Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Egyptská kuchyně je založena na zelenině, překvapí vás ostrostí

  0:18aktualizováno  0:18
Na dovolenou v Egyptě sice v poslední době odjíždí čím dál méně méně Čechů, ale to není důvod nedopřát si to nejlepší z egyptské kuchyně. Vyzkoušejte tři populární jídla, která si můžete pohodlně připravit i ve své vlastní kuchyni.

Shakshuka je oblíbené snídaňové jídlo, ale lidé si ho s chutí dají i k večeři. | foto: Profimedia.cz

V Egyptě je považováno za národní jídlo koshari - směs rýže, čočky, rajčat a (pro nás trochu překvapivě) i těstovin. Mezi oblíbená jídla patří také ful medames, což jsou doměkka dušené boby doplněné všudypřítomným česnekem, cibulí a paprikami. Zelenina je celkově základem většiny jídel, protože jí úrodná delta řeky Nil nabízí velké množství a vyjde levněji než maso. Mezi oblíbené přílohy patří placatý domácí chléb, který se používá také k nabírání omáček a dipů, dále kuskus a okra.

Podobně jako v dalších severoafrických a blízkovýchodních zemích je tu oblíben i falafel, kebab, baklava, plněná zelenina a zelné a vinné listy. Mezi oblíbené dipy patří cizrnový hummus a lilkový baba ganush.

Egypťané se nebojí jídla pořádně okořenit česnekem, římským kmínem, chilli papričkami a koriandrem. K pití si pak s oblibou dávají kávu a čaj - buď slabý ochucený mátou, nebo naopak velmi silný a sladký. Oblíbený je také ibiškový čaj.

Baba ganush

Ingredience:

Baba ganoush je oblíbená nejenom v severní Africe, ale i na Blízkém východě a...
  • 1 velký lilek
  • 50 g tahini
  • 50 ml citronové šťávy
  • 2 až 3 stroužky česneku
  • sůl, pepř
  • mletý římský kmín
  • olivový olej
  • čerstvá hladkolistá petrželka

Postup:

Lilek omyjte, propíchejte mu slupku vidličkou a dejte péct do trouby rozpálené na 190 stupňů Celsia a pečte doměkka, asi 30 až 40 minut. Pak lilek vyndejte z trouby a nechte vychladnout.

Oloupejte z lilku slupku a vyhoďte ji. Lilek rozmačkejte v misce vidličkou, pak přidejte sezamovou pastu tahini, rozmačkaný česnek, citronovou šťávu, lžičku olivového oleje, sůl, pepř a římský kmín. Důkladně promíchejte a ozdobte petrželkou.

Shakshuka

Ingredience:

Shakshuka je oblíbené snídaňové jídlo, ale lidé si ho s chutí dají i k večeři.
  • 1 paprika
  • 1 menší pálivá paprika
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 4 vejce
  • 1 konzerva loupaných rajčat
  • olivový olej
  • sůl, pepř
  • mletá paprika

Postup:

Rozpalte si litinovou pánev a na oleji osmahněte cibuli do zlatova a pak přidejte na kousky nakrájené papriky - jejich pálivost vybírejte podle své vlastní chuti. Po pěti minutách přidejte do pánve česnek a po další minutě zalijte osmaženou zeleninu rajčaty z konzervy. Dochuťte solí, pepřem a mletou paprikou. Nechte směs dusit asi 20 minut.

Jedno vajíčko po druhém si rozbijte do skleničky nebo hrnku a jemně je vložte do bublající směsi zeleniny a omáčky. Vařte je asi dvě a půl až tři minuty, dokud nebude bílek pevný. Před servírováním ozdobte nasekanou hladkolistou petrželkou.

