Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Eva a Vašek nejen zpívají, ale také vaří. Nakoukněte jim do kuchyně

  9:32aktualizováno  9:32
Populární pěvecká dvojka se svým kladným vztahem k jídlu a vaření netají. "Je to na nás ostatně vidět," říká Eva. S Vaškem mají dokonce dvě kuchyně, jednu domácí a druhou větší supermoderně vybavenou, kde přijímají návštěvy. Jako třeba vyhlášeného šéfkuchaře Jaroslava Sapíka, který Evu naučil jíst zvěřinu, po které se zrovna neutloukla.

"Vařit mě naučila maminka a hlavně Vašek," přiznala zpěvačka v dalším z dílů seriálu Česko na talíři, který můžete sledovat v neděli večer od šesti hodin na Primě, načež za asistence manžela vystřihla vepřové plátky zapečené s bramborami a smetanou, nad kterými se rozplýval i mistr šéfkuchař Sapík.

Ten se ve velkoryse vybavené kuchyni Evy a Vaška v Klepačově na Moravě cítil jako ryba ve vodě a nabídl svým hostitelům dančí na smetaně. Eva se sice zpočátku netvářila zrovna nadšeně, protože zvěřina jí nejede, ale šéfkuchař Sapík ji přesvědčil. "Skláním se před vaším uměním," podotkla Eva nad talířem. "Stalo se něco, co se ještě nikomu nepodařilo..."

Na klepačovskou náves, kde se natáčel pořad Česko na talíři, dorazili i přes

Na klepačovskou náves, kde se natáčel pořad Česko na talíři, dorazili i přes nepřízeň počasí místní občané i s produkty z vlastních zahrádek.

D. Šinkorová, J. Sapík, Eva a Vašek v pořadu Česko na talíři

Daniela Šinkorová, Jaroslav Sapík a pěvecká dvojice z Moravy Eva a Vašek v pořadu Česko na talíři.

Daniela Šinkorová, která spolu s Jaroslavem Sapíkem pořadem provádí, vytáhla z pěveckého dua i historku, proč se jmenují, jak se jmenují. "V Rakousku nám říkali Vašek a Eva," vypráví zpěvák, kterého napadlo použít tuto "značku" i v Čechách. Jeho partnerka byla pro. Měla však jednu podmínku - její jméno bude na začátku. Od té doby jsou tedy Eva a Vašek.

A na jakém jídle z české kuchyně si slavná dvojice nejraději pochutnává? Vašek miluje steaky na zeleném pepři a Eva prý nemá jedno nejoblíbenější jídlo: "Když je maso, tak jsem spokojená." Z dětství ale nejraději vzpomíná na bramboráky, Vaškovi zase chutnala babiččina klechtanka (koprová polévka) a lívance s mákem.

Chcete si vyzkoušet recept, který Eva získala od své maminky a kterým nadchla šéfkuchaře Sapíka?

Zapečené kotlety s bramborem a smetanou

Doba přípravy: cca 1 hodina
Množství: 4 porce

Zapečené kotlety s bramborami a smetanou podle Evy

  • 4 vepřové kotlety s kostí
  • 1 lžíce sádla
  • 4 brambory se slupkou (omyté a pokrájené na kostičky)
  • 1 lžička drceného kmínu
  • 1 lžíce majoránky
  • 250 ml smetany ke šlehání
  • 200 g tvrdého sýra
  • sůl
  • čerstvě mletý pepř na dochucení

1. Vepřové kotlety lehce naklepeme, osolíme, opepříme a položíme na plech s vyšším okrajem, který jsme vymazali sádlem.
2. Zasypeme osolenými a okmínovanými bramborami. Vše posypeme majoránkou a necháme péct při 180 stupních Celsia.
3. Zapékáme asi 30 minut, pak vlijeme smetanu a posypeme nahrubo nastrouhaným sýrem. Znovu rozemneme majoránku a zapečeme se sýrem ještě asi čtvrt hodiny.

Autor:






Nejčtenější

Maďarský guláš z vepřového masa
Guláš nejen předvolební. Dejte si klasiku z hovězího či vepřového masa

Za několik dnů tu máme volby a s tímto obdobím býval už za dob Rakouska-Uherska spjatý zvyk podávat voličům předvolební guláš uvařený nebo aspoň podávaný...  celý článek

ilustrační snímek
Tři přesvědčení, která získáme v dětství, a neseme je až do dospělosti

I když si to občas nechceme připouštět, naše dětství mělo nepochybně velký vliv na to, jací lidé se z nás později stali. Podle odborníků v dětství vznikají tři...  celý článek

Z Kary Robertsové se stala mořská víla, která má vlastní show, při které...
Z Američanky je profesionální mořská víla. Zbavila se tak mindráků

Američanka strávila přes 400 hodin výrobou kostýmu mořské víly. Díky rybímu ocasu může předvádět speciální podvodní show a splnit si sen. Jako podmořská bytost...  celý článek

Kolorovaný snímek rakovinových buněk z elektronového mikroskopu
Osm raných příznaků rakoviny, které byste neměli ignorovat

U velkého počtu nemocných jsou některé nádory objeveny až v pokročilém stádiu. Včasně diagnostikovaná rakovina přitom významně zvyšuje šanci na vyléčení. Které...  celý článek

Gabrielle Unionová (Beverly Hills, 26. února 2017)
Devětkrát jsem potratila. Dítě pořád chci, říká herečka Unionová

Americká herečka Gabrielle Unionová (44) se s manželem Dwaynem Wadem (36) snaží delší dobu o potomka. Devětkrát podstoupila umělé oplodnění, ale pokaždé...  celý článek

Další z rubriky

Sýr pečený v troubě
Soumrak smažáku. Rychlé a skvělé večeře pro milovníky sýra

Zapomeňte na smažený sýr, stálici jídelních lístků českých pohostinství i rodinných jídelníčků od Aše až po Jablunkov. Tyhle báječné sýrové dobroty se nesmaží...  celý článek

Švestkový závin s mákem
Víkendové pečení. Dejte si závin s mákem a švestkami, jablky či masem

Stejně jako se teď za sychravých rán balíme do šál a kabátů, můžeme zavinout naše oblíbené podzimní ingredience do některého ze snadných a rychlých těst. Ať už...  celý článek

Pikantní zeleninová polévka
Pórková, s květákem i paprikou. Nejlepší podzimní polévky pro zahřátí

Nejsychravější a zároveň nejmalebnější roční období už úřaduje nejen v kalendáři, ale také za okny, takže je pravý čas na husté zeleninové polévky. Kromě toho,...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

Voděodolné líčení, které ustojí déšť, sport i vodní radovánky
Voděodolné líčení, které ustojí déšť, sport i vodní radovánky

Každá žena touží po tom ráno odejít z domu a večer se vracet se stejně dobře vypadajícím makeupem. Ať už vás během dne p... celý článek

PRÁCE plus, s.r.o.
Technický specialista - průmyslové kuchyně

PRÁCE plus, s.r.o.
Praha, Středočeský kraj
nabízený plat: 22 000 - 30 000 Kč

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.