Zubní kartáček
Kartáčky na zuby by se měly pravidelně měnit po třech měsících. Většina z nás používá plastovou verzi, která pak často končí ve směsném odpadu a může trvat i stovky let, než se rozloží. Přitom existují i kompostovatelné kartáčky.
„Asi nejběžnější alternativou jsou bambusové kartáčky vyrobené z druhu bambusu, který není chemicky ošetřený a je biologicky rozložitelný. Neobsahují změkčovadla pro ergonomické vytvarování kartáčku a také jejich balení je vždy papírové,“ říká Ilona Bittnerová z platformy Kalisek.cz.
Čistě přírodním kartáčkem na zuby je kořen nebo větvičky stromu salvadory perské, které se k čištění chrupu využívají od pradávna. Jejich obrovskou výhodou je, že při čištění nepotřebujete pastu, přitom mají antibakteriální efekt, bělí i leští zuby, posilují dásně, odstraňují i nepříjemný odér. Jsou proto ideálním společníkem cestovatelů.
Stačí odříznout kousek kůry a rozžvýkat, až se z jednoho konce tyčinky stane štěteček. Tím si čistíte zuby několik dní, než přestanou mít vlákna chuť. Pak použitý konec odříznete a celý proces znovu opakujete.
Horkou novinkou je kartáček z polypropylenu z recyklovaných kelímků od jogurtů a s nylonovými štětinkami.