Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Evropská masová klasika

  0:19aktualizováno  0:19
Proč doma točit pořád dokola okoukané vepřo knedlo nebo řízek? Vezměte kus masa a zpracujte ho tak, jak to dělají jinde v Evropě.

Čevapčiči s bramborami na grilu | foto: In Images

Slovinsko: Čevapčiči s bramborami na grilu

PRO 4 OSOBY

Příprava: 30 minut + 15 minut pečení

* 600 g jemně mletého hovězího masa
* sůl
* mletý pepř
* 1 lžička mleté sladké papriky
* 1 cibule, usekaná najemno
* 4 lžíce oleje
* 800 g nových brambor
* 1 lžíce směsi koření čubrica
* rajčatová salsa k podávání

1. Mleté maso prohněteme se lžící vody a oleje, osolíme, opepříme, vmícháme sladkou papriku, čubricu a usekanou cibuli. Propracujeme a dáme do chladu.

2. Brambory omyjeme a nakrájíme na centimetrové plátky. Propláchneme je ve studené vodě a osušíme. V misce smícháme dvě lžíce oleje se směsí koření, přidáme brambory a promícháme.

3. Mezitím si rozehřejeme gril. Z masové směsi vytvarujeme menší válečky. Brambory rozložíme na grilovací mřížku a pečeme je z jedné strany dozlatova, otočíme a dopékáme z druhé strany. Upečené brambory přendáme na mísu, solíme až při podávání.

4. Na gril přidáme čevapčiči potřené olejem a pečeme ze všech stran, stačí 5-10 minut, podle velikosti válečků a teploty grilu. Podáváme s grilovanými bramborami a rajčatovou salsou.

Portugalsko: Medailonky s barevnou zeleninou

PRO 4 OSOBY

Příprava: 15 minut + 20 minut vaření

* 800 g vepřové panenky
* sůl a mletý pepř
* 2 lžíce olivového oleje
* 1 lžíce másla
* 1 cibule
* 4 stroužky česneku, nadrobno usekaného
* 250 g paprik
* 250 g rajčat
* 4 lžíce hrášku
* 2 snítky citronové bazalky
* menší hrst lístků koriandru nebo petrželky
* 100 ml bílého vína
* 400-600 g oloupaných brambor

1. Vepřové panenky omyjeme, osušíme a nakrájíme na 2-3cm plátky. Dlaní je lehce zmáčkneme a zpět vytvarujeme. Osolíme, opepříme, potřeme částí oleje a necháme odležet. Zeleninu omyjeme a očistíme, česnek a cibuli nakrájíme najemno. Papriky nakrájíme na proužky, rajčata na plátky. Bylinky usekáme.

2. Brambory nakrájíme na kostičky a uvaříme v osolené vodě doměkka, trvá to 10-15 minut. V pánvi rozehřejeme olej a maso z obou stran prudce opečeme, zmírníme plamen a pečeme z obou stran asi 5 minut. Opečené medailonky přendáme do mísy a přikryjeme.

3. Z výpeku slijeme část oleje, přidáme máslo, rozehřejeme ho a zpěníme na něm cibuli a česnek. Přidáme papriky, rajčata, osmahneme, osolíme, opepříme a podlijeme bílým vínem. Dusíme do změknutí zeleniny, stačí pár minut, ke konci sejmeme poklici, přidáme hrášek a usekané bylinky. Po pár minutách vložíme opečené plátky panenky a společně krátce prohřejeme.

4. Podáváme s uvařenými kostičkami brambor.

Anglie: Rostbíf s yorkshirským pudinkem

PRO 4 OSOBY

Příprava: 30 minut + 40 minut pečení

* 800 g nízkého roštěnce
* sůl
* čerstvě mletý pepř
* 1 lžíce hořčice
* 1-2 lžíce worcestrové omáčky na potření masa
* 4 lžíce oleje
* 1 lžíce másla

Na pudink:
* 200 g hladké mouky
* sůl a mletý pepř
* špetka muškátového oříšku
* 2 velká vejce
* 250-300 ml mléka
* 3 lžíce tuku vypečeného z rostbífu nebo oleje

