené brambory přendáme na mísu, solíme až při podávání.

4. Na gril přidáme čevapčiči potřené olejem a pečeme ze všech stran, stačí 5-10 minut, podle velikosti válečků a teploty grilu. Podáváme s grilovanými bramborami a rajčatovou salsou.

Portugalsko: Medailonky s barevnou zeleninou

PRO 4 OSOBY

Příprava: 15 minut + 20 minut vaření

* 800 g vepřové panenky
* sůl a mletý pepř
* 2 lžíce olivového oleje
* 1 lžíce másla
* 1 cibule
* 4 stroužky česneku, nadrobno usekaného
* 250 g paprik
* 250 g rajčat
* 4 lžíce hrášku
* 2 snítky citronové bazalky
* menší hrst lístků koriandru nebo petrželky
* 100 ml bílého vína
* 400-600 g oloupaných brambor

1. Vepřové panenky omyjeme, osušíme a nakrájíme na 2-3cm plátky. Dlaní je lehce zmáčkneme a zpět vytvarujeme. Osolíme, opepříme, potřeme částí oleje a necháme odležet. Zeleninu omyjeme a očistíme, česnek a cibuli nakrájíme najemno. Papriky nakrájíme na proužky, rajčata na plátky. Bylinky usekáme.

2. Brambory nakrájíme na kostičky a uvaříme v osolené vodě doměkka, trvá to 10-15 minut. V pánvi rozehřejeme olej a maso z obou stran prudce opečeme, zmírníme plamen a pečeme z obou stran asi 5 minut. Opečené medailonky přendáme do mísy a přikryjeme.

3. Z výpeku slijeme část oleje, přidáme máslo, rozehřejeme ho a zpěníme na něm cibuli a česnek. Přidáme papriky, rajčata, osmahneme, osolíme, opepříme a podlijeme bílým vínem. Dusíme do změknutí zeleniny, stačí pár minut, ke konci sejmeme poklici, přidáme hrášek a usekané bylinky. Po pár minutách vložíme opečené plátky panenky a společně krátce prohřejeme.

4. Podáváme s uvařenými kostičkami brambor.

Anglie: Rostbíf s yorkshirským pudinkem

PRO 4 OSOBY

Příprava: 30 minut + 40 minut pečení

* 800 g nízkého roštěnce
* sůl
* čerstvě mletý pepř
* 1 lžíce hořčice
* 1-2 lžíce worcestrové omáčky na potření masa
* 4 lžíce oleje
* 1 lžíce másla

Na pudink:
* 200 g hladké mouky
* sůl a mletý pepř
* špetka muškátového oříšku
* 2 velká vejce
* 250-300 ml mléka
* 3 lžíce tuku vypečeného z rostbífu nebo oleje

1. Omyté a osušené maso odblaníme. V misce promícháme hořčici, worcester a část oleje. Do očištěného roštěnce vetřeme sůl a pepř, maso potřeme připravenou směsí, přetáhneme fólií a necháme odležet. V pekáčku rozehřejeme zbylý olej, maso na něm ze všech stran zprudka opečeme a vložíme do předehřáté trouby. Pečeme za přelévání šťávou asi 30 minut, podle výšky masa, během pečení jednou otočíme a povrch potřeme máslem pro lepší barvu a chuť. V žádném případě rostbíf při pečení nepodléváme vodou. Po upečení necháme 10-15 minut odležet a potom nakrájíme přes vlákna na tenčí plátky. Správně upečený rostbíf má být uprostřed růžový. Před vyjmutím z trouby by při vpíchnutí jehly měla vytékat růžová šťáva, ne krev.

2. Rozšleháme vejce s mlékem a mouku se solí, mletým pepřem a muškátovým oříškem a necháme hodinu odpočinout. Do předehřáté trouby vložíme plech na muffiny na 5-10 minut. Do horkých formiček nalijeme olej nebo tuk z masa a rozpálíme. Do důlků s horkým tukem nalijeme těsto a pečeme v horní části předehřáté trouby 15-20 minut.