Koshari

Ingredience:

Kushari
  • 100 g čočky
  • 100 g basmati rýže
  • 100 g těstovin (ideálně kolínka)
  • 2 cibule
  • 4 stroužky česneku
  • 1 konzerva loupaných rajčat
  • sůl, pepř
  • mleté chilli
  • mletý římský kmín
  • bílý vinný ocet
  • 2 lžíce olivového oleje

Postup:

Čočku namočte a vařte podle návodu. Když je skoro měkká, ztlumte plamen a přidejte do hrnce propláchnutou rýži basmati. Vařte, dokud nebude rýže měkká, případně ještě přidejte vodu. Mezitím si v jiném hrnci připravte kolínka a slijte je.

Na pánvi rozpalte olej a osmahněte na něm na kolečka nakrájenou cibuli. Pak přidejte česnek, zalijte rajčaty a dochuťte solí, pepřem, chilli ve vločkách nebo mleté formě, římským kmínem a troškou octa. Vařte asi 20 minut, dokud omáčka nezhoustne.

Rýži s čočkou promíchejte s uvařenými kolínky, nandejte na talíře a přelijte rajčatovou omáčkou. Každou porci můžete také ozdobit smaženou cibulkou a případně i vařenou cizrnou, pálivou omáčkou nebo semínky pálivé papričky.

Autor: pro iDNES.cz




Nejčtenější

Ilustrační fotografie
Nádorových onemocnění krve přibývá, řekl v on-line rozhovoru lékař

Krev je zázračná kapalina, která udržuje lidské tělo naživu. I ona ale může našemu organismu způsobit problém a to v případě, že se v ní něco pokazí....  celý článek

Sociální pedagožka Andrea Hutková
Všichni překonáme strach, ale nesmíme ho zazdít, říká sociální pedagožka

Láska. Hledání. Rozvod. Handicap. Puberta. Strach. Zoufalství. Zranění. Agrese. Klíčová slova, za kterými najdete sociální pedagožku Andreu Hutkovou (37)....  celý článek

Eva Mendesová (19. září 2013)
Kdykoli pracuji, mám výčitky jako matka, přiznala Eva Mendesová

Herečka Eva Mendesová (43) tvrdí, že ji jako pracující matku sžírají pocity viny. Hollywoodská hvězda s tím prý vůbec nepočítala, když poprvé otěhotněla....  celý článek

Ilustrační fotografie
Osm přirozených způsobů, jak snížit krevní tlak

Vysoký krevní tlak nebolí, ani není doprovázen jasnými příznaky. Obvykle se na tento problém přijde až při běžné lékařské prohlídce. Ovšem i závažná hypertenze...  celý článek

Móda na cenách Emmy 2017
V hlavní roli výstřihy a rozparky. Móda z televizních cen Emmy

Během udílení letošních cen Emmy v Los Angeles se to na červeném koberci celebritami jen hemžilo. Známé herečky jako by se předbíhaly v tom, která z nich ukáže...  celý článek

Další z rubriky

Obrácený jablečný koláč
Tři nejjednodušší a přitom rafinované koláče ze zahradního ovoce

Co naplat, léto i se svými typickými plody se pomalu loučí a blížící se podzim signalizují jablka, švestky a hrušky dozrávající do své nejsladší chuti. Koláče...  celý článek

Vanilkový pudink s mascarpone a ovocem
Oslaďte dětem konec prázdnin! Rychlé dezerty, které budou hned pryč

I když se před dvěma měsíci zdálo, že prázdniny budou skoro nekonečné, najednou dětem utekly mezi prsty a zase je tady škola. Možná se po všech těch...  celý článek

Vegan fazolový burger s rajčatovou salsou
Nemusí být vždycky flákota. Grilovací party pro vegany a vegetariány

Většina z nás si spojuje grilování s prorostlou krkovičkou, kuřecím špízem či burgery s mletým hovězím. Jenže možná i ve vaší rodině nebo mezi přáteli je...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

Oční linky krok za krokem: Kočičí oči i pro věčné začátečnice
Oční linky krok za krokem: Kočičí oči i pro věčné začátečnice

Stačí jeden tah, abyste zvýraznily oči a vytvořily uhrančivý sexy pohled. Přesto se očním linkám mnoho žen vyhýbá. Poku... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.