Evropská masová klasika

  0:19aktualizováno  0:19
Proč doma točit pořád dokola okoukané vepřo knedlo nebo řízek? Vezměte kus masa a zpracujte ho tak, jak to dělají jinde v Evropě.

Čevapčiči s bramborami na grilu | foto: In Images

Slovinsko: Čevapčiči s bramborami na grilu

PRO 4 OSOBY

Příprava: 30 minut + 15 minut pečení

* 600 g jemně mletého hovězího masa
* sůl
* mletý pepř
* 1 lžička mleté sladké papriky
* 1 cibule, usekaná najemno
* 4 lžíce oleje
* 800 g nových brambor
* 1 lžíce směsi koření čubrica
* rajčatová salsa k podávání

1. Mleté maso prohněteme se lžící vody a oleje, osolíme, opepříme, vmícháme sladkou papriku, čubricu a usekanou cibuli. Propracujeme a dáme do chladu.

2. Brambory omyjeme a nakrájíme na centimetrové plátky. Propláchneme je ve studené vodě a osušíme. V misce smícháme dvě lžíce oleje se směsí koření, přidáme brambory a promícháme.

3. Mezitím si rozehřejeme gril. Z masové směsi vytvarujeme menší válečky. Brambory rozložíme na grilovací mřížku a pečeme je z jedné strany dozlatova, otočíme a dopékáme z druhé strany. Upečené brambory přendáme na mísu, solíme až při podávání.

4. Na gril přidáme čevapčiči potřené olejem a pečeme ze všech stran, stačí 5-10 minut, podle velikosti válečků a teploty grilu. Podáváme s grilovanými bramborami a rajčatovou salsou.

Portugalsko: Medailonky s barevnou zeleninou

PRO 4 OSOBY

Příprava: 15 minut + 20 minut vaření

* 800 g vepřové panenky
* sůl a mletý pepř
* 2 lžíce olivového oleje
* 1 lžíce másla
* 1 cibule
* 4 stroužky česneku, nadrobno usekaného
* 250 g paprik
* 250 g rajčat
* 4 lžíce hrášku
* 2 snítky citronové bazalky
* menší hrst lístků koriandru nebo petrželky
* 100 ml bílého vína
* 400-600 g oloupaných brambor

1. Vepřové panenky omyjeme, osušíme a nakrájíme na 2-3cm plátky. Dlaní je lehce zmáčkneme a zpět vytvarujeme. Osolíme, opepříme, potřeme částí oleje a necháme odležet. Zeleninu omyjeme a očistíme, česnek a cibuli nakrájíme najemno. Papriky nakrájíme na proužky, rajčata na plátky. Bylinky usekáme.

2. Brambory nakrájíme na kostičky a uvaříme v osolené vodě doměkka, trvá to 10-15 minut. V pánvi rozehřejeme olej a maso z obou stran prudce opečeme, zmírníme plamen a pečeme z obou stran asi 5 minut. Opečené medailonky přendáme do mísy a přikryjeme.

3. Z výpeku slijeme část oleje, přidáme máslo, rozehřejeme ho a zpěníme na něm cibuli a česnek. Přidáme papriky, rajčata, osmahneme, osolíme, opepříme a podlijeme bílým vínem. Dusíme do změknutí zeleniny, stačí pár minut, ke konci sejmeme poklici, přidáme hrášek a usekané bylinky. Po pár minutách vložíme opečené plátky panenky a společně krátce prohřejeme.