1. Omyté a osušené maso odblaníme. V misce promícháme hořčici, worcester a část oleje. Do očištěného roštěnce vetřeme sůl a pepř, maso potřeme připravenou směsí, přetáhneme fólií a necháme odležet. V pekáčku rozehřejeme zbylý olej, maso na něm ze všech stran zprudka opečeme a vložíme do předehřáté trouby. Pečeme za přelévání šťávou asi 30 minut, podle výšky masa, během pečení jednou otočíme a povrch potřeme máslem pro lepší barvu a chuť. V žádném případě rostbíf při pečení nepodléváme vodou. Po upečení necháme 10-15 minut odležet a potom nakrájíme přes vlákna na tenčí plátky. Správně upečený rostbíf má být uprostřed růžový. Před vyjmutím z trouby by při vpíchnutí jehly měla vytékat růžová šťáva, ne krev.

2. Rozšleháme vejce s mlékem a mouku se solí, mletým pepřem a muškátovým oříškem a necháme hodinu odpočinout. Do předehřáté trouby vložíme plech na muffiny na 5-10 minut. Do horkých formiček nalijeme olej nebo tuk z masa a rozpálíme. Do důlků s horkým tukem nalijeme těsto a pečeme v horní části předehřáté trouby 15-20 minut.

Francie: Jehněčí řízky s ratatouille

PRO 4 OSOBY

Příprava: 20 minut + 25 minut pečení

* 4 řízky z jehněčí kýty
* 2 lžíce citronové šťávy + kůra z 1/2 citronu
* 4 stroužky česneku
* sůl a drcený bílý pepř
* 2 snítky šalvěje a rozmarýny
* 4 lžíce olivového oleje

Na ratatouille:
* 1 lilek
* 2 cukety
* 3-4 barevné papriky
* 4 rajčata
* 3 cibule
* 1 palice česneku
* 3-4 lžíce oliv. oleje
* hrst čerstvých bylin
* sůl a mletý pepř

1. Jehněčí řízky odblaníme, špičkou nože po okraji nasekneme, aby se maso během pečení nekroutilo, a lehce naklepeme přes fólii. Plátky vložíme do misky, do masa vetřeme sůl, pepř, drcený česnek, nastrouhanou citronovou kůru, zakapeme citronovou šťávou a potřeme olejem. Maso proložíme čerstvými bylinkami a necháme hodinu marinovat. Rozpálíme si pánev nebo gril, maso vyjmeme z marinády a zprudka opečeme po obou stranách. Zmírníme plamen a dopékáme po každé straně 4-5 minut a potíráme zbylou marinádou. Upečené řízky necháme chvíli odpočinout, aby se šťávy a chutě rozležely, a podáváme s ratatouille.

2. Na ratatouille si předehřejeme troubu na 220-230 stupňů. Očištěnou zeleninu nakrájíme na kousky, česnek můžeme nechat celý. Rozložíme ji na vyšší plech nebo do pekáčku, pokapeme olivovým olejem a dáme péct do rozehřáté trouby. Pečeme 10-15 minut a občas promícháme, potom vmícháme posekané bylinky, osolíme, opepříme a pečeme ve šťávě, kterou zelenina pustila, dalších 10 minut, dokud není zelenina měkká. Vyjmeme z trouby a podáváme jako přílohu ke grilovanému masu i jako samostatný pokrm s pečivem.

Německo: Masové koule s pepřovou omáčkou

PRO 4 OSOBY

Příprava: 20 minut + 30 minut vaření

* 500-600 g ml. telecího
* 2 lžíce másla
* 2 cibule
* 2 lžíce meduňky
* kůra z 1/2 citronu
* 2 rohlíky + mléko
* 2 vejce
* sůl, pepř, muškátový oříšek

Na omáčku:
* 1 lžíce másla
* 2 lžíce hladké mouky
* 400 ml telecího vývaru
* sůl a muškátový květ
* 4 lžíce steril. pepře
* 100 ml bílého vína
* citronová šťáva a kůra
* 50-100 ml smetany
* 2 žloutky

1. Na polovině másla zpěníme nakrájenou cibuli. Pečivo namočíme do mléka. Do mísy k mletému masu přidáme vychladlou cibuli, meduňku, citronovou kůru, vymačkané pečivo, vejce a osolíme a okořeníme. Promícháme, rozdělíme na 12-16 kousků a vytvarujeme knedlíčky.

