Egyptská kuchyně je založena na zelenině, překvapí vás ostrostí

  0:18
Na dovolenou v Egyptě sice v poslední době odjíždí čím dál méně méně Čechů, ale to není důvod nedopřát si to nejlepší z egyptské kuchyně. Vyzkoušejte tři populární jídla, která si můžete pohodlně připravit i ve své vlastní kuchyni.

Shakshuka je oblíbené snídaňové jídlo, ale lidé si ho s chutí dají i k večeři. | foto: Profimedia.cz

V Egyptě je považováno za národní jídlo koshari - směs rýže, čočky, rajčat a (pro nás trochu překvapivě) i těstovin. Mezi oblíbená jídla patří také ful medames, což jsou doměkka dušené boby doplněné všudypřítomným česnekem, cibulí a paprikami. Zelenina je celkově základem většiny jídel, protože jí úrodná delta řeky Nil nabízí velké množství a vyjde levněji než maso. Mezi oblíbené přílohy patří placatý domácí chléb, který se používá také k nabírání omáček a dipů, dále kuskus a okra.

Podobně jako v dalších severoafrických a blízkovýchodních zemích je tu oblíben i falafel, kebab, baklava, plněná zelenina a zelné a vinné listy. Mezi oblíbené dipy patří cizrnový hummus a lilkový baba ganush.

Egypťané se nebojí jídla pořádně okořenit česnekem, římským kmínem, chilli papričkami a koriandrem. K pití si pak s oblibou dávají kávu a čaj - buď slabý ochucený mátou, nebo naopak velmi silný a sladký. Oblíbený je také ibiškový čaj.

Baba ganush

Ingredience:

Baba ganoush je oblíbená nejenom v severní Africe, ale i na Blízkém východě a...
  • 1 velký lilek
  • 50 g tahini
  • 50 ml citronové šťávy
  • 2 až 3 stroužky česneku
  • sůl, pepř
  • mletý římský kmín
  • olivový olej
  • čerstvá hladkolistá petrželka

Postup:

Lilek omyjte, propíchejte mu slupku vidličkou a dejte péct do trouby rozpálené na 190 stupňů Celsia a pečte doměkka, asi 30 až 40 minut. Pak lilek vyndejte z trouby a nechte vychladnout.

Oloupejte z lilku slupku a vyhoďte ji. Lilek rozmačkejte v misce vidličkou, pak přidejte sezamovou pastu tahini, rozmačkaný česnek, citronovou šťávu, lžičku olivového oleje, sůl, pepř a římský kmín. Důkladně promíchejte a ozdobte petrželkou.

Shakshuka

Ingredience:

Shakshuka je oblíbené snídaňové jídlo, ale lidé si ho s chutí dají i k večeři.
  • 1 paprika
  • 1 menší pálivá paprika
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 4 vejce
  • 1 konzerva loupaných rajčat
  • olivový olej
  • sůl, pepř
  • mletá paprika

Postup:

Rozpalte si litinovou pánev a na oleji osmahněte cibuli do zlatova a pak přidejte na kousky nakrájené papriky - jejich pálivost vybírejte podle své vlastní chuti. Po pěti minutách přidejte do pánve česnek a po další minutě zalijte osmaženou zeleninu rajčaty z konzervy. Dochuťte solí, pepřem a mletou paprikou. Nechte směs dusit asi 20 minut.

Jedno vajíčko po druhém si rozbijte do skleničky nebo hrnku a jemně je vložte do bublající směsi zeleniny a omáčky. Vařte je asi dvě a půl až tři minuty, dokud nebude bílek pevný. Před servírováním ozdobte nasekanou hladkolistou petrželkou.

Koshari

Ingredience:

Kushari
  • 100 g čočky
  • 100 g basmati rýže
  • 100 g těstovin (ideálně kolínka)
  • 2 cibule
  • 4 stroužky česneku
  • 1 konzerva loupaných rajčat
  • sůl, pepř
  • mleté chilli
  • mletý římský kmín
  • bílý vinný ocet
  • 2 lžíce olivového oleje

Postup:

Čočku namočte a vařte podle návodu. Když je skoro měkká, ztlumte plamen a přidejte do hrnce propláchnutou rýži basmati. Vařte, dokud nebude rýže měkká, případně ještě přidejte vodu. Mezitím si v jiném hrnci připravte kolínka a slijte je.

Na pánvi rozpalte olej a osmahněte na něm na kolečka nakrájenou cibuli. Pak přidejte česnek, zalijte rajčaty a dochuťte solí, pepřem, chilli ve vločkách nebo mleté formě, římským kmínem a troškou octa. Vařte asi 20 minut, dokud omáčka nezhoustne.

Rýži s čočkou promíchejte s uvařenými kolínky, nandejte na talíře a přelijte rajčatovou omáčkou. Každou porci můžete také ozdobit smaženou cibulkou a případně i vařenou cizrnou, pálivou omáčkou nebo semínky pálivé papričky.

Autor: , pro iDNES.cz
  • Nejčtenější

Od kapra po tuňáka. Ryby jsou na srdce i nervy, ale hlavně vám budou chutnat

27. dubna 2024  15:07

Naše babičky říkávaly: Kdo jí ryby v každém čase, ten je zdráv a štíhlý v pase. A něco na tom...

Kuře s bramborem, hráškem a chřestem

Kuře s bramborem, hráškem a chřestem

Střední

40 min

Skvělý jarní recept se šparglem.

Špagety se špenátem a omáčkou

Špagety se špenátem a omáčkou

Střední

30 min

Máte chuť na italskou kuchyni? Uvařte si špagety s omáčkou podle našeho receptu.

Jarní poke bowl s lososem

Jarní poke bowl s lososem

Lehké

40 min

Havajská specialita v podobě misky naplněné rýží a dalšími surovinami jako jsou ryby a čerstvá nebo...

Frittata s chřestem, pórkem a ricottou

Frittata s chřestem, pórkem a ricottou

Lehké

30 min

Připravte si snadnou a zdravou večeři, která pochází z nedaleké Itálie.

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

Natáčení Přátel bylo otřesné, vzpomíná herečka Olivia Williamsová

Britská herečka Olivia Williamsová (53) si ve čtvrté sérii sitcomu Přátelé zahrála epizodní roli jedné z družiček na...

Byli vedle ní samí ztroskotanci, vzpomíná Basiková na muže Bartošové

Byly každá z jiného těsta, ale hlavně se pohybovaly na opačných pólech hudebního spektra. Iveta Bartošová byla...

Autofotka: Sen z plakátů v kotrmelcích. Mladíček v tunelu rozbil Ferrari F40

Symbol italské nenažranosti se již skoro čtyři dekády pokouší zabít své řidiče. Jízda s Ferrari F40 bez posilovače...

Ukaž kozy, řvali na ni. Potřebovala jsem se obouchat, vzpomíná komička Macháčková

Rozstřel Pravidelně vystupuje v pořadu Comedy Club se svými stand-upy, za knihu Svatební historky aneb jak jsem se nevdala se...

Do Bolívie jsem odešla kvůli smrti rodičů, přiznala sestra Romana Vojtka

Mladší sestra herce Romana Vojtka (52) Edita Vojtková (49) je módní návrhářkou a žije v Bolívii. Do zahraničí odešla...