4. Podáváme s uvařenými kostičkami brambor.

Anglie: Rostbíf s yorkshirským pudinkem

PRO 4 OSOBY

Příprava: 30 minut + 40 minut pečení

* 800 g nízkého roštěnce
* sůl
* čerstvě mletý pepř
* 1 lžíce hořčice
* 1-2 lžíce worcestrové omáčky na potření masa
* 4 lžíce oleje
* 1 lžíce másla

Na pudink:
* 200 g hladké mouky
* sůl a mletý pepř
* špetka muškátového oříšku
* 2 velká vejce
* 250-300 ml mléka
* 3 lžíce tuku vypečeného z rostbífu nebo oleje

1. Omyté a osušené maso odblaníme. V misce promícháme hořčici, worcester a část oleje. Do očištěného roštěnce vetřeme sůl a pepř, maso potřeme připravenou směsí, přetáhneme fólií a necháme odležet. V pekáčku rozehřejeme zbylý olej, maso na něm ze všech stran zprudka opečeme a vložíme do předehřáté trouby. Pečeme za přelévání šťávou asi 30 minut, podle výšky masa, během pečení jednou otočíme a povrch potřeme máslem pro lepší barvu a chuť. V žádném případě rostbíf při pečení nepodléváme vodou. Po upečení necháme 10-15 minut odležet a potom nakrájíme přes vlákna na tenčí plátky. Správně upečený rostbíf má být uprostřed růžový. Před vyjmutím z trouby by při vpíchnutí jehly měla vytékat růžová šťáva, ne krev.

2. Rozšleháme vejce s mlékem a mouku se solí, mletým pepřem a muškátovým oříškem a necháme hodinu odpočinout. Do předehřáté trouby vložíme plech na muffiny na 5-10 minut. Do horkých formiček nalijeme olej nebo tuk z masa a rozpálíme. Do důlků s horkým tukem nalijeme těsto a pečeme v horní části předehřáté trouby 15-20 minut.

Francie: Jehněčí řízky s ratatouille

PRO 4 OSOBY

Příprava: 20 minut + 25 minut pečení

* 4 řízky z jehněčí kýty
* 2 lžíce citronové šťávy + kůra z 1/2 citronu
* 4 stroužky česneku
* sůl a drcený bílý pepř
* 2 snítky šalvěje a rozmarýny
* 4 lžíce olivového oleje

Na ratatouille:
* 1 lilek
* 2 cukety
* 3-4 barevné papriky
* 4 rajčata
* 3 cibule
* 1 palice česneku
* 3-4 lžíce oliv. oleje
* hrst čerstvých bylin
* sůl a mletý pepř

1. Jehněčí řízky odblaníme, špičkou nože po okraji nasekneme, aby se maso během pečení nekroutilo, a lehce naklepeme přes fólii. Plátky vložíme do misky, do masa vetřeme sůl, pepř, drcený česnek, nastrouhanou citronovou kůru, zakapeme citronovou šťávou a potřeme olejem. Maso proložíme čerstvými bylinkami a necháme hodinu marinovat. Rozpálíme si pánev nebo gril, maso vyjmeme z marinády a zprudka opečeme po obou stranách. Zmírníme plamen a dopékáme po každé straně 4-5 minut a potíráme zbylou marinádou. Upečené řízky necháme chvíli odpočinout, aby se šťávy a chutě rozležely, a podáváme s ratatouille.

2. Na ratatouille si předehřejeme troubu na 220-230 stupňů. Očištěnou zeleninu nakrájíme na kousky, česnek můžeme nechat celý. Rozložíme ji na vyšší plech nebo do pekáčku, pokapeme olivovým olejem a dáme péct do rozehřáté trouby. Pečeme 10-15 minut a občas promícháme, potom vmícháme posekané bylinky, osolíme, opepříme a pečeme ve šťávě, kterou zelenina pustila, dalších 10 minut, dokud není zelenina měkká. Vyjmeme z trouby a podáváme jako přílohu ke grilovanému masu i jako samostatný pokrm s pečivem.