Francie: Jehněčí řízky s ratatouille

PRO 4 OSOBY

Příprava: 20 minut + 25 minut pečení

* 4 řízky z jehněčí kýty
* 2 lžíce citronové šťávy + kůra z 1/2 citronu
* 4 stroužky česneku
* sůl a drcený bílý pepř
* 2 snítky šalvěje a rozmarýny
* 4 lžíce olivového oleje

Na ratatouille:
* 1 lilek
* 2 cukety
* 3-4 barevné papriky
* 4 rajčata
* 3 cibule
* 1 palice česneku
* 3-4 lžíce oliv. oleje
* hrst čerstvých bylin
* sůl a mletý pepř

1. Jehněčí řízky odblaníme, špičkou nože po okraji nasekneme, aby se maso během pečení nekroutilo, a lehce naklepeme přes fólii. Plátky vložíme do misky, do masa vetřeme sůl, pepř, drcený česnek, nastrouhanou citronovou kůru, zakapeme citronovou šťávou a potřeme olejem. Maso proložíme čerstvými bylinkami a necháme hodinu marinovat. Rozpálíme si pánev nebo gril, maso vyjmeme z marinády a zprudka opečeme po obou stranách. Zmírníme plamen a dopékáme po každé straně 4-5 minut a potíráme zbylou marinádou. Upečené řízky necháme chvíli odpočinout, aby se šťávy a chutě rozležely, a podáváme s ratatouille.

2. Na ratatouille si předehřejeme troubu na 220-230 stupňů. Očištěnou zeleninu nakrájíme na kousky, česnek můžeme nechat celý. Rozložíme ji na vyšší plech nebo do pekáčku, pokapeme olivovým olejem a dáme péct do rozehřáté trouby. Pečeme 10-15 minut a občas promícháme, potom vmícháme posekané bylinky, osolíme, opepříme a pečeme ve šťávě, kterou zelenina pustila, dalších 10 minut, dokud není zelenina měkká. Vyjmeme z trouby a podáváme jako přílohu ke grilovanému masu i jako samostatný pokrm s pečivem.

Německo: Masové koule s pepřovou omáčkou

PRO 4 OSOBY

Příprava: 20 minut + 30 minut vaření

* 500-600 g ml. telecího
* 2 lžíce másla
* 2 cibule
* 2 lžíce meduňky
* kůra z 1/2 citronu
* 2 rohlíky + mléko
* 2 vejce
* sůl, pepř, muškátový oříšek

Na omáčku:
* 1 lžíce másla
* 2 lžíce hladké mouky
* 400 ml telecího vývaru
* sůl a muškátový květ
* 4 lžíce steril. pepře
* 100 ml bílého vína
* citronová šťáva a kůra
* 50-100 ml smetany
* 2 žloutky

1. Na polovině másla zpěníme nakrájenou cibuli. Pečivo namočíme do mléka. Do mísy k mletému masu přidáme vychladlou cibuli, meduňku, citronovou kůru, vymačkané pečivo, vejce a osolíme a okořeníme. Promícháme, rozdělíme na 12-16 kousků a vytvarujeme knedlíčky.

2. V kastrole rozehřejeme zbylé máslo a opečeme na něm knedlíčky. Podlijeme trochou vody a dusíme nebo pečeme v předehřáté troubě asi 15 minut. Uvařené knedlíčky necháme ve šťávě a před podáváním přihřejeme.

3. V kastrole rozehřejeme máslo, zasypeme hladkou moukou a za stálého míchání připravíme světlou jíšku. Zalijeme ji chladným vývarem, prošleháme a vaříme 20 minut. Podle potřeby přilijeme šťávu z knedlíčků a ke konci varu bílé víno. Omáčku přecedíme, přidáme zelený pepř, ochutíme solí, muškátovým oříškem a citronovou šťávou a kůrou a necháme přejít varem. Nakonec vmícháme žloutky rozmíchané ve smetaně a stáhneme z ohně. Chuť omáčky doladíme solí, případně mletým bílým pepřem. Omáčkou přelijeme knedlíčky a podáváme s vařeným novým bramborem a posypané lístky meduňky.

Autor:
  • Nejčtenější

Lvi milují luxus, Berani maso a Střelci pálivé. Jídelníček podle horoskopu

18. dubna 2024

Každý miluje na talíři něco jiného. Víte, čím potěšit mlsný jazýček partnera či partnerky podle...

Špargl jako lahůdka i afrodiziakum. Vše, co jste o něm chtěli vědět

19. dubna 2024

Je to tady, chřestové dobrodružství začíná. Setkat se s ním můžete takřka v každém obchodě, na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Malinovo-čokoládové dortíčky

Malinovo-čokoládové dortíčky

Střední

45 min

Úspěchem tohoto dezertu je poctivě vychlazená čokoláda.

Brownies se semínky z granátového jablka

Brownies se semínky z granátového jablka

Střední

60 min

Jeden z nejlepších čokoládových dezertů, jehož původ sahá do Ameriky.

Levandulový dort

Levandulový dort

Střední

120 min

Každý, kdo miluje levanduli, bude z tohoto dortu naprosto nadšený.

Růžový chia pudink

Růžový chia pudink

Lehké

45 min

Lahodný a navíc zdravý dezert s malinami.

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...