Egyptská kuchyně je založena na zelenině, překvapí vás ostrostí

  0:18aktualizováno  0:18
Na dovolenou v Egyptě sice v poslední době odjíždí čím dál méně méně Čechů, ale to není důvod nedopřát si to nejlepší z egyptské kuchyně. Vyzkoušejte tři populární jídla, která si můžete pohodlně připravit i ve své vlastní kuchyni.

Shakshuka je oblíbené snídaňové jídlo, ale lidé si ho s chutí dají i k večeři. | foto: Profimedia.cz

V Egyptě je považováno za národní jídlo koshari - směs rýže, čočky, rajčat a (pro nás trochu překvapivě) i těstovin. Mezi oblíbená jídla patří také ful medames, což jsou doměkka dušené boby doplněné všudypřítomným česnekem, cibulí a paprikami. Zelenina je celkově základem většiny jídel, protože jí úrodná delta řeky Nil nabízí velké množství a vyjde levněji než maso. Mezi oblíbené přílohy patří placatý domácí chléb, který se používá také k nabírání omáček a dipů, dále kuskus a okra.

Podobně jako v dalších severoafrických a blízkovýchodních zemích je tu oblíben i falafel, kebab, baklava, plněná zelenina a zelné a vinné listy. Mezi oblíbené dipy patří cizrnový hummus a lilkový baba ganush.

Egypťané se nebojí jídla pořádně okořenit česnekem, římským kmínem, chilli papričkami a koriandrem. K pití si pak s oblibou dávají kávu a čaj - buď slabý ochucený mátou, nebo naopak velmi silný a sladký. Oblíbený je také ibiškový čaj.

Baba ganush

Ingredience:

Baba ganoush je oblíbená nejenom v severní Africe, ale i na Blízkém východě a...
  • 1 velký lilek
  • 50 g tahini
  • 50 ml citronové šťávy
  • 2 až 3 stroužky česneku
  • sůl, pepř
  • mletý římský kmín
  • olivový olej
  • čerstvá hladkolistá petrželka

Postup:

Lilek omyjte, propíchejte mu slupku vidličkou a dejte péct do trouby rozpálené na 190 stupňů Celsia a pečte doměkka, asi 30 až 40 minut. Pak lilek vyndejte z trouby a nechte vychladnout.

Oloupejte z lilku slupku a vyhoďte ji. Lilek rozmačkejte v misce vidličkou, pak přidejte sezamovou pastu tahini, rozmačkaný česnek, citronovou šťávu, lžičku olivového oleje, sůl, pepř a římský kmín. Důkladně promíchejte a ozdobte petrželkou.

Shakshuka

Ingredience:

Shakshuka je oblíbené snídaňové jídlo, ale lidé si ho s chutí dají i k večeři.
  • 1 paprika
  • 1 menší pálivá paprika
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 4 vejce
  • 1 konzerva loupaných rajčat
  • olivový olej
  • sůl, pepř
  • mletá paprika

Postup:

Rozpalte si litinovou pánev a na oleji osmahněte cibuli do zlatova a pak přidejte na kousky nakrájené papriky - jejich pálivost vybírejte podle své vlastní chuti. Po pěti minutách přidejte do pánve česnek a po další minutě zalijte osmaženou zeleninu rajčaty z konzervy. Dochuťte solí, pepřem a mletou paprikou. Nechte směs dusit asi 20 minut.

Jedno vajíčko po druhém si rozbijte do skleničky nebo hrnku a jemně je vložte do bublající směsi zeleniny a omáčky. Vařte je asi dvě a půl až tři minuty, dokud nebude bílek pevný. Před servírováním ozdobte nasekanou hladkolistou petrželkou.

Koshari

Ingredience:

Kushari
  • 100 g čočky
  • 100 g basmati rýže
  • 100 g těstovin (ideálně kolínka)
  • 2 cibule
  • 4 stroužky česneku
  • 1 konzerva loupaných rajčat
  • sůl, pepř
  • mleté chilli
  • mletý římský kmín
  • bílý vinný ocet
  • 2 lžíce olivového oleje

Postup:

Čočku namočte a vařte podle návodu. Když je skoro měkká, ztlumte plamen a přidejte do hrnce propláchnutou rýži basmati. Vařte, dokud nebude rýže měkká, případně ještě přidejte vodu. Mezitím si v jiném hrnci připravte kolínka a slijte je.

Na pánvi rozpalte olej a osmahněte na něm na kolečka nakrájenou cibuli. Pak přidejte česnek, zalijte rajčaty a dochuťte solí, pepřem, chilli ve vločkách nebo mleté formě, římským kmínem a troškou octa. Vařte asi 20 minut, dokud omáčka nezhoustne.

Rýži s čočkou promíchejte s uvařenými kolínky, nandejte na talíře a přelijte rajčatovou omáčkou. Každou porci můžete také ozdobit smaženou cibulkou a případně i vařenou cizrnou, pálivou omáčkou nebo semínky pálivé papričky.

Autor: pro iDNES.cz

Nejčtenější

Se třemi dětmi rezignujete na spoustu věcí, říká pediatrička Karolová

Kateřina Karolová se svými třemi syny

Jako dětská lékařka odešla Kateřina Karolová sbírat zkušenosti na kliniku do Německa, kde zažila velmi náročné služby....

Žena se po porodu dva týdny mazlila s předčasně narozenou mrtvou dcerou

Emma s manželem v porodnici s dcerkami

Emma Woodhouseová musela podstoupit akutní císařský řez kvůli poškozené pupeční šňůře, když byla v devětadvacátém týdnu...

Polohy pro zdravý spánek: nejlepší je na zádech, na klubíčko zapomeňte

Ilustrační fotografie

Člověk stráví v posteli až dvě pětiny svého života. I proto je podle odborníků důležité se dobře vyspat. Dlouhodobě...

Sexting provozuje každé desáté dítě, varuje odborník

Ilustrační snímek

Lidská sexualita není věcí veřejnou. To říká docent Kamil Kopecký z Centra prevence rizikové virtuální komunikace...

Proměna Gábiny, která je opět single. Změnila účes i šatník

Gábina před a po proměně

Před nedávnem se rozešla s přítelem, přesto Gábina nechce truchlit. Do nového života touží vykročit s novým účesem a...

Další z rubriky

Vánoční cukroví pro vegany, celiaky i ty, kteří chtějí zhubnout

Pusinky  s oříškovou moukou a kakaovým krémem

Sváteční mlsání je pro většinu z nás hříšné potěšení, ovšem pro ty, kteří drží třeba bezlepkovou či v poslední době...

Vanilkové rohlíčky a šest dalších receptů na klasické vánoční cukroví

vanilkové rohlíčky

Jednička mezi vánočním cukrovím, která vám provoní byt, jsou vanilkové rohlíčky. K nim vám přinášíme šest dalších...

Najdete na iDNES.cz