Německo: Masové koule s pepřovou omáčkou

PRO 4 OSOBY

Příprava: 20 minut + 30 minut vaření

* 500-600 g ml. telecího
* 2 lžíce másla
* 2 cibule
* 2 lžíce meduňky
* kůra z 1/2 citronu
* 2 rohlíky + mléko
* 2 vejce
* sůl, pepř, muškátový oříšek

Na omáčku:
* 1 lžíce másla
* 2 lžíce hladké mouky
* 400 ml telecího vývaru
* sůl a muškátový květ
* 4 lžíce steril. pepře
* 100 ml bílého vína
* citronová šťáva a kůra
* 50-100 ml smetany
* 2 žloutky

1. Na polovině másla zpěníme nakrájenou cibuli. Pečivo namočíme do mléka. Do mísy k mletému masu přidáme vychladlou cibuli, meduňku, citronovou kůru, vymačkané pečivo, vejce a osolíme a okořeníme. Promícháme, rozdělíme na 12-16 kousků a vytvarujeme knedlíčky.

2. V kastrole rozehřejeme zbylé máslo a opečeme na něm knedlíčky. Podlijeme trochou vody a dusíme nebo pečeme v předehřáté troubě asi 15 minut. Uvařené knedlíčky necháme ve šťávě a před podáváním přihřejeme.

3. V kastrole rozehřejeme máslo, zasypeme hladkou moukou a za stálého míchání připravíme světlou jíšku. Zalijeme ji chladným vývarem, prošleháme a vaříme 20 minut. Podle potřeby přilijeme šťávu z knedlíčků a ke konci varu bílé víno. Omáčku přecedíme, přidáme zelený pepř, ochutíme solí, muškátovým oříškem a citronovou šťávou a kůrou a necháme přejít varem. Nakonec vmícháme žloutky rozmíchané ve smetaně a stáhneme z ohně. Chuť omáčky doladíme solí, případně mletým bílým pepřem. Omáčkou přelijeme knedlíčky a podáváme s vařeným novým bramborem a posypané lístky meduňky.

Autor:



Nejčtenější

Příběh Markéty: Manžel skončil na vozíku, žít se mnou odmítá

Ilustrační foto

Před dvěma lety měl manžel vážný úraz. Dokonce to vypadalo, že jeho následky ani nepřežije. Přežil, ale dlouhé měsíce...

Jsi prase, kráva a smrdíš, dozvěděla se ve Výměně manželek mladá maminka

Tereza s Eliškou a Marek bydlí v ostravském bytě.

Tereze vadí, že na ni ani na její dvouletou dceru Elišku nemá přítel Marek čas. Po práci jde do posilovny, pak přijde a...



Nikol a Jakub Ponerovi, sourozenci, kteří hýbou českým šoubyznysem

Módní návrháři Nikol a Jakub Ponerovi

Jakub a Nikol Ponerovi se díky svým šatům stali mezi českými celebritami velmi oblíbenými. Nejedna česká hvězda díky...

Trhám si vlasy a ochlupení, protože mi to dělá dobře, říká nemocná žena

Sara si říká Miss Swirl a propaguje svůj příběh, aby dodala odvahu a sebevědomí...

Osmadvacetiletá Sara Meucii z Itálie trpí poruchou zvanou trichotilománie. Kvůli ní si neustále vytrhává vlasy a...

Vždy ztuhnu. V roli se pořád nemůžu vidět, říká herečka Kristýna Boková

Kristýna Boková

Je vystudovaná tanečnice, ale už řadu let Kristýna Boková patří k obsazovaným herečkám. Hraje v seriálu První republika...

Další z rubriky

Podzimní polévky pro zahřátí. Zkuste mrkvovou, čočkovou nebo se zelím

Mrkvová polévka se zázvorem a parmazánem

Ačkoliv víkend slibuje sluníčko, na začátku října už se venku moc nezahřejeme. Podzim je zkrátka tady se vším všudy....

Superpotravina mák v hlavní roli. Upečte si bábovku, makovník či závin

Kynutá bábovka s mákem

Česká republika je makovou velmocí a mák je jednou z nejtradičnějších surovin naší kuchyně. Zkuste ho jinak než v...

Zapomeňte na sangrii. Umíchejte si letní drinky, které jsou opravdu in

Tinto de verano

Koktejly patří k prázdninám u moře stejně jako k posezení na balkoně v centru města. Jenže stejně jako v šatníku, i ve...



Najdete na iDNES.cz