2. V kastrole rozehřejeme zbylé máslo a opečeme na něm knedlíčky. Podlijeme trochou vody a dusíme nebo pečeme v předehřáté troubě asi 15 minut. Uvařené knedlíčky necháme ve šťávě a před podáváním přihřejeme.

3. V kastrole rozehřejeme máslo, zasypeme hladkou moukou a za stálého míchání připravíme světlou jíšku. Zalijeme ji chladným vývarem, prošleháme a vaříme 20 minut. Podle potřeby přilijeme šťávu z knedlíčků a ke konci varu bílé víno. Omáčku přecedíme, přidáme zelený pepř, ochutíme solí, muškátovým oříškem a citronovou šťávou a kůrou a necháme přejít varem. Nakonec vmícháme žloutky rozmíchané ve smetaně a stáhneme z ohně. Chuť omáčky doladíme solí, případně mletým bílým pepřem. Omáčkou přelijeme knedlíčky a podáváme s vařeným novým bramborem a posypané lístky meduňky.

Autor:






Nejčtenější

Vyzrálejší, chuťově výraznější až pikantnější sýry si nejlépe rozumí se...
Sýry pravé i falešné, kolik obsahují vápníku a s jakým vínem je párovat

Málokterá potravina je tak samozřejmou součástí českých ledniček a prostřených stolů. Sýry milujeme k snídani, obědu, svačině, večeři nebo třeba večer jen tak...  celý článek

(Ilustrační snímek)
Od hltače po požitkáře. Osm typů jedlíků, aneb jsme to, co jíme?

Jídlo už dávno nemá jen funkci utišení hladu. Žijeme v době, kdy se z vaření stal módní trend. Jíst musíme všichni a stravování podle současných trendů patří k...  celý článek

Jana Bělobrádková se stará o tři děti.
Bartošová, Bělobrádková a Babišová: Své manžely v politice podporujeme

Bez podpory své partnerky žádný politik dlouhodobě neuspěje. Kdo stojí po boku nejvýraznějších osobností letošních voleb? Oslovili jsme manželky lídrů...  celý článek

V manželství jsou lidé šťastnější a žijí déle, ukázal výzkum.
Příběh Ondřeje: Žena mě má za malé dítě, nemám chvíli klidu

Už se pomalu blížím důchodu a jak jsem se na něj vždycky těšil, tak si poslední dobou říkám, že snad budu pracovat, dokud nepadnu. Aspoň v té práci nemusím být...  celý článek

Zpěvačka Paloma Faith na Britain Q Awards (Londýn, 18. října 2017)
Moje děti budou genderově neutrální, říká zpěvačka Paloma Faith

Loni v prosinci se britská zpěvačka Paloma Faith (36) poprvé stala maminkou. S francouzským partnerem Leymanem Lahcinem (30) by chtěla mít další potomky....  celý článek

Další z rubriky

Pečené kuře s kaštanovou nádivkou
Jedlé kaštany jsou podzimní delikatesa. Právě teď je jejich čas

Určitě je znáte z vánočních a zimních trhů, kde si je kupujete pečené do kornoutu. Zkuste je však zakomponovat častěji do jídelníčku. Kromě toho, že vám...  celý článek

Sýr pečený v troubě
Soumrak smažáku. Rychlé a skvělé večeře pro milovníky sýra

Zapomeňte na smažený sýr, stálici jídelních lístků českých pohostinství i rodinných jídelníčků od Aše až po Jablunkov. Tyhle báječné sýrové dobroty se nesmaží...  celý článek

Švestkový závin s mákem
Víkendové pečení. Dejte si závin s mákem a švestkami, jablky či masem

Stejně jako se teď za sychravých rán balíme do šál a kabátů, můžeme zavinout naše oblíbené podzimní ingredience do některého ze snadných a rychlých těst. Ať už...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

Tajemství dokonalého make-upu odhaleno! Nanesete ho vycpávkou podprsenky
Tajemství dokonalého make-upu odhaleno! Nanesete ho vycpávkou podprsenky

Nanést na pleť make-up tak, aby dokonale seděl? Pořádná alchymie. Beauty blogerky i obyčejné smrtelnice proto sahají k m... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.